Gesloten liveblog

Frankrijk vierde land met meer dan twintigduizend bevestigde coronadoden

In Nederland zijn voor zover bekend 3.751 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 20 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Gouverneurs botsen met Trump over testen voor coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het RIVM heeft 67 nieuwe sterfgevallen en 75 ziekenhuisopnames door corona gemeld. Dat gaat niet alleen om het afgelopen etmaal. Meestal is er door het weekend ook vertraging in meldingen van sterfgevallen, die dinsdag worden bijgeteld.
 • De daling in het aantal coronapatiënten op een intensive care heeft weer doorgezet. Momenteel gaat dit nog om 1.158 mensen, waarvan er 50 in Duitsland op een IC liggen.
 • Ook de Duitse deelstaat Beieren heeft mondbescherming verplicht gesteld in winkels en het openbaar vervoer.
 • 800.000 mondkapjes uit China zijn aangekomen in Nederland. Komende dagen worden nog grote ladingen medische hulpmiddelen verwacht.
 • De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie is voor het eerst in de geschiedenis in de negatieve cijfers terechtgekomen.
 • Bijna 300.000 mensen wachten in Nederland op een niet-coronagerelateerde behandeling in een ziekenhuis sinds de uitbraak van het virus.
 •  

Pegida protesteert in Dresden

Vijftien mensen. Dat is de uitzondering bij de coronamaatregelen voor religieuze bijeenkomsten in Duitsland. En met zoveel mensen mocht Pegida protesteren tegen de islam in het Duitse Dresden, mits ze daarbij uiteraard gepast afstand hielden.

In eerste instantie was er een protestvergunning voor 80 man afgegeven. Maar nadat er verontwaardiging ontstond in Duitsland dat er met zo'n groep geprotesteerd ging worden terwijl er strikte coronamaatregelen gelden, werd dat getal omlaag bijgesteld. Uiteindelijk duurde het protest, waarvoor ook 250 man politie op de been was, maar een kwartier. De keuze voor de datum van het protest is opmerkelijk: 20 april was de verjaardag van Adolf Hitler.

Aanhangers van Pegida maandag tijdens een demonstratie in Dresden. Foto Filip Singer/EPA

Frankrijk het vierde land met meer dan twintigduizend bevestigde coronadoden

Frankrijk is sinds maandag het vierde land ter wereld waarin zeker twintigduizend mensen zijn omgekomen door het coronavirus. Dat hebben de Franse zorgautoriteiten gemeld, aldus persbureau AFP. Tussen zondag en maandag zijn 547 meldingen binnengekomen van overleden coronapatiënten, waardoor het officiële dodental op 20.265 staat. Eerder passeerden Italië, Spanje en de Verenigde Staten al de grens van twintigduizend coronadoden.

Jérôme Salomon van het Franse ministerie van Volksgezondheid spreekt van „een symbolische en bijzonder pijnlijke grens” die Frankrijk heeft gepasseerd. Het coronavirus heeft volgens Salomon inmiddels „veel meer slachtoffers gekost dan welke griepepidemie dan ook”, en ook meer dan de hittegolf in de zomer van 2003. Toen kwamen 19.000 mensen om, aldus Salomon.

Wel neemt het aantal nieuwe patiënten in Franse ziekenhuizen en op intensive cares geleidelijk aan af. Dat aantal slonk afgelopen etmaal met 61 tot 5.863. Dat is nog steeds meer dan de capaciteit waarover het land in eerste instantie beschikte. Voordat Frankrijk het aantal IC-bedden uitbreidde, had het er vijfduizend. Ongeveer een derde van de geregistreerde coronadoden in Frankrijk overleed in verzorgingshuizen.

Een verpleegkundige controleert een patiënt aan de beademing in een IC in de buurt van Parijs. Foto Benoit Tessier/Reuters

Amerikaanse olieprijs voor het eerst in geschiedenis negatief

De Amerikaanse olieprijs is voor het eerst in de geschiedenis negatief geworden. Binnen enkele uren kelderde de prijs van een vat van zo'n 20 dollar naar onder de nul.

BREAKING: WTI crude oil futures trade at negative price for first time https://t.co/pOSyH6AVtP pic.twitter.com/XsoH1jG8WH

— Bloomberg (@business) April 20, 2020

De prijsdaling betekent dat oliebedrijven handelaren moeten betalen voor het afnemen van olie. Dinsdag lopen namelijk de contracten af voor de maand mei, en handelaren besloten massaal te verkopen. Voor de maand juni staan de contracten nog wel boven de nul.

Door de coronacrisis is de vraag naar olie gekelderd omdat wereldeconomieën platliggen. In de tussentijd is ook een prijzenoorlog gaande tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De prijs van Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en de Noordzee, zakte maandag ook met ruim 5 procent.

Eerder deze maand sloten de OPEC en olieproducerende landen een overeenkomst om de productie van olie met zo'n 10 miljoen vaten per dag te verminderen. Hiermee hoopten ze de prijzen te versterken, maar dat heeft nog niet het gewenste effect gehad.

Lees verder over hetdiepterecord van Amerikaanse olie

'Ook Duitse Oktoberfest gaat niet door'

Veel tickets waren al verkocht, aangezien veel Duitsers het Oktoberfest als het moment zagen waarop gevierd kon worden dat de ergste coronarestricties voorbij zouden zijn. Maar Duitse media melden nu dat het wereldberoemde bierfestival ook niet door zal gaan.

De premier van deelstaat Beieren Markus Söder had al eerder laten doorschemeren dat er twijfels waren of het festival zou doorgaan, vooral vanwege de grote aantallen internationale bezoekers. Naar verwachting wordt de beslissing dinsdagochtend bekendgemaakt. Het Oktoberfest duurt normaal gesproken twee weken, van eind september tot half oktober, en trekt zo'n 6 miljoen bezoekers vanuit alle hoeken van de wereld.

Mogelijk wordt er wel vanaf 9 mei weer gevoetbald in Duitsland. Dat zegt Söder tegen de Duitse krant Bild. De wedstrijden zullen dan zonder publiek gespeeld worden, fans kunnen vanuit huis de wedstrijden volgen. Söder: „Een weekend met voetbal is duidelijk draaglijker dan een weekend zonder voetbal.”

Een overzicht van de maatregelen

Thuiswerken, videovergaderen, boodschappen als enige uitje. Al een paar weken is dat voor veel Nederlanders de dagelijkse routine. Omdat de dagen in elkaar overlopen; hier een overzicht van de belangrijkste maatregelen tegen het coronavirus en hoe dat het Nederlandse openbare leven heeft overgenomen.

Lees ook: Twee maanden corona in Nederland, een overzicht van de maatregelen

Honderden mensen de straat op tegen coronamaatregelen in Zuid-Russische stad

In een stad in het zuiden van Rusland zijn maandag honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen coronamaatregelen. Op beelden van regionale media is te zien dat een massa zich heeft verzameld in het centrum van Vladikavkaz, de hoofdstad van de Kaukasische regio Noord-Ossetië.

