Gesloten liveblog

IMF: Afrikaanse landen komen 44 miljard dollar tekort voor aanpak corona

In Nederland zijn voor zover bekend 3.459 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op vrijdag 17 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Wereldwijd meer dan 150.000 doden door Covid-19

Het belangrijkste nieuws van vrijdag:

Achttien arrestaties bij paasviering extreemrechtse partij Griekenland

Ondanks de coronamaatregelen in Griekenland zijn zeventig aanhangers van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad vrijdag bijeen gekomen in Athene voor een processie ter ere van Goede Vrijdag. Dat meldt persbureau AFP. Toen de politie de groep uit elkaar probeerde te drijven, verzette zij zich en werd onder meer vuurwerk naar agenten gegooid. De politie heeft uiteindelijk achttien arrestaties verricht.

Een voormalig aanhanger van Gouden Dageraad had de bijeenkomst online aangekondigd. De groep kwam samen bij een Grieks-Orthodoxe kerk in een buitenwijk van Athene. De groep eiste dat de priesters de traditionele processie alsnog zouden laten doorgaan, waarbij met kaarsen door de straten wordt gelopen.

Pasen is een belangrijk feest in Griekenland, waar kerken meestal het grootste aantal bezoekers in het jaar ontvangen. De Griekse autoriteiten hadden in aanloop naar het Paasweekend de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 al verscherpt. Op snelwegen zijn wegversperringen neergezet en kerkelijke bijeenkomsten en traditionele familiebijeenkomsten werden verboden. De maatregelen blijven tot 27 april van kracht.

Ophef over plannen verhoging bonus KLM-topman Elbers

KLM wil de variabele bonus van topman Pieter Elbers verhogen van 75 procent van zijn basissalaris naar maximaal 100 procent. Dat bevestigt de luchtvaartmaatschappij vrijdag na berichtgeving van De Telegraaf. Het plan om het zogenoemde bonusplafond te verhogen was voor de coronacrisis bedacht en zal volgende week besproken worden tijdens de aandeelhoudersvergadering. De luchtvaartmaatschappij heeft eerder bekendgemaakt dat Elbers dit jaar geen bonus zal ontvangen vanwege de crisis. Elbers' jaarsalaris is 520.000 euro.

Het nieuws dat KLM het bonusplafond van Elbers wil verhogen en dit plan nog niet geschrapt is vanwege de coronacrisis, heeft tot opgetrokken wenkbrauwen geleid aangezien KLM momenteel in financieel noodweer verkeert en om staatssteun heeft gevraagd. Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) noemt de verhoging vrijdag „onverstandig”. Het ministerie gaat de kwestie aankaarten binnen het bedrijf, meldt RTL Nieuws.

Air France-KLM is momenteel in gesprek met de Nederlandse en Franse overheid over een steunpakket om de coronacrisis te overleven. De Tweede Kamer wil dat aan eventuele overheidssteun harde voorwaarden worden verbonden.

Trump tweet dat Democratische staten moeten worden bevrijd

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump moeten de Democratische staten Minnesota, Michigan en Viriginia worden „bevrijd”. Dat schreef hij vrijdag op Twitter. In die staten zijn inwoners verplicht thuis te blijven, wat naar Trumps mening te restrictief is.

Trump schreef: „BEVRIJD MICHIGAN!” en „BEVRIJD MINNESOTA!” in de eerste twee tweets. In de laatste voegde hij nog iets toe: „En red het tweede amendement van de grondwet.” In dit amendement is het recht op wapenbezit vastgelegd. Volgens de Britse krant The Guardian is dit een verwijzing naar het besluit van de gouverneur van Virginia Ralph Northam om strengere wapenwetgeving door te voeren.

In Michigan vond eerder deze week een groot protest plaats tegen de strenge coronamaatregelen. Duizenden automobilisten kwamen toen bij elkaar in Lansing, de hoofdstad van de staat. Het protest werd geïnitieerd door organisaties die gelinkt worden aan familie van Trumps minister van Onderwijs Betsy DeVos.

Ook in Minnesota waren protesten. Demonstranten verzamelden zich bij de residentie van de Democratische gouverneur Tim Walz en riepen dat zij weer aan het werk wilden. Walz heeft de maatregelen in de staat vrijdag iets versoepeld. Mensen mogen nu wel weer een aantal buitenactiviteiten ondernemen, zoals wandelen en vissen.

Donderdag werd aan president Trump gevraagd of hij de demonstranten zou oproepen de coronamaatregelen te respecteren. Hij zegde niet toe en antwoordde in plaats daarvan dat zijn mening overeenkomt met die van „bijna alle gouverneurs” en dat hij voor de heropening van de staten is.

De demonstratie in Lansing, Michigan. Foto Jeffrey Sauger/EPA

WHO: bijgestelde dodental China is poging alle gevallen te documenteren

Het verhoogde dodental dat China vrijdag bekendmaakte is „een poging om geen enkel geval ongedocumenteerd te laten”. Dat zei Maria van Kerkhove, bestuurder bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), vrijdag tijdens een persconferentie.

China bevestigde vrijdag 1.290 extra dodelijke slachtoffers door het coronavirus in de stad Wuhan. Volgens Kerkhove heeft China alle cijfers tijdens de corona-uitbraak nog eens nagekeken en veel nieuwe sterfgevallen ontdekt. Er is onder meer gekeken naar het aantal begrafenissen en naar sterfgevallen in gevangenissen en verzorgingstehuizen. Veel doden waren eerder niet geregistreerd als coronaslachtoffers.

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat het dodental in China door het coronavirus nog veel hoger ligt dan nu wordt beweerd. „Het is veel hoger dan het dodental in de Verenigde Staten. Het zit er niet in de buurt”, schreef hij vrijdag op Twitter.

Het officiële dodental in China staat sinds vrijdag op 4.636. In de Verenigde Staten zijn voor zover bekend ruim 35.000 mensen overleden door het coronavirus. Wereldwijd zijn sinds vrijdag meer dan 150.000 geregistreerde sterfgevallen door het virus bekend.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump China has just announced a doubling in the number of their deaths from the Invisible Enemy. It is far higher than that and far higher than the U.S., not even close!

IMF: Afrikaanse landen komen 44 miljard dollar tekort voor aanpak corona

De gezondheidszorg in Afrikaanse landen komt zeker 44 miljard dollar (40,5 miljard euro) tekort voor de bestrijding van het coronavirus. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdag. Het IMF berekende dat het continent in totaal zo'n 114 miljard dollar (104,9 miljard euro) nodig heeft voor de strijd tegen het coronavirus. Een deel van dit bedrag wordt gedekt door verschillende internationale steunpakketten.

Eerder op vrijdag voorspelde een commissie van de Verenigde Naties dat de uitbraak van het coronavirus in Afrika zeker 300.000 levens zal kosten. Ook verwacht die commissie dat de coronacrisis 29 miljoen Afrikanen in „extreme armoede” zal drijven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam vrijdag met positiever nieuws over het Afrikaanse continent. Vooralsnog kan Afrika de uitbraak van het coronavirus in toom houden, zei WHO-bestuurder Mike Ryan vrijdag tijdens een persconferentie.

„De ziekte heeft nog niet de capaciteit overschreden om ingedamd te kunnen worden”, aldus Ryan. Ook is hij positief over de mogelijkheden van Afrikaanse landen: „Ik geloof dat de Afrikaanse landen veel meer kunnen bereiken dan mensen van buitenaf misschien denken.”

Het aantal gemelde besmettingen op het continent steeg de afgelopen weken met 51 procent volgens cijfers van de WHO. Het aantal dodelijke slachtoffers door Covid-19 steeg met 60 procent. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk hoger omdat er een tekort is aan tests. Vanaf volgende week worden over het continent meer dan een miljoen tests verspreid.

Een medicus in Abuja, Nigeria. Foto Afolabi Sotunde/Reuters

Experts uiten kritiek op gehaaste zoektocht naar corona-app

Er komt steeds meer kritiek op de gehaaste zoektocht van het ministerie van Volksgezondheid naar een corona-app voor Nederland. Vrijdag werden zeven kandidaten bekend, na een afvalrace die een week geleden met 750 voorstellen begon. Experts zijn bezorgd over de privacy bij sommige ontwerpen en vinden de selectieprocedure niet transparant.

Lees hier het hele artikel: Groeiende kritiek op ‘gehaaste’ selectieprocedure corona-app

Voor de negende dag op rij minder IC-opnames Frankrijk

Het aantal ziekenhuisopnames van Covid-19-patiënten in Frankrijk is vrijdag voor de derde dag op rij afgenomen. Ook is het aantal coronapatiënten op de intensive cares in het land voor de negende dag op rij geslonken. Er liggen nu 6.027 coronapatiënten op de Franse IC's, het laagste aantal sinds 1 april.

Verder zijn van donderdag op vrijdag 761 nieuwe doden gemeld als gevolg van het coronavirus. In totaal zijn er 18.681 mensen aan het virus bezweken, waarmee het land het vierde hoogste aantal doden ter wereld heeft, meldt persbureau Reuters.

