Laatste ontwikkelingen Covid-19

Marokko blijft tot zeker 20 mei in lockdown

In Nederland zijn voor zover bekend 3.601 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 18 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump: enkele staten beginnen met versoepeling coronaregels

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is zaterdag voor de zevende dag op rij afgenomen, ditmaal met 34 tot 1.201. Het dodental is met 142 opgelopen en ligt nu op 3.601.
 • KLM gaat de variabele bonus van topman Pieter Elbers toch niet verhogen. Daarover ontstond vrijdag ophef aangezien de luchtvaartmaatschappij staatssteun heeft aangevraagd.
 • Twee kandidaten voor het maken van een corona-app hadden zaterdagavond hun broncode nog niet openbaar gemaakt. Dat is wel een van de eisen die het kabinet stelt aan de zeven overgebleven ontwikkelaars.
 • Marokko, waar nog ruim drieduizend Nederlanders vastzitten, heeft de lockdown tot minstens 20 mei verlengd. Spanje verlengt de coronamaatregelen met zeker vijftien dagen tot 9 mei.
 • Schiphol-bestuursvoorzitter Dick Benschop verwacht dat het aantal vluchten op de luchthaven op zijn vroegst pas in 2023 weer terug is op het oude niveau.
 • De politie heeft vannacht ruim vijftig pokeraars beboet in Zaandam waren bijeengekomen. In Groningen werden boetes uitgedeeld aan vijftien, inmiddels geroyeerde, feestvierende leden van studentenvereniging Vindicat.

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Texaanse stad Austin

In de Texaanse stad Austin zijn zaterdag tientallen mensen de straat opgegaan om te protesten tegen de coronamaatregelen. De demonstranten eisen dat de maatregelen in de staat en het land worden versoepeld. In Texas hebben meer dan een miljoen mensen een werkeloosheidsuitkering aangevraagd.

De Texaanse gouverneur Greg Abbott kondigde vrijdag al aan de eerste versoepelingen door te voeren. Zo worden parken weer geopend en mogen vanaf 24 april winkels weer de deuren openen. Scholen blijven dit schooljaar nog gesloten.

Ook in andere delen van het land gingen afgelopen week mensen de straat op, zoals in Columbus, de hoofdstad van Ohio. De Amerikaanse president Donald Trump twitterde vrijdag dat de Democratische staten Minnesota, Michigan en Viriginia moeten worden „bevrijd”.

Extra Serious Request levert ruim 300.000 euro op

Een speciale editie van 3FM Serious Request heeft deze week 307.392 euro opgebracht voor het Rode Kruis. De goededoelenactie wordt normaal gesproken jaarlijks in december georganiseerd. De radiozender organiseerde deze maand een extra editie om geld in te zamelen voor hulpverlening vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Luisteraars van 3FM konden sinds maandag - net als bij de 'normale' edities - in ruil voor een donatie verzoeknummers aanvragen. Het Rode Kruis gebruikt de opbrengst van de actie voor het uitdelen van voedselboxen aan mensen die door de coronacrisis financieel „nauwelijks het hoofd boven het water kunnen houden”. De pakketten bevatten inhoud voor twee tot drie warme maaltijden voor twee personen.

Twitter avatar 3FM 3FM WAUW! 307.392,- EURO IS DE EINDSTAND! ♥️ Dit bedrag is volledig door plaatjes, donaties en acties opgehaald, daar willen we je ontzettend voor bedanken. Hiermee kan het @RodeKruis heel veel mensen helpen tijdens deze coronapandemie! #3FM #SR20 #NeverWalkAlone https://t.co/Cn6nAhDfvu

Spanje verlengt maatregelen tot 9 mei

Spanje verlengt de maatregelen tegen het coronavirus met zeker vijftien dagen, tot 9 mei. Dat heeft premier Pedro Sanchez zaterdag bekendgemaakt. De beperkingen voor kinderen worden iets versoepeld. Vanaf 27 april mogen zij weer naar buiten. De premier maakte verder geen details bekend.

In Spanje, het derde zwaarst getroffen land ter wereld, zijn 20.043 mensen overleden aan Covid-19. Het land heeft sinds 14 maart strenge maatregelen. Zo mochten mensen alleen de straat op voor noodzakelijke boodschappen, medische behandelingen of als ze een essentieel beroep uitoefenen. Afgelopen maandag werden een paar regels versoepeld. Zo openden een aantal fabrieken hun deuren en deelden politieagenten mondkapjes uit aan mensen die weer naar hun werk gingen.

