Kwartaalcijfers

Chipmachinefabrikant ASML ziet omzet en winst dalen door vertraging van toeleveranties

Chipmachinefabrikant ASML heeft zijn resultaten vanwege de coronacrisis afgelopen kwartaal behoorlijk zien terugvallen. Dat kwam vooral doordat leveringen van chipmachines vertragingen opliepen, nadat toeleveranciers hun deuren hadden gesloten. De omzet zakte tot 2,4 miljard euro, van 4 miljard euro in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De omzetdaling is ook een gevolg van het verzoek van klanten om eerder te leveren, uit vrees dat transporten later niet meer mogelijk zouden zijn. Omdat bepaalde tests nog niet waren uitgevoerd, konden deze opbrengsten nog niet worden ingeboekt door de chipmachinefabrikant.

De winstmarge ging van 48,1 naar 45,1 procent. De nettowinst bedroeg over de eerste drie maanden 391 miljoen euro, tegen een nettowinst van ruim 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Hoe groot de gevolgen voor de rest van dit jaar zullen zijn, durft ASML nog niet te zeggen. De bestellingen komen nog binnen, zegt topman Peter Wennink in een toelichting op de cijfers. Van geannuleerde bestellingen is volgens hem geen sprake. Wel is er volgens hem „aanzienlijke onzekerheid over de gevolgen van de huidige coronacrisis op het bbp wereldwijd, de eindmarkten, onze productiecapaciteit en de bevoorradingsketen”. (NRC)