Het zorgpersoneel en de bewoners van verpleeghuis De Open Hof in Amsterdam kijken naar een draaiorgel, geregeld door een familielid van een overleden bewoner om het personeel te bedanken en de bewoners wat plezier te brengen.

Foto Olivier Middendorp

Een maand lang lockdown

Maandag 16 maart gingen kinderen niet meer naar school. Iedereen die thuis kan werken, werkt thuis. De avond ervoor zijn de cafés en restaurants gesloten en werd opgeroepen om anderhalve meter afstand te bewaren. Het is het begin van de ‘lockdown’, die inmiddels een maand duurt. Het coronavirus heeft sindsdien een enorme impact gehad op het leven van iedere Nederlander. Onze fotografen hebben in kaart gebracht hoe Nederland eruitzag de afgelopen maand.

De scholen gingen 16 maart niet meer open. Voor de zusjes Puck (8) en Coosje (6) betekent dat thuisonderwijs. Veel scholen proberen digitaal les te geven aan kinderen. Foto Kees van de Veen

Ankie Hoyer vertelt iedere dag om 17.00 uur een verhaal aan kinderen bij haar op de stoep in de Linnaeuslaan te Utrecht. Voordat Hoyer (70) met pensioen ging was ze vertelster op aanvraag. Dat kan nu, dacht ze, ook op afstand. Ze zette stoelen op de stoep en een bord in de voortuin: ‘Stoepverhalen 17.00’. Foto Aziz Kawak

Scholen en speeltuinen zijn gesloten. Als alternatief kunnen kinderen op zoek naar beren. In het hele land staan duizenden beren voor de ramen, zodat kinderen op berenjacht kunnen als ze een frisse neus halen. De berenjacht is overgewaaid uit Australië en het Verenigd Koninkrijk, en geïnspireerd op het populaire kinderboek ‘We gaan op berenjacht’. Foto Aziz Kawak

Bij de HEMA in het centrum van Tilburg worden de mandjes schoongemaakt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Foto Merlin Daleman

Voor het tuincentrum Dekatuin in Haarlem staan klanten in de rij. Slechts een beperkt aantal mensen kan tegelijk naar binnen door de coronamaatregelen. Foto Olivier Middendorp

Willem van Schaik legt afzetlint om ervoor te zorgen dat klanten voldoende afstand houden voor zijn snackkraam op het Vredenburg in Utrecht. Een aantal markten in Nederland zijn gesloten omdat het te druk was en niet voldoende afstand werd gehouden. Foto Ilvy Njiokiktjien

Op straat ontstaan nieuwe ‘verkeersregels’, zoals hier in Delft, waar looprichtingen en vakken getekend zijn zodat men voldoende afstand houdt. Foto David van Dam

De honderdste verjaardag van mevrouw Stubenitsky-van Eyck uit Overveen is 12 april op gepaste corona wijze gevierd. Ze proost op afstand met familie en buren. Foto Olivier Middendorp

De (k)raamvisite voor de pasgeboren Fonz uit Ankeveen gaat op afstand. Foto Olivier Middendorp

Een paar dagen voor het huwelijk van Rachèl en Marc wordt de ceremonie al even geoefend met inachtneming van de coronamaatregelen. Bij huwelijken mogen officieel maximaal dertig personen aanwezig zijn. Foto Dieuwertje Bravenboer

Aan de Amsteldijk in Amsterdam heeft een gezin een stand met koffie, koek, sapjes en fruit opgezet. Om de anderhalve meter afstand te waarborgen worden bestellingen via een plank aangereikt. Betalingen kunnen digitaal gedaan worden met een tikkie. Foto Olivier Middendorp

Amsterdammers ontspannen zich in het Oosterpark door te pingpongen. Parken in Amsterdam worden door de gemeente afgesloten als het te druk wordt. Foto Olivier Middendorp

In de Sporthallen Zuid in Amsterdam zijn bedden neergezet voor daklozen omdat de reguliere daklozenopvang niet alle daklozen kan huisvesten. In de reguliere opvang staan vaak stapelbedden, waardoor er niet anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Foto Ilvy Njiokiktjien

Een geïsoleerde huisartsenpost van huisarts Wim Valk in de sporthal Naestenbest te Best. Foto Merlin Daleman

Door de grote toestroom aan patiënten is bij het Bernhoven Ziekenhuis in Uden op 20 maart een tent buiten de spoedeisende hulp geplaatst. In de tent werd bekeken welke soort zorg coronapatiënten nodig hadden. Inmiddels is de tent niet meer in gebruik. Foto Merlin Daleman

Een bed op de intensivecareafdeling van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. De IC-afdelingen in Nederland konden de toestroom van coronapatiënten maar net aan. Foto Ilvy Njiokiktjien

Een overleg op de intensivecareafdeling van het Zuyderland Ziekenhuis in Geleen. Voor de coronacrisis was er op IC’s in Nederland samen plek voor 1.150 patiënten. Dat was niet voldoende en de capaciteit werd opgeschaald naar 2.400 plekken. Nu het aantal patiënten op de IC daalt, lijkt dat genoeg te zijn. Foto Chris Keulen

De meeste Nederlandse moslims willen in het land van herkomst begraven worden, maar naar Marokko gaan geen vluchten meer omdat het land zijn luchtruim heeft gesloten. Daarom vindt deze begrafenis plaats in Nuenen. Op uitvaarten in Nederland mogen momenteel maximaal dertig personen aanwezig zijn. Foto Merlin Daleman