Laatste ontwikkelingen Covid-19

Horeca: anderhalve meter afstand niet rendabel

In Nederland zijn voor zover bekend 3.134 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op woensdag 15 april de belangrijkste ontwikkelingen bij omtrent het coronavirus. Volg voor het laatste nieuws ons nieuwe blog.

Dit waren de hoofdpunten op woensdag:

 • Op IC's in Nederland liggen 24 coronapatiënten minder dan gisteren. In totaal gaat het nu nog om 1.224 mensen. Daarnaast liggen er 55 patiënten op Duitse IC's. Het dodental als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 3.134.
 • Het is officieel: de Tour de France wordt uitgesteld. Wielerunie UCI maakte bekend dat de ronde op 29 augustus van start zal gaan, en niet eind juni. Ook de Giro en de Vuelta verschuiven, nog niet bekend is naar wanneer. De start van de Vuelta in Utrecht staat op losse schroeven.
 • Op Schiphol is het aantal reizigers in maart meer dan gehalveerd. Nadat de coronamaatregelen halverwege de maand van kracht waren geworden, was er zelfs sprake van een daling van 83 procent.
 • De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat de VS hun bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie stopzetten. Volgens Trump heeft de WHO zich schuldig gemaakt aan „ernstig wanbeheer”.
 • In Denemarken zijn vanaf vandaag basisscholen en de kinderopvang weer open. Inwoners van Finland kunnen weer vrij reizen in het en naar het hoofdstedelijk gebied.
 • Het is nog onzeker of de coronamaatregelen in Nederland op 28 april worden versoepeld. De anderhalvemetersamenleving brengt volgens premier Mark Rutte hoe dan ook „grote dilemma's” met zich mee waarin het gaat om „verdeling van schaarse ruimte”.
 • Duitsland en België hebben de meeste coronamaatregelen tot en met 3 mei verlengd. In beide landen zijn bovendien tot eind augustus grote evenementen zoals festivals verboden.
 • De Nederlandse regering gaat burgers niet adviseren mondkapjes te dragen. Eerder op de dag werd dat wel in België en Duitsland aanbevolen. New York verplicht gezichtsbescherming als onvoldoende afstand kan worden gehouden.
 • Het kabinet maakt extra geld vrij om de cultuursector en agrarische sector de coronacrisis door te helpen. Voor culturele instellingen komt nog eens 300 miljoen euro beschikbaar, voor agrariërs 650 miljoen euro.
Lees hier: het coronablog van donderdag 16 april

Horeca: anderhalve meter afstand niet rendabel

Een avondje naar de kroeg in de anderhalvemetersamenleving is „technisch mogelijk”, maar voor veel horecaondernemers financieel niet rendabel. Dat stelt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die ruim twintigduizend ondernemers vertegenwoordigt, donderdagavond. De brancheorganisatie wil daarom dat het kabinet met aanvullende steunmaatregelen komt, omdat de bestaande maatregelen „bij lange na” niet genoeg zijn.

Volgens KHN is het houden van anderhalve meter afstand in de horeca financieel „een enorme uitdaging”. Als rekenvoorbeeld noemt de organisatie een café van zeventig tot tachtig vierkante meter, waar met deze afstand geen honderd maar veertien gasten terechtkunnen. Daardoor valt de omzet „minimaal zes keer lager uit”, terwijl de vaste lasten doorlopen.

De horecasluiting, die sinds 15 maart van kracht is, geldt sowieso nog tot en met 28 april. Dinsdag wordt duidelijk of deze maatregel wordt versoepeld. KHN stelt op basis van een enquête onder zijn leden dat een kwart van de ondernemers verwacht een sluiting nog een maand vol te kunnen houden. Een derde heeft nog reserves in kas voor twee tot drie maanden. Zonder aanvullende maatregelen zal volgens KHN twee derde van alle horeca-ondernemers per 1 juli zijn deuren moeten sluiten.

Gesloten horecazaken in Alkmaar. Foto Koen van Weel/ANP

Tweehonderd Surinamers vliegen maandag naar huis

Circa tweehonderd Surinamers zullen aankomende maandag vanuit Nederland terugvliegen naar Suriname. Dat heeft de directeur van het Surinaamse Directoraat Nationale Veiligheid laten weten, meldt persbureau ANP woensdag. De repatrianten zitten vanwege de reisrestricties vast in Nederland. Velen van hen wachten al weken op terugkeer naar Suriname.

Naast de groep van tweehonderd die maandag terugvliegt, zijn nog zo'n zevenhonderd andere Surinamers gestrand in het buitenland. De meesten verblijven in Nederland. Degenen die worden gerepatrieerd, moeten bij aankomst in Suriname twee weken in quarantaine. Dat zal gebeuren op een door de overheid uitgekozen plek. De afgelopen week lag de repatriëring stil, omdat de overheid eerst voldoende van deze quarantainelocaties moest inrichten.

In Suriname valt de impact van het coronavirus vooralsnog mee. Er zijn tien besmettingen vastgesteld en er is één dode gevallen. De avondklok die sinds eind maart in het land geldt, werd afgelopen weekend door president Desi Bouterse met twee weken verlengd.

650 miljoen euro staatssteun voor landbouwsectoren

Het kabinet maakt nog eens 650 miljoen euro vrij om de sierteeltsector, voedingstuinbouw en frietaardappelensector door de coronacrisis heen te helpen. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) woensdag aan de Tweede Kamer. Deze sectoren hebben last van de sluiting van de horeca en de exportafname.

De eerder getroffen noodmaatregelen van het kabinet waren volgens Schouten niet voor alle bedrijven in de agrarische sector voldoende. Ze heeft het specifiek over agrariërs die hun teelt en oogst niet zomaar kunnen stilleggen, ook al is de vraag afgenomen. „Je kunt groeiende gewassen niet stoppen”, aldus de minister. Met de extra miljoenen zijn „veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen”.

Het grootste deel van het extra noodpakket, 600 miljoen euro, is bestemd voor de sierteelt en „specifieke onderdelen” van de voedingstuinbouw. De miljoenen gaan naar bedrijven die te maken hebben met „forse omzetdaling”. De overheid compenseert 70 procent van de omzetschade. Frietaardappeltelers worden gecompenseerd voor de hoeveelheid aardappelen die zij nog in opslag hebben liggen en die zij niet meer kunnen verwerken tot patat. Vanuit het noodpakket wordt 40 procent van de gemiddelde marktwaarde vergoed.

Lees ook: Een miljard kilo frietaardappelen: niemand wil ze meer hebben

Schiphol keert geen dividend uit en betaalt topman Benschop geen bonus

De aandeelhouders van Schiphol krijgen geen dividend uitgekeerd over 2019. Het inhouden van deze betalingen, bij elkaar goed voor 151 miljoen euro, is volgens de luchthaven nodig „om financieel gezond te blijven”. Dat laat Schiphol woensdag weten. Het bedrijf betaalt ook geen bonussen aan zijn personeel, onder wie ook bestuurders als topman Dick Benschop.

Schiphol zegt „te betreuren” dat het de uitbetaling van dividend moet opschorten. „Ook de aandeelhouders worden daarmee financieel geraakt.” De vier aandeelhouders - de Nederlandse staat, de steden Amsterdam, Rotterdam en het Franse Aéroports de Paris - gingen dinsdag akkoord met het voorstel van Schiphol om van de winstuitkering af te zien.

