Verstandelijk beperkte mensen relatief vaak op jongere leeftijd besmet

Corona Meer dan de helft van de besmettingen onder mensen met een verstandelijke beperking betreft personen onder de 60 jaar.

Kamer voor coronapatiënten in een woonzorgpark in Apeldoorn.
Kamer voor coronapatiënten in een woonzorgpark in Apeldoorn. Foto Bram Petraeus

Bij mensen met een verstandelijke beperking komt besmetting met corona op jongere leeftijd relatief vaak voor. Dat stelt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, op basis van eerste, voorlopige cijfers van zorginstellingen.

Lees ook Coronavirus verspreidt zich snel in verpleeghuizen

Meer dan de helft van de bewezen besmettingen onder mensen met een verstandelijke beperking betreft personen onder de 60 jaar. Deze leeftijd ligt lager dan de landelijke cijfers van het RIVM, waar de meeste besmettingen in leeftijdsgroepen boven de 60 jaar worden geregistreerd. Het aantal sterfgevallen onder mensen met een verstandelijke beperking lijkt wél overeen te komen met de cijfers van het RIVM, stelt de branchevereniging. „Dit in tegenstelling tot de ouderenzorg, waar het overlijdenspercentage veel hoger ligt.”

189 besmettingen

Ongeveer een derde van de zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking neemt nu deel aan de online registratie, opgezet door het Radboudumc in Nijmegen. Tot en met vandaag zijn volgens de branchevereniging 600 verdenkingen gemeld op COVID-19 en bij 189 patiënten is COVID-19 door middel van een test vastgesteld. Van de positief geteste patiënten zijn er 18 overleden.