Laatste nieuws Covid-19

Conte houdt vol: coronabonds zijn nodig

In Nederland zijn voor zover bekend 3.684 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 19 april de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het RIVM meldde 83 nieuwe sterfgevallen en 110 nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal is er door het RIVM nu van 3.684 mensen gemeld dat zij zijn overleden als gevolg van Covid-19. Er was weer een lichte daling in het aantal mensen dat op de IC ligt vanwege het virus, tot een totaal van 1.176.
 • Niet een van de zeven apps die het kabinet overweegt, voldoet momenteel aan de afgesproken uitgangspunten. Dat schrijft de landsadvocaat die namens het ministerie van Volksgezondheid de apps onderzoekt. Bij een van de apps werd eerder dit weekend al een datalek aangetroffen.
 • Duitsland heeft nog ruim 12.000 IC-bedden beschikbaar van de ongeveer 30.000. Ons buurland verwacht echter nog niet over de piek heen te zijn.
 • Op veel plekken in Nederland was het rustig ondanks het lekkere weer op zondag. In het Limburgse Heuvelland was het zondag „onverhoopt druk”, concludeerde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, ook al waren dagtoeristen opgeroepen om niet te komen en wegen afgesloten.
 • De Verenigde Staten en Canada houden hun grens nog zeker een maand langer gesloten.
 • In onder andere Italië, Frankrijk en New York was een daling in de dagelijkse toename van coronadoden te zien.
 • Premier Conte pleitte in een interview opnieuw voor 'coronabonds': gebundelde Europese schulden om de wederopbouw te financieren. Hij vindt dat de Duitse en Nederlandse houding moet veranderen.
Lees hier: het coronablog van 20 april

'Stille ramp' met ongedocumenteerde bewoners in Amsterdam

Sociaal advocaat Don Ceder maakt zich zorgen over duizenden ongedocumenteerde gezinnen in Amsterdam. Volgens Ceder komt deze groep in de problemen door de coronacrisis, onder andere doordat zij geen officiële huurcontracten hebben voor hun woning. Dat zegt de advocaat bij het EO-programma Dit is de Dag.

De gezinnen zijn afhankelijk van hun verhuurder omdat er niets legaal op papier is gezet. De advocaat ziet gevallen waarbij de huur plotseling verhoogd is. Daarnaast zijn de inkomsten, die met verschillende klusjes bij elkaar worden verdiend, bij veel van de ongedocumenteerde gezinnen door de coronacrisis weggevallen. Niet alle verhuurders zijn coulant, waardoor mensen op straat komen te staan. „Deze crisis vergroot de kloven in de samenleving,” aldus Ceder.

Met maskers en zwarte vlaggen protesteren tegen Netanyahu

Ze droegen gezichtsmaskers, wapperden zwarte vlaggen en hielden gepaste afstand. Duizenden Israëliërs hebben zondag ondanks strenge coronamaatregelen gedemonstreerd in Tel Aviv tegen premier Benjamin Netanyahu, die vervolgd wordt voor drie verschillende aantijgingen van corruptie.

De actievoerders eisten met de oproep 'red de democratie' van oppositieleider Benny Gantz om niet in zee te gaan met Netanyahu. Gantz besloot vorige maand ondanks groot protest binnen zijn partij Blauw-Wit toch met de premier te gaan samenwerken, omdat dit gezien de coronacrisis nodig zou zijn voor het nationaal belang. Tijdens zijn campagne beloofde Gantz dat hij nooit met corrupte politici een regering zou vormen. Netanyahu heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Volgens een schatting van Reuters waren enkele duizenden mensen op de been op het Rabin-plein van Tel Aviv. Het is in Israël nog toegestaan om te demonstreren, zolang je de voorgeschreven afstand van elkaar houdt. In Israël zijn inmiddels zijn 13.000 besmettingen vastgesteld en 172 mensen overleden aan Covid-19. In het land geldt een lockdown: burgers zijn opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en de meeste bedrijven moeten gesloten blijven.

Het Rabin-plein in Tel Aviv, waar zondag gedemonstreerd. Foto Jack Guez/AFP

Landsadvocaat: alle zeven corona-apps voldoen niet aan uitgangspunten

Niet een van de zeven apps die het kabinet overweegt als hulpmiddel tegen de verspreiding van het coronavirus, voldoet momenteel aan de afgesproken uitgangspunten. Dat is te lezen in een rapport van de landsadvocaat die namens het ministerie van Volksgezondheid onderzoek deed naar de verschillende voorstellen. Volledige anonimiteit kan nog niet worden gegarandeerd en het risico op valse positieven wordt nog niet genoeg beperkt.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maakte eerder deze maand bekend dat het kabinet wil gaan werken met apps voor bronnen- en contactonderzoek. Als vastgesteld kan worden wie ziek is (geweest), kan verdere verspreiding dan sneller beperkt worden. Van het begin zijn experts echter al sceptisch, onder meer omdat het de vraag is of met dergelijke apps de privacy gewaarborgd kan worden.

Dit weekend werden zeven potentiële apps gepresenteerd tijdens een zogenoemde 'appathon'. Bijna alle voorstellen werken met Bluetooth, waardoor de kans bestaat dat ook niet-risicovolle connecties worden geregistreerd (bijvoorbeeld met een muur ertussen). Niet één app weet „dit inherente risico” op valse positieven vooralsnog te ondervangen, stelt de landsadvocaat. Ook kunnen de apps vooralsnog niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die de privacy van burgers moet waarborgen.

Aan andere aspecten, zoals de mogelijkheid om verzamelde data weer te verwijden, werd wel voldaan. Het gebruik van apps in de strijd tegen het coronavirus „vergt enerzijds een doorontwikkeling en anderzijds een meer gedetailleerde uitwerking van de voorstellen”, concludeert de landsadvocaat. Het kabinet wil dinsdag besluiten hoe het verder wil met de corona-apps.