Lees meer over de crisis in de luchtvaart: Staatssteun? Niet zonder voorwaarden

Verder benadrukt Schiphol dat het enkel bij de overheid heeft aangeklopt via de NOW-regeling, die alle werkgevers in Nederland in de gelegenheid stelt om tijdens de crisis het personeel door te betalen. „Andere verzoeken voor steun heeft Schiphol niet gedaan”, aldus de luchthaven. Loonsverhogingen die waren toegezegd aan medewerkers, worden uitgesteld.

Schiphol is zwaar getroffen door de coronacrisis, die ertoe leidde dat het internationale vliegverkeer grotendeels stil is komen te liggen. In de laatste twee weken van maart, na het ingaan van de 'intelligente lockdown' in Nederland, daalde het aantal passagiers op het vliegveld met 83 procent. Over de hele maand kreeg Schiphol met een daling van ruim de helft van het passagiersaantal te maken.

Schiphol ligt er tijdens de coronacrisis grotendeels verlaten bij. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voor het eerst minder coronapatiënten in Franse ziekenhuizen

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus begon in Frankrijk, noteren de autoriteiten van het land een afname in het aantal ziekenhuispatiënten. Op woensdag lagen er 513 minder patiënten in ziekenhuizen dan dinsdag dankzij „een groot aantal ontslagen”. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid en sociale zaken woensdagavond bekend.

Het officiële 'volledige' dodental, een combinatie van de coronapatiënten die in ziekenhuizen (10.643) en in verpleeghuizen (6.524) zijn overleden, staat woensdag op 17.167. Er zijn in het afgelopen etmaal aan de nationale gezondheidsautoriteiten 1.438 nieuwe meldingen doorgegeven, volgens het ministerie. Net als in Nederland kan er een vertraging van enkele dagen zitten in die registratie. Het aantal bevestigde geregistreerde besmettingsgevallen is toegenomen van 103.537 op dinsdag tot 106.206 op woensdag.

Woensdag bleek ook dat bij zeker een derde van de bemanning van het Franse vliegdekschip de Charles de Gaulle Covid-19 is vastgesteld. Het ministerie van de Strijdkrachten heeft testresultaten gepubliceerd waaruit dat naar voren komt. Afgelopen weekend is het schip vervroegd teruggekeerd naar Frankrijk, omdat er besmettingen aan boord waren ontdekt. Volgens het communiqué zijn 668 opvarenden besmet met het coronavirus en moesten 31 matrozen worden opgenomen in een militair ziekenhuis in Toulon. Nog niet alle testuitslagen zijn bekend.

New York verplicht mondkapjes wanneer onvoldoende afstand kan worden gehouden

Inwoners van de staat New York wordt vanaf zaterdag verplicht gezichtsbescherming te dragen als zij in het openbaar onvoldoende afstand kunnen houden tot elkaar. Dat heeft gouverneur van New York Andrew Cuomo woensdagavond bekendgemaakt. Het volstaat voor New Yorkers om hun mond en neus te bedekken, of dit nu met een mondkapje of met een stuk stof is.

De maatregel geldt onder meer in het openbaar vervoer, waar het volgens Cuomo „onmogelijk” is voldoende afstand te houden. Een andere situatie waarin die voldoende afstand in het geding komt, is een drukke stoep – dat noemde de gouverneur als tweede voorbeeld. Eerder deze maand adviseerden gezondheidsexperts in de Verenigde Staten al om mondkapjes te dragen, maar dat was geen gebod. New Yorkers die de nieuwe maatregel overtreden, kunnen worden bestraft met een boete.

Het totaal aantal ziekenhuisopnames in New York, een van de zwaarst getroffen staten in de VS, nam intussen voor de tweede dag op rij af. Het dodental in de staat nam afgelopen etmaal met 752 toe, tot 11.586. De druk op de zorg in New York is nu zodanig gestabiliseerd dat de staat beamingsapparaten aan andere staten kan geven, aldus Cuomo. Er worden honderd apparaten gestuurd naar ziekenhuizen in Michigan en vijftig naar Maryland.

Een bord op Coney Island herinnert New Yorkers eraan dat ze afstand tot elkaar moeten bewaren. Foto Angela Weiss/AFP

300 miljoen euro extra steun voor cultuursector

De culturele sector vreest voor „onherstelbare” schade als gevolg van de coronacrisis. Instellingen als theaters, musea en poppodia zijn allemaal al een maand dicht. Reeds genomen steunmaatregelen zijn onvoldoende, aldus de sector. Daarom maakt het kabinet nu 300 miljoen euro extra vrij.

Lees ook: Kabinet steunt culturele sector met 300 miljoen euro

'Volgende week duidelijkheid over corona-app'

Minister De Jonge verwacht volgende week te kunnen zeggen wanneer de corona-app functioneel is. De afgelopen dagen zijn honderden voorstellen voor de app binnengekomen, waar experts en het RIVM zich nu over buigen. Het advies van experts is dat „het bron- en contactonderzoek in ere wordt hersteld” en daar kan een app bij helpen, aldus de minister.

Het selectieproces moet dit weekend leiden tot ongeveer vijf kandidaten die zich dan aan het publiek presenteren, zei De Jonge. „Zaterdag en zondag wordt er meegedacht. De partijen worden getoetst door experts en ieder ander die mee wil denken.” Daarna moet duidelijk worden welke soorten apps gebruikt gaan worden, en op welke manier en op welke termijn dat gaat gebeuren, aldus de minister.

De Jonge: mondkapjes dragen wordt niet geadviseerd

De Nederlandse regering gaat burgers niet adviseren mondkapjes te dragen, zoals eerder op woensdag wel gebeurde in België en Duitsland. „Het lijkt mij niet alleen onnodig om deze stap te zetten, het lijkt me ook niet wenselijk aangezien er schaarste is aan persoonlijke beschermingsmiddelen”, aldus De Jonge. Volgens de minister, die zich laat adviseren door „experts en het RIVM”, heeft zorgpersoneel de mondkapjes veel harder nodig dan „de mensen op straat”.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdagavond tijdens de persconferentie na het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. Foto Bart Maat/ANP

'Piek in ziekenhuizen voorbij'

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) is de piek in de ziekenhuizen voorbij. Hij verwacht dat de capaciteit op de intensive care daardoor op termijn naar beneden kan worden bijgesteld en de reguliere zorg kan worden hervat.

Premier Rutte beaamt dat de snelheid waarmee het virus zich verspreidt „echt is afgenomen”, maar dat de druk op de zorg „enorm” blijft. Als er een kans is om de maatregelen te herzien, dan zullen dat volgens Rutte beperkte versoepelingen zijn. Volhouden blijft voorlopig de belangrijkste boodschap, aldus Rutte. „Hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans dat er stap voor stap ruimte komt voor versoepelingen.”

Rutte: versoepeling maatregelen nog onzeker

Het is nog de vraag of de coronamaatregelen op 28 april worden versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte woensdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. „We moeten ons hoe dan ook voorbereiden op een overgangsfase, op het nieuwe normaal van onze anderhalvemetersamenleving.”

De 'nieuwe samenleving' brengt „grote dilemma's” met zich mee, aldus Rutte, die draaien om „verdeling van schaarse ruimte”. „Als straks de scholen weer open mogen, bijvoorbeeld, zal dat besluit druk wegnemen bij gezinnen. Maar dan neemt de druk op het openbaar vervoer en de publieke ruimte direct toe.”

