Trump schort bijdrage aan WHO op: ‘ernstig wanbeheer corona-aanpak’

Grootste donateur

De VS schorten hun financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Dat kondigde president Trump dinsdagnacht aan tijdens een persconferentie. Volgens Trump is de WHO medeverantwoordelijk voor de snelle, wereldwijde verspreiding van het corona-virus. Met 400 tot 500 miljoen dollar per jaar leveren de VS de grootste bijdrage van alle landen ter wereld.

In de komende „60 tot 90 dagen” gaan de VS onderzoeken in hoeverre de WHO zich schuldig heeft gemaakt aan wat Trump „ernstig wanbeheer” noemt. „De WHO heeft gefaald in haar basisplicht. Er zijn veel doden gevallen door haar fouten.”

Trump zei dat de WHO verkeerde adviezen gaf en talmde met het nemen van besluiten. „Andere landen en regio’s die de WHO-richtlijnen volgden en hun grenzen open hielden voor China, hielpen de pandemie mondiaal versneld verspreiden”, zei Trump. Hij noemde de WHO, een VN-organisatie, „China-gecentreerd”. „Wat ze ook doen, China krijgt altijd gelijk.”

In een reactie noemde de American Medical Association (AMA), de grootste artsenvereniging in de VS, het opschorten van de bijdrage „een gevaarlijke stap in de verkeerde richting”.

Trump wil zo snel mogelijk de economie opstarten, vanaf begin mei. Dr. Anthony Fauci, hoofd infectieziekten van de Amerikaanse overheid en zijn voornaamste expert, stelde al dat dit te prematuur is. Gouverneurs waarschuwen dat zij hier het laatste woord over hebben, wat Trump na eerdere ontkenningen nu erkent. Het dodental in de VS is opgelopen tot ruim 25.000, er zijn ruim 600.000 geregistreerde besmettingen. (NRC)