De hoogste baas van Noord-Ossetië, Vjatsjeslav Bitarov, moest een mensenmassa toespreken die dicht bij elkaar stond. Voor zover bekend droegen de demonstranten geen mondmaskers. Ook was oproerpolitie ter plaatse. Een van de actievoerders had op het chatprogramma Telegram een oproep gedaan om de straat op te gaan tegen de regering. „Met de smoes van het coronavirus, dat niet bestaat, proberen ze totale controle over ons af te dwingen”, zei de demonstrant in de video volgens Russische media.

Bedrijven in Rusland zijn gesloten en burgers zijn opgeroepen om thuis te blijven. Vooral in armere deelregio's leidt dat tot veel weerstand onder de bevolking die niet naar werk kan. Tot nu toe zijn zeker 47.000 besmettingen vastgesteld en meer dan 400 mensen overleden aan Covid-19 in Rusland. In Noord-Ossetië zijn vooralsnog slechts 145 gevallen bekend en 2 mensen overleden aan het virus.

In Vladikavkaz, in het zuiden van Rusland, protesteren duizenden tegen de quarantaine. De maatregelen tegen het coronavirus zorgen ervoor dat miljoenen Russen geen werk hebben. #COVIDー19 https://t.co/5qgDvYL4XN

— Steven Derix (@StevenDerix) April 20, 2020

Voor het eerst afname in aantal zieken door Covid-19 in Italië

Het afgelopen etmaal zijn in Italië 454 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee loopt het dodental in het land op tot 24.114. Dat heeft de Bescherming Burgerbevolking zojuist bekendgemaakt. Op het moment worden 2.573 coronapatiënten verzorgd op de intensive care, 62 minder dan zondag. Het dagelijkse dodental en aantal IC-patiënten neemt al enkele dagen af.

Ook is het aantal personen dat positief getest is op het virus en ziekteverschijnselen vertoont, voor het eerst sinds de uitbraak afgenomen. Hoewel dit een vertekend beeld geeft omdat er ook zieke Italianen zijn die niet getest zijn, werd dit gegeven door de Bescherming Burgerbevolking voorzichtig gevierd. „Voor de eerste keer hebben we te maken met een positieve ontwikkeling”, zei chef Angelo Borrelli tijdens de presentatie van de cijfers.

Ondertussen zijn ook nieuwe cijfers bekendgemaakt over het Verenigd Koninkrijk. In dat land zijn 449 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld: het laagste aantal in twee weken tijd. Hierbij moet de kanttekening worden gemaakt dat het aantal meldingen op maandag soms lager is dan het daadwerkelijke aantal doden omdat sterfgevallen in het weekend niet altijd meteen doorgegeven worden. In totaal zijn in ziekenhuizen in het VK nu 16.509 mensen overleden aan Covid-19.

De cijfers die het VK steeds bekendmaakt, gaan alleen over het aantal doden in ziekenhuizen. Het is dan ook nog niet bekend hoeveel mensen thuis en in verzorgingstehuizen zijn overleden aan Covid-19. Later deze week zal het land bekendmaken hoeveel doden daar zijn gevallen door het virus. Volgens een schatting van het National Care Forum zijn mogelijk meer dan vierduizend ouderen en mensen met een beperking overleden door het coronavirus.

Momenteel worden nog 17.971 Engelsen die aan Covid-19 lijden verzorgd in het ziekenhuis. Op vragen van journalisten over een eventuele versoepeling van de strenge coronamaatregelen die gelden in het land, antwoordde minister van Financiën Rishi Sunak gedecideerd dat dit absoluut nog niet aan de orde is.

Ook reisrestricties grens VS-Mexico met 30 dagen verlengd

De reisbeperkingen die gelden voor de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico worden met 30 dagen verlengd. Dat maakte de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Chad Wolf maandag bekend. Afgelopen weekend kondigde de Canadese premier Trudeau al aan dat de beperkingen bij de grens tussen Canada en de Verenigde Staten met 30 dagen verlengd zouden worden.

Het gaat hierbij om een restrictie voor niet-noodzakelijke reizen, zoals voor toerisme. Mensen met bijvoorbeeld een visum als arbeidsmigrant of student kunnen nog wel de grenzen oversteken.

Twitter avatar DHS_Wolf Acting Secretary Chad Wolf In close collaboration, the US, Mexico, and Canada have each agreed to extend restrictions on non-essential travel across their shared borders for 30 additional days.

Europeanen drinken minder wijn door coronacrisis

De Europese wijnsector lijdt onder de coronacrisis. Hoewel er in winkels iets meer wijn wordt verkocht dan normaal, is de horeca in vrijwel alle EU-lidstaten gesloten waardoor de wijnverkoop daar is stilgevallen. Verwacht wordt dat de consumptie in de hele Europese Unie dit seizoen (augustus 2019 tot en met juli 2020) met 108 miljoen hectoliter afneemt. Daarmee wordt er 8 procent minder gedronken dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van de Europese Commissie. Vooral de vraag naar mousserende wijnen en wijnen uit het duurste segment - die vaker in restaurants en bars worden gedronken dan thuis op de bank - is afgenomen.

Ook buiten de Europese Unie worden minder Europese wijnen gedronken. De export van het product neemt dit seizoen zo'n 14 procent af, becijferde de Europese Commissie. Dit komt voornamelijk door het afnemen van vraag uit landen zoals China die zwaar zijn geraakt door het coronavirus. Ook spelen de verhoogde importbelastingen van de Verenigde Staten een rol.

Een man werkt op een wijngaard op het Spaanse eiland Mallorca. Foto Jaime Reina/AFP

Straf voor ‘coronahoester’ in hoger beroep verhoogd tot vier maanden cel

Een 28-jarige man uit Den Bosch moet vier maanden de gevangenis in omdat hij mensen opzettelijk in het gezicht heeft gehoest terwijl hij riep dat hij corona had. Het Gerechtshof in Den Bosch legde de 'coronahoester' maandag een hogere straf op dan de politierechter eind maart en wil zo het signaal afgeven dat het gedrag van de man „in deze tijd volstrekt onacceptabel” is.

In maart legde de politierechter Walter K. nog tien weken cel op, waarvan twee weken voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had maandag een celstraf van twaalf weken geëist en het hof gevraagd meteen uitspraak te doen vanwege het maatschappelijk belang van de zaak.

K. hoestte op 15 maart - de dag dat horecagelegenheden moesten sluiten - bezoekers die in de rij stonden voor een coffeeshop opzettelijk in het gezicht terwijl hij „pas op, corona!” riep. Hij werd weggestuurd door een agent, maar kwam later terug om hetzelfde te doen, waarop hij aangehouden werd. Bij zijn arrestatie verzette K. zich hevig en hoestte meermaals „overdreven hard” richting de agenten, zo bleek volgens het Gerechtshof uit beelden van de bodycam van een van hen. Ook spuugde de man twee keer naar een agent.

