Post

Branchevereniging pakketbezorgers naar rechter voor hogere (corona)tarieven

Branchevereniging voor pakketbezorgers BVPD stapt naar de rechter om een tariefverhoging af te dwingen. Dat heeft de organisatie maandag laten weten aan NRC. Bovenop een reguliere tariefverhoging wil de BVPD dat PostNL speciale coronatarieven invoert omdat het bezorgwerk momenteel zwaarder zou zijn.

De belangenclub had PostNL maandag 09.00 uur als deadline gegeven om aan de gestelde eisen te voldoen. De branchevereniging wil dat werkuren volledig worden uitbetaald en er geen automatische pauzes worden gerekend wanneer bezorgers langer dan een kwartier geen handtekening ontvangen.

Bovendien zijn volgens de BVPD de tarieven al jaren niet toereikend en zou het werk van bezorgers de afgelopen weken ook nog eens lastiger zijn geworden. Het is druk zoals het „normaal alleen rond Sinterklaas en Kerst” is, schrijft de vereniging in een brief aan PostNL. Ook zou de druk op bezorgers zijn gegroeid omdat veel collega’s ziek thuiszitten.

PostNL zegt het in een maandagochtend verstuurde mail aan de BVPD „onbegrijpelijk” te vinden dat de branchevereniging „juist dit moment kiest voor een grootscheepse publicitaire actie en het dreigement om PostNL ‘voor de rechter te slepen’”.

Volgens PostNL is de werkdruk niet hoger geworden, onder meer doordat het rustig is op de weg en bijna alle klanten thuis zijn om pakketjes in ontvangst te nemen. „Samen verkeren we in de gelukkige omstandigheid dat we ons in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over gebrek aan werk”, schrijft PostNL in de mail.

De strijd tussen de BVPD en PostNL over tariefverhoging loopt al jaren. Volgens PostNL is de belangenvereniging niet de juiste gesprekspartner en onderhandelt het postbedrijf alleen direct met ondernemers. Volgens de BVPD maakt PostNL „misbruik van zijn monopoliepositie”. Om die reden zal de vereniging ook een klacht indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, zegt de BVPD-woordvoerder. (NRC)