Nieuwe baas voor problematisch ‘Lelystad’

Luchtvaart Hanne Buis stopt als directeur van het geplaagde Lelystad Airport, waarvan de opening onlangs voor de vierde keer werd uitgesteld.

Hanne Buis stopt per 1 juni.
Hanne Buis stopt per 1 juni. Foto ANP

Lelystad Airport krijgt een parttime directeur. Hanne Buis, die op dit moment hoofdverantwoordelijk is voor het vliegveld, krijgt per 1 juni een nieuwe functie in de directie van Schiphol Group, waarvan ‘Lelystad’ deel uitmaakt.

Buis wordt opgevolgd door Wilma van Dijk, die ook haar huidige baan als directeur veiligheid en milieu van Schiphol Group behoudt. Dat maakte Schiphol woensdag bekend.

De personeelswisseling komt twee weken na de kabinetsmededeling dat de opening van Lelystad Airport opnieuw wordt uitgesteld. Ditmaal met een jaar, naar november 2021. Lelystad dient als ‘overloopluchthaven’ van Schiphol, maar „van overloop zal dit jaar geen sprake zijn”, schreef verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) aan de Tweede Kamer. Vanwege coronamaatregelen ligt het vliegverkeer op dit moment nagenoeg stil.

Daarbij komt dat de geplande opening feitelijk onmogelijk was geworden vanwege de stikstofproblematiek die vorig jaar de kop opstak.

Buis is drie jaar directeur geweest van Lelystad Airport, dat zich in die periode ontwikkelde tot hoofdpijndossier. De opening, gepland in april 2018, werd vier keer uitgesteld. Onder meer vanwege verzet van burgers die vrezen voor overlast.

Momenteel zorgt stikstof voor vertraging: de stikstofneerslag van Lelystad Airport moet opnieuw worden berekend, nadat was gebleken dat het ministerie van Infrastructuur onjuiste cijfers hanteerde. Ook mist de luchthaven de vereiste natuurvergunning.

Buis toont zich toch optimistisch over de nu geplande opening. In een verklaring stelt ze dat de organisatie en infrastructuur van Lelystad „klaar zijn om vanaf 21 november 2021 vakantiegangers en commercieel vliegverkeer te ontvangen”.