Bij de politierechter verklaarde K. eind maart niet te hebben geweten hoe serieus het coronavirus was omdat hij „het nieuws nooit zo” volgt. De Bosschenaar is niet de enige Nederlander die voor ‘coronahoesten’ is veroordeeld. Eerder legde de Haagse politierechter een celstraf van tien weken op aan iemand die twee agenten in het gezicht had gehoest.

Het belangrijkste nieuws van maandag

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van maandag.

'Veiligheidsdiensten waarschuwden ministerie voor tempo ontwikkeling corona-apps’

Nederlandse veiligheidsdiensten hebben het ministerie van Volksgezondheid gewaarschuwd voor de risico's van het huidige tempo waarmee de corona-apps ontwikkeld worden. Dat meldt de NOS maandag op basis van anonieme bronnen.

Afgelopen donderdag zou een brief van vijf pagina's verstuurd zijn waarin de diensten opriepen te letten op de nationale veiligheid. Ze waarschuwden vooral voor de risico's die komen kijken bij de huidige vaart waarmee minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) te werk wil gaan. Het is de bedoeling dat eind deze maand een app klaar is waarmee bronnen- en contactonderzoek gedaan kan worden. Dat zou volgens de diensten niet realistisch zijn.

In de brief werd onder meer opgeroepen om te kijken naar het land waar een app vandaan komt. Daar zou echter nauwelijks naar geluisterd zijn, zegt een bron tegen de NOS. „De brief lijkt terzijde geschoven te zijn.” Afgelopen weekend werden de eerste voorstellen voor apps bekeken, maar onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vraagt zich af of een dergelijk programma wel de privacy van burgers kan waarborgen.

Lees ook: Ministerie kleunt mis met appathon

Daling aantal coronapatiënten op IC zet door

Het aantal Nederlanders dat met Covid-19 op een intensive care ligt, is maandag opnieuw afgenomen. Momenteel liggen er nog 1.158 coronapatiënten op een IC - achttien minder dan zondag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Al enkele dagen neemt het aantal coronagevallen op de IC's dagelijks af.

Van alle Nederlandse IC-patiënten worden er vijftig verzorgd in Duitsland, één minder dan zondag. Er zijn geen nieuwe patiënten overgebracht naar het buurland. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is er sprake van een „gestage daling” die doorzet. Momenteel worden er in het hele land plannen gemaakt voor niet-coronagerelateerde zorg.

Nieuw systeem moet herstellende coronapatiënten de juiste zorg bieden

Zorginstellingen hebben maandag een nieuw systeem in gebruik genomen waarmee huis-, long- en IC-artsen herstellende coronapatiënten gemakkelijker kunnen doorverwijzen. Dat zegt een woordvoerder van de Stichting Revalidatiegeneeskunde Nederland (SRN) tegen NRC. Het programma, dat de afgelopen weken is getest, moet ervoor zorgen dat patiënten die uit het ziekenhuis ontslagen zijn of thuis hebben geleden onder Covid-19, de nazorg krijgen die ze nodig hebben.

Via het systeem kan een arts een herstellende coronapatiënt onder andere een revalidatieprogramma aanbieden waarmee hij of zij toegang krijgt tot een team aan zorgverleners zoals een fysiotherapeut, diëtist, psycholoog en maatschappelijk werker. Daarmee krijgt hij of zij toegang tot een team aan zorgverleners zoals een fysiotherapeut, diëtist, psycholoog en maatschappelijk werker. Die zullen onderling wekelijks meermaals afstemmen wat voor zorg de patiënt nodig heeft. Met name patiënten die langdurig op de IC liggen, kunnen psychische klachten ontwikkelen.

Revalidatiespecialist SRN heeft voor de ontwikkeling van het programma samengewerkt met TopzorgGroep, een organisatie voor eerstelijnszorg zoals fysiotherapi, en Van der Valk Care. Als een herstellende patiënt nog niet gezond genoeg is om buiten het ziekenhuis te revalideren, kan hij of zij ook worden opgenomen in een van de Van der Valk-hotels die zijn opgebouwd tot zorgcentrum. Hiermee hopen de organisaties door Covid-19 overbelaste ziekenhuizen te ontzien. Het programma biedt daarnaast ook video's aan voor fysiotherapeuten die herstellende coronapatiënten op afstand willen behandelen.

Waarschuwingsborden in de binnenstad van Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Nep-NL-Alert verstuurd over 'steunpakket' van RIVM

Een onbekend aantal Nederlanders heeft maandag een nep-NL-Alert ontvangen. In een sms-bericht dat afkomstig leek van het RIVM was te lezen dat het instituut een „beperkt aantal zorgpakketten” aanbiedt. Ontvangers werd aangeraden „zo spoedig mogelijk” een pakket aan te vragen via een bepaalde website.

Het vermoedelijke motief van de afzender is volgens een woordvoerder van het RIVM het bemachtigen van bankgegevens. Wie de link in het sms'je volgde, kwam terecht op een website die eruitzag alsof hij eveneens van het RIVM was. Op die site werden mensen gevraagd hun bankgegevens in te vullen om zo zogenaamd aanspraak te maken op een steunpakket.

Het is niet bekend of mensen daadwerkelijk hun bankgegevens hebben ingevuld. Een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) raadt eventuele slachtoffers aan aangifte te doen. „Dit is ordinaire criminaliteit”, stelt zij. De website is inmiddels uit de lucht.

De RIVM-woordvoerder benadrukt dat het niet de eerste keer is dat een nep-NL-Alert wordt uitgestuurd. Begin april verzond een onbekende persoon een vergelijkbare sms. Ook toen is niet duidelijk geworden of en hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden.

Twitter avatar rivm RIVM Waarschuwing! Vanochtend is er een vals NL-Alert verzonden. In het bericht wordt gesproken over zorgpakketten die het #RIVM zou aanbieden. Dit bericht is niet van het RIVM afkomstig. Klik niet op de link in het bericht. #NLAlert #FakeNews https://t.co/gZSczigZg7

Verdubbeling van aantal voetballers met depressieve klachten vanwege corona

Het aantal profvoetballers en -voetbalsters met depressieve klachten is verdubbeld sinds de sport stilligt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek door het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam, uitgevoerd in opdracht van de internationale spelersvakbond FIFPro.

22 procent van de vrouwelijke spelers en 13 procent van de mannelijke spelers lijdt volgens de onderzoekers aan symptomen gerelateerd aan depressie. Wat betreft angstgevoelens zijn deze percentages respectievelijk 18 procent en 16 procent. Die percentages waren bij het vorige onderzoek, rond de jaarwisseling, nog 11 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen.

„Deze cijfers laten zien dat er sinds het coronavirus het professionele voetbal heeft stopgezet een sterke toename is in het aantal spelers dat lijdt aan angstgevoelens en depressieve klachten”, zegt Vincent Gouttebarge, hoofd van de medische afdeling van de FIFPro.

Toch is er ook een positieve noot bij het onderzoek. 75 procent van de ondervraagden zei wel voldoende toegang te hebben tot geestelijke gezondheidszorg. „Dit laat zien dat het profvoetbal zich meer dan ooit bewust is van het belang van de geestelijke gezondheid”, zei Gouttebarge.

