Vijfde wapentest van Noord-Korea, inclusief gevechtsvliegtuigen

Kruisraket De Noord-Koreaanse wapentest was mogelijk bedoeld ter afschrikking van Zuid-Korea.
Een televisie in het treinstation van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul toont een journaalbericht over de wapentest in Noord-Korea.
Een televisie in het treinstation van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul toont een journaalbericht over de wapentest in Noord-Korea. Foto Lee Jin-man/AP

Noord-Korea heeft dinsdagochtend een wapentest uitgevoerd, de vijfde dit jaar. Ditmaal betrof het een combinatie van systemen. Eerst werden vanaf de grond raketten gelanceerd, bij een basis bij de oostelijke kuststad Munchon. De projectielen landden ruim 150 kilometer verder in de zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan, schrijven internationale persbureaus op basis van Zuid-Koreaanse militaire observaties. Daarna werd ook melding gemaakt van de inzet van Soechoj-gevechtsvliegtuigen.

Het is de grootste oefening die het Noord-Koreaanse leger in de afgelopen periode heeft uitgevoerd. Tegen persbureau AP zegt een anonieme Zuid-Koreaanse defensiespecialist dat het mogelijk gaat om korteafstandkruisraketten. Het zou de eerste keer zijn dat Noord-Korea dergelijke raketten test sinds juni 2017. In de afgelopen periode liet leider Kim Jong-un voornamelijk ballistische raketten testen, die een ander traject afleggen.

Noord-Korea-watchers wijzen op een aantal ‘gelegenheden’ voor deze omvangrijke test: woensdag zou de 108ste verjaardag zijn van Kim Il-sung, de oprichter van het land en de grootvader van Kim Jong-un. Op die dag worden in buurland Zuid-Korea ook parlementsverkiezingen gehouden. Dat land heeft in de afgelopen jaren enkele F35-straaljagers gekocht van bondgenoot de Verenigde Staten, en vorige week werd nog een nieuwe aankoopovereenkomst aangekondigd. Mogelijk waren de Noord-Koreaanse tests met korteafstandssystemen een manier om te tonen dat het leger van Kim dat arsenaal de baas kan.

De dictator heeft zichzelf een verbod op tests met ballistische langeafstandsraketten opgelegd. Die systemen zouden Amerikaans grondgebied kunnen bereiken. De Noord-Koreaanse leider wil daarmee geen tests uitvoeren, omdat dat waarschijnlijk het al in het slop geraakte nucleaire overleg met de Verenigde Staten zou doen ontsporen.