Lees ook: Zahara de la Sierra heeft geen hoop meer op hoogseizoen, wel op dorpsfeest

Eerste minderjarige asielzoekers uit Griekenland aangekomen in Duitsland

In Duitsland zijn zaterdag 47 minderjarige asielzoekers vanuit Griekse vluchtelingenkampen aangekomen. Het zijn de eerste van in totaal 350 kinderen die Duitsland heeft toegezegd op te nemen. De kinderen, die zijn gevlucht uit Afghanistan, Syrië en Eritrea, zijn bij aankomst getest op het coronavirus. Uit voorzorg moeten zij eerst veertien dagen in quarantaine verblijven.

Twitter avatar UNICEFnl UNICEF Nederland Hoopgevend! Vandaag zijn 47 kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen naar Duitsland overgebracht. Er zitten nog duizenden alleenreizende minderjarige asielzoekers in overvolle Griekse kampen. Wanneer reikt @ankiebroekers deze kwetsbare kinderen een hand? https://t.co/HZAomUQJmk

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zegt dat Duitsland zaterdag „een concreet signaal van Europese solidariteit” heeft afgegeven. In totaal hebben tien EU-lidstaten en Zwitserland toegezegd om asielzoekers uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. Dat gebeurde vorige maand na een oproep van Eurocommissaris Ylva Johansson aan alle EU-lidstaten om gezamenlijk 1.600 kinderen te huisvesten.

Unicef heeft de Nederlandse regering zaterdag opgeroepen om „ook zo snel mogelijk alleenstaande kinderen uit de Griekse kampen” op te vangen. Nederland doet daar vooralsnog, net als de andere vijftien EU-lidstaten, niet aan mee. Premier Mark Rutte zei tijdens een Kamerdebat dat Nederland daartoe alleen bereid is „als zo'n programma echt gesteund wordt door de Unie, en niet als het een initiatief is van een aantal lidstaten”.

In de Griekse kampen leven duizenden migranten dicht op elkaar in slechte hygiënische omstandigheden. Johansson zei deze week tegen NRC dat een uitbraak van het coronavirus in de kampen kan uitmonden in „een enorme humanitaire ramp”.

Lees ook dit interview met Johansson: ‘Verplaats vluchtelingen op Lesbos wegens corona naar lege hotels’

Stijging van het aantal ziekenhuisopnames in Frankrijk blijft afvlakken 

De stijging van het aantal ziekenhuisopnames in Frankrijk blijft dalen. Dat hebben de autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Het aantal gemelde sterfgevallen in Franse ziekenhuizen en verpleeghuizen is het afgelopen etmaal toegenomen met 642.

De politie in Marseille controleert of mensen zich aan de maatregelen houden. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

In het land zijn tot nu toe 19.323 mensen overleden aan Covid-19. De meeste patiënten (11.842) stierven in een ziekenhuis. In verpleeghuizen kwamen 7.481 mensen om het leven. De stijging van het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen vlakt al vier dagen af.

Ook het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op de intensive care is voor de tiende dag op rij afgenomen, naar 5.883. Dat is het laagste aantal sinds 31 maart. Ondanks de afvlakking benadrukten de autoriteiten dat het aantal patiënten op de intensive care „uitzonderlijk” hoog is. Normaal heeft het land 5.000 ic-bedden.

Marokko blijft tot zeker 20 mei in lockdown

De coronamaatregelen in Marokko zijn met een maand verlengd. De lockdown in het land blijft daardoor tot minstens 20 mei van kracht, zo maakte de Marokkaanse regering zaterdagavond volgens persbureau Reuters bekend. Dat betekent dat Marokkanen nog steeds alleen de deur uit mogen voor noodzakelijke boodschappen of als zij een essentieel beroep hebben.

In een fabriek in de Marokkaanse stad Berrechid worden beschermingsmiddelen gemaakt voor medewerkers in de zorg. Foto Fadel Senna/AFP

Marokko is sinds 20 maart in lockdown. Scholen, moskeeën, niet-essentiële winkels en andere instellingen zoals musea zijn sindsdien gesloten. Ook is het dragen van een mondkapje in het openbaar verplicht. Wie geen gezichtsbescherming draagt, riskeert een gevangenisstraf of boete. Voor zover bekend zijn in Marokko 137 patiënten overleden aan Covid-19.

