Recensie

Recensie Muziek

Laat je loodsen langs Beethovens liederen

De liederen zijn nooit het populairste oeuvredeel van Beethoven geworden noch, laten we eerlijk zijn, het nec plus ultra van de klassieke liedkunst. Desondanks levert het een heerlijk uur op je door bariton Matthias Goerne en pianist Jan Lisiecki langs 23 van Beethovens mooiste liederen te laten loodsen. Goerne vond in de jonge Lisiecki een ideale partner. Lisiecki is attentief, waar nodig solistisch eigenzinnig (bulderend ontwaken van de natuur in ‘Es kehret der Maien’) en hij beschikt even onnadrukkelijk als trefzeker over alle pianistische virtuositeit.

Het cd-boekje noemt Beethovens liederen „onderschatte juwelen”, maar het zijn eerder weerbarstige ruwe diamanten, instrumentaal gedacht in de zanglijn of gewoon nog heel klassiek en minder evocatief dan Schubert. Maar er zitten zeker pareltjes tussen. Goerne, vocaal in volle kracht en pracht, laat de gruizige passages zinderen en licht de zonnestralen elegant uit, bijvoorbeeld in ‘Nimm sie hin diese Lieder’ of het ontroerende ‘An die Hoffnung’.