Ruime halvering van aantal passagiers Schiphol

Het aantal reizigers dat van en naar Schiphol vliegt, is in maart meer dan gehalveerd. Zeker in de tweede helft van de maand is het aantal passagiers onderuitgegaan: sinds het kabinet verdergaande coronamaatregelen nam, is het aantal passagiers met 83 procent gedaald, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag heeft gepubliceerd.

Op Schiphol landen en vertrekken veel minder vliegtuigen dan voorheen, tonen de gegevens. Het aantal vluchten daalde met 37 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een groot deel van de passagiersvluchten is niet meer toegestaan, onder andere naar een aantal Aziatische landen. Het Schengengebied, waaronder Nederland, is überhaupt alleen nog toegankelijk voor noodzakelijke reizen.

Het aantal passagiers dat van en naar China vloog daalde het sterkst: 89 procent. Het aantal mensen dat in maart naar de VS vloog, daalde met 56 procent, blijkt uit de cijfers.

Op Schiphol zijn volgens de meest recente cijfers (2018) tien luchtvaartmaatschappijen goed voor ruim driekwart van het aantal vliegbewegingen. Zes daarvan hebben al hun vliegtuigen aan de grond staan. Delta, British Airways en Air France vliegen wel nog op Amsterdam, maar veel minder. KLM is goed voor bijna de helft van alle vluchten op Schiphol en voert ook veel minder vluchten uit dan normaal. (NRC)