Recensie

Recensie Muziek

Dool klinkt groots en ingetogen tegelijk

Vergeet die tv-persoonlijkheid. In het diepst van haar gedachten is Ryanne van Dorst een ongenadig rockbeest. Op de treurbuis mag ze dan ’s nachts zoeken naar dolende zielen, als frontvrouw van Dool is ze een drakentemmer die met haar vijftal zomaar een classic album aflevert. Echt hard wordt het nooit op de tweede plaat, Summerland. Dool kropt de spanning liever op. Hoe duister dat ook klinkt, altijd krijgt het liedje voorrang en balanceert de band perfect tussen niet voor de hand liggend en overdreven moeilijk. Alles mag: strijkers, orgels, parlando, monnikenzang, stadiongalm. En toch wordt het nooit Kensington, of erger, conservatoriumprog. ‘Be Your Sins’ is een occult eresaluut aan ‘Christ or Cocaine’ van de cultband The Devil’s Blood. Niet alleen telt Dool twee voormalig bandleden, ook zangeres Farida Lemouchi galmt mee. Het is groots en ingetogen tegelijk. En dan moet het weergaloze slot-epos ‘Dust & Shadow’ nog komen.