Het kabinet komt dinsdag met een besluit over verlenging van de coronamaatregelen, die volgens Rutte nog steeds effect hebben. Het besluit of de maatregelen worden gehandhaafd of versoepeld, hangt volgens Rutte af van drie „ankerpunten”. Het gaat om de druk op de zorg, bescherming van ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, en inzicht in de verspreiding van het virus.

Nieuwe 'coronahulplijn' voor Marokkaanse Nederlanders

Vanaf donderdag is er een hulplijn voor Marokkaanse Nederlanders en andere Arabischtaligen die tijdens de coronacrisis advies willen. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) heeft daarvoor een platform opgezet.

Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan betrouwbare informatie over de in Nederland genomen maatregelen, vragen hebben over een specifieke situatie - zoals de gevolgen voor in Marokko gestrande mensen - of zich eenzaam voelen tijdens de quarantaine. De hulplijn is op werkdagen bereikbaar tussen één en vier uur 's middags, op het nummer 030-3050100. Er is ook een website waarop in het Nederlands, Arabisch en in de Berberse taal Tamazight informatie wordt verschaft.

Een woordvoerder laat aan NRC weten dat niet alle informatie die vanuit de overheid wordt verstrekt over de corona-uitbraak, goed 'vertaald' is: „Het gaat niet alleen over de taal, maar ook in culturele zin weten mensen niet altijd waar zij aan betrouwbare informatie kunnen komen. Dat probleem wordt extra duidelijk in een crisis als deze.” Via de website wil het SMN ervoor zorgen dat desinformatie „gefilterd” wordt. Wie verdere vragen heeft, de Nederlandse taal niet machtig is of slecht leest, kan advies inwinnen via de hulplijn.

De organisatie heeft deskundigen bijeengezocht om vragen te beantwoorden waarop wordt geanticipeerd: „We verwachten dat mensen medische vragen hebben, en bijvoorbeeld religieuze, over hoe alledaagse zaken nu moeten worden aangepakt. En er zitten mensen klaar met ervaring in het onderwijs en de schuldenzorg.” Hij benadrukt dat het SMN „niet de taak van andere instellingen overneemt”, maar dat de vrijwilligers die de hulplijn bemannen, de vragenstellers kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties.

Duitsland verlengt meeste coronamaatregelen tot en met 3 mei

Duitsland heeft de meeste van zijn coronamaatregelen verlengd tot en met 3 mei. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag besloten na overleg met de minister-presidenten van de zestien deelstaten, melden internationale persbureaus. De horeca blijft tot en met die datum dicht, net als kerken, synagoges en moskeeën.

Ook moeten Duitsers zeker tot en met 3 mei voldoende afstand bewaren. Het is niet toegestaan met meer dan één persoon tegelijk over straat te gaan. De bondskanselier beveelt haar bevolking aan een mondkapje te dragen. Grote evenementen zijn tot eind augustus verboden.

Scholen gaan mogelijk vanaf 4 mei geleidelijk aan weer open, zei Merkel. Ook is er sprake van dat volgende week kleine winkels weer de deuren kunnen openen, al zijn details daarover nog niet bekend.

In Duitsland, waar tachtig miljoen mensen wonen, zijn 127.584 gevallen van Covid-19 bekend. In Europa tellen alleen Frankrijk, Italië en Spanje meer besmettingen. In het land zijn 3.254 mensen aan de ziekte gestorven.

België verlengt coronamaatregelen, zomerevenementen afgelast

België verlengt de coronamaatregelen ter bestrijding van het coronavirus tot en met 3 mei. Dat heeft premier Sophie Wilmès woensdag bekendgemaakt na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Er gaat een aantal kleine wijzigingen in: waren nu enkel voedingswinkels en apotheken open, straks mogen ook tuincentra en doe-het-zelfzaken weer open. Ook mogen, „om de situatie draaglijker te maken”, bewoners van verzorgingstehuizen voortaan door maximaal één persoon bezocht worden.

Belgen moeten ondertussen wel nog altijd zo veel mogelijk binnenblijven, behalve voor boodschappen, om hulpbehoevenden te helpen of om te sporten. Ook raadt de regering burgers aan mondkapjes te dragen in situaties waarbij voldoende afstand houden moeilijk is. Het aantal ziekenhuisopnames is momenteel op de helft van wat tijdens de piek het geval was. Maar, benadrukte de Belgische premier: „We moeten ons blijven inzetten. Het is zeer duidelijk dat de crisis nog niet achter ons ligt. We zijn nog niet beland in het stadium van een zogenaamde terugkeer.”

Wilmès maakte ook bekend dat alle massa-evenementen in het land tot en met augustus afgelast worden. Dat betekent dat alle zomerfestivals in België nu definitief niet doorgaan. Beslissingen over wat er met onder andere horeca, winkels en scholen gebeurt, zijn nog niet genomen.

Over een week komt de Veiligheidsraad opnieuw bijeen om over versoepeling van de maatregelen te spreken. De Belgische regering hoopt begin mei een aantal maatregelen terug te kunnen draaien, onder meer door grootschalige screening in te zetten en door meer mensen mondkapjes te laten dragen. Al waarschuwde Wilmès wel dat „niemand kan zeggen wanneer we ons normale leven weer kunnen opnemen”.

Een vlag bovenop het Atomium in Brussel bedankt de Belgen voor hun medewerking aan de anticoronamaatregelen die al vier weken van kracht zijn. Foto AFP

Bijna tienduizend Nederlanders nog vast in het buitenland

Er zitten nog bijna tienduizend Nederlanders vast in het buitenland. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse zaken woensdag. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn ruim veertienduizend Nederlanders teruggehaald die door de wereldwijd opgelegde reisrestricties waren gestrand.

Het merendeel van de groep die nog is gestrand, iets meer dan drieduizend mensen, zit vast in Marokko. Het ministerie schrijft dat minister Stef Blok (VVD) zich „onverminderd” blijft inzetten om hen terug te halen. Het Noord-Afrikaanse land is goeddeels afgesloten en laat geen repatriëringsvluchten uit Nederland toe. Dinsdag konden zes Nederlanders wel vanuit Marokko huiswaarts keren.

Lees ook: Nederlanders vast in Marokko ‘door dubbele nationaliteit’

Van de ruim veertienduizend Nederlanders die zijn teruggekeerd, vlogen er circa 4.700 mee met in totaal 29 Nederlandse repatriëringsvluchten. Voor donderdag staat nog zo'n vlucht gepland naar Turkije, vrijdag wordt met één vlucht gevlogen via Litouwen, Oekraïne en Polen. Het ministerie wil „op de iets langere termijn” nog vijf tot tien vluchten organiseren.

Er zijn nog vijftig landen waar minstens dertig Nederlanders vastzitten. Er wordt onderzocht of Nederlanders meekunnen met vluchten van andere EU-landen. Andersom vlogen tot nu toe circa 1.250 andere EU-burgers mee met Nederlandse repatriëringsvluchten.

Vliegtuigen aan gesloten gates op Schiphol. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bijna zeshonderd nieuwe coronadoden in Italië

In Italië is het aantal doden als gevolg van de coronavirusepidemie opgelopen tot 21.645. De afgelopen dag hebben de autoriteiten 578 nieuwe meldingen binnengekregen van sterfgevallen, aldus persbureau Reuters.

