Necrologie

Veel uitstekende bijrollen en één schitterende hoofdrol

Brian Dennehy (1938-2020) Hij was de schofterige sheriff in ‘First Blood’ en viel op in vele bijrollen. Zijn gezicht was veel bekender dan zijn naam.

Acteur Brian Dennehy in ‘A Father’s Revenge’ uit 1988 van John Herzfeld.
Acteur Brian Dennehy in ‘A Father’s Revenge’ uit 1988 van John Herzfeld. ANP Kippa.

Brian Dennehy overleed op 15 april, volgens zijn dochter door natuurlijke, niet coronagerelateerde oorzaken. Dennehy werd 81.

Hij was een typische bijrolacteur, iemand wiens naam je niet per se kent maar die je wel meteen herkent als je hem ziet. Dennehy speelde veel memorabele bijrollen en een enkele schitterende hoofdrol, zoals die van een architect met een kankergezwel in zijn steeds meer opzwellende buik in Peter Greenaway’s The Belly of an Architect (1987). Volgens Hans Beerekamp in zijn recensie van die film „een meesterlijke creatie van de altijd voortreffelijke Amerikaanse acteur Brian Dennehy”. Het was een van Dennehy’s eigen favoriete rollen.

De in 1938 geboren Dennehy was een imposante verschijning, lang, breed en een beetje gezet. Voor hij acteur werd, speelde hij American football. Hij debuteerde in 1977, in zowel film- als tv-rollen. Ook speelde hij vaak in het theater: hij kreeg een Tony Award voor zijn hoofdrol in Long Day’s Journey Into Night van Eugene O’Neill en voor zijn rol als Willy Loman in Arthur Millers Death of a Salesman. Voor de tv-versie uit 2000 van Millers toneelstuk kreeg hij een Golden Globe.

Een briljant performer

Dennehy was productief, de gezaghebbende website IMDb (International Movie Database) vermeldt 183 credits, met onder meer (significante) rollen in de thriller Gorky Park, de western Silverado, Cocoon (als vriendelijke leider van de aliens) en Legal Eagles, met Robert Redford en Daryl Hannah. Hij was gedenkwaardig in zijn rol als ambitieuze openbaar aanklager met een geheime agenda in de thriller Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990).

De meeste mensen zullen Dennehy echter kennen als de schofterige sheriff die in First Blood (1982) – de eerste Rambo-film – alles uit de kast trekt om Vietnamveteraan John Rambo (Sylvester Stallone) in zijn kraag te vatten. Op Instagram deelde Stallone een setfoto van hem en Dennehy met als bijschrift dat Dennehy „simpelweg een briljant performer was”.