In Frankrijk geldt een strenge lockdown die deze week werd verlengd tot 11 mei. Net als in Nederland, is de Franse overheid bezig met de ontwikkeling van een app om gebruikers te waarschuwen als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Vrijdag maakte de minister van Digitale Zaken Cédric O bekend dat nog niet bekend is wanneer 'StopCovid' in gebruik genomen kan worden.

Turkije repatrieert 349 burgers uit Nederland voor ramadan

Turkije heeft vrijdag 349 burgers uit Nederland gerepatrieerd zodat zij de ramadanmaand met hun familie kunnen doorbrengen. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu vrijdag.

De Turken konden niet zomaar naar hun moederland terugkeren vanwege de reisbeperkingen waarmee het internationale vliegverkeer kampt. Een toestel van Turkish Airlines bracht hen daarom op verzoek van president Recep Tayyip Erdogan van Schiphol naar de noordelijke provincie Samsun.

De passagiers zijn volgens Anadolu voor vertrek getest op het coronavirus. Hun koffers werden bovendien gedesinfecteerd en één persoon die hoge koorts had, is opgenomen in een ziekenhuis. Het is niet duidelijk of dat in Nederland of in Turkije is. Alle passagiers moeten na aankomst veertien dagen in quarantaine verblijven. Ze worden in studentenwoningen geplaatst.

Niet alleen uit Nederland worden Turken gerepatrieerd voor de ramadan. Voor 27 april wil Turkije 25.000 gestrande expats uit 59 landen ophalen vanuit het buitenland. De heilige maand begint volgende week donderdag.

Meer rijbewijzen ingenomen door forse snelheidsovertredingen

Nu het vanwege de coronamaatregelen rustig is op de weg, blijkt een toenemend aantal automobilisten te hard te rijden. De politie meldt vrijdagavond dat er een stijging is van het aantal forse snelheidsovertredingen. Vorige week werden 318 rijbewijzen ingenomen, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar slechts 207 keer gebeurde, zegt een woordvoerder.

Landelijk projectleider Verkeer Paul Broer spreekt in een persbericht van „een zorgelijke ontwikkeling”. Bij een forse snelheidsovertreding hebben bestuurders minimaal 50 kilometer per uur te hard gereden. „Bij deze snelheden breng je anderen en jezelf in gevaar”, zegt Broer. De overtredingen vonden plaats op snelwegen en provinciale wegen, dus niet enkel op wegen waar de maximale snelheid is verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Bestuurders worden gewaarschuwd dat nog steeds gecontroleerd wordt op snelheid, „corona of niet”, aldus Broer. Volgens hem zijn de snelheidsbeperkingen er „niet voor niets”. Wanneer je rijbewijs is ingevorderd, mag je geen enkel motorvoertuig meer besturen. Vervolgens bepaalt het Openbaar Ministerie of en wanneer je je rijbewijs weer terugkrijgt.

IKEA heropent deuren op 28 april

De Zweedse woonwinkelgigant IKEA is van plan de deuren van zijn Nederlandse winkels op 28 april te heropenen. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Per winkel zal een „beperkt aantal” bezoekers toegelaten worden om te voorkomen dat zij geen anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

Ook wordt winkelen met meer dan twee mensen niet toegestaan en blijven de restaurants en speelplaatsen voorlopig gesloten. Klanten worden verder opgeroepen zoveel mogelijk contactloos te betalen en zich te houden aan de hygiënemaatregelen. Mensen die verkouden zijn, worden gevraagd thuis te blijven.

Bij dit filiaal van IKEA in Delft konden klanten de afgelopen tijd wel bestelde producten afhalen. Foto Phil Nijhuis/ANP

Op 17 maart sloot IKEA op eigen initiatief de deuren, omdat dit de „beste en meest verantwoorde keuze” was om de gezondheid van de klanten en personeel te beschermen. De heropening op 28 april is nog onder voorbehoud, benadrukt het Zweedse bedrijf.

IKEA is niet de eerste keten die na een vrijwillige sluiting van de winkels weer opengaat. Vorige week maakten schoenenreus Van Haren, herenkledingwinkel Suitsupply en outdoorketen Bever bekend de deuren weer te openen. Ook die bedrijven nemen voorzorgsmaatregelen.

Ook in andere Europese landen zal IKEA de winkels weer openen. Hiermee hoopt het bedrijf de negatieve invloed van de coronacrisis tegen te gaan. De wereldwijde verkoop is de afgelopen tijd met 60 procent afgenomen, meldt persbureau Reuters op basis van topman Jesper Brodin. Wel is het aantal online verkopen bijna verdubbeld.

Europees Parlement wil ‘herstelbonds’ voor coronacrisis

Het Europees Parlement wil dat er ‘herstelbonds’ komen zodat de lidstaten gezamenlijk de schulden als gevolg van de coronacrisis op kunnen vangen. Vrijdag stemden in Brussel 395 parlementariërs voor een resolutie over een herstelplan, 171 stemden tegen en 128 onthielden zich van stemmen.

De euro-obligaties zijn volgens het EU-parlement nodig voor de financiering van de wederopbouw. Ook wil het parlement de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 verhogen en is het voor de creatie van een 'solidariteitsfonds' à 50 miljard euro.

Het inmiddels politiek geladen woord ‘eurobonds’ wordt in de resolutie niet genoemd. Wel wordt gesproken over „innovatieve financiële instrumenten” voor het herstelfonds. „We hebben solidariteit nodig in Europa. Dat is onze oproep aan alle regeringen”, zei de Italiaanse parlementsvoorzitter David Sassoli, lid van de centrumlinkse Democratische Partij, na de stemming tijdens een persconferentie. „Dit gaat om co-existentie van het noorden en het zuiden. Dat is onze zorg.”

Al een aantal weken loopt het debat in de EU hoog op over het al dan niet gezamenlijk dragen van schulden als gevolg van de coronacrisis. Nederland en Duitsland willen hier niet aan meedoen omdat zuidelijke landen, zoals het zwaargetroffen Italië, zich niet houden aan het binnen Europa afgesproken maximum voor het begrotingsoverschot. Dat leidde tot felle kritiek uit het zuiden, omdat de noordelijke lidstaten niet solidair zouden zijn. De Franse president Macron waarschuwde donderdag dat met de harde houding van Duitsland en Nederland de toekomst van de EU in gevaar wordt gebracht.

Vorige week sloten de Europese ministers van Financiën wel een akkoord over een hulppakket van 540 miljoen. Toen kon echter geen instemming worden bereikt over de euro-obligaties. Uiteindelijk zullen Europese regeringsleiders unaniem moeten besluiten over het al dan niet uitgeven van Europese obligaties. Niettemin zendt het Europees Parlement met deze stemming het signaal uit dat het voorstander is van een Europese spreiding van de schulduitgifte als antwoord op de economische crisis.

Ook Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) steunde het voorstel voor ‘coronabonds’. Anders „kan de crisis straks omslaan in een nieuwe schuldencrisis”, reageerde de politicus. „Een nieuwe eurocrisis zou een economische en politieke ramp zijn voor Italië en Griekenland, maar ook voor Nederland en de rest van de eurozone.”

De vergaderingen in het Europees parlement vinden grotendeels virtueel plaats. Foto Olivier Hoslet/EPA

Celstraffen voor mishandeling Rotterdamse agenten na onvoldoende afstand houden

Twee mannen die vorige week betrokken waren bij de mishandeling van meerdere politieagenten in Rotterdam, zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen van twee en acht maanden. Dat meldt persbureau ANP. De mishandeling vond plaats nadat de agenten een groep mensen in de wijk Spangen aansprak die zich niet hield aan de afstandsregels die gelden vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Een van de veroordeelde mannen beet een agent in zijn arm. De andere man wilde zijn vriend naar eigen zeggen te hulp schieten omdat de politie hem hard aan zou hebben gepakt, en schopte een andere agent. De armbijter is veroordeeld tot een celstraf van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De andere man moeten twee maanden de cel in. Beide mannen moeten de agenten een schadevergoeding betalen.

Volgens de politie had de gebeurtenis „een behoorlijke impact” op de agenten. De politie noemt de agressie en het geweld „volstrekt onacceptabel”. De bijtende man stelde volgens lokale media dat hij handelde uit zelfverdediging, maar daar ging de rechter niet in mee.

Reisorganisaties lijden 1 miljard euro schade, vragen overheidssteun

De Nederlandse reisorganisatiebranche heeft als gevolg van de coronacrisis tot nu toe 1 miljard euro aan financiële schade geleden. Dat meldt branchevereniging ANVR vrijdag. Hierbij is het omzetverlies, dat ook enkele miljarden euro's betreft, nog niet inbegrepen. Het ANVR hoopt op snelle invulling van de compensatieregeling van de reeds toegezegde overheidssteun.

Vermoedelijk loopt de schade verder op. Zelfs als reizen deze zomer weer langzaamaan mogelijk is, wordt een omzetverlies van miljarden euro's verwacht. Verder lijdt de branche ook verlies door geannuleerde zaken- en vakantiereizen. Volgens het ANVR, dat een peiling hield onder haar leden, is van de naar schatting 2,7 miljard euro geboekte omzet tot 1 juni is tot nu toe bijna de helft geannuleerd.