Lees ook: Negentig seconden om een levensreddende corona-app aan te prijzen

Ziekenhuizen Mexico-Stad lopen vol

Het aantal coronapatiënten neemt de afgelopen dagen snel toe in Mexico-Stad. In twee dagen werden er ongeveer honderd nieuwe patiënten aan de beademing gelegd in de ziekenhuizen, waarmee het totaal aantal coronagevallen op de IC is gestegen tot 468. De burgemeester van de stad, Claudia Sheinbaum, zegt zich dan ook ernstig zorgen te maken of de zorgcapaciteit nog toereikend zal blijven.

Het is onduidelijk over hoeveel IC-bedden de miljoenenstad exact beschikt. De lokale krant Reforma maakte een rondgang langs een aantal ziekenhuizen, waar zij overvolle afdelingen aantrof. Een ziekenhuis dat zij bezochten wilde patiënten overplaatsen, maar kon daarvoor nog geen plek vinden. Bij een ander ziekenhuis werd een patiënt met ademhalingsmoeilijkheden na een half uur wachten alsnog weggestuurd omdat er geen ruimte was.

Zorgmedewerkers protesteerden eerder deze maand in Mexico City omdat er niet genoeg beschermende middelen zijn voor het verzorgen van coronapatiënten. Foto Jorge Nunez/EPA EPA/Jorge Nunez?

Sheinbaum heeft de inwoners via een videoboodschap opgeroepen om thuis te blijven. „We gaan een delicate fase in met een grote toename [van coronagevallen].” Volgens de burgemeester zijn er nog wel genoeg bedden beschikbaar, maar gaat de verdeling niet altijd goed. Om voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden een ziekenhuis te vinden waar IC-bedden beschikbaar zijn, heeft de gemeente een app gelanceerd. Hierop is te zien waar bedden met beademingsmogelijkheden zijn.

In totaal zijn in Mexico 650 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Daarnaast zijn er ongeveer 7.500 besmettingen vastgesteld.

Politie doet inval bij illegaal gokpand Rotterdam

De politie Rotterdam heeft zaterdagavond een inval gedaan in een pand waar gegokt werd. Daarbij zijn 27 mensen aangehouden, bevestigt de politie. De groep heeft in ieder geval een boete gekregen van 390 euro per persoon vanwege het overtreden van het verbod op samenscholing vanwege het coronavirus. Daarnaast zijn ze aangehouden op verdenking van het niet naleven van de wet op kansspelen en het witwassen van geld.

Na een anonieme melding van een samenkomst van een grote groep mensen die zich bezighield met gokspelen, deed de politie rond middernacht een inval in het gebouw aan de Innsbruckweg. Daar vonden zij twee gokautomaten en tafels met geld en speelfiches.

De aangehouden verdachten - in de leeftijd van 20 tot 55 jaar - kwamen niet alleen uit Rotterdam maar onder andere ook uit Den Haag en Noord-Holland.

Conte pleit opnieuw voor 'coronabonds'

De Europese Unie moet met „volle vuurkracht” de strijd aangaan met de desastreuze economische gevolgen van de coronacrisis. En dat betekent dat ook eurobonds nodig zullen zijn.

De Italiaanse premier Guiseppe Conte heeft zondag opnieuw gepleit tot gebundelde Europese schulden om de wederopbouw te financieren. In een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung pleit hij voor de inmiddels controversiële ‘coronabonds’, obligaties die door de EU als geheel gedragen worden om zo de rentelast te verdelen.

„We doorstaan de grootste schok sinds de Tweede Wereldoorlog”, stelt Conte. “En Europa moet daar een antwoord op vinden.” Zijn land is al een aantal weken verwikkeld in een politieke strijd met noordelijke EU-landen, waaronder Nederland en Duitsland, die eurobonds geen optie vinden. Zuidelijke staten - ook Frankrijk, Spanje en Portugal - zeggen dat deze schuldoptie noodzakelijk is om solidair de Europese economie weer op te starten en zwaar getroffen landen zoals Italië te helpen.

Lees ook: Deze weken wordt duidelijk hoezeer het Italiaanse bestel rammelt en kraakt

De Duitse en Nederlandse houding moet daarom veranderen, zegt Conte. De obligaties zijn volgens de premier “een eerlijk financieel instrument”. Daarbij nuanceerde hij dat de coronabonds niet gebruikt zullen worden voor eerdere of toekomstige schulden, maar alleen voor de aanpak van de coronacrisis.

De Europese ministers van Financiën kwamen op 9 april na weken onderhandelen tot een eerste akkoord voor een noodpakket van 500 miljard euro. Over eurobonds kunnen de landen het echter nog niet eens worden. Aanstaande donderdag onderhandelen Europese regeringsleiders verder.

Terugblikkend op de coronacrisis tot nu toe zegt Conte tegen de Duitse krant dat Italië zich vanwege de harde houding van landen zoals Nederland „alleen” heeft gevoeld. Met meer dan 23.000 doden, is Italië vooralsnog na de VS het hardst getroffen door het virus.

Premier Conte vorige maand na een overleg over de coronacrisis. Foto Remo Casilli/Reuters

Duitsland heeft nog ruim twaalfduizend IC-bedden beschikbaar

In Duitsland zijn nog 12.665 van de in totaal ruim 30.000 bedden op een intensive care beschikbaar voor het opvangen van coronapatiënten. Dat meldt de Duitse vereniging van intensive care (DIVI) zondag.