De onderzoekers ondervroegen 1.602 professionele voetballers uit zestien landen die vergaande maatregelen hebben genomen tegen de verspreiding van het Covid-19, onder meer uit de Verenigde Staten, Frankrijk en België. De vrouwen waren gemiddeld 23 jaar oud en de mannen 26 jaar.

Het Champions League-duel tussen Valencia en Atalanta Bergamo werd op 10 maart zonder publiek gespeeld. Niet veel later werd al het profvoetbal stilgelegd. Foto Emilio Morenatti/AP

BBC zet beroemdheden in voor thuisscholing

Les krijgen over oceanen en de wereld van David Attenborough, Spaans leren van topvoetballer bij Manchester Sergio Agüero. Voor veel kinderen (en volwassenen) is het een droom, voor een aantal zal het werkelijkheid worden. De BBC lanceert maandag een lesprogramma waarin Britse kinderen bij hun thuisonderwijs worden geholpen door een aantal beroemdheden.

De paasvakantie van twee weken is afgelopen in het Verenigd Koninkrijk, maar ondanks eerdere plannen mogen de meeste kinderen nog niet naar school. Daarom hebben docenten een online-lesprogramma opgezet samen met beroemdheden zoals Liam Payne (zanger bij One Direction), Brian Cox (hoogleraar natuurkunde) en Danny Dyer (acteur bij ondere andere soapserie EastEnders). Het programma zal bestaan uit podcasts van twintig minuten voor verschillende leeftijdsgroepen, waarmee een lesrooster van twee weken kan worden opgezet.

Alice Webb, die bij BBC de afdeling Kinderen en Educatie leidt: „We zijn trots dat de BBC zoveel mensen samen kan brengen om zo'n uitgebreid pakket aan te bieden.”

Laaggeletterd in coronatijd

Lezen en begrijpen van het nieuws is lastig als je laaggeletterd bent. Dat is extra vervelend als dat nieuws gaat over een besmettelijk virus dat verstrekkende gevolgen heeft voor je dagelijks leven, zoals corona.

Anneke Borgsteijn (56) is één van de 2,5 miljoen laaggeletterden (boven de zestien jaar) in Nederland. Sinds Nederland maatregelen heeft getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus, spoken er vragen door haar hoofd. Bij een griep ga je toch gewoon in bed liggen tot je bent opgeknapt? „Ik vraag me af of het wel een griep is”, zegt ze. „Er is zoveel drama omheen.”

Lees ook: Laaggeletterd in coronatijd: ‘Ik begreep niet waarom we binnen moesten blijven’

RIVM: 67 nieuwe sterfgevallen door corona gemeld, 75 ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur heeft het RIVM meldingen ontvangen over 67 nieuwe sterfgevallen door Covid-19. Daarmee komt het dodental door het coronavirus in Nederland op 3.751. Dit betekent niet dat alle doden in het afgelopen etmaal zijn gevallen: de sterfgevallen worden niet altijd meteen doorgegeven aan het RIVM. Doorgaans is er na het weekend sprake van een extra vertraging.

Het instituut heeft van zondag op maandag verder 75 nieuwe meldingen binnengekregen over ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Ook hier geldt dat niet alle opnames het afgelopen etmaal plaatsvonden. In totaal zijn nu 9.779 Covid-19-patiënten in ziekenhuizen opgenomen (geweest). Hoeveel patiënten er momenteel op de intensive cares liggen, wordt later op de dag bekendgemaakt. Zondag lagen er 1.176 mensen op de IC's.

Tot slot zijn de afgelopen 24 uur 750 mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het aantal bevestigde besmettingen op 33.405. Het totale aantal mensen dat besmet is met het virus dat Covid-19 veroorzaakt, ligt vele malen hoger omdat lang niet iedereen getest wordt.

Belgische cijfers 'bemoedigend', maatregelen blijven nog even nodig

De afvlakkende groei in het aantal ziekenhuisopnamen in België geeft aanleiding om na te denken over de mogelijkheid om weer enige maatregelen af te bouwen. Dat hebben de gezondheidsdiensten maandag gezegd tijdens een persconferentie over de virusuitbraak. Het aantal ziekenhuispatiënten steeg met 49, wat het huidige totaal op 4.920 brengt. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde met tien tot 1.071. In het voorbije etmaal zijn 168 sterfgevallen gemeld, waarmee het dodental op 5.828 komt.

De cijfers zijn „bemoedigend”, vinden de autoriteiten. „De curve weerspiegelt ons gedrag. Het toont aan dat we erin slagen de situatie beheersbaar te houden”, zei viroloog Steven Van Gucht. Hij waarschuwde dat het belangrijk is om de maatregelen niet te vroeg los te laten, omdat het aantal zieken dan weer snel kan oplopen. Toch zei zijn Franstalige collega Emmanuel André dat versoepeling op enig moment weer denkbaar is, mits waar nodig wel afstand bewaard wordt en de mogelijkheid bestaat om veel te testen en nieuwe besmettingen op te volgen.

Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum sprak eveneens van „bemoedigende cijfers”. „We mogen echter ook niet vergeten dat achter deze cijfers ook mensen zitten. Mensen die nog steeds vechten tegen het coronavirus, zorgpersoneel dat onder zeer zware omstandigheden er alles aan doet om de coronapatiënten de nodige zorgen te geven. Jammer genoeg ook mensen die afscheid moeten nemen van hun dierbaren.” Ook hij riep Belgen op de maatregelen nog even vol te houden.

Opnames contant geld afgenomen sinds uitbraak coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de opname van contant geld de afgelopen weken met 30 procent afgenomen. Dat heeft de De Nederlandsche Bank (DNB) maandag bekendgemaakt. DNB verwacht dat het gebruik van contant geld komend jaar nog verder afneemt.

Vorig jaar was voor het eerst contactloos betalen populairder dan het klassieke pinnen of contant betalen. 43 procent van de betalingen werd contactloos gedaan, 24 procent werd gepind en de overige betalingen gebeurde contant. DNB denkt dat het aantal contactloze betalingen dit jaar zal toenemen vanwege de coronauitbraak. „Zo worden consumenten aangespoord om vaker contactloos te betalen om besmetting met het virus via handcontact zoveel mogelijk te voorkomen”, schrijft DNB. Ook hebben banken de limieten om contactloos te betalen tijdelijk verhoogd.

