Mededinging

‘Overheden kunnen aandelen kopen om Chinese overnames te voorkomen’

EU-lidstaten kunnen zonder problemen een belang nemen in bedrijven om ongewenste Chinese overnames af te wenden. Dat zei Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor mededinging, tegen de Financial Times, zo schrijft de Britse zakenkrant.

Door de coronacrisis is de waarde van veel Europese beursgenoteerde bedrijven gekelderd, waardoor ze kwetsbaar zijn geworden voor overnames. „We hebben er geen enkel probleem mee als lidstaten opereren als marktdeelnemers wanneer dat nodig is – als ze aandelen nemen in een bedrijf, wanneer ze zo’n soort overname willen voorkomen”, zei Vestager. „Het is erg belangrijk dat men zich bewust is van het risico dat bedrijven doelwit worden van overnames.”

Vestager waarschuwde niettemin dat ze gehaaste interventies door overheden onwenselijk vindt en de voorkeur geeft aan toepassing van nationale regels die ongewenste acquisities kunnen verhinderen.

De opmerkingen van Vestager komen enkele maanden voordat van de Europese Commissie duidelijkheid wordt verwacht over herziening van de mededingingsregels. Lidstaten vinden die verouderd en in sommige gevallen te streng. Zo zouden ze initiatieven in de weg staan waarbij Europese bedrijven samenwerken om duurzame doelen te realiseren. Ook klagen Europese regeringen dat strenge toepassing van de mededingingsregels concurrentie met partijen buiten de EU – vooral China – bemoeilijkt, omdat die in hun thuisland wél steun ontvangen.

Duitsland, Frankrijk en Polen willen de mededingingsregels daarom versoepelen, zodat megafusies tussen Europese bedrijven makkelijker toestemming krijgen. Nederland heeft voorgesteld dat de Commissie meer bevoegdheden krijgt om op te treden tegen bedrijven van buiten de EU. Zijn er signalen dat een niet-Europees bedrijf een machtspositie op zijn thuismarkt of overheidssteun misbruikt om de concurrentie binnen Europa te verslaan, dan zou de Commissie moeten kunnen ingrijpen. (NRC)