Sinds enkele dagen geldt er een meldplicht voor ziekenhuizen om aan de Duitse overheid door te geven hoeveel IC-bedden beschikbaar zijn, waardoor de berekening nu gemaakt kon worden. Voorzitter van het DIVI Uwe Janssens: „Eindelijk hebben we een betrouwbaar overzicht van alle capaciteiten op de intensive care in Duitsland.” Volgens Janssens is het land nog niet over de piek van de virusuitbraak heen, dus is het nog te vroeg om volledig gerust te zijn dat de opvangcapaciteit blijft voldoen.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, voert Duitsland veel tests uit en heeft het land strenge maatregelen genomen. Zo zal in deelstaat Saksen het dragen van een gezichtsmasker vanaf maandag verplicht zijn in het openbaar vervoer en in winkels. Om de inwoners van de staat daarbij te helpen, worden er in provinciehoofdstad Dresden op maandag 200.000 gratis gezichtsmaskers uitgedeeld. Dat schrijft de Duitse krant Bild zondag.

De partij maskers die maandag wordt uitgedeeld zal nog niet voldoende zijn voor alle half miljoen inwoners van de stad. Het dragen van een sjaal of een andere stof is ook afdoende, mits deze neus en mond afsluit.

Ook in New York positieve trend, maar 'nog niet het moment om te relaxen'

„Alles wijst erop dat we aan het dalen zijn”, concludeert gouverneur Andrew Cuomo van New York over de laatste corona-ontwikkelingen. Maar het is „nog niet het moment om te relaxen”.

Het aantal nieuwe sterfgevallen in de zwaar getroffen Amerikaanse staat is weer iets afgenomen, met 507 nieuwe meldingen op zondag. Een dag eerder werden er nog 540 doden gemeld. In New York zijn in totaal nu 13.869 mensen overleden aan Covid-19.

Ook het aantal ziekenhuisopnames is weer afgenomen en staat momenteel op 16.213. Cuomo beloofde zondag verder een „agressief” testprogramma voor de staat. Dat is nodig om „echt te begrijpen waar we mee te maken hebben”, concludeerde de gouverneur, voordat de economie weer kan gaan draaien.

Weer iets minder nieuwe doden in Italië

Het dodental als gevolg van Covid-19 in Italië is zondag met 433 omhoog bijgesteld. Dat is de laagste toename in 24 uur sinds een week. Ook het aantal nieuwe bevestigde besmettingen is minder: ruim 3.000 in plaats van de bijna 3.500 op zaterdag. Dat hebben Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Zaterdag werden 482 nieuwe doden gemeld, op vrijdag 575. In totaal zijn in Italië zo'n 23.660 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus. Het zwaar getroffen land bereikte eind maart een piek in het aantal doden en nieuwe besmettingen. Sindsdien is het gemiddeld langzaam aan het afnemen, maar niet zo snel als experts hadden gehoopt. In het Zuid-Europese land is inmiddels al zes weken sprake van een lockdown.

In Frankrijk zijn zondag 395 nieuwe doden gemeld, het totale dodental staat daar nu op ruim 19.700. Volgens de Franse directeur-generaal van de gezondheidszorg Jérôme Salomon neemt het aantal zieken op de intensive care wel nog steeds af, inmiddels al elf dagen op rij. In Frankrijk liggen momenteel 5.744 mensen op de IC.

De Franse premier Édouard Philippe erkende zondag dat de situatie in Frankrijk „langzaam maar zeker” verbeterde. Wel waarschuwde hij voor te veel optimisme omdat het land nog maar aan het begin zou staan van de crisis en de economische gevolgen „verschrikkelijk” zullen zijn. Frankrijk is inmiddels al vijf weken in lockdown.

‘Onverhoopt druk’ in het Limburgse Heuvelland

Tijdens het Paasweekend luisterden toeristen nog goed naar de oproep om niet naar het Limburgse Heuvelland te komen vanwege de coronacrisis. Op zondag is het er echter „onverhoopt druk”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Dit weekend was al de verwachting dat het drukker zou zijn omdat normaal gesproken de Amstel Gold Race wordt verreden. Zaterdag viel het aantal bezoekers mee, maar zondag was het volgens controleurs erg druk. Volgens de Veiligheidsregio gaat het om toeristen uit zowel Nederland als Duitsland. Cijfers van bijvoorbeeld het aantal boetes kan de woordvoerder nog niet geven, naar verwachting is daar maandag meer over bekend.

Het gebied tussen de A2, A79 en A76 is afgesloten voor dagtoeristen. Mensen die er wonen, op bezoek gaan bij iemand of een vakantie geboekt hebben, worden nog wel toegelaten. Wegen zijn gesloten met hekken, of controleurs kijken wie wel en niet toegelaten mag worden.

Sinds vorige week controleren de politie, marechaussee en gemeentehandhavers of mensen die naar het Heuvelland komen binnen deze groepen vallen. Zo niet, dan riskeert een toerist een boete. Voor het schenden van de noodverordening in Nederland staat voor volwassenen een boete van 390 euro.

Het Zuid-Limburgse Heuvelland is afgesloten voor dagtoeristen. Met de maatregel wil de veiligheidsregio voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen en zodoende het coronavirus verspreiden. Foto Marcel van Hoordn/ANP

Leraren in Actie: houd scholen dicht tot zomervakantie

Vakbond Leraren in Actie (LIA) maakt zich zorgen over het advies van de Onderwijsraad om de scholen gefaseerd of gedeeltelijk weer te openen. De bond stelt in een verklaring dit weekend dat nog te veel onduidelijk is over de manier waarop de richtlijnen van het RIVM binnen de klaslokalen gevolgd zouden kunnen worden.

„Er is grote onduidelijkheid over hoe de anderhalvemeterregel met succes kan worden uitgevoerd, zowel in het primair als het voortgezet onderwijs,” schrijft de vakbond. LIA stelt daarom voor om tot aan de zomervakantie digitaal te blijven werken. Ook is de bond geen voorstander van het naar voren halen van de schoolvakantie of van een combinatie van onderwijs in de klas en digitaal onderwijs op afstand. Wel moet er wat betreft de vakbond een uitzondering gemaakt worden voor kinderen in onveilige thuissituaties en voor kinderen met ouders in vitale beroepen.