Twitter avatar DNB_NL DeNederlandscheBank 💳 Vorig jaar betaalden we 67% van onze aankopen met pin, tegen 63% in 2018. Contactloos #pinnen was voor het eerst de meeste gebruikte betaalmethode. Bekijk hier alle cijfers: https://t.co/C2737yON1m https://t.co/CISNDgMVj5

Ook Beieren verplicht mondbescherming in winkels en openbaar vervoer

In de Duitse deelstaat Beieren is het vanaf volgende week verplicht een mondkapje of sjaal voor de mond te dragen in winkels en het openbaar vervoer. Dat kondigde premier Markus Söder maandag aan in het staatsparlement. Eerder werden dezelfde maatregelen genomen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen en in het Noord-Duitse Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Beieren, dat grenst aan Oostenrijk en niet ver van het zwaar getroffen Italië ligt, is de dichtstbevolkte Duitse regio tot nu toe die mond- en neusbescherming op bepaalde plaatsen verplicht stelt. Er wonen ruim 13 miljoen mensen in de deelstaat. Ook blijven winkels in Beieren de komende week gesloten, terwijl ze in de rest van het land vandaag weer opengaan. Het idee hierachter is volgens Söder: „Beter een beetje langzamer en voorzichtiger, maar duurzamer.”

Duitsland besloot vorige week dat kleine en middelgrote bedrijven tot een oppervlakte van achthonderd vierkante meter maandag weer open mogen. Enkele deelstaten besloten daarop een mondkapjesplicht in te stellen. Die regeling is niet in het hele land van kracht, maar wel is landelijk het advies gegeven vrijwillig mond- en neusbescherming te dragen.

Ook in andere landen is het dragen van mondkapjes aangeraden of verplicht. Dit geldt voorlopig niet in Nederland, aangezien de maskers volgens het RIVM een vorm van schijnveiligheid bieden. Als je ze niet goed draagt, beschermen ze onvoldoende en bij te lang gebruik werken ze niet meer, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel eerder.

Klanten met mondkapjes in een bouwmarkt in München, de hoofdstad van Beieren. Foto Lukas Barth-Tuttas/EPA

Autoriteit Persoonsgegevens kan nog geen oordeel vellen over corona-apps

De Autoriteit Persoonsgegevens kan nog geen oordeel geven over de corona-apps die het ministerie van Volksgezondheid heeft geselecteerd. Dat komt doordat de toepassingen nog onvoldoende zijn uitgewerkt, heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt. Volgens de AP heeft het ministerie de eisen waaraan de apps moeten voldoen niet duidelijk genoeg vastgesteld.

De toezichthouder noemt een aantal zaken die het ministerie niet goed heeft afgebakend. Zo is er niet duidelijk wie verantwoordelijk moet zijn voor de verwerking van de persoonsgegevens. Ook heeft het ministerie niet duidelijk gemaakt of de corona-app een onderdeel is van een pakket aan maatregelen en welke maatregelen dat zijn - wat grote invloed heeft op het ontwerp en de werking van de app.

Verder stelt de AP dat de noodzaak voor het inzetten van een corona-app nog niet duidelijk is. De toezichthouder schrijft dat het „onvoldoende duidelijk” is wat de reden is dat alternatieven die minder ingrijpend zijn dan een app, minder effectief zijn om het virus in te dammen.

Lees ook: Ministerie kleunt mis met appathon

Doordat het ministerie te vage kaders heeft geboden aan de appbouwers, konden die volgens de AP de plannen niet goed uitwerken. In hun voorstellen ontbraken belangrijke zaken, zoals informatie over hoe de app „aan de achterkant” werkt. Ook zouden de ontwikkelaars niet goed hebben onderbouwd waarom ze bepaalde technieken inzetten en welke nadelen die technieken hebben.

Zondag concludeerde de landsadvocaat dat geen van de zeven apps, die gebruikers moeten waarschuwen als ze in contact zijn geweest met een coronapatiënt, voldoet aan de afgesproken uitgangspunten. De ontwikkelaars kunnen geen volledige anonimiteit garanderen en het risico op valse positieven wordt niet genoeg beperkt, was het oordeel. Ook consultancybureau KPMG was kritisch over de informatieveiligheid van de voorstellen. Bovendien hadden niet alle apps aan de eis voldaan om de broncode te delen.

Het is nog onduidelijk wat het uitblijven van het oordeel van de AP betekent voor de vervolgplannen. Het kabinet zal dinsdag eventuele vervolgstappen bekendmaken. Als het kabinet toch kiest voor een app die volgens de toezichthouder niet voldoet, kan de AP de overheid verbieden de app in te zetten. AP-voorzitter Aleid Wolfsen stelt dat „het nog maar de vraag is of die app er wel kan komen”.

Een telefoon met corona-apps. Foto Remko de Waal/ANP

Tienduizend kilo hondenbrokken voor Curaçaose zwerfhonden

Zwerfhonden op Curaçao kunnen dankzij Nederlandse donateurs de komende tijd teren op tienduizend kilo hondenbrokken. Het voer moet als vervanging dienen voor het eten dat de dieren op het eiland vóór de coronacrisis kregen van toeristen en restauranteigenaren. Dat vertelt Karen Soeters van dierenbeschermingsorganisaties House of Animals maandag.

Het in Amsterdam gevestigde House of Animals zamelde na verontrustende berichten uit Curaçao ruim 18.000 euro in voor de aanschaf van de hondenbrokken. De Curaçaose partnerorganisatie Feed Friends zal het voer het komende half jaar aan zo'n 120 zwerfhonden op het eiland. Een deel van het ingezamelde bedrag gaat naar medicatie voor de dieren.

Niet alleen is er door de coronacrisis en het verdwijnen van het toerisme op het eiland minder te eten voor de Curaçaose zwerfhonden, ook vrezen de dierenrechtenorganisaties dat er meer honden op straat bij zullen komen. Volgens Soeters kunnen Curaçaoënaren in financiële nood zich gedwongen voelen om hun huisdieren te dumpen op straat. „Sommige mensen hebben niet eens geld om eten voor zichzelf te kopen en dieren worden daar ook de dupe van.”

Lees ook: Voor Curaçao is het coronavirus een klap te veel

399 nieuwe doden gemeld in Spanje

Het aantal mensen in Spanje dat is overleden aan Covid-19 is opgelopen tot 20.852, schrijft de Spaanse krant El País maandag. In een etmaal kwamen er 399 nieuwe meldingen binnen. Het is niet gezegd dat deze mensen ook daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Er kan een vertraging zitten van een dag of een aantal dagen tussen het moment dat een patiënt aan het coronavirus overlijdt en het moment dat de melding bij de gezondheidsautoriteiten binnenkomt.

Ook is het aantal meldingen van besmette personen opgelopen in het zwaar getroffen Zuid-Europese land. In een etmaal zijn er 4.266 nieuwe meldingen bekend geworden, waarmee het totale aantal nu 200.210 besmettingen bedraagt. Wereldwijd is dat het hoogste aantal na de Verenigde Staten.

800.000 mondkapjes uit China aangekomen

Een lading van uit China afkomstige beschermingsmiddelen, waaronder 800.000 mondkapjes, is vannacht gearriveerd in Nederland. Dat schrijft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) maandag op Twitter. De komende vijf dagen worden in totaal zes miljoen professionele FFP2- en chirurgische mondmaskers verwacht, evenals duizenden isolatiejassen en veiligheidsbrillen.

