Flamingo’s en hun maatjes

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Getty Images

Flamingo’s kunnen jarenlange vriendschappen vormen.

Dat ontdekten Britse wetenschappers toen ze vijf jaar lang vier flamingosoorten bestudeerden, waaronder de rode flamingo. Veel individuen hebben – naast de vaste seksuele partner – een maatje, vaak van hetzelfde geslacht. Sommige flamingo’s vormen ook ‘vriendengroepjes’ met z’n drieën of zelfs met z’n vieren. Tegelijkertijd zijn er ook flamingo’s die elkaar stelselmatig uit de weg gaan, mogelijk omdat ze niet met elkaar kunnen opschieten. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om te zorgen dat flamingo’s ook in gevangenschap in zo groot mogelijke groepen samenleven (in het wild zijn ze vaak met meer dan 100) zodat er voldoende sociale bondjes kunnen ontstaan.