Coronanieuws

WHO: nog geen piek

De piek van de uitbraak van het coronavirus is „zeker nog niet bereikt”, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. Wel ziet de WHO dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Italië en Spanje, twee van de zwaarst getroffen landen, afvlakt. In het Verenigd Koninkrijk en Turkije is de uitbraak volgens de WHO nog altijd groeiende.

Het RIVM heeft van maandag op dinsdag 210 nieuwe meldingen binnengekregen over ziekenhuisopnames in Nederland. Ook liep het dodental met 122 op.

Op intensivecareafdelingen in Nederland liggen 1.248 patiënten. Dat waren er dinsdag 35 minder dan maandag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding bekend. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet een „stabiele daling” en spreekt van een „gunstige ontwikkeling”.

Een repatriëringsvlucht met aan boord onder anderen 70 Nederlanders was woensdagochtend onderweg van Saoedi-Arabië naar Schiphol. Het toestel zou een tussenstop maken in Rome om circa 100 Italianen af te zetten. In totaal vlogen er mensen van 17 nationaliteiten mee. Het is de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht uit Saoedi-Arabië. Volgens ANP zijn dit paasweekend bijna 2.000 Nederlanders teruggevlogen uit onder meer Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Portugal.

De internationale luchtvaartfederatie IATA denkt dat de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar meer dan 286 miljard euro aan omzet misloopt. Dat komt onder meer doordat de passagiers-inkomsten meer dan halveren.

Diverse fracties in de Tweede Kamer willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om de veiligheid van arbeidsmigranten te waarborgen. GroenLinks, CDA, D66, CU, SP en PvdA hebben dinsdag een motie daarover ingediend. Volgens de partijen zou het kabinet onder meer moeten inspecteren of de RIVM-richtlijnen worden nageleefd door arbeidsmigranten.

Vakbonden vinden dat de NS extra maatregelen moet treffen om het personeel beter te beschermen. Dat staat in een brief van vertegenwoordigers van vier bonden die de belangen behartigen van spoormedewerkers. De vakbonden willen dat treinen alleen toegankelijk worden voor mensen met cruciale beroepen. Volgens hen moet NS-personeel nu nog te veel in overvolle treinen werken.

Als het niet anders kan, mag in Japan sterkedrank met een hoog promillage worden gebruikt ter vervanging van handgel. Dat zou staan in een document van het ministerie van Volksgezondheid, meldt AFP. De Japanse voorraden handgel en andere desinfecterende middelen lopen terug. Het advies luidt om drank met 70 tot 83 procent alcohol te gebruiken. Bepaalde wodka’s halen dat, maar traditioneel Japanse drankjes als saké niet. Enkele fabrikanten zouden ook desinfecterende producten stoken.