Verduurzaming

Shell zegt CO2-uitstoot verder te willen beperken

Shell scherpt zijn klimaatdoelen aan. Dat heeft het donderdag bekendgemaakt. Het energieconcern wil de netto-CO2₂-voetafdruk van zijn producten in 2035 met 30 procent terugbrengen, en uiterlijk in 2050 met 65 procent, beide ten opzichte van 2016. Eerder stelde Shell zich voor die jaren een reductie van 20 respectievelijk 50 procent ten doel. Hoe het zijn CO2₂-uitstoot precies wil compenseren, maakt het bedrijf in het derde kwartaal bekend. De genoemde doelen betreffen alleen Shell zelf, de uitstoot die een automobilist veroorzaakt door brandstof te verstoken zit hier niet bij in.

Naast het terugbrengen van de CO2₂-voetafdruk van de eigen productie stelt Shell zich nu ook ten doel om klanten die veel brandstof afnemen, zoals luchtvaart en scheepvaart, door compensatie CO2-neutraal maken.

„De CO2₂-ambities zijn de uitkomst van het overleg met onze investeerders”, zegt een woordvoerder. In 2017 stelde het bedrijf zich voor het eerst ten doel de uitstoot terug te brengen, toen om maximaal 2 graden opwarming van de aarde te waarborgen. Inmiddels is die doelstelling in lijn gebracht met de 1,5 graad van ‘Parijs’.

Vanwege het coronavirus houdt Shell alleen een digitale algemene aandeelhoudersvergadering op 19 mei, zo maakte het tevens bekend. (NRC)