Bouw Terugkeer bouwvakkers naar Oost-Europa blijft beperkt

Een massale uitstroom van buitenlandse bouwvakkers door de corona-uitbraak blijft vooralsnog uit. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) was het vertrek van bijvoorbeeld Polen, Roemenen en Bulgaren afgelopen weken beperkt.

Toen in Nederland de eerste coronamaatregelen werden doorgevoerd, waren er veel geluiden dat buitenlandse arbeidskrachten massaal zouden terugkeren naar hun land van herkomst. In de bouw lijkt dat niet zo, concludeert het EIB nu na een enquête.

Van de 170 ondervraagde bedrijven met personeel zag slechts zo’n 10 procent het aantal arbeidskrachten van over de grens teruglopen. Ongeveer 20 procent van 170 ondervraagde zzp’ers merkte dat de laatste tijd minder buitenlanders op de bouwplaats.

De meeste bouwwerkzaamheden in Nederland gaan door. Maar nieuwe opdrachten nemen wel af, merkt het EIB. Slechts een op de tien bedrijven met personeel en twee op de tien zzp’ers ervaren nog geen terugval in nieuwe klussen. Vooral offerteverzoeken lopen terug.

Het is voor bouwbedrijven lastig te schatten hoe groot de impact van de coronacrisis zal zijn. Grofweg de helft van de ondernemingen en zzp’ers stelt over voldoende financiële reserves te beschikken om zonder overheidssteun voorlopig te overleven. (ANP)