Handelsoorlog ‘Trump gaat Huawei ook buiten de VS afsnijden van techleveranciers’

De Amerikaanse overheid bereidt strengere exportregels voor waardoor het Chinese bedrijf Huawei ook niet meer via een omweg, bijvoorbeeld in Taiwan, chips kan kopen voor zijn producten. Deze nieuwe escalatie in de handelsoorlog tussen de VS en China zou binnen enkele weken een feit zijn, bevestigen bronnen in de chipindustrie aan NRC.

De geopolitieke strijd raakt de techsector. Huawei is volgens de VS een gevaar voor de nationale veiligheid. In mei 2019 werd Huawei daarom op de zwarte lijst gezet, om het Chinese bedrijf af te snijden van Amerikaanse software en chips. Die technologie is onmisbaar om smartphones en netwerkapparatuur te maken. Dit had de genadeklap voor Huawei moeten zijn maar de aanpak faalde; bijna een jaar later groeit Huawei nog en worden wereldwijd nieuwe mobiele 5G-netwerken aangelegd met Huawei apparatuur – zeer tegen de zin van Amerikanen.

Lees ook: High techoorlog: hoe Trump faalde in de strijd tegen Huawei.

De nieuwe exportrestricties zouden niet alleen meer voor Amerikaanse producten gelden, maar ook voor producten die buiten de VS gemaakt zijn met Amerikaanse machines. Huawei zou daardoor geen geavanceerde chips meer kunnen kopen bij de Taiwanese fabrikant TSMC. Huawei zoekt alternatieven binnen China, maar de chipproductie is daar niet erg geavanceerd.

De VS proberen via Huawei de technologische opmars van China te vertragen. „Dat bedrijf moet vernietigd worden”, zegt Trumps voormalige veiligheidsadviseur Tim Morrison in een gesprek met deze krant. Morrison was ook betrokken bij de diplomatieke onderhandelingen over de exportvergunning van ASML. De Amerikanen willen niet dat China over de meest geavanceerde chipmachines beschikken en probeerden gelijktijdig Nederland en Japan (waar ASML’s concurrenten zitten) te overtuigen om niet aan China te leveren.

Trumps hakmes pagina E10-12