Coronacriminaliteit

Twee mensen gearresteerd in oplichtingszaak mondkapjes

Twee mensen zijn in Nederland gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een oplichtingszaak met mondmaskers. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol dinsdag bekendgemaakt. De Duitse gezondheidsautoriteiten zouden voor honderdduizenden euro’s zijn opgelicht. Bij een Nederlandse dealer bestelden de Duitsers 1,5 miljoen maskers op voorwaarde van een aanbetaling van 1,5 miljoen euro op een Ierse rekening. Vlak voor levering bleek het geld niet te zijn gestort en vroegen de leveranciers om een noodbetaling van 880.000 euro. Die overboeking werd gedaan, maar de maskers kregen de Duitsers nooit te zien. De betaling van 1,5 miljoen euro – die nog onderweg was – kon worden geblokkeerd. Van de andere betaling zou zeker vijf ton al zijn weggesluisd. (NRC)