‘De maakster van dit kunstwerk verdient meer aandacht’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

Echo, olie op doek, 60 x 50 cm.
Echo, olie op doek, 60 x 50 cm. Kunstwerk van Rezi van Lankveld

‘Juist vanavond zie ik in mijn agenda, hadden we in het Stedelijk Museum ons Titusjaardiner. Zouden we hebben, moet ik zeggen: dat diner gaat nu natuurlijk niet door. De Titus Cirkel is één van de cirkels van de Vereniging Rembrandt, bij ons zitten liefhebbers van hedendaagse kunst. Als cirkel beslissen wij mee over steun aan musea die hedendaagse kunstwerken willen aankopen. Het is heel leuk en leerzaam, zelf zat ik een paar jaar in de aankoopcommissie. We hebben een familiedag, een jaardiner, een kunstreis en meer. De inleg is duizend euro per jaar, met ruim over de honderd leden kun je dan best veel kunst steunen.

Lees ook: Het best bewaarde geheim van het land laat van zich horen

„Ik ben lid geworden omdat ik wat terug wilde doen voor de kunst. Na mijn eerste serieuze aankoop werd ik gegrepen door het verzamelvirus. En al die werken hangen vervolgens bij je thuis, waardoor je je toch een beetje schuldig gaat voelen. Dus toen ik een keer het blad van de vereniging zag en las wat ze deden, dacht ik: dát is wat ik zoek. Ik geef nu zelf ook rondleidingen en lezingen, onlangs op de valreep nog op de TEFAF.

„Mijn interesse in kunst is begonnen toen ik als kind met mijn ouders in het buitenland woonde. Archeologische vindplaatsen hebben mijn oog geoefend in het herkennen van de menselijke maat, van harmonie en compositie. En een oudoom van mij was lid van De Stijl, Robert van ’t Hoff. Ook dat heeft me op dit pad gebracht.

„Dit schilderij heb ik gekozen als favoriet omdat de maakster meer aandacht verdient. Rezi van Lankveld produceert relatief weinig, maar wat ze maakt, is meteen raak. Ik zie haar als een hedendaagse action painter. Ze giet de verf uit over het doek – en maakt met de gekozen kleuren dan een perfecte compositie, helemaal afgewerkt en vrij van dissonanten. Kunst moet je niet alleen blij maken, maar ook vernieuwing tonen. En dat doet zij.

„Ik word trouwens ook gewoon gelukkig als ik naar dit werk kijk. Een tweede passie van mij is langeafstandzwemmen. En precies de kleur blauw van dit schilderij herinnert me aan zwemmen in zee.”