Door nu in te zetten op een herstart na de zomervakantie, zou er rust worden gecreëerd. „De eventuele verloren schooltijd zal waar nodig binnen de scholen in overleg met alle betrokkenen op effectieve wijze worden ingehaald. Daar twijfelt LIA niet aan.”

Het belangrijkste nieuws van vandaag

Dit is het belangrijkste nieuws van zondag:

 

VK meldt minder doden door Covid-19

Het aantal mensen dat in ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk is overleden aan Covid-19, is in het afgelopen etmaal toegenomen met 596. Dat meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid zondag. Het is een relatief laag cijfer in vergelijking met de afgelopen dagen. Net als voor de cijfers van Nederland geldt wel dat dit gaat om mensen die in de afgelopen dagen zijn overleden, niet specifiek alleen in de afgelopen vierentwintig uur.

Ook in het Verenigd Koninkrijk kampen de ziekenhuizen met tekorten aan medische hulpmiddelen. Voorzitter van de British Medical Association Chaand Nagpaul maakt zich zorgen over het gebrek aan beschermende kleding. „Er zijn grenzen aan het risico waaraan medisch personeel zichzelf en hun patiënten kan blootstellen.”

Weer lichte daling aantal patiënten op IC

Opnieuw is het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care ligt afgenomen. Momenteel verblijven 1.176 mensen op de IC, 25 minder dan op zaterdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding spreekt van een „gestage daling”. Vrijdag lagen nog 1.235 patiënten op de IC.

Van alle Nederlandse IC-patiënten liggen er 51 in Duitsland, een minder dan zaterdag omdat een zieke is overleden. Volgens Kuipers kunnen ziekenhuizen „geleidelijk” hun reguliere zorg hervatten. Bijvoorbeeld door meer operatiekamers open te stellen.

RIVM: 110 nieuwe ziekenhuisopnames door Covid-19

Het RIVM heeft van zaterdag- op zondagmiddag 110 nieuwe meldingen binnengekregen van ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus. Ook zijn 83 nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat blijkt uit zondag gepubliceerde cijfers van het RIVM.

Het gaat hier niet om mensen die allemaal in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen in het ziekenhuis. Veelal zit er een vertraging van een aantal dagen tussen ziekenhuisopname of overlijden en de melding bij het RIVM.

In totaal zijn 9.704 mensen in ziekenhuizen opgenomen (geweest). Daarnaast zijn in Nederland in totaal 3.684 mensen overleden aan het coronavirus. Het aantal mensen dat op de IC ligt wordt vanmiddag om 16.00 bekendgemaakt.

Het aantal bevestigde besmettingen is opgelopen met 1.066, naar 32.655. Het totale aantal besmettingen in Nederland is hoger, omdat niet iedereen met symptomen getest wordt. Het RIVM benadrukt dat „de cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken.”

Massabijeenkomst in Bangladesh ondanks lockdown-maatregelen

Ondanks lockdown-maatregelen vond in Bangladesh zaterdag een massabijeenkomst plaats waarin een politicus werd herdacht. De politie van de oostelijk gelegen stad Brahmanbaria kon de mensenmassa van ruim 100.000 Bengalen niet aan, melden lokale media. Autoriteiten vrezen voor een grote toename in het aantal besmettingsgevallen vanwege de bijeenkomst.

Omdat hij niet voldoende zou hebben opgetreden, is het hoofd van de lokale politie uit zijn ambt ontheven. Lokale autoriteiten stellen op hun beurt niet te hebben voorzien dat zoveel mensen op de herdenking van Maulana Jubayer Ahmed Ansari, een politicus van de islamitische partij van Bangladesh, af zouden komen. „We hadden er iets aan kunnen doen als we het op voorhand hadden geweten. Maar nu is het al gebeurd”, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Asaduzzaman Khan aan de lokale krant Dhaka Tribune.

In Bangladesh is sinds 26 maart een lockdown van kracht. Het is onder meer verboden om met meer dan vijf mensen te bidden in een moskee. Volgens de officiële cijfers van het Bengaalse ministerie van Volksgezondheid zijn 2.200 mensen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt en zijn 84 mensen eraan overleden. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger, omdat het land weinig test op het virus.

Twitter avatar asiveme Asive Chowdhury #StayHomeSave Life Thousands of people from different areas flocked to #Brahmanbaria #Sarail yesterday to attend the #NamazJanaza of the leader of an #Islamic organisation #Ansari People don't care about social distance and #corona issue. This is another story of #Bangladesh Yes Lack of #Education https://t.co/eadEypYMCS

Premier Johnson in verlegenheid gebracht vanwege crisisaanpak

De regering van de Britse premier Boris Johnson is ernstig in verlegenheid gebracht door een reconstructie van The Sunday Times over de beginfase van de coronacrisis.

Daaruit blijkt onder meer dat Johnson pas op 2 maart de eerste crisisvergadering van zijn kabinet bijwoonde, ruim een maand nadat de eerste gevallen van Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk werden ontdekt.

Volgens het onderzoek van de krant miste Johnson in januari en februari vijf crisisvergaderingen, onder meer om deel te nemen aan een ceremonie rond Chinees nieuwjaar, vanwege de voorbereidingen op de Brexit van 31 januari en door een reshuffle van zijn kabinet. Ook suggereert de krant dat de premier was afgeleid door persoonlijke beslommeringen, zoals het afronden van zijn echtscheiding en de zwangerschap van zijn nieuwe verloofde Carrie Symonds.

Intussen werden (internationale) waarschuwingen van wetenschappers over de gevaren van het virus grotendeels in de wind geslagen. Britse bedrijven en instellingen die extra tests en beschermingsmiddelen aanboden, kregen te horen dat dat niet nodig was, terwijl de voorraden door jarenlange bezuinigingen van Tory-regeringen op de gezondheidszorg een zorgwekkend niveau hadden bereikt. Vlak voordat de Britse ziekenhuisbazen alarm sloegen over het gebrek aan beschermingsmiddelen, stuurde de regering nog bijna driehonderdduizend maskers, handschoenen en andere materialen uit de voorraad richting China.

