Coronanieuws

5,4 miljard aan steun

Banken hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart voor 5,4 miljard euro aan uitstel van aflossingen, kredietruimte en leningen verstrekt aan 105.000 bedrijven en 17.000 consumenten. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag bekend. Bijna honderdduizend midden- en kleinbedrijven hebben een half jaar uitstel van aflossingen gekregen, en daarbij gaat het om zo’n 2,4 miljard euro. Daarnaast zijn er voor bijna drie miljard euro leningen afgesloten en kredietruimte afgegeven aan zo’n vijfduizend bedrijven. Via de vanwege de coronacrisis verruimde borgstelling mkb-kredieten krijgen deze week naar verwachting bijna duizend bedrijven extra krediet, met een waarde van 250 tot 350 miljoen euro. Hier zullen komende weken nog „enkele duizenden” aanvragen bij komen, verwacht NVB.

In de VS zijn het afgelopen etmaal 2.569 nieuwe doden gemeld, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Dat is het hoogste aantal meldingen op een dag tot nu toe. Het officiële dodental staat daarmee nu op 28.326. Het werkelijke dodental ligt hoger, omdat in de officiële cijfers alleen mensen zijn meegenomen die positief zijn getest op het coronavirus. Het absolute dodental in de VS is het hoogste van alle landen ter wereld, maar de sterfte afgezet tegen het aantal inwoners ligt in onder anderen Italië, Spanje en Nederland hoger. President Trump zei eerder op woensdag dat de piek waarschijnlijk is bereikt en een aantal staten mogelijk voor 1 mei weer zouden open kunnen.

In Nederlandse verpleeghuizen, ggz-instellingen en gevangenissen zijn in week 14 (tot 5 april) twee keer zo veel mensen gestorven als in voorgaande weken. Dit meldt het CBS donderdag. Gemiddeld overleden er tot en met 8 maart 797 bewoners van instellingen per week; in week 14 ging het om 1.485 overlijdens. „De hogere sterfte in institutionele huishoudens volgt met enige vertraging op de coronacrisis in Nederland”, schrijft het CBS.

Schiphol houdt dividend over 2019 in eigen zak. De aandeelhouders van Schiphol – het Rijk, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en Aéroports de Paris – krijgen geen dividend uitgekeerd over 2019. Het inhouden van deze betalingen, bij elkaar 151 miljoen euro, is volgens de luchthaven nodig „om financieel gezond te blijven”. Dat liet Schiphol woensdag weten. Het bedrijf betaalt ook geen bonussen aan zijn personeel.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil arme landen helpen de crisis te bestrijden door het aantal kortlopende goedkope leningen te verdrievoudigen. IMF-topvrouw Georgieva zei woensdagnacht in Washington dat er ruim 18 miljard dollar aan goedkope leningen moet komen. De ministers van Financiën van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld, werden het eerder eens over tijdelijke schuldverlichting voor de armste landen.