Door de strenge maatregelen zaten eerder deze week nog iets meer dan drieduizend Nederlanders vast in Marokko, dat geen repatriëringsvluchten uit Nederland toelaat. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) blijft zich volgens het ministerie „onverminderd” inzetten om hen alsnog terug te halen.

Vereiste broncode van twee corona-apps nog niet openbaar

Nog niet alle kandidaten voor het maken van een corona-app hebben hun broncode openbaar gemaakt. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zaterdag tegen persbureau ANP na afloop van de eerste dag van de zogeheten ‘appathon’, waar de zeven overgebleven ontwikkelaars hun voorstellen presenteerden. Het openbaar maken van de broncode is een van de eisen die het kabinet stelt aan de kandidaten.

De Jonge stelde dat de openbaarmaking van de broncode „echt een huiswerkklusje” is, zodat de broncode door iedereen kan worden gecontroleerd. Aan het begin van de avond was de code van vijf van de zeven ontwikkelaars te raadplegen. Het is onduidelijk waarom twee kandidaten nog geen broncode hebben gepubliceerd, wat volgens De Jonge „wel echt een hele belangrijke voorwaarde” is.

Tijdens de appathon dit weekend leggen ontwikkelaars hun voorstellen voor aan experts en andere belangstellenden, die commentaar kunnen geven en vragen kunnen stellen. Er werd zaterdag vooral kritiek geuit dat de privacy van de gebruiker niet bij alle apps even goed zou worden gewaarborgd, aldus ANP. Ook zijn sommige apps in de ogen van experts onvoldoende toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen. De kandidaten kunnen hun verbeterde ontwerpen zondag opnieuw voorleggen.

Naar verwachting wordt volgende week duidelijk wanneer de corona-app functioneel is, zei minister De Jonge woensdag. Het kabinet hoopt dat gebruik van een app eraan bijdraagt dat „het bron- en contactonderzoek in ere wordt hersteld” als de coronamaatregelen na 28 april eventueel worden versoepeld.

Lees ook: Groeiende kritiek op ‘gehaaste’ selectieprocedure corona-app

Voorzitter Veiligheidsberaad: versoepel de maatregelen voor jongeren

De coronamaatregelen zouden voor jongeren na 28 april versoepeld moeten worden. Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, gezegd in het radioprogramma WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Volgens Bruls is nog langer thuisblijven voor jongeren „niet houdbaar".

Twitter avatar WNLOpZaterdag WNL Op Zaterdag "Je moet voor jongeren wat versoepeling na 28 april gaan aanbrengen in de maatregelen. Het is niet goed als ze nog maanden binnen moeten zitten en niet naar school kunnen bijvoorbeeld", zegt de voorzitter van het @Vberaad, Hubert Bruls, bij @WNLOpZaterdag. #wnl

"Voor jongeren wordt het met de dag moeilijker om zich aan de regels te houden", zei Bruls. Daarom pleit hij ervoor dat voor jongeren als eerste de regels versoepeld worden. „Hoe ver dat moet gaan, is een andere discussie, die laat ik bij het kabinet,” zei hij. In het Veiligheidsberaad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s die met elkaar overleggen over veiligheidsvraagstukken en -ontwikkelingen.

Opnieuw afvlakking dodental Italië, voor vijftiende dag minder IC-patiënten

In Italië zijn het afgelopen etmaal weer minder sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Het dodental nam met 482 toe tot 23.227, het laagste dagelijkse aantal sinds een week. De afvlakkende trend in het land zet zich daarmee opnieuw door. Het aantal gemelde sterfgevallen en vastgestelde besmettingen is al dagenlang stabiel.

Het aantal opnames op de intensive care in Italiaanse ziekenhuizen is daarnaast voor de vijftiende achtereenvolgende dag afgenomen. Er hebben nu nog 2.733 Covid-19-patiënten intensieve zorg nodig, 79 minder dan op vrijdag. Ook zijn de afgelopen 24 uur 2.200 patiënten officieel genezen verklaard. Italië is in Europa het zwaarst getroffen door de corona-uitbraak en nu bijna zes weken in lockdown.