Een woordvoerder van Johnson zegt in een reactie op het verhaal tegen The Times dat de premier „het roer stevig in handen heeft” waar het gaat om coronabestrijding.

Aantal IC-patiënten met 38 gedaald in België

Het aantal IC-patiënten met Covid-19 in België is zondag met 38 gedaald naar 1.081. Dat meldt de Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zondag. In het afgelopen etmaal zijn in België 230 sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Ook zijn er 265 meldingen van ziekenhuisopnames gedaan.

Meldingen worden soms met vertraging doorgegeven aan de Belgische autoriteiten, hierdoor kan het werkelijke aantal sterfgevallen inmiddels hoger liggen en zeggen de cijfers niet per definitie iets over de afgelopen 24 uur. In totaal zijn in België zeker 5.683 mensen overleden en zijn 4.871 patiënten in ziekenhuizen opgenomen (geweest).

In het zwaar getroffen Spanje zijn de afgelopen 24 uur 410 nieuwe meldingen gedaan van sterfgevallen door het coronavirus. Dat is het laagste aantal gemelde doden sinds 22 maart, terwijl de afgelopen dagen juist richting de zevenhonderd sterfgevallen werden gemeld. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, meldt de Spaanse krant El País. Het totale Spaanse dodental ligt daarmee op 20.453. Ook in Spanje zit veelal een vertraging tussen overlijden en melding bij de autoriteiten.

Datalek bij voorgestelde traceerapp Covid19 Alert

Er is een datalek gevonden in één van de zeven traceerapps die dit weekend aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn gepresenteerd. Dat bevestigt een van de app-ontwikkelaars, Sander de Vries, zondagochtend na een bericht van RTL Nieuws.

In de broncode van de app die het team Covid19 Alert zaterdagavond online heeft gezet, stond een bestand met daarin e-mailadressen, namen en versleutelde wachtwoorden van een andere app. Deze zijn per ongeluk in de code gekopieerd, zegt De Vries. „Het hoorde niet bij de app. Het was een bestand met een zelfde soort naam dat in de code is gekopieerd.”

De data werden anderhalf uur na het uploaden verwijderd uit het bronbestand, zegt De Vries, maar toen had onder andere RTL Nieuws het al gedownload. De Autoriteit Persoonsgegevens en het ministerie zijn geïnformeerd over de fout. „Het is niet goed, niet juist, maar het is gebeurd”, zegt De Vries. „Daar zijn we heel open over.”

Dit weekend is een zogenoemde appathon gaande, waarin de zeven ontwikkelaars hun product presenteren. Er is uit verschillende hoeken, onder meer die van de privacydeskundigen, kritiek dat zo'n belangrijke applicatie in zo'n korte tijd gekozen en geproduceerd moet worden.

Lees ook: Negentig seconden om een levensreddende corona-app aan te prijzen Tijd voor een maatschappelijk debat is er eigenlijk niet, zegt minister Hugo de Jonge. „Het virus wacht daar niet op.”

Nieuw-Zeeland vraagt inwoners een dagboek met contacten bij te houden

In plaats van een traceerapp in te zetten om het coronavirus in te dammen, gaat Nieuw-Zeeland voor een analoge methode om de contacten van burgers na te gaan. Premier Jacinda Ardern heeft de inwoners van haar land zondag gevraagd een dagboek bij te houden van hun dagelijkse bewegingen en de mensen die ze zien, melden Nieuw-Zeelandse media.

De overzichten kunnen vervolgens overhandigd worden aan de dienst die contacten van coronapatiënten traceert bij een bevestigde besmetting. Het bijhouden van een dagboek „helpt hen, en het helpt ons”, aldus Ardern. Deze methode moet voorkomen dat mensen zich op het moment dat Covid-19 wordt vastgesteld niet meer kunnen herinneren waar ze een aantal dagen eerder waren of met wie ze toen contact hebben gehad.

Maandag beslist het Nieuw-Zeelandse kabinet of de huidige anti-coronamaatregelen in het land verlengd worden. Momenteel zijn scholen en horeca zijn gesloten, de meeste mensen werken vanuit huis. Burgers zijn opgeroepen zoveel mogelijk in hun huizen te blijven. In Nieuw-Zeeland zijn 1.431 bevestigde besmettingen en overleden Twaalf mensen aan het virus.

Premier Jacinda Ardern Foto Marty Melville/AFP

Singapore meldt bijna zeshonderd nieuwe besmettingen, met name onder arbeidsmigranten

In Singapore zijn op zondag 596 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, waarvan 571 bij arbeidsmigranten. Het totale aantal besmettingen in het land komt daarmee op 6.558. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid in het land zondag bekend, meldt persbureau Reuters.

Vermoedelijk zijn de arbeidsmigranten, die vaak op krappe slaapzalen wonen, aanvankelijk over het hoofd gezien door de Singaporese autoriteiten. Singapore wist het virus ogenschijnlijk snel in te dammen, waarvoor het internationale lof oogstte. Reisbeperkingen van en naar China werden vroeg ingesteld en het land had een grondig opsporingsbeleid. Door veel testen, het gebruik van apps en sociale isolatie wist Singapore het aantal besmettingen aanvankelijk te beperken.

Tot 17 maart had Singapore 243 bevestigde besmettingsgevallen. De afgelopen tien dagen stijgt dat aantal dagelijks met honderden per dag. In Singapore zijn tot nu toe elf sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld, allemaal in de afgelopen maand.

Eerder deze week maakte het Singaporese ministerie van Arbeidskrachten bekend maatregelen te treffen tegen verdere verspreiding onder arbeidsmigranten. Voor migranten die in vitale sectoren werken worden meer woonruimtes geopend, zodat de slaapzalen minder vol liggen en mensen daar beter afstand kunnen houden. Ook zijn bij verschillende slaapzalen medische posten geopend. Arbeiders die symptomen van het virus hebben, worden opgeroepen zich te melden bij de dokter. Bij vaststelling van het virus worden zij geïsoleerd van de rest van de slaapzaal.