Het aantal patiënten in Italië dat op de intensive care ligt, nam voor de twaalfde dag op rij af. Het zijn er nu 3.079, ruim honderd minder dan dinsdag. Ook het aantal nieuwe bevestigde besmettingen blijft dalen. Het afgelopen etmaal zijn er ruim 2.600 mensen positief getest, het laagste aantal in meer dan een maand. In totaal is het virus bij 165.155 Italianen vastgesteld. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Italië is zwaar getroffen door de corona-epidemie. Alleen in de Verenigde Staten zijn meer doden gevallen. De grootschalige lockdown in Italië is tot 3 mei verlengd.

Politievakbond ACP: honderden oud-agenten bieden hun hulp aan

Enkele honderden oud-politieagenten hebben zich gemeld om bij te springen tijdens de coronacrisis. Dat vertelt de politievakbond ACP woensdagmiddag in het MAX Ouderenjournaal. Volgens een woordvoerder van de organisatie hebben zich vijfhonderd voormalige agenten gemeld: „Politiemensen zetten een stap vooruit waar anderen een stap achteruit zetten, het is hartverwarmend.”

De oproep aan voormalig werknemers om zich te melden, kwam van een oud-agent. Er wordt vooralsnog geen beroep gedaan op de mensen die zich hebben opgegeven, maar de mogelijke steun wordt zeer gewaardeerd, aldus de ACP en de Nationaal Algemeen Commandant Coronacrisis van de politie.

Politiewerk behoort tot de essentiële beroepen, net als het werk in de zorg. In die sector hebben ongeveer twintigduizend voormalig werknemers hun hulp aangeboden.

Lees ook: Zij verlieten de zorg, maar corona bracht ze terug

De dag tot nu toe

 • Op IC's in Nederland liggen 24 coronapatiënten minder dan gisteren. In totaal gaat het nu nog om 1.224 mensen. Daarnaast liggen er 55 patiënten op Duitse IC's. Het dodental als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 3.134.
 • Het is officieel: de Tour de France wordt uitgesteld. Wielerunie UCI maakte bekend dat de ronde op 29 augustus van start zal gaan, en niet eind juni. Ook de Giro en de Vuelta verschuiven, nog niet bekend is naar wanneer. De start van de Vuelta in Utrecht staat op losse schroeven.
 • Op Schiphol is het aantal reizigers in maart meer dan gehalveerd. Nadat de coronamaatregelen halverwege de maand van kracht waren geworden, was er zelfs sprake van een daling van 83 procent.
 • De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat de VS hun bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie stopzetten. Volgens Trump heeft de WHO zich schuldig gemaakt aan „ernstig wanbeheer”.
 • In Denemarken zijn vanaf vandaag basisscholen en de kinderopvang weer open. Inwoners van Finland kunnen weer vrij reizen in het en naar het hoofdstedelijk gebied.

Turkije trekt wetsvoorstellen terug voor censuur op sociale media

De Turkse regering heeft enkele wetsvoorstellen ingetrokken die bedoeld waren om sociale media zoals Twitter, Facebook en YouTube aan banden te leggen. De voorstellen waren onderdeel van een omvangrijk pakket maatregelen om de economie te ondersteunen tijdens de corona-epidemie.

Sociale mediabedrijven met meer dan een miljoen gebruikers zouden verplicht worden om een kantoor te openen in Turkije dat zich zou bezighouden met verzoeken om censuur. Ook zouden ze Turkse gebruikersgegevens voortaan in Turkije moeten opslaan, zodat de autoriteiten daar makkelijker toegang toe zouden krijgen. De voorstellen kregen felle kritiek van de oppositie en mensenrechtenorganisaties, die vreesden dat de overheid zelfs toegang zou krijgen tot gesprekken op WhatsApp.

Hoewel de plannen voorlopig van tafel zijn, is de oppositie er niet gerust op. President Erdogan „zal de wet proberen door te drukken zodra hij de kans krijgt”, reageerde Garo Paylan, vicevoorzitter van de pro-Koerdische partij HDP. Sociale media worden al scherp in de gaten gehouden door de autoriteiten, zeker in tijden van oorlog en crisis. Turkije doet veruit de meeste verzoeken om inhoud te verwijderen en accounts te blokkeren op Twitter.

1.224 coronapatiënten op IC's in Nederland, 24 minder dan dinsdag

Uit nieuwe cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) blijkt dat er momenteel 1.224 coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen liggen. Dat zijn er 24 minder dan dinsdag, met het LCPS.

Op Duitse IC's verblijven momenteel 55 patiënten uit Nederland, even veel als gisteren. In totaal liggen er dus 1.279 Nederlanders met Covid-19 op de intensive care. In ziekenhuizen in Nederland zijn als het nodig is 2.400 IC-bedden beschikbaar.

„We zien gelukkig nu een vrije stabiele daling”, aldus Ernst Kuipers van het het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Als dat in dat tempo doorzet - we hopen dat dat mogelijkerwijs nog gaat versnellen - dan moet het nog zes à acht weken duren voordat we op een normale bezetting uitkomen”. Het aantal coronapatiënten op Nederlandse IC's piekte ruim een week geleden. Sindsdien is het geleidelijk aan het afnemen.

Bijna 800 nieuwe sterfgevallen in Britse ziekenhuizen

Het officiële dodental in ziekenhuizen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is woensdag gestegen tot 12.868, een toename van 761 sterfgevallen. Dat meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid.

Via tests zijn sinds dinsdag 4.605 meer mensen gevonden die besmet zijn met het coronavirus. In totaal zijn in het VK nu 98.476 besmettingsgevallen bekend.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het officiële dodental het op vier-na-hoogste wereldwijd. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat de sterfgevallen in bijvoorbeeld verzorgingshuizen niet worden meegenomen. De registratie van doden in het ziekenhuis heeft enkele dagen vertraging.

Ronde van Spanje start mogelijk niet in Nederland

Het is nog onduidelijk of de uitgestelde Ronde van Spanje dit jaar in Nederland van start zal gaan. Er spelen „ontzettend veel factoren” mee bij de vraag of de eerste drie etappes kunnen worden verplaatst, meldt de Nederlandse organisatie La Vuelta Holanda woensdagmiddag. Eerder op de dag maakte de internationale wielerunie UCI bekend dat de Vuelta volgens een aangepast schema wordt verreden, omdat de start van de Tour de France is uitgesteld naar 29 augustus.

Zodra een nieuwe datum voor de Vuelta wordt voorgesteld, moeten blijken of het haalbaar is de eerste etappes alsnog in Nederland te verrijden. De factoren die daarbij meespelen zijn bijvoorbeeld andere evenementen in de start- en doorkomstplaatsen, de beschikbare politie-inzet en geplande wegwerkzaamheden. Bovendien moeten tegen die tijd ook coronamaatregelen van de Nederlandse en Spaanse overheid zijn versoepeld. De Nederlandse organisatie verwacht „de komende weken” meer duidelijkheid over een nieuwe startdatum.

De Ronde van Spanje zou volgens de oorspronkelijke kalender op 14 augustus in Utrecht van start gaan. De renners zouden in de eerste drie etappes ook de provincie Noord-Brabant aandoen en vervolgens naar Spanje vliegen. De Vuelta zal op zijn vroegst pas in het najaar worden verreden. De UCI geeft na de Tour de France eerst voorrang aan de WK wielrennen en de Ronde van Italië.

Oud-Vuelta-winnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen vorig jaar bij de bekendmaking van het Vuelta-parcours in Nederland. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

'Amazon sluit na uitspraak rechter Franse distributiecentra'

Internetwinkelbedrijf Amazon sluit waarschijnlijk tijdelijk de deuren van zijn distributiecentra in Frankrijk. Persbureau Reuters meldt woensdagmiddag dat het concern al heeft besloten tot opschorting van de activiteiten in het land. Amazon zou daarover een brief hebben gestuurd naar de Franse vakbonden.