Laagste dagelijkse stijging dodental in New York sinds 1 april

Het aantal gemelde doden in de staat New York is de afgelopen 24 uur toegenomen met 540. Dat is de laagste dagelijkse stijging sinds 1 april. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, zaterdag bekendgemaakt. Hoewel het dagelijks dodental afvlakt, noemde Cuomo het verlies „verpletterend".

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo Hospitalization numbers are down. Emergency rooms are less crowded. Intubations are down. That’s because of what we have ALL done to flatten the curve. But it's not over yet. We must keep doing what we're doing.

Ook de stijging in het aantal ziekenhuisopnames is afgevlakt en er zijn steeds minder beademingsapparaten nodig. De staat stelt sinds deze week apparaten beschikbaar aan andere staten. „Het is nog niet voorbij”, waarschuwt Cuomo. „We hebben dagelijks nog steeds zo'n 2.000 opnames van coronapatiënten.” De gouverneur roept iedereen op voorlopig nog thuis te blijven. De maatregelen tegen de verspreiding van het virus blijven in de staat tot minstens 15 mei van kracht, liet Cuomo eerder deze week weten.

Amazon controleert temperatuur werknemers met warmtecamera's

De Amerikaanse webgigant Amazon heeft in sommige distributiecentra warmtecamara's ingezet om de lichaamstemperatuur van werknemers te controleren. Dankzij de camera's hoeft de temperatuur niet meer handmatig te worden gemeten, waarmee tijd wordt gewonnen en contact wordt vermeden. Dat bevestigt Amazon zaterdagmiddag bij persbureau Reuters, dat door meerdere werknemers was gewezen op de camera's.

Een distributiecentrum van Amazon in Frankrijk. Foto Denis Charlet/AFP

De camera's meten de temperatuur van de werknemers in vergelijking met de omgeving. Als de camera iemand als 'verdacht' aanmerkt, wordt met een voorhoofdthermometer een tweede controle uitgevoerd. Amazon zegt dat het systeem in sommige centra is ingezet om controles te „stroomlijnen”. Dat doet de webwinkel naar eigen zeggen „om de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers te waarborgen”.

In de Verenigde Staten is het coronavirus aangetroffen bij werknemers van zeker vijftig distributiecentra van Amazon - voor zover bekend gebeurde dit niet met behulp van de camera's. Amerikaanse vakbonden en sommige functionarissen willen dat de webwinkel zijn gebouwen sluit. In Frankrijk zijn zes locaties al tijdelijk gesloten vanwege de corona-uitbraak.

Het belangrijkste nieuws

Het belangrijkste coronanieuws op zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is zaterdag voor de zevende dag op rij afgenomen, ditmaal met 34 tot 1.201.
 • Afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 129 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het dodental is met 142 opgelopen en ligt nu op 3.601.
 • KLM gaat de variabele bonus van topman Pieter Elbers toch niet verhogen. Daarover ontstond gisteren ophef aangezien de luchtvaartmaatschappij staatssteun heeft aangevraagd.
 • Schiphol-bestuursvoorzitter Dick Benschop verwacht dat het aantal vluchten op de luchthaven op zijn vroegst pas in 2023 weer terug is op het oude niveau.
 • De politie heeft vannacht ruim vijftig pokeraars beboet in Zaandam waren bijeengekomen. In Groningen werden boetes uitgedeeld aan vijftien, inmiddels geroyeerde, feestvierende leden van studentenvereniging Vindicat.

Aantal ic-opnames voor zevende dag op rij afgenomen

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat is opgenomen op intensive cares is zaterdag afgenomen met 34 tot 1.201. Dat meldt persbureau ANP op basis van cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag bekendgemaakt. Het is de zevende dag op rij dat het aantal ic-opnames afneemt.

Van de opgenomen coronapatiënten op de intensive care liggen 52 in Duitsland. Vier mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio's. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zorgt de „gestage verdere daling” dat ziekenhuizen „zich ook weer kunnen richten op niet-Covid-zorg".

Dodental in het Verenigd Koninkrijk loopt op met 888

Het aantal gemelde doden in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 24 uur opgelopen met 888. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. In Britse ziekenhuizen zijn tot nu toe 15.464 coronapatiënten om het leven gekomen.

