Coronanieuws

Lading mondkapjes aangekomen

Een lading van uit China afkomstige beschermingsmiddelen, waaronder 800.000 mondkapjes, is gearriveerd in Nederland. Dat schrijft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) maandag op Twitter.

In sommige parken en natuurgebieden in Nederland is het dit weekend drukker geweest dan tijdens het paaswekend. Zondag waren in het Limburgse Heuvelland veel Duitse en Nederlandse toeristen. Hoeveel boetes er uitgedeeld zijn, kon een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg niet zeggen. Op andere plekken in het land vertrokken mensen veelal na waarschuwingen van handhavers. Er zijn volgens het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten, dit weekend niet extreem veel boetes uitgedeeld. Het beeld is wel dat mensen meer moeite hadden zich aan de regels te houden.

Sinds de uitbraak van het coronavirus wachten zo’n 290.500 mensen op een behandeling in het ziekenhuis. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag. Vanwege de uitbraak is veel reguliere zorg in de ziekenhuizen stil komen te liggen. Ook hebben huisartsen sinds 12 maart 360.000 patiënten minder doorverwezen dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling was het sterkst in maart. Vanaf begin april is het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis langzaam toegenomen.

Het openbaar vervoer heeft meer dan 1 miljard euro nodig om zich te kunnen handhaven in de anderhalvemetersamenleving. Dat zegt voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OVNL maandag in de Telegraaf. Vanwege de anderhalvemeterregel kan volgens Peters hooguit 20 tot 25 procent van het normale aantal reizigers mee in trein, bus, tram en metro. Overheden zouden daarom dit jaar ten minste 1,2 miljard euro moeten bijpassen.

Het RIVM heeft van zaterdag op zondag 110 nieuwe meldingen binnengekregen van ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Ook zijn in dat tijdsbestek 83 nieuwe sterfgevallen gemeld. Het gaat hier niet om mensen die allemaal in dat etmaal zijn overleden of opgenomen in het ziekenhuis. Veelal zit er een vertraging van een aantal dagen tussen ziekenhuisopname of overlijden en de melding bij het RIVM. Opnieuw is het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt afgenomen: zondagmiddag verbleven 1.176 mensen op de IC, 25 minder dan zaterdag. Later deze maandag zou het RIVM met nieuwe cijfers komen.

De coronamaatregelen zouden voor jongeren na 28 april versoepeld moeten worden. Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gezegd in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Volgens Bruls is nog langer thuisblijven voor jongeren „niet houdbaar”. Hij pleit ervoor dat voor jongeren als eerste de regels versoepeld worden.