KLM ziet alsnog af van verhoging bonus topman Elbers

Luchtvaart De variabele bonus van KLM-topman Pieter Elbers wordt toch niet verhoogd. Vrijdag ontstond onrust over dit voorstel, dat volgens KLM voor de coronacrisis is voorbereid.
KLM-topman Pieter Elbers vorige maand.
KLM-topman Pieter Elbers vorige maand. Foto Phil Nijhuis/ANP

KLM gaat de variabele bonus van topman Pieter Elbers toch niet verhogen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij zaterdag. Vrijdag werd bekend dat de beoogde verhoging van 75 naar maximaal 100 procent volgende week zou worden besproken tijdens de aandeelhoudersvergadering. Daarover ontstond ophef omdat KLM vanwege de coronacrisis financieel in zwaar weer verkeert en staatssteun heeft aangevraagd.

Elbers schrijft in een verklaring dat hij de raad van commissarissen (rvc) heeft verzocht de verhoging van zijn zogenoemde bonusplafond van de agenda te halen. De topman noemt de ontstane onrust „heel ongelukkig”. Volgens Elbers - wiens jaarsalaris 520.000 euro bedraagt - moet het nu „niet over beloningen” gaan, maar over „de continuïteit [...] en het behoud van KLM voor Nederland”. Eerder besloot KLM dat dit jaar wordt afgezien van een bonus, die over 2019 eveneens niet is uitgekeerd.

KLM benadrukt dat het voorstel tot verhoging „al lang” voor de coronacrisis werd voorbereid. De luchtvaartmaatschappij wilde hiermee de beloningsstructuur in lijn brengen met die van Air France-KLM. Volgens rvc-voorzitter Cees ’t Hart heeft dit „helaas een verkeerd beeld gegeven”. „Daarmee was het beter geweest dit onderwerp niet te agenderen”, aldus ’t Hart.

Lees ook: Waarom houdt Nederland zoveel van KLM?

‘Onverstandig’

Meerdere Kamerleden uitten hun kritiek over de beoogde verhoging. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) noemde deze vrijdag „onverstandig”. De minister liet KLM weten dat hij het plan afkeurde, zei hij zaterdag tegen persbureau ANP. Hoekstra stelt dat een verhoging niet past „in deze moeilijke en onzekere tijd waarin iedereen om offers wordt gevraagd”. De Nederlandse staat is een van de aandeelhouders van KLM.

De coronacrisis raakt KLM hard omdat de luchtvaart door de coronacrisis zo goed als stilligt. Daardoor zag de maatschappij zich genoodzaakt onder meer circa 1.500 tijdelijke banen te schrappen. Air France-KLM is met de Nederlandse en Franse overheid in gesprek over een steunpakket. De Tweede Kamer wil dat harde voorwaarden worden verbonden aan eventuele staatssteun.