In het geval van pakketreizen zijn reisondernemingen wettelijk verplicht volledige compensatie te bieden als de reis niet kan doorgaan. De ondernemingen hebben intussen al wel kosten gemaakt bij leveranciers die ze niet altijd terugkrijgen. De schade daarvan wordt tot 1 juni berekend op 337 miljoen. Ook hebben reisorganisaties kosten gemaakt met repatriëringsvluchten, aldus het ANVR.

In totaal verwacht het ANVR dit jaar een omzetverlies van 80 tot 85 procent, wat neerkomt op 8 tot 8,5 miljard euro. Er zijn driehonderd reisorganisaties en duizend reisbureaus aangesloten bij de branchevereniging.

Een gesloten strand op Tenerife. Foto Desiree Martin/AFP

Afvlakking dodental Italië zet door, aantal IC-opnames neemt opnieuw af

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 575 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee loopt het dodental in het zwaargetroffen land op naar 22.745. Een afvlakkende trend zet door: al dagen worden dagelijks niet meer dan zeshonderd nieuwe doden gemeld.

Het stemt de Italiaanse autoriteiten hoopvol dat het aantal Covid-19-patiënten dat opgenomen ligt op intensive cares voor de veertiende dag op rij is afgenomen. Op dit moment worden 2.812 coronapatiënten op Italiaanse IC's verzorgd - tegenover 2.936 op donderdag. Ook zijn vrijdag 2.563 Covid-19-patiënten genezen verklaard: een nieuw record.

Lees ook: Deze weken wordt duidelijk hoezeer het Italiaanse bestel rammelt en kraakt

FairWork: arbeidsmigranten in problemen door coronacrisis

Het aantal arbeidsmigranten dat in Nederland in de problemen is geraakt door de coronacrisis neemt enorm toe. Dat concludeert FairWork, een ngo die arbeidsmigranten adviseert over hun rechten. Het aantal vragen dat de organisatie krijgt is verviervoudigd in vergelijking met voor de crisis.

Lees ook het hele nieuwsbericht: 'Arbeidsmigranten in problemen door coronavirus’

Chili gaat immuniteitskaarten uitgeven aan genezen coronapatiënten

Chili is van plan immuniteitskaarten uit te geven aan mensen die hersteld zijn van het coronavirus. Daarmee kunnen de kaarthouders laten zien dat ze niet meer besmettelijk zijn en weer aan het werk kunnen. Chili is het eerste land dat hiermee komt, meldt persbureau Bloomberg.

De overheid wil volgende week de eerste ‘Covid-19-kaarten’ uitgeven, aldus de minister van Volksgezondheid Jaime Manalich. De kaarten moeten volgens de minister aan een strikte reeks criteria voldoen, maar welke dat zijn is nog niet bekend.

Critici zijn bang voor de gevolgen van de immuniteitskaarten. Of iemand in aanmerking komt voor zo'n kaart, wordt gebaseerd op de hoeveelheid antistoffen die die persoon heeft opgebouwd voor het coronavirus. Er zijn echter nog niet op grote schaal betrouwbare tests daarvoor beschikbaar. Bovendien zijn er zorgen dat het nieuwe systeem zal leiden tot een zwarte markt voor de kaarten.

Ook de Verenigde Staten, het zwaarstgetroffen land ter wereld, onderzoeken de mogelijkheid om immuniteitskaarten uit te geven, bevestigde viroloog Anthony Fauci eerder.

NOW-tegemoetkoming aangevraagd voor ruim 1,3 miljoen werknemers

In twee weken tijd is voor meer dan 1,3 miljoen werknemers een aanvraag ingediend voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat meldt het UWV vrijdag. Inmiddels is aan ruim 80.000 werkgevers in totaal 1,5 miljard euro overgemaakt. Gemiddeld lopen de bedrijven die beroep doen op de NOW, naar eigen zeggen bijna driekwart van hun omzet mis vanwege de coronacrisis.

De NOW-regeling bestaat sinds 6 april en is erop gericht zoveel mogelijk banen te behouden. De voorwaarde voor een aanvraag is dat werkgevers minimaal 20 procent van hun omzet verliezen over een periode van drie maanden. Als zij hun personeel blijven doorbetalen, kunnen zij een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden maart tot en met mei.

Na de eerste week waren er 79.000 aanvragen van bedrijven binnen. Daar kwamen er in de tweede week nog eens 18.000 bij. Werkgevers kunnen tot eind mei een aanvraag indienen. Bijna alle gehonoreerde aanvragen hebben het eerste termijn van het berekende voorschot inmiddels ontvangen, schrijft het UWV. Verder zijn inmiddels vierduizend aanvragen afgewezen omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden.

Lees ook: Werkloosheid stijgt: 40 procent meer nieuwe WW-uitkeringen

Bijna helft van 2.300 opvarenden Frans vliegdekschip besmet met coronavirus

Bijna de helft van de bemanning van het Franse vliegdekschip de Charles de Gaulle is besmet met het coronavirus. Zeker 940 van de 2.300 marinemensen testten tot dusver positief op het virus, meldde het Franse defensie-instituut voor gezondheid SSA volgens persbureau AFP. De hele bemanning wordt gecontroleerd, van zo’n zevenhonderd testen is de uitslag nog niet bekend.

In totaal hebben vijfhonderd matrozen ziekteverschijnselen gehad, twintig zijn opgenomen in het ziekenhuis. De militairen die negatief testten moeten veertien dagen in quarantaine voordat ze naar huis mogen. Het nucleair aangedreven schip kwam twee weken eerder terug van een missie en ligt momenteel in de zuidelijke haven van Toulon. Het is nog onduidelijk hoe het virus aan boord is gekomen, daar wordt nu onderzoek naar gedaan. „We zullen transparant zijn”, beloofde SSA-directeur Marilyne Gygax Généro vrijdag in een reactie. „De besmetting aan boord van het vliegdekschip is absoluut een grote ontwikkeling.”

De Franse marine ontkent vrijdag stellig dat de commandant van de Charles de Gaulle in maart al had gevraagd om de geplande missie af te blazen vanwege het coronavirus. Franse media berichtten toen dat de commandant een dergelijke oproep had gedaan vlak voordat Frankrijk in lockdown ging, maar het schip alsnog uitvoer. „Het is uitgesloten dat we de bemanning van een schip in gevaar zouden brengen. Een schip zonder bemanning is niets!”, zegt marinebaas Christophe Prazuck daarover vrijdag.

De kwestie vertoont gelijkenissen met de uitbraak aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip de USS Theodore Roosevelt. De commandant van dat vaartuig moest het veld ruimen toen hij bij zijn leidinggevenden zorgen uitte over de gezondheid van zijn bemanning, nadat de klacht was gelekt naar de media. Dat leidde uiteindelijk weer tot het vertrek van marineminister Thomas Modly.

Militairen maken zich klaar voor schoonmaakwerkzaamheden aan boord van de Charles de Gaulle. Foto Benoit Emile/EPA

Saksen eerste Duitse deelstaat die dragen mondkapjes verplicht

De Duitse deelstaat Saksen verplicht het dragen van mondkapjes op bepaalde plaatsen. In het openbaar vervoer en in winkels moeten mensen mond- neusbedekking dragen. Saksen is de eerste deelstaat in Duitsland die deze maatregel neemt.

Volgens minister-president Michael Kretschmer van Saksen hoeven de mensen geen dure mondkapjes te dragen. Het gezicht mag ook bedekt worden met bijvoorbeeld een sjaal. In Saksen wonen zo’n vier miljoen mensen.

Vrijdag verklaarde de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn nog dat er voorlopig geen landelijke verplichting komt voor het dragen van mondkapjes. Wel is het advies afgegeven om mond- en neusbescherming te dragen, maar dat kan vrijwillig worden opgevolgd.

Ook in andere landen wordt het dragen van mondkapjes aangeraden of verplicht. Nederland gaat hier vooralsnog niet in mee. Het RIVM zegt al sinds het begin van de epidemie dat het dragen van mondkapjes een vorm van schijnveiligheid biedt en is niet voor een advies of verplichting voor het dragen van gezichtsbescherming. Premier Rutte herhaalde dit standpunt vrijdag nogmaals na de ministerraad.

Verder zei minister Spahn vrijdag dat het coronavirus in Duitsland „controleerbaar beheersbaar” is geworden, meldt de BBC. Het aantal genezen patiënten is in Duitsland consequent hoger dan het aantal nieuwe mensen dat het coronavirus oploopt. De infectiegraad is in Duitsland gedaald naar 0.7, wat betekent dat elk geïnfecteerd persoon het virus overdraagt aan minder dan één persoon.

Grapperhaus: blijft niet langer dan tien minuten in het park

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) roept mensen die dit weekend naar het park willen gaan op daar niet langer dan tien minuten te blijven. „Je maakt een wandelingetje, gaat tien minuten in het park. Ga dan weer, dan kunnen ook anderen het park in”, zei Grapperhaus vrijdag volgens persbureau ANP.