Migranten in het slaapzalencomplex Tuas South wachten op hun eten. Bewoners van Tuas South moeten vanaf maandag veertien dagen in quarantaine blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Foto Roslan Rahman/AFP

Russen hamsterden miljarden aan contant geld toen quarantaine begon

In Rusland is sinds begin maart één biljoen roebel (12,5 miljard euro) aan contant geld van de bank gehaald. Dat is meer dan in heel 2019. Dat blijkt uit gegevens van de Russische centrale bank, aldus persbureau Bloomberg zondag.

„Mensen waren bang dat banken zouden sluiten tijdens de quarantaine”, zegt Denis Poryvaj, een analist van de Raiffeisenbank in Moskou tegen Bloomberg. „Ze namen geld op om dezelfde reden als mensen die voedsel hamsterden.” Het aantal geldopnamen piekte vooral na televisieoptredens van president Vladimir Poetin waarin nieuwe maatregelen werden aangekondigd. De banken zijn niet gesloten.

Het aantal bevestigde besmettingen neemt in Rusland al dagen met grote sprongen toe. Momenteel zijn er in Rusland 313 bevestigde sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Zeker 42.853 mensen zijn besmet (geweest) met het virus. Veel mensen twijfelen aan de officiële cijfers en denken dat het werkelijke aantal hoger ligt. „In de ziekenhuizen liggen verdacht veel patiënten met ‘longontsteking’”, schreef NRC-correspondent Steven Derix eerder deze maand.

Zuid-Korea meldt voor het eerst minder dan tien nieuwe besmettingen

In Zuid-Korea zijn zaterdag acht nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Koreaanse centrum van ziektebestrijding en -preventie, meldt de Zuid-Koreaanse gezondheidsautoriteit. Dit betekent dat het aantal nieuw vastgestelde besmettingen in één dag in Zuid-Korea voor het eerst in twee maanden onder de tien ligt. Vijf van de acht nieuwe besmettingsgevallen kwamen uit het buitenland.

Het aantal meldingen komt niet direct overeen met het aantal nieuwe besmettingen in een land, omdat er vaak vertraging zit. Wel zit het aantal nieuwe gevallen in Zuid-Korea al meer dan een week rond of onder de dertig. Volgens de Koreaanse autoriteiten is de daling van het aantal besmettingen het gevolg van strikte maatregelen op het gebied van social distancing. Het land heeft geen lockdown-maatregelen getroffen, maar staat bekend om zijn methode van snel en gericht testen, waarmee het virus vrij snel onder controle leek te komen. Alleen besmette mensen moeten in quarantaine. De rest van de bevolking draagt mondkapjes, wast vaak de handen en houdt afstand tot elkaar. De scholen gingen dicht, maar horeca en winkels bleven open.

Wel vrezen de autoriteiten voor een verlate „tweede golf van besmettingen” door het paasweekend en de op woensdag gehouden landelijke verkiezingen. Premier Chung Sye-kyun riep de bevolking dit weekend op om afstand van elkaar te blijven houden. Hij waarschuwde voor de gevolgen van een verslapping van social distancing voor de volksgezondheid. In totaal kent Zuid-Korea 10.661 bevestigde besmettingen, 234 mensen overleden aan het virus.

Lees ook deze analyse van buitenlandredacteur Floris van Straaten: 'De succesformule van Zuid-Korea: testen, controleren, waarschuwen'

75 jaar bevrijding Kamp Amersfoort gelivestreamd

De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort, nu 75 jaar geleden, wordt zondagmiddag vanaf 13.15 uur online uitgezonden. Het complex werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters gebruikt als gevangenis en doorvoerkamp. Normaal gesproken zijn er zo'n duizend mensen aanwezig bij de herdenking. De bijeenkomst moest echter worden afgelast vanwege de coronacrisis.

Tijdens de herdenking zal een oud-gevangene, de heer Snaas, een toesprak geven, evenals staatssecretaris Paul Blokhuis. Verder wordt de vlag gehesen en de kampklok geluid. Ook zal een koor van 130 familieleden en nabestaanden te horen zijn, die op afstand samen een lied hebben opgenomen, zo staat op de website aangekondigd.

Duitsland registreert 184 nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Ten opzichte 24 uur eerder zijn zondag 184 nieuwe sterfgevallen geregistreerd in Duitsland. Dat meldt het Robert Koch-Institut zondagochtend. In totaal zijn in Duitsland zeker 4.294 mensen overleden aan Covid-19.

Vrijdag werden in Duitsland 299 nieuwe sterfgevallen gemeld en zaterdag 242. Er zit meestal een aantal dagen vertraging tussen wanneer iemand overlijdt en wanneer dit sterfgeval in de officiële statistieken belandt. Tevens wordt er in het weekend vaak minder administratie gedaan en worden nieuwe besmettingen en sterfgevallen pas later doorgegeven. Het is dus nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of er sprake is van een daling. Het totaal aantal vastgesteld besmettingen in Duitsland staat nu op bijna 140.000.

Directeur lab Wuhan: virus 'onmogelijk' afkomstig van ons

Het is „onmogelijk” dat het nieuwe coronavirus uit het Instituut voor Virologie in Wuhan afkomstig is. Dat heeft de directeur van het laboratorium, Yuan Zhiming, zaterdag gezegd in een interview met het Chinese staatsmedium CGTN. Yuan weerlegt daarmee aantijgingen uit Amerikaanse media, die stelden dat het virus mogelijk uit het instituut in Wuhan, de miljoenenstad waar het coronavirus in december vorig jaar voor het eerst uitbrak, te herleiden is.