Twitter avatar DHSCgovuk Department of Health and Social Care As of 9am 18 April, 460,437 tests have concluded, with 21,389 tests on 17 April. 357,023 people have been tested of which 114,217 tested positive. As of 5pm on 17 April, of those hospitalised in the UK who tested positive for coronavirus, 15,464 have sadly died. https://t.co/yZmas1wSvS

Het totaal aantal doden als gevolg van Covid-19 ligt in werkelijkheid hoger omdat in de cijfers alleen patiënten worden meegenomen die in een ziekenhuis zijn overleden aan de gevolgen van het virus. De brancheorganisatie van verpleeghuizen berekende zaterdag dat in verpleeghuizen waarschijnlijk zo'n 7.500 mensen zijn overleden aan het coronavirus. Dat aantal is vijf keer hoger dan de regering vorige week inschatte.

KLM ziet alsnog af van verhoging bonus topman Elbers

KLM gaat de variabele bonus van topman Pieter Elbers toch niet verhogen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij zaterdag. Vrijdag werd bekend dat de beoogde verhoging van 75 naar maximaal 100 procent volgende week zou worden besproken tijdens de aandeelhoudersvergadering. Daarover ontstond ophef omdat KLM vanwege de coronacrisis financieel in zwaar weer verkeert staatssteun heeft aangevraagd.

Lees hier het volledige nieuwsbericht: KLM ziet alsnog af van verhoging bonus topman Elbers

Vindicat royeert vijftien feestvierende leden

De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft vijftien leden geroyeerd die in de nacht van vrijdag op zaterdag feestvierden in hun sociëteit aan de Grote Markt. Dat heeft het het bestuur van het studentencorps zaterdag bekendgemaakt. De vijftien werden vrijdagnacht door de politie beboet omdat zij het samenscholingsverbod overtraden.

„Vol ongeloof hebben wij kennis genomen van het incident dat gisteravond plaats heeft gevonden”, aldus het Vindicat-bestuur. „Niet aan de richtlijnen houden en daarbij anderen in gevaar brengen, accepteren wij niet van onze leden. In deze tijden is het erg belangrijk dat wij ons allemaal, inclusief studenten, houden aan de overheidsmaatregelen.”

Vindicat ligt de afgelopen jaren onder een vergrootglas. Na meerdere incidenten verloor de vereniging in 2018 haar financiering. Er was sprake van wangedrag en geweld als gevolg van excessief alcoholgebruik, aldus een commissie van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zouden incidenten niet transparant worden afgehandeld. De afgelopen jaren werden meerdere Vindicaters veroordeeld tot taakstraffen omdat zij medeleden hadden mishandeld. Eind 2019 kreeg het corps zijn financiering weer terug, met onder andere als voorwaarde dat alle incidenten „van meer dan geringe betekenis” voortaan gemeld worden.

Geschorste dopingzondaars door uitstel mogelijk alsnog naar Olympische Spelen

Het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio is niet voor alle atleten slecht nieuws: dopingzondaars wier vierjarige straf dit jaar afloopt, mogen zich nu ineens alsnog kwalificeren. Dat heeft de internationale integriteitsorganisatie voor de atletiek AIU gezegd, aldus persbureau Reuters.

Normaal gesproken lopen de straffen die het internationale antidopingbureau WADA uitdeelt gelijk aan de olympische cyclus en duren vier jaar. Doordat de Spelen dit jaar als gevolg van de coronapandemie zijn verplaatst naar volgend jaar, ontstaat nu een uniek vacuüm voor sporters die tijdens of kort na het vorige toernooi in de fout gingen.

Volgens Brett Clothier van de AIU is het juridisch niet mogelijk deze regel om te buigen. Tegelijkertijd leidt dit voor andere sporters mogelijk tot het missen van twee olympische toernooien: wie het komende jaar in de fout gaat, mist niet alleen de Spelen van Tokio, maar ook die van 2024 in Frankrijk.

129 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, 142 nieuwe doden

Van vrijdag op zaterdag heeft het RIVM 129 nieuwe meldingen binnengekregen van ziekenhuisopnames door een besmetting met het coronavirus. Dat zijn niet allemaal mensen die gisteren zijn opgenomen: een groot deel van de meldingen wordt met één of meerdere dagen vertraging doorgegeven. Het totaal aantal patiënten in Nederland met Covid-19 dat opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis ligt op 9.594.