Het sluiten van zes Franse locaties is het gevolg van een rechterlijke uitspraak van afgelopen dinsdag. De rechtbank droeg Amazon op om binnen 24 uur te stoppen met de verkoop en levering van 'niet-essentiële' goederen. Volgens critici neemt het bedrijf onvoldoende maatregelen om de eigen werknemers te beschermen. Op elke dag die Amazon langer neemt om de maatregelen door te voeren staat een boete van 1 miljoen euro. Amazon France zegt „perplex” te zijn over de uitspraak.

Amazon schrijft in de brief waaruit Reuters citeert dat het zich „gedwongen” voelt alle werkzaamheden te staken. De zes distributiecentra zullen vanaf donderdag zeker voor enkele dagen gesloten zijn, volgens het bedrijf om de gezondheidsrisico's van het personeel te onderzoeken. In de tussentijd zal Amazon een beroep doen op de overheid om de werknemers te kunnen doorbetalen op basis van gedeeltelijke werkloosheid.

Amazon is ook in de Verenigde Staten in opspraak gekomen vanwege de veiligheid van de medewerkers. Enkele werknemers van afdelingen in de Amerikaanse staat New York eisten in een protest beschermende kleding en mondkapjes en waarschuwden dat mensen te dicht op elkaar gepakt werken.

Een vestiging van Amazon in het Noord-Franse Douai. Foto Michel Spingler/AP

Kennisinstituut: dit jaar zeker 10 procent minder verkeer door corona-uitbraak

De hoeveelheid verkeer op de weg zal dit jaar door het coronavirus in het economisch gunstigste geval met zo'n 10 procent slinken. Dat verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek. Naarmate de maatregelen langer duren of de impact op de wereldeconomie groter wordt, kan dat cijfer oplopen tot 20 of zelfs 30 procent, verwacht het instituut. De verwachting is dat het verkeer in 2021 weer op gang komt, maar het is denkbaar dat ook in 2025 nog minder verkeer rondrijdt.

Er zijn twee redenen dat er minder mensen de weg op gaan, zegt het KiM. De meest directe is het feit dat mensen vanwege de contactbeperkingen meer thuiswerken, minder uitjes maken en minder bij elkaar op bezoek gaan. Dit heeft vooral invloed op het personenverkeer, en niet op vrachtvervoer. De tweede reden is dat de economie averij heeft opgelopen: in schameler tijden wordt het rustiger op de weg. Dit heeft voor het vrachtvervoer waarschijnlijk grotere gevolgen. Dat kan volgens het KiM in het ongunstigste economische scenario in 2025 nog 5 procent lager uitvallen ten opzichte van 2019.

De prognose van het KiM is gemaakt op basis van de vier scenario's die het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand doorrekende voor economische gevolgen van de coronacrisis. Daaruit bleek dat het bruto binnenlands product (bbp) hoe dan ook zal krimpen. Hoezeer en hoe lang dat merkbaar zal zijn, hangt af van de duur van de maatregelen en de impact op de wereldeconomie. De scenario's zijn ingevoerd in modellen die het instituut normaal ook gebruikt voor prognoses, waar ook gegevens in staan over onder meer de brandstofprijzen.

Het KiM waarschuwt dat de cijfers bepaald niet hard zijn, al is het maar omdat de vier scenario's uit de CPB-gegevens met onzekerheid omgeven zijn. Met de gevolgen van contactbeperkende maatregelen konden de modellen bovendien aanvankelijk überhaupt niet omgaan, dus die moesten worden ingeschat op basis van gegevens over het aantal weggebruikers uit de maand maart. Aan mogelijke langetermijngevolgen van de maatregelen, bijvoorbeeld dat er in de toekomst meer thuisgewerkt wordt omdat het nu wel blijkt te bevallen, waagt het instituut zich helemaal niet.

'Poetin komt met tweede steunpakket voor Russisch bedrijfsleven'

De Russische president Poetin komt met een tweede pakket steunmaatregelen met een totaalwaarde van 1.000 miljard roebel, ruim 12 miljard euro, om de impact van de coronacrisis op de Russische economie te verlichten.

Volgens de Russischtalige editie van zakenblad Forbes zal naar verwachting 6,5 miljard euro worden uitgetrokken om de economie te ondersteunen. Het grootste gedeelte daarvan zal ten gunste komen van grote bedrijven, in ruil voor baanzekerheid van werknemers. Nog eens 5,5 miljard euro gaat naar staatsgaranties voor het bedrijfsleven, zo schreef Forbes met verwijzing naar drie anonieme bronnen. Het nieuwe pakket wordt naar verwachting deze donderdag gepresenteerd.

De Russische zakelijke website The Bell schreef woensdag dat er naar verwachting in mei en juni nog eens 3,5 miljard euro zal worden vrijgemaakt om salarissen van burgers door te betalen, en voor leningen aan bedrijven.

Eind maart maakte Poetin al omgerekend 16 miljard euro vrij om het virus en de economische gevolgen ervan te bestrijden. Ook in Rusland waarschuwen economen voor een diepe recessie en een snelle stijging van de werkloosheid. Vorige week waarschuwde de Russische ombudsman Boris Titov dat nu al 90 procent van het bedrijfsleven in Rusland wordt geraakt door de crisis.

Correctie (15 april 2020): in een eerdere versie van dit bericht stond dat 12 miljard euro even veel is als 1 triljoen roebel. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.

RIVM: 189 doden, 188 ziekenhuisopnames gemeld sinds dinsdag

Het afgelopen etmaal zijn 189 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Ook werden 188 meldingen gedaan van ziekenhuisopnames, blijkt woensdag uit dagelijkse cijfers van het RIVM. Het gaat hier niet alleen om mensen die daadwerkelijk in de afgelopen 24 uur zijn overleden of opgenomen in het ziekenhuis: meldingen aan het RIVM worden vaak met één of meer dagen vertraging gedaan. Na het paasweekend is dat vooral te zien aan het aantal gemelde sterfgevallen, benadrukt het RIVM.

In totaal zijn in Nederland 3.134 mensen overleden aan het virus. Ook zijn 9.127 mensen in het ziekenhuis opgenomen of dat geweest. Volgens het RIVM passen de cijfers nog altijd bij het idee dat de maatregelen tegen verspreiding werken.

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen is opgelopen met 734, naar in totaal 28.153. Omdat niet iedereen met symptomen wordt getest op het virus, ligt het totale aantal besmettingsgevallen hoger.

Wielerunie UCI stelt Tour uit tot augustus

De Tour de France gaat op 29 augustus van start in de Franse stad Nice. Dat heeft de internationale wielerunie UCI woensdag definitief bevestigd. De Ronde van Frankrijk wordt gehouden van 29 augustus tot en met 20 september, twee maanden na de oorspronkelijke startdatum van 27 juni. Het uitstel van de Tour is een rechtstreeks gevolg van de Franse maatregelen tegen het coronavirus. Maandag kondigde president Emmanuel Macron aan dat evenementen tot zeker half juli niet doorgaan.