De minister fietste vorig weekend samen met de politie een rondje door het Vondelpark in Amsterdam. Daar zag hij dat mensen goed afstand hielden, maar dat het wel druk was. Hij vroeg mensen toen ook al „alleen voor een frisse neus” naar buiten te gaan.

Grapperhaus zegt begrip te hebben voor jongeren die graag naar buiten willen. „Toen ik 18, 20 was had ik ook de drang om te bewegen, naar buiten te gaan, om te laten zien wie je bent.” Op Twitter roept hij jongeren op de anderhalve meter afstand te houden onder het mom „slimmer chillen is corona killen”.

Verder bleek vrijdag dat momenteel nog negenduizend gestrande Nederlanders in het buitenland zitten. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) na de ministerraad. De overheid blijft doorgaan met het ophalen van reizigers, zei Blok. De meesten van hen zitten vast in Marokko.

Minister Grapperhaus plaatste afgelopen weekend een foto op Twitter van zijn fietstocht door het Vondelpark.

Twitter avatar ferdgrapperhaus Ferd Grapperhaus In het Vondelpark mee op de fiets met @politie. Druk, iets te druk, maar wel: vrijwel iedereen houdt zich aan de regels. Blijf elkaar de ruimte geven. Ga alleen naar buiten voor een frisse neus. En geef morgen dan weer anderen de kans om even naar het park te gaan! #alleensamen https://t.co/Z6YsBRJjhD

VK meldt 847 nieuwe sterfgevallen door Covid-19

Ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen 24 uur 847 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bekendgemaakt. Hiermee loopt het dodental in het land op tot 14.576.

Donderdag werd bekend dat de lockdown in het Verenigd Koninkrijk verlengd wordt. Tot zeker 7 mei is het voor Britten verboden om zonder goede reden naar buiten te gaan en zullen alle niet-essentiële winkels gesloten blijven. Dat laatste heeft positieve invloed op de avondwinkels, zo bleek vrijdag.

Het bedrijf Paypoint, waar 28.000 avondwinkels onder vallen, zag de omzet met 56 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. Vooral brood, melk en wc-papier zijn gewilde producten, maar ook wodka en chocolade wordt veelvuldig ingeslagen.

Twitter avatar DHSCgovuk Department of Health and Social Care As of 9am 17 April, 438,991 tests have concluded, with 21,328 tests on 16 April. 341,551 people have been tested of which 108,692 tested positive. As of 5pm on 16 April, of those hospitalised in the UK who tested positive for coronavirus, 14,576 have sadly died. https://t.co/BkOC0O9EUy

Aantal coronapatiënten op IC's neemt voor zesde dag op rij af

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat is opgenomen op intensive cares is vrijdag met 23 afgenomen naar 1.235. 52 van hen liggen in Duitse ziekenhuizen. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zojuist bekendgemaakt. Het is de zesde dag op rij dat het aantal Covid-19-patiënten op de IC’s is afgenomen.

Een medewerker in een ziekenhuis in Apeldoorn. Foto Ilvy Njiokiktjien

Het LCPS constateert dat het aantal patiënten aanhoudend daalt, maar ziet nog geen versnelling in die daling. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, verlaten elke dag veertig mensen de IC en komen er dagelijks twintig nieuwe patiënten bij. In totaal liggen momenteel zo'n 1.600 patiënten op de Nederlandse IC's. Dat is inclusief patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 en is dubbel zo veel als in een normale periode.

Voordat de reguliere ziekenhuiszorg weer kan worden opgestart, is een verdeling van het „enkele tientallen patiënten” nodig. Dat zegt Bas Leerink, hoofd van het LCPS in Rotterdam. Zuid-Limburg is volgens Leerink overbelast, daarvandaan worden de komende tijd mogelijk patiënten verplaatst naar ziekenhuizen in Duitsland.

Horeca-uitzendbureau Mise en Place failliet, duizenden uitzendkrachten baan kwijt

Horeca-uitzendbureau Mise en Place heeft vrijdag faillissement aangevraagd voor alle locaties in Nederland. Dat meldt de organisatie in een video. Door het faillissement verliezen 160 vaste medewerkers en 3.500 uitzendkrachten, voornamelijk studenten, hun baan.

In lijn met de coronamaatregelen is alle horeca in Nederland gesloten en zijn evenementen tot 1 juni afgelast. Dit raakt onder meer festivals en voetbalwedstrijden, waar personeel van Mise en Place werkzaam is. Het bedrijf werd 25 jaar geleden opgericht in Maastricht en heeft vestigingen in vrijwel alle studentensteden, waaronder Groningen, Nijmegen en Amsterdam, en in het buitenland.

Topman Charles van Gogh en directeur Hubert Ummels zeggen in de video sinds de uitbraak van het coronavirus „dag en nacht” te hebben gewerkt om „het hoofd boven water te houden”. Dat bleek niet genoeg te zijn. „We leven nou eenmaal bij de gratie dat grote groepen mensen bij elkaar komen en wij onze service daar kunnen aanbieden”, zegt Ummels.

Van Gogh richt zich specifiek tot de studenten. „Het is heel pijnlijk en hard en het voelt alsof we jullie in de steek laten, maar dat zijn we zeker niet van plan.” Mise en Place gaat zich nu richten op de bedrijven in het buitenland die nog wel overeind staan, zegt hij. Mise en Place is ook actief in België, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Mise en Place is het tweede grote uitzendbureau in Nederland dat in een week tijd failliet gaat. Eerder vroeg Eventure faillissement aan, dat horecapersoneel leverde aan grote evenementen als Lowlands, Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.

Burgemeesters willen evenementen verbieden tot 1 september

Een aantal burgemeesters van grote steden dringt er bij het kabinet op aan om het verbod op evenementen te verlengen tot 1 september of zelfs 1 oktober. Dat bevestigt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vrijdag aan persbureau ANP na berichtgeving van de NOS. De burgemeesters hebben de oproep gedaan tijdens een overleg tussen de veiligheidsregio's en het kabinet. Het is onbekend om hoeveel burgemeesters het gaat.

Het betaalde voetbal zou expliciet zijn genoemd. Een verlenging van het verbod op evenementen zou betekenen dat het voetbal zich volledig kan richten op het nieuwe seizoen. Mogelijk zullen de clubs ook dan nog rekening moeten houden met coronamaatregelen en bijvoorbeeld minder publiek kunnen toelaten. Ook organisatoren van festivals zouden door verlenging van het verbod duidelijkheid krijgen: dat het niet meer gaat lukken om deze zomer iets te organiseren.

Het huidige verbod op evenementen geldt tot 1 juni. Komende dinsdag zal het kabinet bekendmaken of deze en andere maatregelen worden versoepeld na 28 april. Dit hangt af van de druk op de zorg, de bescherming van risicogroepen en de manier waarop het virus zich verspreidt.

RIVM: 144 nieuwe sterfgevallen en 156 ziekenhuisopnames door coronavirus

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 144 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Ook kreeg het instituut 156 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames. Deze sterfgevallen en opnames hebben niet allemaal binnen de voorbije 24 uur plaatsgevonden. Ziekenhuizen geven veel gevallen pas één of meerdere dagen later door.

In totaal heeft het coronavirus in Nederland voor zover bekend 3.459 levens geëist. 9.465 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal bevestigde besmettingen steeg van donderdag op vrijdag naar 30.449. In werkelijkheid is dat aantal groter, want lang niet iedereen met symptomen van Covid-19 wordt getest.

Volgens het RIVM is er nog altijd sprake van „een dalende lijn” in het aantal Nederlanders dat vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt. Ook gaat het dagelijkse dodental omlaag, „maar minder snel dan de ziekenhuisopnames”. De maatregelen die de regering heeft genomen, lijken volgens het RIVM nog steeds te werken.

Later op de middag komt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) met nieuwe cijfers over het aantal coronapatiënten op de intensive care. Gisteren lagen 1.206 mensen met Covid-19 op IC's in Nederland. 52 Nederlandse coronapatiënten verblijven op de intensive care in Duitsland. De belasting op de IC wordt de laatste dagen geleidelijk minder.

Dit zijn de zeven corona-apps waar de overheid nu naar kijkt

Zeven apps komen nog in aanmerking om ingezet te worden door de Nederlandse overheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Komend weekend wordt een 'appathon' gehouden: een digitaal evenement waarbij ook het bredere publiek kan meedenken over de beste optie. Honderden bedrijven hadden op uitnodiging van de overheid een voorstel gedaan voor de ontwikkeling van de nieuwe software.

Bij het evenement kunnen de teams hun apps presenteren en zullen zij vragen over functionaliteit en privacy moeten beantwoorden. Nog niet bij alle deelnemende teams is het nu al bekend wat de werkwijze van hun app zal zijn. De app Covid-19-alert werkt volgens hun eigen website door via bluetooth contact te maken met andere mobiele telefoons in de buurt. Aan de hand van deze informatie kan de gebruiker gewaarschuwd worden dat er een besmet persoon in de buurt is geweest. Het deelnemende team ITO zal ook gebruik maken van bluetooth - de informatie daarvan zal gebruikt worden om te berekenen of de gebruiker gevaar op besmetting loopt en aan de hand daarvan advies geven. Bij ITO zal privacy worden gewaarborgd door gebruik te maken van geanonimiseerde gebruikersdata.

