Netanyahu en Gantz bereiken akkoord voor noodregering

Noodregering Benjamin Netanyahu en zijn politieke tegenstander Benny Gantz vormen een noodregering om uit de politieke impasse te komen.
Demonstranten wijzen Gantz op zijn belofte om niet met Netanyahu te regeren.
Demonstranten wijzen Gantz op zijn belofte om niet met Netanyahu te regeren. Foto Corinna Kern/Reuters

Demissionair premier Benjamin Netanyahu en diens politieke tegenstander Benny Gantz hebben maandag een akkoord bereikt om een noodregering te gaan vormen. Dat meldt de Likud-partij van Netanyahu op maandag. Met het akkoord komt een einde aan de politieke impasse die Israël dwong tot drie verkiezingen omdat de twee rivalen los van elkaar eerder geen meerderheid konden vormen.

Lees ook: Gantz zwicht, Netanyahu profiteert

Binnen de noodregering zal Netanyahu premier blijven en Gantz vicepremier en minister van Defensie worden, schrijven Israëlische media. Het zou besproken zijn dat de twee hun functie na 18 maanden omwisselen, maar het is nog onduidelijk of daar ook voor is gekozen.

De onderhandelingen over een samenwerking tussen de politieke rivalen waren al langere tijd gaande. Vanwege de situatie rondom het coronavirus voelde Gantz, voorman van de grootste oppositiepartij Blauw-Wit, zich genoodzaakt om toch met Netanyahu in gesprek te gaan. Eerder beloofde hij kiezers nog om dat niet te doen, aangezien er tegen Netanyahu een rechtszaak loopt vanwege corruptie.

Protest

Door de coronacrisis was de corruptiezaak uitgesteld tot 24 mei. In de nieuwe regering zal Netanyahu een vetorecht hebben bij de benoeming van de openbaar aanklager, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Dat was een van de punten waarop eerdere gesprekken over de noodregering spaakliepen.

Zondag gingen duizenden Israëliërs de straat op in Tel Aviv om te demonstreren tegen Gantz’ plan om toch in zee te gaan met Netanyahu. Ze hielden daarbij onderling genoeg afstand om te voldoen aan de coronamaatregelen.