Het aantal nieuwe sterfgevallen dat de afgelopen 24 uur bij het RIVM gemeld is, bedraagt 142. Onder de gemelde overledenen is ook iemand in de leeftijdscategorie 15 tot en met 19 jaar. Het betreft volgens het RIVM een patiënt met onderliggend lijden. Van 3.601 personen in Nederland is nu bekend dat zij aan Covid-19 zijn gestorven. Het totaal aantal besmettingen ligt zover bekend op 31.589.

Aan het einde van de middag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nieuwe cijfers bekend over het aantal coronapatiënten op de intensive care. Dat aantal nam vrijdag voor de zesde dag op rij af, en staat voorlopig op 1.235.

Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen neemt af

In België zijn sinds vrijdag 303 meldingen binnengekomen van patiënten met corona die in het ziekenhuis opgenomen zijn. Dat is een iets lager getal dan vrijdag. Volgens persbureau ANP mochten 387 mensen het ziekenhuis verlaten. Het totaal aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen nam af met 92 tot 5.069. Op de intensive care liggen nu 1.119 patiënten, wat ten opzichte van vrijdag een daling van 21 is.

Het aantal gemelde doden liep het afgelopen etmaal in België op met 290 tot 5.453 mensen. 192 van hen overleden in woonzorgcentra, 93 in een ziekenhuis en 5 elders. In België is volgens cijfers van Johns Hopkins University bij 37.183 mensen het coronavirus vastgesteld.

Ook Iran heeft zaterdagochtend nieuwe cijfers bekendgemaakt. Het aantal bij de autoriteiten gemelde doden steeg daar van vrijdag op zaterdag met 73 naar 5.031, een van de laagste dagelijkse stijgingen van de afgelopen week. In het land zijn 80.868 mensen besmet met het coronavirus.

In Spanje is het dodental ten gevolge van Covid-19 van vrijdag op zaterdag gestegen met 565, waardoor het totaal op 20.043 uitkomt. Ook daar gaat het om het aantal meldingen van doden dat het afgelopen etmaal bij de autoriteiten binnenkwam. Dat kunnen ook patiënten zijn geweest die eerder overleden, maar wier dood pas de afgelopen 24 uur is gemeld. Het aantal besmettingen liep op tot 191.726.

De VS tellen de meeste infecties met corona wereldwijd: 706.779.

Politie patrouilleert in Brussel. Foto Francois Lenoir/Reuters

Pokeraars in Zaandam en Vindicaters in Groningen negeren samenscholingsverbod

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een pokertoernooi beëindigd in Zaandam. 53 van de deelnemers kregen een boete van 390 euro omdat zij met hun samenkomst de coronaregels hadden overtreden. Enkele anderen wisten te ontkomen.

Pokeraars uit het hele land hadden zich verzameld in een bedrijfspand in de Noord-Hollandse stad. Toen de politie rond 03.15 uur in de nacht binnenkwam, probeerden zij te vluchten. Hierbij werden twee agenten van een trap geduwd. Zij raakten lichtgewond. Zeven pokeraars konden zich niet identificeren en werden aangehouden.

De Groningse politie heeft vrijdagnacht eveneens een einde gemaakt aan een samenkomst. In de sociëteit van studentenvereniging Vindicat op de Grote Markt troffen agenten vijftien feestvierende leden aan. Ook zij kregen een boete van 390 euro omdat ze zich niet aan het samenscholingsverbod hielden.

Kamer wil versneld bescherming tegen buitenlandse overnames van bedrijven

De Tweede Kamer wil dat het kabinet versneld een beschermingsmechanisme invoert tegen ongewenste buitenlandse overnames van belangrijke Nederlandse bedrijven, nu die verzwakt zijn door de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Daarover bericht het FD zaterdag. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie doen een oproep daartoe samen met oppositiepartij PvdA.

Het kabinet komt naar verwachting eind dit jaar met een voorstel voor een zogeheten 'investeringstoets'. Het idee is dat daarmee overnames en investeringen van buiten de Europese Unie doorgelicht kunnen worden op risico's voor de nationale veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. De vijf politieke partijen zeggen zaterdag in het FD dat ze willen dat het kabinet die toets versneld invoert, met het oog op de huidige precaire economische situatie.

Het gaat de coalitie en de PvdA met name om bedrijven in strategische sectoren als de zorg, hightech, voeding en infrastructuur. De Tweede Kamer debatteert maandag met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) over bescherming van het Nederlandse bedrijfsleven.

