Turkse regering trekt omstreden wetten voor sociale media in

Repressie De Turkse regering trok enkele wetsvoorstellen in om sociale media te beteugelen.

Een vrouw draagt twee mondkapjes en handschoenen in Istanbul.
Een vrouw draagt twee mondkapjes en handschoenen in Istanbul. Foto Ozan Kose/AFP

De Turkse regering heeft enkele wetsvoorstellen ingetrokken die bedoeld waren om sociale media zoals Twitter, Facebook en YouTube verregaand aan banden te leggen. De voorstellen waren onderdeel van een omvangrijk pakket maatregelen om de economie te ondersteunen tijdens de corona-epidemie.

Sociale-mediabedrijven met meer dan een miljoen gebruikers zouden verplicht worden om een kantoor te openen in Turkije dat zich zou bezighouden met verzoeken om censuur. Ook zouden ze Turkse gebruikersgegevens voortaan in Turkije moeten opslaan, zodat de autoriteiten daar makkelijker toegang toe zouden krijgen.

Hoewel de plannen voorlopig van tafel zijn, is de oppositie er niet gerust op.

De voorstellen kregen felle kritiek van de oppositie en mensenrechtenorganisaties, die vreesden dat de overheid zelfs toegang zou krijgen tot gesprekken op WhatsApp. Hoewel de plannen voorlopig van tafel zijn, is de oppositie er niet gerust op.

Erdogan „zal de wet proberen door te drukken zodra hij de kans krijgt”, reageerde Garo Paylan, vicevoorzitter van de pro-Koerdische partij HDP. Zij is een van de voornaamste slachtoffers van de toenemende repressie. Sinds het begin van de crisis heeft de regering zeker acht burgemeesters van de HDP uit hun functie gezet op verdenking van terrorisme. Een van hen was de burgemeester van oostelijke stad Batman, die bij de lokale verkiezingen van vorig jaar 66 procent van de stemmen kreeg.