Coronacrisis

Nog eens ruim vijf miljoen Amerikaanse werklozen erbij

Het aantal Amerikanen dat zich als gevolg van de coronacrisis meldt voor een werkloosheidsuitkering loopt hard op. Afgelopen week klopten nog eens 5,2 miljoen mensen die door de crisis hun baan verloren voor overheidssteun aan, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend. Sinds de coronacrisis vier weken geleden uitbrak in de VS, is de teller opgelopen tot ruim 22 miljoen aanvragen.

De gemiddelde verwachting van economen was dat er deze week 5,5 miljoen aanvragers bij zouden komen. Vorige week ging het om ruim 6,6 miljoen Amerikanen. Een week eerder werd de top bereikt toen het recordaantal van 6,9 miljoen werklozen een uitkering aanvroeg.

De steunaanvragen geven inzicht in de staat van ’s werelds grootste economie. Economen berekenden dat de Verenigde Staten in april bij deze gigantische hoeveelheden steunaanvragen afstevenen op een werkloosheid van meer dan 10 procent.

De koepel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve, merkte eerder deze week op dat voor alle regio’s in het land geldt dat de vooruitzichten voor het bedrijfsleven onzeker zijn. De komende tijd moet daarom eerder op een verslechtering dan op een verbetering van de omstandigheden worden gerekend. (ANP)