Het vrachtvliegtuig landde vannacht om 05.00 uur op Schiphol. Minister Van Rijn en KLM-topman Pieter Elbers namen de lading uit Shanghai in ontvangst. De komende zes tot acht weken moet een „continue stroom aan beschermingsmiddelen” uit China naar Nederland blijven komen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een eerdere Chinese lading van tienduizenden mondkapjes bleek eind maart niet aan de veiligheidseisen te voldoen en moest worden teruggehaald uit de ziekenhuizen. Deze nieuwe partij wordt tweemaal getest. Eerst test Nederland de mondkapjes op een beveiligde locatie in China. Dat gebeurt nogmaals na aankomst in Nederland en vóór distributie in de zorg, aldus de woordvoerder.

Twitter avatar mjrijn Martin van Rijn Geweldig nieuws dat er nu een luchtbrug voor beschermingsmiddelen is met China. Vannacht op Schiphol de eerste vlucht hiervan verwelkomd met oa honderdduizenden maskers, 30000 jassen en 30000 veiligheidsbrillen. Komende dagen volgt meer, waaronder miljoenen maskers. #AlleenSamen https://t.co/y7aOiC7xtn

Singapore meldt hoogste aantal nieuwe besmettingen op één dag

In Singapore zijn er maandag 1.426 nieuwe besmettingen met Covid-19 gemeld. Dat is het hoogste aantal nieuwe besmettingen in één etmaal tot nu toe. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd, aldus persbureau Reuters. De uitbraak vindt vooral plaats onder de honderdduizenden arbeidsmigranten, die vaak op krappe slaapzalen wonen. Slechts zestien van de nieuwe besmettingen werden geconstateerd bij permanente inwoners van Singapore.

Eerder wist het land een grote uitbraak te voorkomen door uitgebreid contactonderzoek en veel testen. Singapore oogstte hiermee veel lof van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie.

Inmiddels volstaat het contactonderzoek niet meer en is het land alsnog in lockdown gegaan. De app die het land gebruikt, is nog geen succes te noemen. Slechts een op de vijf inwoners heeft de app gedownload en het is niet bekend hoeveel van hen er ook daadwerkelijk gebruik van maken.

Arbeiders bij hun slaapvertrekken op een bouwplaats in Singapore. Foto Edgar Su/Reuters

'Nederlandse sites gehackt om illegaal medicijnen tegen corona te verkopen'

Tientallen verouderde Nederlandse websites worden gebruikt om illegaal medicijnen aan te bieden die zouden helpen tegen het coronavirus. Dat zegt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) maandag in het AD. De websites verkopen onder meer het antimalariamiddel chloroquine en stromectol, dat onder meer wordt gebruikt tegen wormeninfecties, hoofdluis en schurft.

Het gaat veelal om websites van kleine ondernemers, zoals een bakker of timmermansbedrijf, die met kwetsbare software zijn ontworpen, of om websites die „ooit door ouders voor hun zoon of dochter in elkaar zijn geknutseld”, aldus een rechtercheur van de FIOD tegen het AD. De FIOD begon een onderzoek nadat de organisatie via de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) was getipt door de Deense autoriteiten.

Als de FIOD een hack ontdekt, worden de eigenaren van de getroffen websites ingelicht door rechercheurs. Zij dringen erop aan om maatregelen te nemen. De website-eigenaren krijgen geen boete, omdat er van hun kant geen opzet in het spel was. Inmiddels blijken er ruim zeventig Nederlandse domeinnamen gehackt te zijn. Mogelijk loopt het aantal verder op, het onderzoek loopt nog. Deze nieuwe vorm van onlinefraude beperkt zich niet tot Nederland, maar komt volgens de FIOD wereldwijd voor.

Om erachter te komen of een website gehackt is, kan de eigenaar in Google de woorden ‘inurl:’ invullen, direct gevolgd door de websitenaam. „Vervolgens worden alle webpagina's getoond die aan de website zijn gelinkt. Bij de website van bijvoorbeeld Apple zal dat miljoenen resultaten opleveren, maar bij kleine website hoogstens enkele tientallen. Een rare website is dan gemakkelijk te spotten”, aldus een digitaal rechercheur van de FIOD in het AD.

Chinese provincie stelt nieuwe maatregelen in na nieuwe besmettingen

In de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang, tegen de grens van Rusland, zijn er nieuwe maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de provincie werden er in de afgelopen tien dagen 39 nieuwe besmettingen gemeld. Het provinciebestuur adviseert inwoners om niet in groepen bij elkaar te komen en waarschuwt voor het risico op besmetting in ziekenhuizen.

De stijging heeft volgens persbureau Reuters te maken met mensen die vanuit Rusland naar de provincie komen. De meeste besmettingen zijn gemeld in de hoofdstad van de provincie, Harbin. Hier zou een 22-jarige student die uit de Verenigde Staten was teruggekeerd een bron van besmetting zijn geweest, melden de autoriteiten in de Britse krant Financial Times.

Lees ook: Het virus duikt snel weer op, en vier andere lessen uit Azië

De afgelopen weken werden er in China weinig nieuwe gevallen gemeld en daarom heeft het land de maatregelen versoepeld. „De belangrijkste taak op dit moment is het tegengaan van een heropleving en de verspreiding van de epidemie”, zeiden de autoriteiten tegen Reuters.

Een verlaten plein in de stad Harbin. Foto Getty Images

Nieuw-Zeeland verlengt lockdown met een week

Nieuw-Zeeland heeft de lockdown die in het land geldt tegen de verspreiding van Covid-19 verlengd tot 27 april. Dat zei premier Jacinda Ardern maandag, melden Nieuw-Zeelandse media. Momenteel zijn scholen en horeca in het land gesloten en werken mensen zo veel mogelijk vanuit huis. Na volgende week worden de coronamaatregelen langzaamaan versoepeld.

Ardern zei dat Nieuw-Zeeland volgende week van „alert level 4” naar „alert level 3” gaat. Inwoners moeten dan, net als nu, thuisblijven en mogen enkel het huis verlaten voor werk, school, om te sporten of om boodschappen te doen. Wel mogen winkels hun deuren straks weer openen als klanten contactloos kunnen betalen en voldoende afstand kunnen houden. Ook andere belangrijke sectoren, waaronder de bouw, kunnen het werk weer oppakken als dat op een manier kan waarop het virus niet wordt verspreid. Verder mogen Nieuw-Zeelanders, indien nodig, hun zogenoemde „bubbels” uitbreiden met enkele personen, zoals naaste familie, mensen die in isolatie zitten of verzorgers.

Alert level 3 blijft ten minste twee weken van kracht. De regering komt op 11 mei weer bij elkaar om verdere beslissingen te maken over de aanpak van het coronavirus.

Zondag riep Ardern inwoners op om een dagboek bij te houden met hun dagelijkse bewegingen en de mensen met wie ze in contact komen. Dat zou een alternatief moeten vormen voor de traceerapps die in meerdere landen worden ontwikkeld. De dagboeken kunnen overhandigd worden aan de dienst die contacten met coronapatiënten traceert bij een bevestigde besmetting. Momenteel zijn er 1.440 meldingen gemaakt van coronabesmettingen in het land en zijn er, voor zover bekend, twaalf mensen aan de ziekte bezweken, volgens cijfers van de Johns Hopkins University.