De UCI liet woensdag ook weten dat de Giro in Italië en de Vuelta in Spanje ook volgens een aangepast schema worden verreden. Spaanse media meldden eerder dat de Ronde van Spanje mogelijk pas begin oktober van start gaat. Wanneer de eendaagse klassiekers zoals Paris-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen plaatsvinden, is nog niet bekendgemaakt. Dat ze dit jaar nog gereden worden, is wel volgens de UCI wel zeker.

Tourbaas Christian Prudhomme waarschuwde woensdag dat het van belang is dat de Tour in 2020 plaatsvindt. Volgens Prudhomme hebben sommige teams laten weten dat zij anders moeten stoppen omdat ze sponsorgeld mislopen. De route die de koers aflegt blijft volgens hem overigens onveranderd, alleen in de grote steden zal waar nodig wellicht het programma moeten worden aangepast.

Foto Jeff Pachoud/AFP

Schiphol ziet reizigersaantal kelderen na coronamaatregelen maart

Het aantal reizigers dat van en naar Schiphol vliegt, is in maart meer dan gehalveerd. Zeker in de tweede helft van de maand is het aantal passagiers onderuit gegaan: sinds het kabinet verdergaande coronamaatregelen aankondigde is het aantal passagiers met 83 procent gedaald, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag heeft gepubliceerd.

Op Schiphol landen en vertrekken veel minder vliegtuigen dan voorheen, tonen uit de gegevens. Het aantal vluchten daalde met 37 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een groot deel van de passagiersvluchten is ook niet meer toegestaan, onder andere naar een aantal Aziatische landen. Het Schengengebied, waaronder Nederland, is überhaupt alleen nog toegankelijk voor noodzakelijke reizen.

Het aantal passagiers dat van en naar China vloog daalde het sterkst: 89 procent. Ook andere Aziatische bestemmingen als Hongkong (-83 procent) en Zuid-Korea (-71 procent) werden veel minder aangedaan door vliegtuigen die van Schiphol kwamen of daar naartoe moesten. Het aantal mensen dat in maart op de VS vloog, daalde met 56 procent, blijkt uit de cijfers.

Veel grote luchtvaartmaatschappijen hebben hun passagiersvluchten opgeschort. Op Schiphol zijn volgens de meest recente cijfers (2018) tien luchtvaartmaatschappijen goed voor ruim drie kwart van het aantal vliegbewegingen. Zes daarvan hebben al hun vliegtuigen aan de grond staan. Delta, British Airways en Air France vliegen wel nog op Amsterdam, maar veel minder. KLM is goed voor bijna de helft van alle vluchten op Schiphol en voert ook veel minder vluchten uit dan normaal.

ANWB en Consumentenbond: betere voorwaarden voor vluchtvouchers

De ANWB en de Consumentenbond zijn niet tevreden met hoe luchtvaartmaatschappijen omgaan met de voucherregeling voor gedupeerde reizigers. Als de luchtvaartmaatschappij waarbij is geboekt failliet gaat, zouden consumenten met een voucher alsnog hun geld terug moeten krijgen. Daarover bestaat nu onduidelijkheid. Ook moet de termijn van twaalf maanden waarna reizigers alsnog geld kunnen terugvragen, met de helft worden verkort. Dat stellen de twee bonden woensdag in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

Reizigers wiens vlucht geannuleerd wordt, hebben bij wet recht om hun geld terug te krijgen. Veel luchtvaartmaatschappijen komen in financiële problemen nu internationaal vliegverkeer door de uitbraak van Covid-19 zo goed als stilgelegd is. Zij kwamen daardoor eind maart met een alternatief om een voucher aan te bieden voor mensen wiens vlucht de afgelopen en komende weken niet doorgaat. Minister Van Nieuwenhuizen besloot de voucherregeling te gedogen, met de voorwaarde dat de vouchers om te zetten waren in geld na een periode van twaalf maanden.

Volgens ANWB en de Consumentenbond gaat er veel mis bij de uitvoering van die voucherregeling. Zij geven in de woensdag verstuurde brief aan Van Nieuwenhuizen een lange lijst met klachten die bij hen binnenkwamen. Zo zouden luchtvaartmaatschappijen slecht bereikbaar zijn en in sommige gevallen geen eerlijke informatie over de voucherregeling. Ook was het bij sommige klanten niet mogelijk de voucher op een andere naam te zetten en zijn de vouchers beperkt geldig.

523 doden gemeld in Spanje

In Spanje zijn van dinsdag- op woensdagochtend 523 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, meldt de Spaanse krant El País.

Dat zijn niet allemaal mensen die binnen het etmaal overleden: ook in Spanje is een vertraging van één of meerdere dagen tussen overlijden en melding bij het ministerie. Een dag eerder meldde het land 567 nieuwe sterfgevallen.

In totaal zijn 18.579 mensen in het land overleden aan Covid-19. Het aantal bevestigde besmettingen ligt op 177.633, ruim vijfduizend meer dan een dag eerder.

België: 283 nieuwe doden

In België zijn het afgelopen etmaal 283 doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Van hen overleden er 103 in het ziekenhuis, 179 in verzorgings- en verpleeghuizen, en één dode viel daarbuiten. Dat heeft het Belgisch Nationaal Crisiscentrum bekendgemaakt op zijn dagelijkse persconferentie. In de ziekenhuizen werden 250 nieuwe patiënten opgenomen, 239 mensen verlieten het ziekenhuis juist. Er liggen nu in totaal 5.524 mensen in het ziekenhuis, waarvan 1.204 op de intensive care. Het totale aantal patiënten dat is opgenomen daalt licht.

In totaal zijn in België nu 4.440 mensen overleden aan het virus. Dat is relatief veel in vergelijking tot omringende landen, maar wordt mede verklaard door de manier waarop in België geteld wordt. De helft van de sterfgevallen zijn bevestigde gevallen die overleden in het ziekenhuis, voor de rest gaat het veelal om mensen die overleden in woonzorgcentra en waarschijnlijk Covid-19 hadden, maar daar lang niet altijd op getest waren. In onder andere Nederland worden enkel de bevestigde gevallen meegeteld.

Vanmiddag om 14.30 uur komt de Belgische Veiligheidsraad samen om zich te buigen over de coronamaatregelen in het land. Waarschijnlijk wordt de ‘soft lockdown’ tot 3 mei verlengd. De verwachting is dat ook meer bekend wordt over wat er na die datum gebeurt. Zo wil de raad een knoop doorhakken over de zomerfestivals.

Nederland haalt ziekenhuispersoneel uit de VS naar Curaçao

Nederland stuurt extra zorgpersoneel vanuit de VS naar Curaçao om de ziekenhuiszorg op het eiland te ondersteunen. Dat maakte de Curaçaose minister van Gezondheid Suzy Camelia-Römer woensdag bekend, meldt het Antilliaans Dagblad. De Nederlandse overheid betaalt de in totaal 82 gespecialiseerde artsen en verplegers. Curaçao haalt zelf ook twintig zorgmedewerkers uit Cuba.

Vorige week heeft Nederland twaalf intensive careplekken naar het eiland gestuurd, als onderdeel van een bezorging van in totaal dertig ic-plekken naar het Caribisch gebied. Ook maakte het kabinet bekend 137 miljoen euro aan renteloze leningen aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten beschikbaar te stellen. Curaçao ontvangt binnen deze leningen zo'n 90 miljoen euro.

Deze hulp moet de meest acute financiële nood verlichten: een groot deel van de economie ligt plat nu de toerismesector geen werk heeft. De financiële steun kwam nadat de regering van het eiland een verzoek voor noodhulp van omgerekend bijna 400 miljoen euro bij Nederland had ingediend.

