Kabinet steunt culturele sector met 300 miljoen euro

Coronacrisis Minister Van Engelshoven heeft 300 miljoen euro steun toegezegd voor „cruciale culturele instellingen”. De bestaande steunmaatregelen zijn volgens de sector onvoldoende.
Een optreden van de band DeWolff in de lege zaal van de Muziekgieterij in Maastricht.
Een optreden van de band DeWolff in de lege zaal van de Muziekgieterij in Maastricht. Foto Marcel van Hoorn / ANP

De culturele sector krijgt 300 miljoen euro van het kabinet. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) woensdag laten weten. De steun komt bovenop maatregelen die al waren genomen om culturele instellingen als musea, poppodia en theaters door de coronacrisis te loodsen.

Het bedrag dat nu wordt vrijgemaakt, is volgens Van Engelshoven bedoeld voor „cruciale culturele instellingen”. Dat betekent onder meer dat de zes rijkscultuurfondsen, waaronder Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds, meer subsidie gaan verstrekken aan aangesloten instellingen en festivals. Ook komt er meer geld voor „instellingen in de culturele basisinfrastructuur”. De steun is daarnaast bestemd voor musea, podia en theaters die in de regio’s en steden een belangrijke rol spelen.

Lees ook: Culturele sector: richt een garantiefonds voor ons op

In de culturele sector heersen grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis. Die zou „onherstelbare” schade kunnen aanrichten, schreven meerdere brancheorganisaties eind vorige maand aan het kabinet. De eerder genomen maatregelen zijn volgens de sector onvoldoende. Die maatregelen behelzen onder meer het opschorten van de huur voor rijksmusea en het vervroegd opvragen van subsidiegeld voor het derde kwartaal. Werknemers in de cultuursector kunnen daarnaast gebruikmaken van werktijdsverkorting, terwijl zzp’ers die zonder inkomsten zitten zich tot steunloketten kunnen richten.

Tijdens de coronacrisis blijkt volgens Van Engelshoven eens te meer „hoe belangrijk kunst is”. „Om troost, afleiding en hoop te bieden. Ook het kabinet is daarvan doordrongen en stelt daarom extra geld beschikbaar bovenop de generieke maatregelen”. De uitgifte van de steun moet „zo snel mogelijk” beginnen, aldus het ministerie.