Yuan stelt dat er geen enkel bewijs voor is dat het virus uit zijn instituut afkomstig is. Berichten in Amerikaanse media zijn volgens hem „volledig gebaseerd op speculatie”, met het doel om „mensen te verwarren en onze anti-epidemische activiteiten of zelfs onze wetenschappelijke activiteiten te verstoren”.

Lees ook: Ontsnapte het virus uit een Chinees lab, wil de regering-Trump weten. Harde feiten voor de lab-lezing zijn er niet.

Fox News
De Amerikaanse tv-zender Fox News haalde eerder deze week anonieme bronnen aan die stelden dat het virus mogelijk per ongeluk uit het instituut ontsnapt zou zijn. Het laboratorium zou de overdracht van het virus van vleermuis op mens hebben bestudeerd en daarbij ondermaatse veiligheidsmaatregelen gebruiken. Eén van de laboratoriummedewerkers zou besmet zijn geraakt, en het virus vervolgens de stad in hebben gebracht, is de gedachte.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, verklaarde daarop dat de Chinese regering „openheid moet geven” en „precies uit moet leggen hoe het virus verspreid is”. Yuan verklaarde in het interview dat het laboratorium strikte regelgeving en gedragscodes voor onderzoek hanteert, waardoor de overdracht van het virus in het lab uit te sluiten is. Geen enkele van zijn „studenten, voormalig medewerkers of huidig personeel is geïnfecteerd geweest”, aldus Yuan.

Maduro: mogelijk uitstel verkiezingen wegens coronavirus

De parlementsverkiezingen in Venezuela die later dit jaar worden gehouden, worden mogelijk uitgesteld wegens de pandemie van het coronavirus. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolás Maduro zaterdag gezegd, meldt AFP.

„Ik weet niet of er dit jaar verkiezingen zullen zijn, omdat we andere prioriteiten hebben", zei Maduro tijdens een radio-interview. „Het zou onverantwoordelijk zijn van mij om te zeggen dat er absoluut verkiezingen moeten worden gehouden.”

Volgens Maduro zou een besluit tot uitstel kunnen worden genomen door het Hooggerechtshof van Venezuela. Hij erkent dat de verkiezingen volgens de grondwet in december moeten plaatsvinden, zodat het nieuwe parlement in januari beëdigd kan worden. Vorige maand zei hij dat dat onder alle omstandigheden zou gebeuren. Er is nog geen precieze datum vastgesteld.

In het huidige parlement heeft de oppositie een meerderheid. Begin vorig jaar riep de voorzitter van het parlement, Juan Guaidó, zichzelf uit tot hoofd van een overgangsregering.

Volgens officiële cijfers zijn 227 gevallen van Covid-19 vastgesteld in Venezuela. Negen mensen zijn overleden. Gevreesd wordt dat het aantal besmettingen sterk zal toenemen in het Zuid-Amerikaanse land, dat wegens een diepe economische crisis niet goed in staat is het coronavirus te bestrijden.

Dodental VS neemt minder snel toe

Het dodental als gevolg van Covid-19 in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur opgelopen met 1.891, een lager cijfer dan de afgelopen dagen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University, schrijft AFP.

Vrijdag werden meer dan 3.800 sterfgevallen gemeld, de dag ervoor bijna 4.500. Het aantal bevestigde gevallen in de VS is opgelopen tot ongeveer 735.000, het hoogste aantal ter wereld. Wereldwijd zijn volgens Johns Hopkins meer dan 160.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Sterren eren medisch personeel tijdens online muziekfestival 'One World: Together At Home'

Popsterren en andere beroemdheden hebben zaterdagnacht opgetreden tijdens het online muziekfestival One World: Together At Home. Paul McCartney, Stevie Wonder, Elton John en Kacey Musgraves waren onder de eerste wereldsterren die via videoverbindingen vanuit huis verschenen voor optredens van elk één nummer.

Het benefietconcert, bedoeld om medisch personeel te huldigen voor hun werk bij de bestrijding van de mondiale pandemie van het coronavirus, was een initiatief van de Amerikaanse popster Lady Gaga, in samenwerking met de WHO en de organisatie tegen armoede Global Citizen.

Zangeres Lady Gaga zaterdagnacht tijdens haar optreden bij 'One World'. Global Citizen

Lady Gaga opende het evenement met een vertolking van 'Smile', de klassieker van Charlie Chaplin, die ze opdroeg aan medisch personeel. „Tijdens de afgelopen weken zijn we getuige geweest van ongelooflijke daden van moed en goedheid overal ter wereld, in reactie op deze mondiale pandemie", zei de zangeres, die tientallen artiesten heeft gestrikt om mee te doen aan het evemement.

Motown-legende Stevie Wonder zong 'Lean On Me', het hitnummer van de onlangs overleden zanger Bill Withers. „Tijdens moeilijke tijden als deze moeten we op elkaar leunen voor hulp", zei hij. Ex-Beatle Paul McCartney bracht het Beatles-nummer 'Lady Madonna' ten gehore. Elton John zong 'I'm still standing'.

De Amerikaanse countryzangeres Kacey Musgraves zong 'Rainbow', het slotnummer van haar album Golden Hour. Ze refereerde daarmee aan afbeeldingen van regenbogen die mensen overal ter wereld voor het raam hebben gehangen als teken van hoop op een einde aan de pandemie en de beperkende maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Twitter avatar GlblCtzn Global Citizen Global Citizens, listen to @KaceyMusgraves: stay inside and stay home. Make it official by taking our pledge to stay home at https://t.co/26xVXSb0qy #TogetherAtHome https://t.co/45cNo7iZfP

Een van de hoogtepunten van het evenement was een optreden van de Rolling Stones. Zij verschenen apart vanuit verschillende locaties op een in vieren gedeeld scherm voor een vertolking van 'You can't always get what you want'.