Lees de reportage van correspondent Nina Jurna: 'Voor Curaçao is het coronavirus een klap te veel'

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen krijgen 25 miljard dollar aan steun

De Amerikaanse luchtvaartsector en de overheid zijn het in principe eens geworden over een steunpakket ter waarde van 25 miljard dollar (omgerekend ongeveer 22,8 miljard euro). Minister van Financiën Steven Mnuchin maakte dinsdag bekend dat ongeveer tien maatschappijen financiële steun krijgen voor onder meer hun personeelskosten. Op die manier worden massa-ontslagen in de sector voorkomen, zegt Mnuchin.

De bedragen die per maatschappij worden uitgekeerd, zijn een combinatie van directe subsidies en leningen. American Airlines krijgt 5,8 miljard dollar steun; zo'n twee miljard daarvan betreft een lening. Southwest Airlines krijgt 3,2 miljard dollar, waarvan ongeveer een miljard moet worden terugbetaald. Delta ontvang ongeveer 5,4 miljard dollar, waarvan 1,6 miljard een lening betreft, zo schrijft persbureau AP. Sinds de uitbraak van het coronavirus wankelt de Amerikaanse luchtvaart. Honderdduizenden vluchten zijn vanwege de crisis geannuleerd en het passagiersvervoer zou met 95 procent zijn gedaald.

Lees ook: Staatssteun voor de luchtvaart? Niet zonder voorwaarden

De internationale luchtvaartfederatie IATA schat dat de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar meer dan 286 miljard euro aan omzet zal mislopen. De luchtvaartkoepel denkt dat dit jaar wereldwijd 48 procent minder vluchten zullen worden uitgevoerd dan in het jaar ervoor.

Per Europees land verschilt de crisisaanpak: welk land doet wat?

Heel Europa staat voor dezelfde vraag: hoe kom je uit een lockdown? In veel landen blijven strenge maatregelen voorlopig van kracht. Wel worden kleine versoepelingen aangekondigd en is er de hoop op meer vrijheid op afzienbare termijn.

In verschillende Europese landen is een begin gemaakt met het verminderen van de coronabeperkingen. Welk land doet wat?

Finland versoepelt maatregelen en heft reisrestricties naar hoofdstad op

Finland versoepelt de coronamaatregelen door reisrestricties van en naar het gebied rond de hoofdstad Helsinki op te heffen. Dat maakte premier Sanna Marin woensdag bekend, meldt persbureau Reuters. Het gebied gaat na drie weken weer open, een eerste versoepeling van de Finse maatregelen sinds de overheid vorige maand besloot het openbare leven grotendeels plat te leggen.

Bijna een derde van de Finse bevolking woont in de regio Uusimaa, het hoofdstedelijk gebied aan de zuidelijke kust van het land. Omdat daar het grootste aantal bevestigde besmettingsgevallen was, besloot de regering Uusimaa op 28 maart voor de rest van het land af te sluiten. In Finland overleden tot nu toe 64 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn 3.161 bevestigde besmettingen.

De Finse coronamaatregelen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Horeca, scholen en sportfaciliteiten zijn gesloten, maar inwoners mogen nog naar buiten. Wel stelde de Finse overheid reisrestricties in. Naast de beperkingen naar Uusimaa, zijn ook lands- en zeegrenzen met Zweden en Estland gesloten. Grenswachten laten daar alleen goederenverkeer toe.
De andere maatregelen blijven nog van kracht. Premier Marin maakte eerder bekend dat scholen tot zeker 13 mei gesloten blijven en horeca tot 31 mei.

Een banketbakker in Helsinki maakte gebak dat er precies uitziet als toiletpapier. Foto Attila Cser / Reuters

Nieuw-Zeelands kabinet levert salaris in

Het kabinet van Nieuw-Zeeland levert de komende zes maanden vrijwillig een vijfde van het salaris in. Ook een aantal topambtenaren doet mee, evenals oppositieleider Simon Bridges. Dat heeft premier Jacinda Ardern woensdag bekendgemaakt. Het besluit is genomen in het licht van de economische klap van de coronacrisis. Alle 25 ministers leveren in op hun salaris, evenals 34 topambtenaren. Het jaarsalaris van de premier bedraagt 460.000 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 253.000 euro). Dat schrijft de New Zealand Herald.

„Er is geen beter moment om het gat tussen mensen in verschillende posities te dichten dan nu”, zei premier Ardern. Het land hanteert een strenge lockdown: scholen en niet-essentiële winkels zijn in het land al drie weken dicht. Volgende week wordt besloten of de lockdown verlengd wordt. Het kabinet vreest dat de werkeloosheid hoe dan ook fors zal toenemen.

In Nieuw-Zeeland zijn ongeveer 1.400 besmettingen met het coronavirus gemeld, 9 mensen zijn aan het virus overleden.

ASML: impact virus op langere termijn moeilijk in te schatten

De gevolgen van het coronavirus waren voor chipmachinefabrikant ASML zoals verwacht duidelijk te merken: er is in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk minder binnengekomen dan eind 2019.

De omzet bedroeg in het voorbije kwartaal 2,4 miljard euro, blijkt uit de cijfers die woensdag zijn gepresenteerd. De winst bedroeg 1,1 miljard en de nettowinst daalde met ruim 700 miljoen euro tot 391 miljoen. Aan een voorspelling voor het lopende kwartaal waagt het bedrijf uit Veldhoven zich nog niet.

ASML waarschuwde eind vorige maand al dat de gevolgen van het virus voor het bedrijf voelbaar zouden worden. De problemen liggen niet zozeer bij de fabrieken van het bedrijf zelf, de machines kunnen nog min of meer zoals normaal worden gebouwd. Het probleem zit meer in vertragingen in de levering van producten die klaar zijn en in de toelevering van onderdelen voor een van de machines - hoewel dat laatste inmiddels verholpen zou zijn. Al met al kon het bedrijf minder leveren dan onder normale omstandigheden.

Hoe groot de gevolgen voor de rest van dit jaar zullen zijn, durft ASML nog niet te zeggen. De bestellingen komen nog binnen, zegt topman Peter Wennink in een verklaring bij de cijfers. Ook zouden er nog geen bestellingen zijn uitgesteld of geschrapt. Toch is de vraag of bedrijven op langere termijn ook blijven investeren. „Er is aanzienlijke onzekerheid over de gevolgen van de huidige Covid-19-crisis op het bbp wereldwijd, de eindmarkten, onze productiecapaciteit en de bevoorradingsketen.”

Lees ook: Het IMF deelde dinsdag onheilspellende verwachtingen: gitzwarte toekomst voor de economie

Covid-19-portaal moet informatie-uitwisseling patiënten vereenvoudigen

Philips heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum een systeem opgezet waarmee data van Covid-19-patiënten makkelijker uitgewisseld kunnen worden. Het idee is onder meer dat het zo makkelijker wordt om intensivecarepatiënten over het land te verspreiden en voor de artsen toch goede informatie beschikbaar te maken, meldt het bedrijf woensdag.

Patiënten die worden overgebracht naar een ander ziekenhuis krijgen gegevens zoals scans en verslagen nu vaak nog mee op een dvd of een usb-stick, zegt Simon Vermeer, verantwoordelijk voor de informatie-uitwisseling bij het Erasmus MC in een verklaring bij de aankondiging van het portaal. Dit soort gegevens kan nu in het nieuwe systeem gezet worden. Zodra het eerste ziekenhuis en de patiënt toestemming gegeven hebben, kunnen artsen in het nieuwe ziekenhuis de informatie inzien. 95 procent van de Nederlandse ziekenhuizen zou al toegang hebben tot het systeem.