De complete lijst met deelnemers is:

Kledingmerken eisen 50 procent korting van kledingproducenten Bangladesh

Westerse kledingmerken die hun productie hebben ondergebracht in Bangladesh en hun bestellingen niet meer kunnen annuleren, eisen nu 50 procent korting op de orders. Dat stellen Bengaalse producenten vrijdag tegen persbureau Reuters.

Miljoenen Bengalen werken in de kledingindustrie en de sector is hard geraakt door de coronapandemie. Kledingexport is er 84 procent gedaald in de eerste helft van april. Voor 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) aan bestellingen is opgeschort, zeggen de fabriekseigenaren. En de kledingmerken blijven zoeken naar manieren om onder hun contracten uit te komen, waaronder de poging om slechts de helft te hoeven betalen, zegt de president van de Bangladesh Vereniging van Kledingfabrikanten en Exporteurs, Rubana Huq, tegen Reuters.

Alleen met kledingketen H&M zijn goede afspraken te maken, zegt Huq. Verder „zijn we niet op de hoogte van één ander merk dat in detail een plan heeft uiteengezet, zwart op wit, over de leveringen en betalingen”. De Bengaalse regering probeert het probleem via diplomatie aan te kaarten bij de thuislanden van de kledingmerken. „Onze fabriekseigenaren hebben veel geld uitgegeven om aan (veiligheids)regels te voldoen. Als dan nog geen goede prijs betaald wordt, is dat onrecht”, stelt Jafar Uddin, een hoogwaardigheidsbekleder bij het Bengaalse ministerie van Handel.

Bangladesh is na China de grootste kledingleverancier van westerse landen. De sector is ook van groot belang voor de economie van het land. 80 procent van de Bengaalse export is kleding. In de plusminus vierduizend kledingfabrieken aldaar werken vier miljoen mensen, voornamelijk vrouwen.

De regering van Bangladesh heeft een steunpakket ter waarde van 543 miljoen euro beloofd om weggevallen loon van de werknemers in de kledingexport te compenseren. Volgens Bengaalse vakbondsleiders is dit niet genoeg.

Een lege kledingfabriek aan de rand van Dhaka, eerder deze maand. Foto Munir Uz Zaman/AFP

Op zoek naar meer informatie over het virus?

Haven van Antwerpen gaat digitale armband gebruiken tegen corona

De Antwerpse haven heeft mogelijk een alternatief voor corona-apps: een elektronische armband. Deze zal werknemers waarschuwen als ze te dicht bij elkaar komen. Daarnaast is het mogelijk om te kijken met welke collega's iemand die besmet is recent in contact is geweest. Dat meldt de Port of Antwerp op hun website.

De zogeheten Covid Wearable wordt ontwikkeld door techbedrijf Rombit, van wie de haven al een e-armband gebruikt om te waarschuwen bij gevaarlijke situaties. Door deze aan te passen voor het coronavirus, kan het werk in de haven door blijven gaan ondanks de overheidsmaatregelen om afstand tot elkaar te bewaren. Topman Jacques Vandermeiren: „Het is van essentieel belang dat de haven blijft draaien en dat onze medewerkers op een veilige manier kunnen werken.” De Covid Wearable zal geen locatiedata of andere gegevens naar de werkgever versturen, waardoor volgens de haven de privacy van werknemers gewaarborgd kan worden.

De Vlaamse overheid startte de campagne Vlaanderen Helemaal Digitaal, om bedrijven te stimuleren naar digitale oplossingen te zoeken waarmee het mogelijk is om door te werken tijdens de coronamaatregelen. Op deze manier proberen zij de economische impact te verminderen.

AP checkt zeven corona-apps op naleving privacywetgeving

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) doet momenteel onderzoek naar de zeven voorstellen voor de corona-apps die het kabinet overweegt. Maandag worden de bevindingen van de toezichthouder bekend, laat de AP vrijdag weten.

„Áls de overheid een app gaat inzetten om corona te bestrijden, moet de privacy gewaarborgd zijn", schrijft de AP in een persbericht. Het onderzoek van de toezichthouder moet uitwijzen of de voorstellen zich houden aan de privacywet AVG en kijkt of de apps niet meer data verzamelen dan nodig is.

Eventueel kan de Autoriteit Persoonsgegevens de app verbieden. „Als een app die het kabinet kiest niet voldoet aan de eisen die de privacywet stelt, kan de AP de overheid verbieden de app in te zetten. Dan kan het kabinet ervoor kiezen een nieuwe wet te maken die inzet van de app mogelijk maakt."

De corona-apps worden door de regering gezien als een veelbelovend hulpmiddel om meer grip te krijgen op het virus en als een mogelijke voorwaarde voor de versoepeling van bepaalde maatregelen. Vooral de apps die het bronnen- en contactonderzoek van de GGD digitaal moeten ondersteunen hebben volgens het kabinet veel potentie, maar krijgen ook veel aandacht en kritiek van privacyvoorvechters. Ook een deel van de Tweede Kamer is kritisch. Woensdag is een hoorzitting over de corona-apps.

Lees ook: Haast achter de corona-app: ministerie wil voor einde maand al lanceren

Het ministerie van Volksgezondheid riep ondernemers afgelopen weekend op om ideeën in te dienen. Dat leidde tot 660 voorstellen die sinds dinsdagmiddag onderzocht worden. Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zal het selectieproces - waarbij privacy, informatieveiligheid en beschikbaarheid belangrijk zijn - tot circa vijf voorstellen leiden.

De voorstellen worden naar verwachting vandaag bekendgemaakt. Dit weekend moeten de ondernemers een werkend prototype leveren, de broncode publiceren en hun idee digitaal presenteren aan het Nederlandse publiek in een 'appathon'. Op basis van de bevindingen van het publiek, het oordeel van experts (onder meer Bits of Freedom) en het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens neemt het kabinet volgende week dinsdag een besluit.

Ziekmeldingen zorgpersoneel 40 procent omhoog in maart

In maart lag het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers zo'n 40 procent hoger dan in diezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt Vernet Verzuimnetwerk vrijdag. Dit jaar meldde 14 procent van het zorgpersoneel zich in maart ziek, vorig jaar was dat 10 procent. Waarom deze mensen ziek waren en hoelang ze ziek bleven is niet bekend.

Volgens vakbond CNV tonen de ziekmeldingen dat corona een grote tol eist van het zorgpersoneel. „Voor de uitbraak van de coronacrisis ging het net wat beter met het ziekteverzuim”, schrijft Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg en Welzijn. „De cijfers over april zijn nog niet bekend, maar onze verwachting is opnieuw een substantiële stijging in het aantal meldingen.”

Naar de oorzaak van de ziekmeldingen wordt geen onderzoek gedaan, zegt Vernet. Dat kan ook niet, want die gegevens zijn privacygevoelig. Het is dus onduidelijk of de groei in het ziekteverzuim komt doordat zorgmedewerkers besmet raken, met klachten sneller thuis blijven, of dat de druk op hen te hoog is. CNV stelt dat het personeel ziek wordt van de werkdruk. „Het is vrij logisch dat als zo'n sector onder druk staat mensen daaronder bezwijken. Dat hoorden we eigenlijk ook al voor de coronacrisis”, aldus persvoorlichter van CNV Zorg & Welzijn Andre van der Vlugt.

Dagelijkse dodental Spanje blijft nagenoeg gelijk

Het Spaanse dodental door Covid-19 is in het afgelopen etmaal met 585 opgelopen. Het totaal aantal mensen dat is overleden door het virus in Spanje ligt vrijdag op 19.478. Het aantal vastgestelde besmettingen in Spanje is vrijdag met ruim vijfduizend toegenomen, tot een totaal van ruim 188.000.

Het aantal sterfgevallen door het virus in het Zuid-Europese land, dat relatief hard is getroffen, stabiliseert: in de afgelopen dagen lag het ook tussen de vijf- en zeshonderd. Het land kreeg in maart met een snelle toename van het aantal coronaslachtoffers te maken en voerde strenge contactbeperkingen in.

Vrijdag werd ook bekend dat Spanje van plan om in de tweede helft van mei een basisinkomen in te voeren voor de ongeveer miljoen huishoudens die het meest lijden onder de crisis. Dat maakte de minister voor Sociale Zekerheid José Luis Escrivá bekend, schrijven lokale media. Als ontvangers een nieuwe baan vinden, krijgen ze het basisinkomen enige tijd bovenop hun salaris. Zo hoopt de regering mensen te stimuleren om werk te zoeken.

Opnieuw bijna tweeduizend mensen meer overleden in een week

Wederom zijn in Nederland in een week tweeduizend mensen meer overleden dan gebruikelijk. Van 6 tot en met 12 april (week 15) stierven er naar schatting zo'n vijfduizend mensen, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op vrijdag.

