Schutter doodt zeker zestien mensen op platteland Canada

De vermoedelijke dader, een 51-jarige man die zich voordeed als politieagent, is omgekomen. Het bloedbad is het ernstigste schietincident in de Canadese geschiedenis.
Agenten van de Canadese politie zondag in Portapique, Nova Scotia.
Agenten van de Canadese politie zondag in Portapique, Nova Scotia. Foto John Morris / Reuters

Bij een reeks schietpartijen op het platteland van de Canadese provincie Nova Scotia zijn zaterdagavond en zondag zeker zestien mensen om het leven gekomen, onder wie een politieagent. Dat heeft de politie zondagavond bekendgemaakt. De schutter, een 51-jarige man die zichzelf vermomde als een politieman, is ook gedood.

Het bloedbad is het dodelijkste schietincident in de Canadese geschiedenis, en het dodental kan volgens de politie nog oplopen. De autoriteiten doen onderzoek op meerdere plaatsen langs een route van ongeveer honderd kilometer die de schutter in twaalf uur aflegde, grotendeels in een auto die leek op een politiewagen. Over zijn motieven is nog weinig bekend.

De dader, die door de politie is geïdentificeerd als Gabriel Wortman, richtte laat op zaterdagavond een bloedbad aan in Portapique, een kleine plaats in het noorden van de provincie waar hij onroerend goed bezat. Veel van de doden werden in en om een woning gevonden waar het eerste schietincident plaatsvond. Ook gingen zeker drie gebouwen in vlammen op.

Urenlange achtervolging

Een urenlange nachtelijke achtervolging door de politie volgde, onder meer langs een snelweg, waarbij de bevolking werd gewaarschuwd voor een actieve schutter. Mensen in de omgeving werden gemaand hun woningen af te sluiten en te schuilen in hun kelders.

De man reed, in politie-uniform, in een auto die leek op een voertuig van de RCMP, de Canadese politie. Volgens onderzoekers wijst dat op voorbereidingen door de dader, en ging het waarschijnlijk niet om een impulsieve daad. De politie wees de bevolking op een nummer waaraan de auto kon worden herkend.

Twitter avatar RCMPNS RCMP, Nova Scotia #Colchester: Gabriel Wortman may be driving what appears to be an RCMP vehicle & may be wearing an RCMP uniform. There’s 1 difference btwn his car and our RCMP vehicles: the car #. The suspect’s car is 28B11, behind rear passenger window. If you see 28B11 call 911 immediately. https://t.co/yyeOeBt8Ui

Bij een confrontatie tussen de schutter en de politie in het plaatsje Shubenacadie kwam een agent, Heidi Stevenson, om het leven. Een andere agent raakte gewond. Over de identiteit van de andere slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan; ook is onbekend hoeveel van hen de schutter kenden.

De achtervolging eindigde zondag tegen het middaguur (plaatselijke tijd) bij een benzinestation in de plaats Enfield, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Halifax, de hoofdstad van Nova Scotia. Daar werd de dader omsingeld door politieauto’s en neergeschoten. Volgens de Canadese televisiezender CTV is de dader door de politie gedood, maar de autoriteiten hebben dat niet bevestigd.

Het motief voor het bloedbad is onduidelijk. De schutter werkte als tandprotheticus in de omgeving van Halifax. Hij was geen bekende van de politie. Volgens de autoriteiten handelde hij vermoedelijk alleen. „We geloven dat één persoon verantwoordelijk is voor alle moorden”, zei Chris Leather van de RCMP.

De Canadese premier Justin Trudeau sprak zondag in een verklaring van een „tragedie”. Stephen McNeill, de premier van Nova Scotia, omschreef de gebeurtenissen als „een van de meest zinloze geweldsdaden in de geschiedenis van onze provincie.”

Landelijke gemeenschap

Inwoners van de landelijke regio toonden zich geschokt door het geweld. „Mensen wonen hier omdat ze zich veilig voelen in een prettige kleine landelijke gemeenschap, waar iedereen min of meer iedereen kent”, zei Tom Taggart, een plaatselijk raadslid, tegen de Canadese omroep CBC. Mensen in het gebied doen hun voordeur veelal niet op slot.

Wegens beperkende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten de getroffen gemeenschappen hun rouw in isolatie verwerken. Het bijwonen van begrafenissen of rouwbijeenkomsten is waarschijnlijk niet mogelijk.

Schietpartijen met meer dan tien doden zijn zeldzaam in Canada, zeker in vergelijking met buurland de Verenigde Staten. In 1989 werden veertien vrouwelijke studenten doodgeschoten en raakten veertien anderen gewond bij de École Polytechnique in Montreal. De dader kwam daarbij ook om.

Dit bericht is om 3:20 uur geactualiseerd. Het dodental is aangepast naar zestien.