Coronanieuws

Trump versus staten

De Amerikaanse regering is bijna klaar met een plan om de Amerikaanse economie te heropenen na de wekenlange sluiting om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei president Donald Trump maandag in een persconferentie. Tien gouverneurs van staten aan de oost- en westkust hebben pacten gesloten om te bepalen wanneer hun economieën geleidelijk kunnen worden opgestart, New York, de zwaarst getroffen staat, gaat hiertoe samenwerken met andere staten als New Jersey. Aan de westkust werken Californië, Oregon en Washington samen. Trump zegt dat hij „totale” autoriteit heeft om te beslissen wanneer de beperkingen worden opgeheven. Maar volgens de Grondwet dragen de staten daar de verantwoordelijkheid voor.

Frankrijk verlengt de lockdown tot zeker 11 mei. Dat zei president Macron maandag in zijn vierde toespraak tot de natie sinds het begin van de crisis. „Wij moeten meer dan ooit de regels van de lockdown respecteren”, aldus Macron. Er zijn in Frankrijk al 14.393 doden gevallen. Zondag waren er 310 overledenen in de ziekenhuizen tegenover 345 zaterdag. De Tour de France gaat in elk geval niet van start voor half juli, ruim twee weken na de oorspronkelijke datum.

In Duitsland zijn van maandag op dinsdag 170 nieuwe sterfgevallen gemeld. Zo is het officiële dodental gestegen tot 2.969. Er zijn 125.098 besmettingen bekend. Er is nu vier dagen op rij sprake van een minder sterke groei in het aantal vastgestelde besmettingen bij mensen die getest worden. Dinsdag overlegt kanselier Angela Merkel met de premiers van de deelstaten of de landelijke maatregelen worden verlengd. Die regels zijn in elk geval tot 19 april van kracht.

Flexwerkers in Nederland die zijn ontslagen maar geen uitkering krijgen, moeten aanspraak kunnen maken op een speciale regeling. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU steunen net als GroenLinks een plan van PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. De regeling richt zich op flexwerkers die sinds 1 maart hun baan kwijt zijn en door de bijstandseisen niet altijd een uitkering kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat hun partner een inkomen heeft, schrijft het AD.

Ruim 200 buitenlandse artsen en verpleegkundigen die zich hebben aangemeld om te helpen in de Nederlandse zorg, kunnen nog niet aan de slag in ziekenhuizen. Dat zei Nafise Ghalandari, voorzitter van de Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA), maandag in het Radio 1 Journaal. Geen van de aangemelde zorgmedewerkers is opgenomen in het zogenoemde BIG-register van medisch personeel.

Het Turkse parlement heeft maandag een wet aangenomen waardoor tienduizenden gevangenen vrij kunnen komen. Op die manier wil de Turkse regering de verspreiding van het coronavirus in gevangenissen beperken. Ook de AK-partij van president Erdogan steunt de wet. Ruim 45.000 gevangenen komen tot zeker eind mei vrij.