Hoewel in de cijfers ook doden zijn meegeteld die niet aan Covid-19 zijn overleden, suggereren zij dat meer mensen aan het virus zijn bezweken dan het RIVM tot nu toe heeft kunnen vaststellen. Een week eerder, van 30 maart tot en met 5 april (week 14), overleden ook meer dan 5.000 mensen in Nederland. Dat betekent dat al zeker twee weken een oversterfte van tweeduizend gemeten is. Op 13 april, dus de dag na week 15, had het RIVM vooralsnog 2.834 coronadoden in totaal geteld.

Het CBS benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers omdat de registratie rond Pasen vertraagd was. Het aantal doden in week 15 wordt nu geschat op 4.700 tot 5.300. Wel is volgens het CBS duidelijk dat het aantal doden „hoger is dan het weekgemiddelde gedurende de eerste tien weken van 2020”. Toen overleden gemiddeld 3.100 mensen per week.

De hogere sterfte „valt samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland”, schrijft het CBS. Vooral onder ouderen, die kwetsbaarder zijn voor het virus, was sprake van een toename. Naar schatting overleden 1.850 mensen van 65 jaar of ouder in week 15. Donderdag werd al bekend dat het aantal doden in een zogeheten institutioneel huishouden, zoals verzorgingstehuizen, gevangenissen en ggz-instellingen, de afgelopen weken is verdubbeld.

De pandemie is ook terug te zien in de cijfers per provincie. In Noord-Brabant en Limburg, de door corona zwaarst getroffen provincies, is het dodental sinds week 13 verdubbeld.

Europese autoverkoop meer dan gehalveerd in maart

De autoverkoop in de Europese Unie is in maart met 55,1 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt de Europese autobranche-organisatie ACEA op vrijdag. De vraag naar auto’s is door de coronacrisis gedaald en veel autoverkopers moeten vanwege maatregelen gesloten blijven.

In totaal werden in de EU zo’n 567.000 auto’s verkocht in maart, vergeleken met ruim 1,26 miljoen in 2019. De grootste daling was te zien in Italië, waar 85 procent minder auto’s werden verkocht (slechts 28.300, in vergelijking tot 194.000 in maart 2019). In Franje zakte de autoverkoop met 72 procent en in Spanje met 69 procent.

Belangrijk autoproductieland Duitsland zag een substantiële maar iets minder ernstige daling van 37,7 procent. De impact van de coronacrisis „weegt zwaar mee” in de cijfers, schrijft ACEA.

Eerder stelde de autobranche-organisatie al vast dat de productie van auto’s in veel Europese fabrieken is stilgelegd. Begin april waren daardoor al 1,2 miljoen minder voertuigen geproduceerd in de EU. Meer dan 1 miljoen Europese arbeiders in de auto-industrie zijn geraakt door de maatregelen.

Duitsland gaat vijftig miljoen mondkapjes per week produceren

Duitsland gaat vanaf augustus zo'n vijftig miljoen mondkapjes per week maken. Dat heeft de Duitse minister van gezondheid Jens Spahn vrijdag bekendgemaakt.

Tien miljoen kapjes zijn van het extra beschermende type FFP2, de andere veertig miljoen betreft chirurgische maskers. Daarvoor zijn contracten gesloten met vijftig bedrijven, zei Spahn tijdens een persconferentie volgens persbureau AFP.

Het Duitse Robert Koch Instituut, dat onderzoek doet naar de volksgezondheid, meldde vrijdagochtend dat het reproductiegetal - het gemiddelde aantal mensen aan wie ziek persoon het virus doorgeeft - is teruggebracht naar 0,7. „Nu kunnen we zeggen, dat was succesvol", zei Spahn over de maatregelen die Duitsland heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Per vannacht zijn in Duitsland 3.868 dodelijke slachtoffers van het coronavirus gemeld, 299 meer dan een dag eerder. In totaal zijn er 133.830 besmettingen vastgesteld, een stijging van 3.380 ten opzichte van donderdagochtend.

Aantal besmettingen in Rusland groeit zesde dag op rij

In Rusland is vrijdag voor de zesde dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen vastgesteld. In de afgelopen 24 uur is er bij 4.069 mensen in Rusland Covid-19 vastgesteld, waar het totaal op 32.007 mensen brengt. Ten opzichte van donderdag zijn 41 mensen overleden aan het coronavirus. Volgens de officiële tellingen overleden 273 mensen in Rusland aan het virus.

Zoals in de meeste landen ligt het werkelijke aantal besmettingen en slachtoffers in Rusland hoger dan de cijfers laten zien. Zo duurt het soms dagen voor sterfgevallen meegerekend worden in de cijfers. Daarnaast waarschuwen experts dat de Russische bureaucratie de testcapaciteit belemmert, meldt The Moscow Times.

De meeste besmettingen zijn vastgesteld in de steden Moskou (ruim achttienduizend) en Sint Petersburg (zo'n vijftienhonderd).

Netflix streeft Disney voorbij in marktwaarde

Niet bij ieder bedrijf leiden de strikte maatregelen die wereldwijd zijn genomen vanwege het coronavirus tot financiële verliezen. Voor online streaming betekent al het thuiszitten dat veel meer mensen van de diensten gebruikmaken, wat ervoor heeft gezorgd dat de marktwaarde van Netflix nu die van entertainmentbedrijf Disney is voorbijgestreefd.

Het aandeel van Netflix staat sinds half maart flink in de groene cijfers. Het bedrijf bereikte vrijdag een recordmarktwaarde van 192 miljard dollar, 177 miljard euro. Disney, dat met zijn films uit eigen studio een van de grootste entertainmentnamen van de 20ste en 21ste eeuw werd, zag in de maanden februari en maart het aandeel fiks zakken in de koers. Dat is onder andere het gevolg van terugloop van bezoek bij pretparken en bioscopen. Al langere tijd speelt de strijd om online streaming, waarvoor het bedrijf Disney+ in het leven heeft geroepen.

Netflix maakte vrijdag bekend dat zij in samenwerking met het Nederlands Filmfonds een steunfonds ter waarde van 1 miljoen euro beschikbaar stellen om film- en televisieproducties die in de problemen zijn geraakt door het virus te helpen. Het fonds is bedoeld om te voorkomen dat de productiebudgetten te lijden hebben onder de maatregelen, door onder andere freelancers en cast financieel te steunen. Hoe dit precies in het werk zal gaan wordt later nog bekend gemaakt. Het steunfonds is onderdeel van een wereldwijd fonds ter waarde van 100 miljoen dollar, dat Netflix beschikbaar stelt.

Lees ook: Winnen streamingdiensten door corona nog meer zieltjes?

Lockdown Sint-Maarten langer van kracht

De regering heeft donderdag op Sint-Maarten de lockdown met drie weken verlengd, meldt ANP. De maatregelen werden op 5 april ingevoerd, in eerste instantie voor twee weken.

Supermarkten op Sint-Maarten mogen drie keer per week open zijn. Andere essentiële bedrijven kunnen onder strenge voorwaarden ook hun activiteiten voortzetten. Per huishouden mag één iemand boodschappen doen.

Momenteel zijn 63 besmettingen vastgesteld op Sint-Maarten, negen mensen zijn gestorven. Op het Caribische eiland waren zes intensivecarebedden beschikbaar, ook voor de nabijgelegen eilanden Saba en Sint-Eustatius. Nederland heeft twee zorgmedewerkers en spullen voor nog eens twaalf IC-plaatsen gestuurd.

Ecuador registreert een veel hoger sterftecijfer: 5.700 doden meer dan gedacht

Het dodental van de corona-uitbraak in Ecuador blijkt veel hoger uit te vallen dan officiële cijfers tot nog toe aangaven. Het Zuid-Amerikaanse land haalde de afgelopen weken al het wereldnieuws met verontrustende beelden van doden en doodskisten in de straten van de grote stad Guayaquil. Crematoria konden de grote stijging in doden niet aan en te midden van een strenge lockdown werden overledenen niet opgehaald.

Lees ook: Wat is er aan de hand in Ecuador, waar doden op straat liggen?

Donderdag werd bekend dat in Guayas, de provincie waartoe ook havenstad Guayaquil behoort, in de eerste twee weken van april 6.703 mensen zijn overleden. Normaal ligt het dodental er maandelijks rond de tweeduizend. Daarmee zou alleen de afgelopen twee weken sprake zijn geweest van een zogenoemde ‘oversterfte’ van zeker 5.700 mensen, meldde Jorge Wated, leider van een speciaal regeringsteam dat de doden versneld moeten bergen en begraven. Tot donderdag stond het officiële dodental op 403, naast nog eens 632 doden van wie het vermoeden bestaat dat ze aan Covid-19 stierven maar die niet getest zijn.

Boeing herstart volgende week de productie

Boeing herstart volgende week gefaseerd de productie. Vorige maand legde de Amerikaanse vliegtuigbouwer om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan al het werk in zijn fabrieken stil. Nu het bedrijf extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen, kunnen de fabrieken weer open.