Thuiswerkers niet ontevreden met werken aan de keukentafel

Zo'n 44 procent van de Nederlanders werkt meer vanuit huis, en de meeste mensen vergaat dat eigenlijk prima. Dat blijkt uit een enquête van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) waarvan de bevindingen maandag zijn gepubliceerd. Ongeveer 27 procent van de thuiswerkers denkt ook in de toekomst vaker vanuit huis aan de slag te gaan, noteerden de onderzoekers.

Het is momenteel aanzienlijk rustiger op de weg, en thuiswerken speelt daarin een grote rol, concludeerde het KiM vorige week al. Het instituut durfde toen niet te zeggen of die effecten blijvend zouden zijn. Deze enquête doet vermoeden dat een deel van de thuiswerkers dat wel eens zou kunnen blijven volhouden.

De meeste mensen zeggen dat thuiswerken ze gemakkelijk afgaat en ze zich voldoende kunnen concentreren. De werkplek en digitale faciliteiten zijn overwegend goed toegerust en ook over de samenwerking met collega's en hun werkgever zijn de meesten tevreden. Het leeuwendeel is ook te spreken over vergaderen op afstand en 36 procent van de respondenten verwacht dat in de toekomst vaker te zullen doen. Het humeur verschilt wel per sector, zag het KiM. Ict'ers werken liever thuis dan mensen in de zorg of het onderwijs.

Arbodiensten meldden vorige week juist dat veel thuiswerkers moeite hebben met de situatie. Lees ook: ‘Je merkt al dat de videobelletjes minder gezellig worden’

Het KiM vroeg in de enquête niet alleen naar de bevindingen van thuiswerkers, maar keek naar allerlei factoren die van invloed zijn op de mobiliteit. Er is niet alleen minder werkverkeer, mensen gaan ook minder vaak de weg op om iets leuks te doen, op visite te gaan of bijvoorbeeld boodschappen te doen. Inmiddels komt de helft van de Nederlanders op een normale dag helemaal niet meer buiten. Dat was een vijfde. Wat men wel vaker doet is te voet of te fiets een ommetje maken - een 'rondeverplaatsing', in KiM-jargon. Wandelingetjes waren voorheen vooral iets voor hondenbezitters, maar zijn nu door veel meer mensen ontdekt. Het aantal blokjes om steeg met 70 procent.

Archiefbeeld van een vrouw die thuiswerkt. Foto Olivier Douliery/AFP

Philips verkoopt door virus minder verzorgingsproducten en meer beademingsapparatuur

Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna een kwart meer orders binnengekregen, met name door de sterk toegenomen vraag naar beademingsapparatuur en andere medische apparaten als gevolg van de virusuitbraak. Desondanks heeft het bedrijf over deze maanden minder omzet geboekt en minder winst gemaakt, blijkt uit cijfers die maandag zijn gepresenteerd (pdf).

De omzet kwam in het eerste kwart van 2020 uit op 4,2 miljard euro, meldt Philips. Dat is een daling van 2 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. De omzet van de tak die producten maakt voor persoonlijke verzorging (tandenborstels, scheerapparaten, neushaartrimmers) is bijvoorbeeld met 13 procent ingezakt, aldus Philips. De nettowinst bedroeg 244 miljoen euro, ongeveer een derde minder dan in het eerste kwartaal van 2019.

Philips heeft 100 miljoen euro moeten investeren om de productie van apparaten waar nu wél grotere vraag naar is verder op te kunnen schroeven. Er werden bijvoorbeeld al meer beademingsapparaten gemaakt dan voorheen, maar die productie moet in het derde kwartaal nog eens verviervoudigd zijn, schrijft het bedrijf. Zo wil het onder meer 43.000 extra apparaten maken voor de Amerikaanse markt. Ook is er een heel nieuw, vereenvoudigd model op de markt gebracht dat in geval van nood gebruikt kan worden. Verder heeft Philips allerlei nieuwe systemen geïntroduceerd voor uitwisseling van patiëntinformatie en om artsen in staat te stellen om meer vanuit huis te werken.

Al met al verwacht het bedrijf dat de omzet en de nettowinst aan het eind van dit jaar ongeveer even hoog uitkomt als vorig jaar.

Correctie (20 april 2020): in een eerdere versie van dit bericht stond dat Philips 4,2 miljard euro winst heeft gemaakt. Dat moest omzet zijn. Hierboven is dat aangepast.

Bijna 300.000 mensen wachten op een behandeling in het ziekenhuis

Sinds de uitbraak van het coronavirus wachten zo'n 290.500 mensen op een behandeling in het ziekenhuis. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag. Vanwege de uitbraak is veel reguliere zorg in de ziekenhuizen stil komen te liggen. Ook hebben huisartsen sinds 12 maart 360.000 patiënten minder naar het ziekenhuis verwezen dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling was het sterkst in maart. Vanaf begin april is het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis langzaam toegenomen.

De NZa ziet verschillen per specialisme. Bij gynaecologie, verloskunde en cardiologie is het aantal verwijzingen minder teruggevallen dan bij dermatologie en orthopedie. Landelijk zijn er geen grote verschillen.

De reguliere zorg in ziekenhuizen moet langzaam weer op gang komen, schrijft de NZa. „De spoedzorg is geborgd. Maar niet alle ziekenhuizen zijn in staat om semi-acute zorg te geven.” Mensen die de meest urgente zorg nodig hebben, moeten als eerste in het ziekenhuis terechtkunnen, schrijft de autoriteit.

Dodental VS opnieuw onder de tweeduizend

In de Verenigde Staten zijn er in het afgelopen etmaal 1.997 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt de Johns Hopkins-universiteit.. Dat zijn er voor de tweede dag op rij minder dan tweeduizend. Op donderdag stierf er nog een recordaantal van 4.491 coronapatiënten.

Volgens de Johns Hopkins-universiteit zijn er in de VS inmiddels meer dan veertigduizend mensen overleden aan Covid-19. Het daadwerkelijke aantal sterfgevallen ligt mogelijk een stuk hoger, omdat niet iedereen die overlijdt is getest op het coronavirus.

Het aantal bevestigde besmettingen is opgelopen tot 759.086. De Verenigde Staten hebben meer doden en vastgestelde besmettingen dan welk ander land ter wereld ook.

President Donald Trump wil de economie zo snel mogelijk weer laten draaien, maar Harvard-onderzoekers waarschuwen tegenover CNN dat het land pas van het slot kan als de testcapaciteit wordt opgevoerd van 150.000 per dag naar een half miljoen per dag.

Ov zegt minstens 1,2 miljard euro nodig te hebben om coronaproof te worden

Het openbaar vervoer heeft meer dan een miljard euro nodig om zich te kunnen handhaven in de 1,5 metersamenleving. Dat zegt voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OVNL in de Telegraaf.