Trump: waarschijnlijk sterven uiteindelijk tot zo'n 65.000 Amerikanen aan Covid-19

Donald Trump verwacht dat het aantal dodelijke slachtoffers in de Verenigde Staten uiteindelijk tussen de 60.000 tot 65.000 uitkomt. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd, aldus persbureau Reuters. Eerdere voorspellingen hielden nog rekening met sterftecijfers tot 200.000. Op dit moment staat het officiële dodental op 35.400.

De VS zijn in absolute aantallen het zwaarst getroffen land ter wereld. Het afgelopen etmaal werd melding gemaakt van meer dan tweeduizend nieuwe sterfgevallen. Het aantal geregistreerde Amerikaanse coronapatiënten nadert er de 700.000.

Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich 17.000 inwoners van New York, de Amerikaanse staat met de meeste coronadoden. Sinds vrijdagavond is het er verplicht om een mondkapje te dragen als je je op straat begeeft.

Voetgangers en fietsers bij Times Square in New York City, waar het normaal wemelt van de auto's en mensen. Foto Frank Franklin II/AP

NBA en basketballers sluiten akkoord over korten salaris

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft een overeenkomst gesloten met de spelersvakbond om de salarissen van de spelers voorlopig met 25 procent te korten. Dat schrijft persbureau Reuters zaterdag. Spelers in de NBA - die als eerste Amerikaanse sportcompetitie werd gestaakt nadat een speler positief was bevonden op het coronavirus - behoren in de Verenigde Staten tot de best verdienende sporters.

Het deels opschorten van de salarissen zal geleidelijk gebeuren en loopt door tot aan de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen. Mochten de wedstrijden van dit seizoen toch nog ingehaald worden, dan wordt het gekorte deel van de salarissen alsnog uitgekeerd. Over de salarisdeal werd al langer onderhandeld en de afgelopen weken lieten steeds meer basketballers weten in te stemmen met minder loon.

Ook in andere landen wordt discussie gevoerd over het korten van lonen van topsporters. Doordat competities zijn gestaakt en begrote inkomsten van onder andere kaartverkoop niet binnenkomen, raken sommige sportclubs in financieel zwaar weer. Ajax-bestuurder Edwin van der Sar liet zaterdag aan De Telegraaf weten dat het inhouden van salarissen bij de Amsterdamse club „op dit moment niet aan de orde” is.

'Schiphol pas in 2023 weer op oude niveau'

Op zijn vroegst is het aantal vluchten op Schiphol pas in 2023 weer op het oude niveau. Dat zegt de bestuursvoorzitter van de luchthaven, Dick Benschop, zaterdag in Trouw.

De topman zegt in het dagblad dat hij na de coronacrisis het aantal vluchten gefaseerd wil laten oplopen tot het maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen per jaar. Benschop: „Ik wil gecontroleerd herstel. Dus niet direct weer het plafond willen bereiken, maar in gecontroleerde stappen.”

De bestuursvoorzitter hoopt dat de discussie over de groei van Schiphol door het gefaseerde herstel nieuw leven ingeblazen wordt. De luchthaven is al jaren met Den Haag, milieu-organisaties en omwonenden in een verhitte discussie verwikkeld over uitbreiding. „Door de coronacrisis is er de facto een pas op de plaats tot 2023”, aldus Benschop. „Precies waar de omgeving vanwege de overlast al zo lang om vraagt.”

Het aantal reizigers dat van en naar Schiphol vliegt, is in maart meer dan gehalveerd, bleek woensdag uit CBS-cijfers. Vooral in de tweede helft van die maand is het aantal passagiers hard gedaald. Sinds het kabinet verdergaande coronamaatregelen aankondigde, nam het aantal passagiers met 83 procent af.

Aantal gemelde dodelijke slachtoffers Duitsland passeert de vierduizend

In Duitsland is het officiële dodental het afgelopen etmaal opgelopen met 242 tot 4.110. Dat meldt de Duitse zorgautoriteit het Robert Koch-Institut zaterdagochtend. Omdat meldingen over overleden coronapatiënten veelal met één of meerdere dagen vertraging binnenkomen, betekent dit niet dat al deze slachtoffers de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In dezelfde tijd is het aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland met ruim 3.600 opgelopen tot ongeveer 137.500. De zwaarst getroffen deelstaat is nog altijd Beieren, waar bijna 37.000 besmettingsgevallen en 1.200 dodelijke slachtoffers zijn geregistreerd. Ook in relatieve zin - als het aantal besmettingsgevallen gewogen wordt tegen het aantal inwoners - is de zuidoostelijke deelstaat met 282 bevestigde infecties per honderdduizend inwoners het hardst getroffen.

