Recensie

Recensie Muziek

Wachten op venijn in de jazzrock van Cohen

Hoog en dwingend is de alweer ruim twintig jaar oude hitmelodie in ‘Teardrop’ van triphopgroep Massive Attack, een ook in tv-series veel gehoorde popsong. De Israëlische jazztrompettist Avishai Cohen volgt de melodie in zijn versie ervan aanvankelijk scherp. Maar laat ’m daarna, zonder gestoei, zomaar wegsmelten als een ijsklontje.

Dat ‘raken en weer laten’ gebeurt meer dan je lief is in het elektrische avontuur Big Vicious van Avishai Cohen. Is de intieme, sprankelende lyriek van zijn akoestische jazztrio altijd zeer mooi, in dit project met twee gitaristen en twee drummers uit de Israëlische progrock-scene ontbeert de muziek persoonlijkheid en noodzaak. Soms is er wat deining, zoals in ‘Hidden Chamber’, op een aanzwellende jazzrockmanier zoals we die kennen van de Franse trompettist Ibrahim Maalouf. Maar in een ambient-sfeer met samples klinken vooral slappe lijntjes. Het is lang wachten op iets van solistisch venijn.