Zo'n 27.000 werknemers van de Boeing-fabriek in de regio Puget Sound, nabij Seattle, gaan komende week weer aan het werk. Om te zorgen dat het personeel veilig is wordt extra schoongemaakt, zijn handenwasstations ingericht en moet iedereen een mondkapje op. Ook gelden socialdistancingmaatregelen: diensten beginnen niet op hetzelfde moment en op de grond is gemarkeerd hoeveel afstand de werknemers moeten houden. Er zal beschermende kleding zijn voor mensen die geen afstand kunnen houden. Teambesprekingen worden digitaal gevoerd.

De luchtvaartsector is zwaar getroffen door de maatregelen tegen de coronapandemie. Eerder deze week werd bekend dat Boeing het aantal bestellingen met meer dan driehonderd vliegtuigen heeft zien teruglopen, van 5.351 naar 5.049.

Wereldwijd krijgen standbeelden mondkapjes

Het standbeeld van Diego Maradona in Buenos Aires, vlak bij het stadion van de Argentinos Juniors, waar de oud-topvoetballer ooit begon, draagt sinds kort een mondkapje. Voor de gemeente is het een manier om de inwoners van de stad bewust te maken op voorzorgsmaatregelen rondom het coronavirus: in de miljoenenstad is het dragen van een mondkapje sinds enkele dagen verplicht. Wie zonder mondkapje naar buiten gaat, riskeert een boete die kan oplopen tot omgerekend 1.100 euro.

Maradona's standbeeld is niet het enige dat nu een mondkapje draagt. Iconische beelden op verschillende plekken zijn met een masker versierd: Manneken Pis in Brussel, de Fearless Girl voor de beurs van New York. Niet overal zijn de mondkapjes een gebaar van de overheid om burgers op het gebruik van mondkapjes te wijzen zoals in Argentinië. Vaak zijn ze bedoeld om een gevoel van saamhorigheid op te roepen in deze tijden van strenge beperkingen.

Beschermingsmaatregelen rondom mondkapjes zijn sowieso verschillend per land: waar in Nederland experts er juist vanuit gaan dat het belangrijker is om afstand te bewaren dan om gebruik te maken van (schaarse) mondkapjes, worden in buurlanden Duitsland en België de mensen wel aangeraden mondkapjes te dragen. In New York moeten inwoners vanaf zaterdag een mondmasker dragen in situaties waarin zij niet genoeg afstand tot anderen kunnen bewaren.

Minder statushouders doorgeplaatst naar woningen door coronacrisis

In de tweede helft van 2020 zullen door de coronacrisis minder statushouders dan gepland een woning krijgen. Gemeenten moeten nu 6.500 asielzoekers met een verblijfsvergunning van een huis voorzien, terwijl dat er aanvankelijk 9.000 zouden zijn. Dat meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdagavond.

Sinds ruim een maand behandelt de Immigratie- en Naturalisatiedienst geen asielverzoeken meer, vanwege het risico op coronabesmetting tijdens de procedure. Daardoor zal de groep statushouders die een huis zoekt de komende maanden kleiner zijn dan verwacht, zegt een woordvoerder van het ministerie. Voor gemeenten is het bovendien lastiger geworden statushouders door te plaatsen: bij verhuizing komen „extra reisbewegingen en contactmomenten” kijken, wat vanwege de corona-uitbraak een probleem is.

Het ministerie benadrukt dat de doelstelling voor het aantal doorplaatsingen nog kan worden aangepast. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als het effect van de coronacrisis toch anders uitvalt. Het afgelopen halfjaar hebben 5.500 statushouders een woning gekregen.

Kappers en rijscholen maandag weer open in Denemarken

In Denemarken mogen kleine bedrijven als kappers, schoonheidssalons en rijscholen vanaf 20 april weer open. Dat maakte premier Mette Frederiksen vrijdagochtend vroeg bekend. Woensdag werden kinderdagverblijven en lagere scholen alweer geopend.

Denemarken was een van de eerste Europese landen die vergaande maatregelen trof tegen de verspreiding van het coronavirus. „Niemand wil Denemarken een dag langer dichthouden dan strikt noodzakelijk”, schreef premier Frederiksen. „Maar we moeten niet sneller handelen dan we de epidemie onder controle kunnen houden.”

Restaurants, bars en sportfaciliteiten moeten gesloten blijven tot 10 mei. Grote bijeenkomsten zijn tot na de zomer verboden. Ook de Deense grenzen zijn vooralsnog gesloten. In het land zijn zeker 321 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Facebook toont WHO-info aan gebruikers die reageren op coronanepnieuws

Facebook gaat gebruikers die interactie zijn aangegaan met nepnieuws over Covid-19 doorverwijzen naar de website van de WHO. Onder dergelijke desinformatie schaart het sociale medium onder andere berichten die aanzetten tot gevaarlijk gedrag, bijvoorbeeld door op te roepen bleekmiddel te drinken om het virus te verdrijven.

Kwalijke berichten worden al verwijderd, stelt Facebook in het persbericht. Vanaf nu krijgen de mensen die zo'n post hebben geliket of erop hebben gereageerd echter ook een speciaal bericht te zien. Daarin worden ze gewezen op een pagina met corona-informatie van de WHO, en aangemoedigd „vrienden en familieleden te helpen verkeerde informatie te omzeilen”. In de notificatie staat niet specifiek vermeld waarom de gebruiker deze tip krijgt. De functie wordt in de komende weken geïntroduceerd.

Eurocommissaris voor Transparantie en Waarden Vera Jourová is positief over de maatregel van Facebook, maar benadrukt dat het nog niet genoeg is, meldt persbureau Reuters. „We hebben meer transparantie en betere toegang tot gegevens nodig om de omvang en impact van nepnieuws volledig te verifiëren, en om de acties van Facebook te kunnen beoordelen”, zei Jourová volgens Reuters.

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft zich bijzonder fel uitgelaten over corona-desinformatie. Die is volgens hem schadelijker dan politiek nepnieuws, meldt persbureau Reuters. In maart werd bij 40 miljoen posts omtrent het virus een waarschuwing getoond.

'Trumps voormalige advocaat Cohen uit cel vanwege corona in gevangenis'

Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump die een driejarige celstraf uitzit voor fraude, mag de gevangenis verlaten omdat het coronavirus daar rondwaart. Hij moet de rest van zijn straf doorbrengen onder huisarrest, melden bronnen aan Amerikaanse media. Cohens advocaat bevestigt het nieuws aan CNN.

In de gevangenis in de staat New York waar Cohen verblijft, is sprake van een corona-uitbraak. Veertien gedetineerden en zeven personeelsleden zijn tot dusver positief getest op Covid-19. Gevangenen die in aanmerking komen voor huisarrest mogen daarom hun cel verlaten. Voor hij naar huis mag, moet Cohen nog wel veertien dagen in quarantaine blijven in de gevangenis.

Lees ook dit profiel van Michael Cohen: De pitbull die zich tegen het baasje keerde

Drie weken geleden werd een verzoek van Cohen om uit de cel te mogen nog afgewezen door een rechter. Zijn advocaat wees erop dat Cohen in het verleden „longproblemen” heeft gehad, waardoor hij nu extra risico zou lopen. Volgens de rechter had Cohen echter enkel voor ogen zich met zijn verzoek „weer tot nieuwsonderwerp te bombarderen”.

Cohen zit sinds mei vorig jaar in de gevangenis. Zijn straf duurt nog tot november 2021. Hij moest de cel in vanwege zijn rol in een zwijggeldaffaire uit 2016 rondom twee vrouwen die zeiden dat ze een affaire hadden gehad met Trump. Ook werd Cohen schuldig bevonden aan liegen onder ede over contacten tussen het campagneteam van Trump en de Russische overheid.

Michael Cohen in mei vorig jaar, toen hij zich bij de gevangenis meldde. Foto Jeenah Moon/Reuters

Wuhan stelt dodental door coronavirus flink naar boven bij

De Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt is begonnen, heeft het aantal mensen dat is overleden aan de ziekte met 1.290 bijgesteld naar 3.869. De bijna 1.300 toegevoegde overledenen zaten nog niet in de eerdere cijfers omdat zij thuis zijn overleden. Dat meldt de Chinese regering volgens internationale persbureaus.

Het aantal vastgestelde besmettingen in Wuhan is ook naar boven bijgesteld, met 325. De stad heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus ruim twee maanden geheel op slot gezeten. Sinds vorige week zijn de beperkingen grotendeels opgeheven en mogen inwoners weer de straat op.

Sinds het virus ruim drie maanden geleden opdook in China, is nu wereldwijd bij ruim twee miljoen mensen een besmetting vastgesteld. Aanvankelijk was de provincie Hubei, waar Wuhan ligt, het epicentrum van de uitbraak. Dat is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten.

Chinese economie krimpt in eerste kwartaal met 6,8 procent

De economie van China is in het eerste kwartaal van 2020 met 6,8 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

Het gaat om de eerste krimp van de Chinese economie op jaarbasis sinds zeker 1992, toen werd begonnen met het bijhouden van kwartaalcijfers van het nationale product.