Het COVID-19 Portaal, zoals het systeem heet, is met haast opgebouwd. De basis was een bestaand systeem van Philips, dat eerder bestond onder de naam Forcare. Er is nog geen koppeling met bestaande ziekenhuissystemen, zoals het elektronisch patiëntendossier. Het is volgens het bedrijf nu sneller om patiënten los in het nieuwe portaal in te voeren. Koppelingen worden later gemaakt. Philips zegt het portaal „voor de duur van de crisis” gratis beschikbaar te stellen.

De verplaatsing van een coronapatiënt uit het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis. Archiefbeeld. Foto Rob Engelaar/ANP

Kinderdagverblijven en lagere scholen weer open in Denemarken

Vanaf woensdag gaan kinderdagverblijven en lagere scholen in Denemarken weer open. Sinds vorige maand waren deze, net als alle andere bedrijven en instituten in het land, gesloten. Met de versoepeling wil de Deense regering thuiswerkende ouders ontlasten.

In mei wil Denemarken de middelbare scholen weer open laten gaan. Volgens de laatste cijfers zijn er 6.511 besmettingen en 299 doden gemeld in het Scandinavische land.

Ook in andere Europese landen worden maatregelen versoepeld. In Oostenrijk en in minder zwaar getroffen regio’s van Italië gingen op dinsdag sommige winkels weer open, terwijl in Spanje werknemers in bepaalde sectoren op maandag weer naar hun werk konden. Polen en Tsjechië hebben ook aangekondigd in de komende dagen beperkingen op te heffen.

Zeventig Nederlanders onderweg uit Saoedi-Arabië

Een repatriëringsvlucht met aan boord onder anderen zeventig Nederlanders is onderweg naar Schiphol. Het toestel stopt eerst in Rome om daar de circa honderd Italiaanse passagiers af te zetten. In totaal vliegen er zeventien verschillende nationaliteiten mee.

Het is de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht uit Saoedi-Arabië. Op woensdagochtend verwacht het toestel te landen op Schiphol. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bedankt op Twitter iedereen die heeft geholpen bij het realiseren van vlucht.

Volgens persbureau ANP zijn er in het paasweekend een kleine tweeduizend Nederlanders teruggevlogen met repatriëringsvluchten uit onder meer Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Spanje en Portugal.

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok On their way home! Glad that the Netherlands 🇳🇱 repatriation flight with approx 270 stranded travelers is on its way to Amsterdam from Saudi Arabia 🇸🇦 On board 100 Italians so the flight will make a stopover in Rome. Buon viaggio 🇮🇹 Thankful to everybody who made this possible. https://t.co/kYGm1qlyA8

Trump schort bijdrage aan Wereldgezondheidsorganisatie op

De Verenigde Staten schorten hun financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Dat kondigde president Donald Trump woensdag aan op een persconferentie. Volgens Trump is de organisatie medeverantwoordelijk voor de snelle globale verspreiding van het virus. Met 400 tot 500 miljoen dollar per jaar leveren de Verenigde Staten de grootste bijdrage van alle landen ter wereld aan de WHO.

In de komende „zestig tot negentig dagen” zal de Amerikaanse regering gaan onderzoeken in hoeverre de WHO zich schuldig heeft gemaakt aan wat Trump „ernstig wanbeheer” noemde. „De WHO heeft gefaald in haar basisplicht”, zei de president. „Er zijn veel doden gevallen door haar fouten.”

Zo zegt de Amerikaanse regering dat de WHO verkeerde adviezen heeft gegeven en te lang heeft gewacht met beslissingen te nemen. „Andere landen en regio's die de richtlijnen van de WHO hebben gevolgd en hun grenzen open hebben gehouden voor China, hebben de pandemie over de hele wereld versneld helpen verspreiden”, zei Trump. Hij noemde de VN-organisatie „China-gecentreerd”: „Wat ze ook doen, China krijgt altijd gelijk” van de WHO.

In een verklaring heeft de American Medical Association (AMA), de grootste beroepsvereniging van artsen in de Verenigde Staten, afstand genomen van de aankondiging van president Trump. Het opschorten van de bijdrage wordt „een gevaarlijke stap in de verkeerde richting” genoemd.

In eigen land staat Trump onder grote druk om zijn aanpak van de uitbraak van het coronavirus. De president wil zo snel mogelijk de economie weer opstarten, maar in een interview met persbureau AP gaf viroloog Anthony Fauci, hoofd infectieziekten van de Amerikaanse overheid, aan dat dat veel te optimistisch was. Gouverneurs van de Amerikaanse staten waarschuwden dat zij daar het laatste woord over hebben.

Trump, die eerder nog zei dat de autoriteit van de president op dit vlak „totaal” is, erkende dat nu ook. „De gouverneurs zijn verantwoordelijk", zei hij volgens AP. „Zij moeten het voortouw nemen.” Toch zullen ook zij volgens Trump rekening met hem moeten houden. „De gouverneurs zullen met zeer, zeer veel respect omgaan met het presidentschap.”

Het dodental in de Verenigde Staten is inmiddels opgelopen tot meer dan 25.000. Uit cijfers van de Johns Hopkins University blijkt verder dat er meer dan 600.000 besmettingen zijn geregistreerd.

President @realDonaldTrump is halting funding of the World Health Organization while a review is conducted to assess WHO's role in mismanaging the Coronavirus outbreak. pic.twitter.com/jTrEf4WWj0

— The White House (@WhiteHouse) April 14, 2020

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Iedere dag beginnen we een nieuw blog.

Het belangrijkste nieuws van 14 april:

 • Door de maatregelen tegen het coronavirus komt de wereldeconomie terecht in de zwaarste crisis sinds de jaren dertig. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de halfjaarlijkse prognose voor de internationale economie. Helemaal verontrustend is dat het IMF zijn prognoses presenteert als een mild scenario.
 • De internationale luchtvaartfederatie IATA denkt dat de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar meer dan 286 miljard euro aan omzet zal mislopen. De prognose is nog somberder dan die van vorige maand, toen IATA nog uitging van een totaal verlies van een kleine 230 miljard euro.
 • De piek van de uitbraak van het coronavirus is „zeker nog niet bereikt”. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wel ziet het VN-agentschap dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Italië en Spanje, twee van de zwaarst getroffen landen, afvlakt. In het Verenigd Koninkrijk en Turkije is de uitbraak daarentegen nog groeiende.
 • Op intensivecareafdelingen in Nederland liggen momenteel 1.248 coronapatiënten. Dat zijn er 35 minder dan maandag, heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Voorzitter Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet een „stabiele daling” en spreekt van een „gunstige ontwikkeling”.
 • Vakbonden vinden dat de NS extra maatregelen moet treffen om het personeel beter te beschermen. Dat staat dinsdag in een brief van vertegenwoordigers van vier bonden die de belangen behartigen van spoormedewerkers. De vakbonden willen dat treinen alleen toegankelijk worden voor mensen met cruciale beroepen.
 • Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van het coronavirus geworden. Door hen onbeschermd te laten werken, raken onnodig veel mensen besmet. Dat zegt Jos de Blok, oprichter en directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg dinsdag in een interview met NRC.

 

Lees hier het blog van dinsdag terug.