Twitter avatar GlblCtzn Global Citizen 🤘 If you start us up, we’ll never stop fighting for global health. Take action with The @RollingStones: https://t.co/26xVXSb0qy #TogetherAtHome https://t.co/Dpze2tNyCW

Optredens werden afgewisseld met beelden van medici aan het werk en korte toespraken van beroemdheden, onder wie zangeres Beyoncé, Microsoft-oprichter Bill Gates en voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria. De Amerikaanse voormalige First Lady Michelle Obama verscheen, op aparte schermen, met haar voorgangster Laura Bush. „Onze wereldwijde familie is sterk”, zei Obama. „We zullen er voor elkaar zijn en we zullen samen door deze crisis heen komen.”

Slotact van het evenement was een gezamenlijk optreden van Lady Gaga, de Amerikaanse zanger John Legend, de Canadese ster Céline Dion en de Italiaanse zanger Andrea Bocelli. Samen zongen zij, vanaf aparte locaties, het nummer The Prayer, oorspronkelijk van Dion en Bocelli, begeleid door de Chinese pianist Lang Lang.

Twitter avatar GlblCtzn Global Citizen .@LadyGaga, @CelineDion, @AndreaBocelli, @Lang_Lang, and @JohnLegend's incredible One World: #TogetherAtHome final performance will leave you speechless. Join us as we all unite as a global community against COVID-19: https://t.co/26xVXSb0qy https://t.co/AfC2b6u8ZK

Het evenement, gepresenteerd door Jimmy Kimmel, Stephen Colbert en Jimmy Fallon, is in veel landen uitgezonden op televisie, en was ook te volgen via livestream.

VS en Canada verlengen beperkingen op grensverkeer

De Verenigde Staten en Canada hebben afgesproken om de gedeeltelijke sluiting van hun grens met een maand te verlengen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau zaterdag gezegd.

De twee landen sloten vorige maand hun grens voor niet-essentieel verkeer. Handelsstromen tussen beide landen lopen sindsdien wel door. De beperkingen zouden volgende week aflopen. De sluiting van de grens werd gedeeltelijk ingegeven door zorgen in Canada over de omvang van de uitbraak in de staat New York, die grenst aan de Canadese provincies Ontario en Quebec.

Inmiddels zijn in Canada meer dan 33.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Het dodental in het land is opgelopen tot bijna 1.500. Ongeveer de helft van de sterfgevallen in Canada als gevolg van Covid-19 is in verpleeg- en bejaardenhuizen.

Vooral Quebec, de provincie met de grootste uitbraak, kampt met een crisis in tehuizen voor ouderen. Zaterdag zijn Canadese militairen met medische achtergrond ingezet om te helpen om acute tekorten aan personeel in verpleeghuizen op te vangen.

Medisch personeel van het Canadese leger verlaat zaterdag een bejaardenhuis in Montreal. De militairen zijn ingezet om een tekort aan personeel in verpleeghuizen te helpen oplossen. Foto Christinne Muschi / Reuters

Trump: Texas en Vermont versoepelen maandag coronaregels

De Amerikaanse staten Texas en Vermont hebben sommige bedrijven toestemming gegeven om maandag te heropenen, met inachtneming van voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft president Donald Trump zaterdag gezegd tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de aanpak van Covid-19 in de Verenigde Staten.

Volgens Trump wil de staat Montana, in het noordwesten van het land, vrijdag een begin maken met de versoepeling van coronaregels, schrijft Reuters. „We blijven een aantal positieve tekenen zien dat het virus de piek voorbij is”, aldus Trump.

Sommige gouverneurs hebben gewaarschuwd dat ze hun economieën niet willen heropenen voordat er op bredere schaal op het virus wordt getest. Ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben laten weten dat er meer testcapaciteit moet zijn voordat ondernemingen hun normale activiteiten kunnen hervatten.

Er is echter groeiende druk van Trump en zijn aanhangers om coronaregels op te heffen. Demonstranten die een kleine overheid voorstaan protesteerden zaterdag in diverse steden, waaronder de Texaanse hoofdstad Austin, tegen de beperkende maatregelen. Trump moedigde hen vrijdag aan door op Twitter op te roepen tot „bevrijding” van de staten Minnesota, Michigan en Virginia, die worden bestuurd door Democratische gouverneurs.

Een demonstrant in de Texaanse hoofdstad Austin houdt zaterdag een bord omhoog bij een protest tegen de beperkende coronaregels, met de tekst "voorkom economische instorting". Foto Sergio Flores / Getty Images / AFP

Nieuw blog

We bloggen hier verder over de belangrijkste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dit zijn de hoofdpunten uit het nieuws van zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is zaterdag voor de zevende dag op rij afgenomen, ditmaal met 34 tot 1.201. Het dodental is met 142 opgelopen en ligt nu op 3.601.
 • KLM gaat de variabele bonus van topman Pieter Elbers toch niet verhogen. Daarover ontstond vrijdag ophef aangezien de luchtvaartmaatschappij staatssteun heeft aangevraagd.
 • Twee kandidaten voor het maken van een corona-app hadden zaterdagavond hun broncode nog niet openbaar gemaakt. Dat is wel een van de eisen die het kabinet stelt aan de zeven overgebleven ontwikkelaars.
 • Marokko, waar nog ruim drieduizend Nederlanders vastzitten, heeft de lockdown tot minstens 20 mei verlengd. Spanje verlengt de coronamaatregelen met zeker vijftien dagen tot 9 mei.
 • Schiphol-bestuursvoorzitter Dick Benschop verwacht dat het aantal vluchten op de luchthaven op zijn vroegst pas in 2023 weer terug is op het oude niveau.
 • De politie heeft vannacht ruim vijftig pokeraars beboet in Zaandam waren bijeengekomen. In Groningen werden boetes uitgedeeld aan vijftien, inmiddels geroyeerde, feestvierende leden van studentenvereniging Vindicat.
Lees hier: het blog van 18 april terug