Vanwege de anderhalvemeterregel kan volgens Peters hooguit 20 tot 25 procent van het normale aantal reizigers mee in trein, bus, tram en metro. Overheden zouden daarom dit jaar ten minste 1,2 miljard euro moeten bijpassen.

De voorzitter van OVNL zegt tegen de krant dat er flinke problemen ontstaan als het land weer van het slot gaat: „Nu reist ongeveer 10 procent van wat Nederland gewend is, voor zorg, nood en werk. Als bijvoorbeeld studenten, forenzen en pretreizigers weer het ov mogen pakken, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte.”

Om de afstandsregels te handhaven zullen veel meer boa’s ingezet moeten worden en ook dat gaat veel extra geld kosten, waarschuwt Peters.

Trump: deal met Democraten over nieuw steunpakket bijna rond

Op zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat hij mogelijk maandag al een deal kan sluiten met de Democraten over een nieuw steunpakket voor kleine bedrijven en getroffen werknemers. „Zij zijn echt de motor van dit land. Als we weer open gaan, moeten ze er helemaal klaar voor zijn.”

Eerder op de dag had voorzitter Nancy Pelosi in een interview met nieuwszender ABC al gezegd dat het Huis van Afgevaardigden op het punt staat extra crisissteun voor kleine ondernemers goed te keuren. Het overleg over het nieuwe steunpakket verliep moeizaam, omdat de Democraten garanties willen dat het geld echt bij de kleine bedrijven terecht komt en ook omdat ze meer geld willen voor lokale overheden en ziekenhuizen.

Tijdens zijn persconferentie schepte Trump ook op over de ruim vier miljoen coronatests die de Verenigde Staten heeft uitgevoerd. „Dat is een wereldwijd record. Er zijn meer tests uitgevoerd dan in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Japan, Singapore, India, Oostenrijk, Australië, Zweden en Canada samen.”

Verschillende gouverneurs in de VS klagen juist over het gebrek aan testcapaciteit, zowel Democratische als Republikeinse. Trump kondigde aan de productie van wattenstaafjes die nodig zijn voor de tests flink te gaan opschroeven.

Foto Stefani Reynolds/EPA

Trump zei verder dat het coronavirus het land een belangrijke les heeft geleerd over de leveringsketen en de behoefte om niet van andere landen afhankelijk te zijn in tijden van crisis. Hij uitte daarbij felle kritiek op het beleid van wereldhandelsorganisatie WTO.

De Verenigde Staten zijn in absolute aantallen het land met de meeste coronadoden ter wereld. Volgens cijfers van Worldometer zijn in de VS inmiddels meer dan veertigduizend mensen overleden aan Covid-19.

Meer dan 100.000 bevestigde coronabesmettingen in Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika zijn volgens de officiële opgaven van de afzonderlijke landen sinds zondag meer dan honderdduizend mensen besmet met het coronavirus en bijna vijfduizend mensen overleden, meldt persbureau AFP. Brazilië heeft met 38.654 coronabesmettingen en 2.462 doden het hoogste aantal bevestigde slachtoffers. Peru volgt met ruim vijftienduizend vastgestelde besmettingen.

Experts denken dat het daadwerkelijke aantal besmettingen en doden vele malen hoger ligt. Zo blijken in de eerste twee weken van april alleen al in en rond de Ecuadoraanse stad Guayaquil ruim 5.700 doden meer te zijn gevallen dan normaal, maar bij hen is vanwege gebrek aan testcapaciteit geen Covid-19 vastgesteld.

Lees ook: Vroege zomervakantie maakte Guayaquil tot fatale besmettingshaard

In Brazilië heeft president Jair Bolsonaro zondagmiddag lokale tijd volgens persbureau Reuters opnieuw een protest bijgewoond tegen de door de staten afgekondigde lockdowns, meldt Reuters. Bolsonaro wil het land open houden om de economie niet volledig in elkaar te laten storten, maar het Hooggerechtshof en het Congres steken daar een stokje voor.

De president sprak zonder mondkapje en opzichtig kuchend honderden van zijn aanhangers toe in de hoofdstad Brasilia en noemde hen „patriotten” die opkomen voor hun individuele vrijheid. Afgelopen week ontsloeg Bolsonaro zijn minister van gezondheid, omdat hij het oneens bleef met zijn strenge corona-aanpak.

Lees ook: Met ontslag van populaire zorgminister wil Bolsonaro de economie voorrang geven

Tsjechië wil grenzen nog zeker een jaar dichthouden

De Tsjechische president Milos Zeman wil in de strijd tegen het coronavirus de grenzen van zijn land nog zeker een jaar dichthouden.

Hij roept Tsjechen volgens persbureau ANP op om deze zomer vakantie te vieren in eigen land: „We willen hiermee voorkomen dat mensen naar landen gaan waar het virus nog niet onder controle is en op die manier voor een nieuwe uitbraak in Tsjechië zorgen.”

Tsjechië is vooralsnog relatief ongeschonden gebleven in deze coronacrisis. Er is bij 6.701 mensen een besmetting vastgesteld en er zijn 186 mensen bevestigde coronadoden. Sinds half maart mogen behalve in geval van nood alleen nog grenswerkers en vrachtwagenchauffeurs het land in en uit.

Reisbureaus reageren uiterst kritisch op het plan van Zeman om de grenzen nog tot volgend jaar dicht te houden. Wat de reisbranche betreft moeten Tsjechen in elk geval nog naar de nauwelijks door het coronavirus getroffen landen Kroatië en Slowakije kunnen reizen.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus bij.

Dit was het belangrijkste nieuws van afgelopen zondag:

 • Het RIVM meldde 83 nieuwe sterfgevallen en 110 nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal is er door het RIVM nu van 3.684 mensen gemeld dat zij zijn overleden als gevolg van Covid-19. Er was weer een lichte daling in het aantal mensen dat op de IC ligt vanwege het virus, tot een totaal van 1.176.
 • Niet een van de zeven apps die het kabinet overweegt, voldoet momenteel aan de afgesproken uitgangspunten. Dat schrijft de landsadvocaat die namens het ministerie van Volksgezondheid de apps onderzoekt. Bij een van de apps werd eerder dit weekend al een datalek aangetroffen.
 • Duitsland heeft nog ruim 12.000 IC-bedden beschikbaar van de ongeveer 30.000. Ons buurland verwacht echter nog niet over de piek heen te zijn.
 • Op veel plekken in Nederland was het rustig ondanks het lekkere weer op zondag. In het Limburgse Heuvelland was het zondag „onverhoopt druk”, concludeerde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, ook al waren dagtoeristen opgeroepen om niet te komen en wegen afgesloten.
 • De Verenigde Staten en Canada houden hun grens nog zeker een maand langer gesloten.
 • In onder andere Italië, Frankrijk en New York was een daling in de dagelijkse toename van coronadoden te zien.
 • Premier Conte pleitte in een interview opnieuw voor 'coronabonds': gebundelde Europese schulden om de wederopbouw te financieren. Hij vindt dat de Duitse en Nederlandse houding moet veranderen.

 

Lees ook: het blog van 19 april