De historische neergang van de op één na grootste economie ter wereld is het gevolg van de drastische maatregelen in China om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel economische activiteiten, in onder meer fabrieken, transport en detailhandel, zijn in de eerste drie maanden van dit jaar stilgelegd.

Soortgelijke sluitingen die nu gelden in andere grote economieën hebben de wereldhandel aan banden gelegd. Dat is een direct obstakel voor een spoedig herstel van de Chinese economie. De krimp van 6,8 procent viel forser uit dan de 6,5 procent die analisten volgens Reuters hadden verwacht.

Consumenten lopen donderdag door een winkelcentrum in Guangzhou, in de Chinese provincie Guangdong. Foto Alex Plavevski / EPA

Bijna 4.500 nieuwe coronadoden in VS

Het dodental als gevolg van Covid-19 in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur opgelopen met 4.491, de grootste groei binnen één dag sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University, schrijft persbureau AFP.

Het dodental in de VS staat daarmee in totaal op bijna 33.000. Het aantal nieuwe coronadoden lag fors hoger dan de afgelopen dagen; woensdag werden 2.569 sterfgevallen gemeld, de dag ervoor 2.228.

De sprong heeft te maken met het feit dat sterfgevallen die waarschijnlijk verband houden met Covid-19 voor het eerst zijn meegeteld. Deze week maakte de stad New York bekend 3.778 van dergelijke sterfgevallen toe te voegen aan het cijfer.

IMF: zestien verzoeken om noodhulp uit Latijns-Amerika en Caribisch Gebied

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft in verband met de coronacrisis zestien verzoeken binnengekregen voor noodhulp van landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Dat heeft Alejandro Werner, hoofd van de afdeling Westelijk Halfrond van het IMF, donderdag gezegd, meldt Reuters.

Bij ongeveer de helft van die verzoeken gaat het om Caribische landen die hard zijn getroffen doordat het toerisme stil is komen te liggen. Andere landen, waaronder Honduras en Barbados, hebben geïnformeerd naar traditionele steun of verlenging van bestaande hulpprogramma's.

Het IMF bestudeert een donderdag ingediend voorstel van Argentinië met betrekking tot schuldsanering, zei Werner. Ook bekijkt het fonds een verzoek om noodhulp van Ecuador, zei hij.

Het IMF verwacht dat de economische gevolgen van de coronacrisis voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied ernstig zullen zijn, voegde Werner toe. De regio zal in 2025 waarschijnlijk geen economische groei vertonen ten opzichte van tien jaar eerder.

Eerder deze week raamde het IMF dat de economie van Latijns-Amerika dit jaar met 5,2 procent zal krimpen. Volgend jaar verwacht het IMF weliswaar herstel, maar dat zal niet voldoende zijn om de huidige crisis, in combinatie met andere problemen, te compenseren.

Zeven staten in Midden-Westen VS gaan heropening afstemmen

Gouverneurs van zeven staten in het Amerikaanse Midden-Westen gaan de heropening van hun economieën coördineren, na de strikte maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat hebben ze donderdag aangekondigd, meldt AP.

Het gaat om de staten Michigan, Ohio, Wisconsin, Minnesota, Illinois, Indiana en Kentucky. Eerder sloten zeven staten in het noordoosten een soortgelijk verbond, evenals drie staten aan de westkust. In die zeventien staten samen woont bijna de helft van de Amerikaanse bevolking.

President Donald Trump bevestigde donderdag dat staten het voortouw kunnen nemen bij heropening van de Amerikaanse economie. Eerder maakte hij aanspraak op zeggenschap over die kwestie. „Als ze gesloten moeten blijven, zullen we dat toestaan", zei hij donderdag. „Als ze geloven dat het tijd is om te heropenen, zullen we hen de vrijheid en begeleiding verlenen om die taak te volbrengen.”

Demonstranten veroorzaken woensdag een opstopping bij het regeringsgebouw van de Amerikaanse staat Michigan in Lansing, uit protest tegen de coronamaatregelen van de Democratische gouverneur Whitmer. Ze willen dat de staat weer open gaat. Foto Jeffrey Sauger / EPA

Trump presenteert plan voor geleidelijke 'heropening van Amerika'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een stappenplan gepresenteerd met richtlijnen voor geleidelijke versoepeling van de beperkingen wegens de pandemie van het coronavirus in de Verenigde Staten. Volgens het plan bepaalt elke staat wanneer een begin wordt gemaakt met heropening van de economie, gebaseerd op een duidelijke daling van het aantal gevallen van Covid-19. Dat meldt persbureau AP.

Trump heeft het plan, getiteld 'Opening Up America Again', donderdagmiddag telefonisch voorgelegd aan de gouverneurs van de staten. „Jullie hebben het zelf voor het zeggen”, zei Trump tegen hen, volgens een geluidsopname die in handen is van AP. Eerder botste Trump met gouverneurs over de vraag wie mag bepalen wanneer coronaregels kunnen worden opgeheven.

Volgens de richtlijnen kunnen beperkende maatregelen worden versoepeld in staten met weinig besmettingen, zoals Wyoming en North Dakota, maar blijven ze langer van kracht in gebieden die zwaarder zijn getroffen, zoals New York en New Jersey. Volgens Trump kunnen 29 staten op relatief korte termijn beginnen aan geleidelijke heropening.

Uit het plan blijkt echter dat een terugkeer naar het normale leven veel langer gaat duren dan Trump aanvankelijk voor ogen had. Zo bestaat de kans dat sommige maatregelen voor social distancing tot het einde van dit jaar van kracht moeten blijven om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

Staten met afnemende aantallen gevallen en grondige testcapaciteiten kunnen volgens het plan hun bedrijven en scholen in drie fasen heropenen, waarbij elke fase minstens twee weken duurt. Voordat het zover is, moet er een duidelijke dalende lijn zijn in het aantal Covid-19-besmettingen in de voorgaande 14 dagen. Ook moeten ziekenhuizen voldoende capaciteit en hulpmiddelen hebben om een toename van patiënten aan te kunnen.

President Donald Trump donderdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Foto Alex Brandon / AP

In de eerste fase blijven scholen, kinderdagverblijven en cafés dicht. Grotere faciliteiten als kerken, sportvelden en bioscopen kunnen wel open, maar dienen zich te houden aan strikte afstandsregels. Mensen die behoren tot risicogroepen moeten thuis blijven. Bijeenkomsten van meer dan tien personen worden afgeraden, en niet-essentiële reizen dienen tot een minimum te worden beperkt.

In de tweede fase kunnen scholen en kinderdagverblijven worden heropend en kunnen niet-essentiële reizen worden hervat. Horeca kan open, maar moet zoveel mogelijk voorkomen dat mensen dicht bij elkaar komen. Mensen die behoren tot risicogroepen moeten nog steeds thuisblijven. Bijeenkomsten van meer dan vijftig mensen worden afgeraden, en afstand houden blijft het devies. Thuiswerken wordt nog aangemoedigd.

In de derde fase mogen mensen die behoren tot risicogroepen weer naar buiten. Wel wordt hen aangeraden zoveel mogelijk afstand te houden. Bezoeken aan ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen worden hervat, hoewel richtlijnen op het gebied van hygiëne, zoals handen wassen, van kracht blijven. Werkgevers kunnen hun medewerkers weer normaal naar het werk laten komen.

Het plan bevat geen streefdata voor de drie fasen. Op zijn vroegst kunnen delen van de VS terugkeren naar relatieve normaliteit na een maand van evalueren of versoepeling van beperkingen er leidt tot stijging van nieuwe besmettingen. Als de aantallen weer toenemen, kan het aanmerkelijk langer gaan duren. Volgens Trump kunnen sommige staten al voor 1 mei beginnen met heropening.

Lees ook: Trump wil Amerikaanse economie gefaseerd heropenen

Welkom in een nieuw blog

We bloggen hier verder over de belangrijkste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. Dit zijn de hoofdpunten uit het nieuws van donderdag:

  • De afgelopen 24 uur zijn 181 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld bij het RIVM. Ook zijn 182 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.
  • Het aantal patiënten dat is opgenomen op de intensive care is donderdag voor de vijfde dag op rij afgenomen. Momenteel liggen er 1.206 coronapatiënten op de IC in Nederland: achttien minder dan woensdag. Er liggen ook 52 Nederlanders op Duitse IC's. Eerder vandaag liet het Outbreak Management Team weten te verwachten dat op 1 mei de IC-bezetting op reguliere kracht is.
  • Bij 3 procent van de geteste bloeddonoren zijn antistoffen tegen het coronavirus vastgesteld. Of dat ook betekent dat 3 procent van alle Nederlanders immuniteit heeft opgebouwd is nog niet te zeggen. Het percentage is „indicatief", aldus het RIVM.
  • Banken hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart voor 5,4 miljard euro aan uitstel van aflossingen, kredietruimte en leningen verstrekt aan 105.000 bedrijven en 17.000 consumenten.
  • Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal mensen dat in een zogeheten institutioneel huishouden sterft – waar behalve verzorgingstehuizen ook gevangenissen en ggz-instellingen toe worden gerekend – bijna verdubbeld.
Lees hier het blog van donderdag terug