Interview

Tamar van den Dop: ‘Mijn hart bloedt nu ik zie hoe moeilijk velen het hebben’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Actrice Tamar van den Dop zou de hoofdrol spelen in het toneelstuk ‘Leedvermaak’. Ze maakt zich nu zorgen over de theaterwereld.

Foto Gordon Meuleman

„Hoelang duurt het voordat de theaterzalen weer vol zitten? Van die vraag lig ik wakker. Samen een toneelstuk, filmvoorstelling of popconcert beleven – het is zo belangrijk. Oppervlakkig gezien lijkt kunst misschien luxe. Maar vergis je niet. Die gezamenlijk beleefde verhalen zorgen ervoor dat mensen zich in elkaars situatie verplaatsen, dat ze empathisch blijven. Verhalenvertellers helpen de samenleving gezond te houden.

„Als we door het virus twee jaar lang alleen monologen kunnen opvoeren voor een handjevol toeschouwers, hoe overleeft de theaterwereld dan de crisis? En nog groter zijn mijn zorgen over alle zzp’ers. Door de vele bezuinigingen op kunst en cultuur wemelt het van de kleine zelfstandigen. Mijn hart bloedt nu ik zie hoe moeilijk velen het hebben.

„Met jaloezie kijk ik naar Duitsland, waar de cultuursector met een enorm pakket aan maatregelen is geholpen. Hopelijk gaat onze minister van cultuur ook als onze tijger voor de kunsten opkomen.

„Voor mij persoonlijk doet deze crisis ook zeer. Door een val op toneel vijf jaar geleden heb ik lange periodes thuis op de bank gezeten. En nu was ik er weer helemaal klaar voor, en had ik knetterveel zin in mijn rol in Leedvermaak Trilogie. Een geweldig stuk over wat oorlog met mensen doet. Met zoveel oorlogsvluchtelingen in ons land een heel relevant stuk. En door de joodse Lea te spelen, wilde ik ook voor het eerst mijn eigen joodse identiteit onderzoeken en inzetten.

„Wat ik nu doe? Ik schrijf een scenario voor wat mijn derde film als regisseur moet worden. Een thriller met een oma in de hoofdrol. Hoog tijd voor een serieuze rol voor een 60-plus-vrouw.”

In deze video leest Tamar van den Dop het gedicht ‘Sentimenteel’ van Judith Herzberg voor. „Als troost.”