Correctie 18 april 2020: In een eerdere versie van dit bericht stond dat Beieren 282 sterfgevallen per honderdduizend inwoners telt. Dit ging om besmettingsgevallen. Dat is in deze versie aangepast.

Een bord bij de Duits-Nederlandse grens roept Duitsers die de grens over willen op thuis te blijven. Foto Vincent Jannink/ANP

Verlopen rijbewijzen tijdelijk langer geldig

Alle rijbewijzen die zijn of zullen verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot 1 juni kunnen mensen blijven rijden met een verlopen rijbewijs en blijven ze verzekerd. In de brief geeft de minister aan dat een verlenging van de maatregel indien nodig tot de mogelijkheden behoort.

De maatregel is alleen geldig voor mensen die een rijbewijs hebben dat tien jaar geldig is. Rijbewijzen van beroepschauffeurs of van mensen met een lichte beperking, die elke vijf jaar hun rijbewijs moeten verlengen, vallen ook onder de nieuwe regeling. Mensen met een rijbewijs dat één of drie jaar geldig is komen vanwege de verkeersveiligheid niet in aanmerking.

Een vanaf 16 maart vervallen rijbewijs is volgens de tijdelijke regeling alleen geldig binnen Nederland. EU-burgers die in Nederland wonen en een verlopen rijbewijs van een andere EU-lidstaat hebben vallen ook onder de regeling.

Zo'n 100.000 EU-burgers gestrand in het buitenland

Bijna honderdduizend EU-burgers die zich bij ambassades hebben gemeld, wachten nog op een vlucht naar huis. Het merendeel van de mensen dat nog vastzit, bevindt zich volgens de Europese Commissie (EC) in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië. Zij moeten de komende dagen terug naar Europa worden gebracht.

Volgens een persverklaring van de EC heeft meer dan een half miljoen Europeanen inmiddels gebruik gemaakt van door de EU georganiseerde repatriëringsvluchten. De commissie noemt de operatie „een ongekende repatriëringsinspanning”.

Trump kondigt miljardensteun voor Amerikaanse boeren aan

Op een persconferentie heeft de Amerikaanse president Trump miljarden dollars aan steun toegezegd aan boeren die zijn getroffen door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten. Volgens Trump zal het ministerie van Landbouw in eerste instantie een hulpprogramma van 19 miljard dollar (17,5 miljard euro) opzetten.

Het grootste deel van het hulpprogramma is bestemd voor directe financiële hulp aan getroffen boeren. Daarnaast moet er voor 3 miljard dollar aan producten bij de boeren gekocht worden die vervolgens worden geschonken aan voedselbanken, lokale en religieuze organisaties.

Verder kondigde de president aan dat er in juli nog eens 14 miljard dollar naar het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal gaan. De minister van Landbouw Sonny Perdue bedankte Trump voor zijn hulp. „President Trump staat achter al onze boeren en alle Amerikanen om ervoor te zorgen dat we door deze nationale noodsituatie komen.”

De Amerikaanse president Trump bij een persconferentie. Foto Alex Brandon/AP

Wereldwijd meer dan 150.000 doden door Covid-19

Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt heeft wereldwijd meer dan 150.000 slachtoffers geëist. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In de Verenigde Staten zijn met 33.000 doden de meeste slachtoffers gevallen. In de staat New York alleen al zijn meer dan 12.000 doden gevallen.

Het tweede land ter wereld met de meeste doden is Italië (22.750). In Spanje, het derde zwaarst getroffen land ter wereld zijn bijna 20.000 doden gevallen. Wereldwijd zijn er meer dan 2,2 miljoen besmettingen geregistreerd. In de Verenigde Staten, het land met de meeste gevallen, zijn dat er bijna 700.000.

In Nederland zijn er volgens de laatste cijfers 3.459 mensen overleden aan de longziekte. Het aantal bevestigde besmettingen steeg van donderdag op vrijdag naar 30.449.

Welkom in een nieuw coronablog

We bloggen hier verder over de belangrijkste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dit zijn de hoofdpunten uit het nieuws van vrijdag: