Gesloten liveblog

Zes gestrande Nederlanders teruggehaald uit Marokko

In Nederland zijn voor zover bekend 2.945 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 14 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump schort bijdrage aan Wereldgezondheidsorganisatie op

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag:

  • Door de maatregelen tegen het coronavirus komt de wereldeconomie terecht in de zwaarste crisis sinds de jaren dertig. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de halfjaarlijkse prognose voor de internationale economie. Helemaal verontrustend is dat het IMF zijn prognoses presenteert als een mild scenario.
  • De internationale luchtvaartfederatie IATA denkt dat de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar meer dan 286 miljard euro aan omzet zal mislopen. De prognose is nog somberder dan die van vorige maand, toen IATA nog uitging van een totaal verlies van een kleine 230 miljard euro.
  • De piek van de uitbraak van het coronavirus is „zeker nog niet bereikt”. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wel ziet het VN-agentschap dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Italië en Spanje, twee van de zwaarst getroffen landen, afvlakt. In het Verenigd Koninkrijk en Turkije is de uitbraak daarentegen nog groeiende.
  • Op intensivecareafdelingen in Nederland liggen momenteel 1.248 coronapatiënten. Dat zijn er 35 minder dan maandag, heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Voorzitter Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet een „stabiele daling” en spreekt van een „gunstige ontwikkeling”.
  • Vakbonden vinden dat de NS extra maatregelen moet treffen om het personeel beter te beschermen. Dat staat dinsdag in een brief van vertegenwoordigers van vier bonden die de belangen behartigen van spoormedewerkers. De vakbonden willen dat treinen alleen toegankelijk worden voor mensen met cruciale beroepen.
  • Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van het coronavirus geworden. Door hen onbeschermd te laten werken, raken onnodig veel mensen besmet. Dat zegt Jos de Blok, oprichter en directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg dinsdag in een interview met NRC.

Zes gestrande Nederlanders teruggehaald uit Marokko

Zes Nederlanders die vanwege de coronapandemie de afgelopen weken gestrand waren in Marokko, zijn onderweg naar huis. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van persbureau ANP. De groep, onder wie een baby, bestaat uit „acute, schrijnende gevallen met een sociaal-medische noodzaak”. Ze vliegen dinsdagavond met een Franse vlucht naar Parijs vanwaar ze doorreizen naar Nederland.

Marokko kondigde 20 maart de noodtoestand af vanwege de corona-uitbraak. De paar dagen daarna konden met enkele tientallen vluchten Nederlanders worden teruggehaald, maar vervolgens legde Marokko al het vliegverkeer met Europa stil. Buitenlandse Zaken liet onlangs nog weten dat ruim 2.000 Nederlanders gestrand zijn in het Noord-Afrikaanse land.

Minister Stef Blok (VVD) deed vorige week een „dringend beroep” op Marokko om Nederlanders het land uit te laten. Zijn ministerie zegt „in gesprek” te zijn met Rabat om in eerste instantie „schrijnende gevallen” toch naar Nederland te krijgen. Ook andere Europese landen proberen burgers uit Marokko weg te krijgen.

Nederland heeft tijdens Pasen nog eens tweeduizend burgers die gestrand waren in het buitenland gerepatrieerd uit zeven landen. Drie vluchten kwamen aan uit Zuid-Afrika en nog eens drie uit Nieuw-Zeeland. Verder reisden Nederlanders terug uit Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Spanje en Portugal. Reizigers die uit risicogebieden komen, wordt geadviseerd om thuis twee weken in quarantaine te gaan.

Minister Blok komt naar verwachting woensdag met een nieuw totaaloverzicht van Nederlanders die nog vastzitten in het buitenland.

99-jarige Britse veteraan haalt meer dan 3 miljoen pond op voor NHS

Hij zou stoppen na honderd rondjes. Maar nu heeft de 99-jarige Britse veteraan Tom Moore zijn doel verlegd. Nog honderd rondjes schuifelt hij – achter een looprek - door zijn achtertuin en dan stopt hij. Misschien. Nog voor zijn honderdste verjaardag, aan het eind van de maand, moet de tocht worden voltooid.

Captain Tom Moore hoopte met zijn rondjes 1.000 pond in de strijd tegen het coronavirus op te halen voor de NHS, het Britse gezondheidssysteem. De teller staat dinsdag op meer dan 3 miljoen pond. Bijna honderdduizend mensen besloten sinds de inzameling begon op vrijdag een donatie te doen via zijn wervingspagina.

De rondjes die Moore loopt in sessies van tien, zijn ongeveer vijfentwintig meter lang. De veteraan, die onder meer diende in India, wil met zijn actie de medewerkers van de NHS bedanken voor de behandeling die hij heeft gehad voor kanker en een gebroken heup. „Als je bedenkt voor wie het allemaal is - al die dappere dokters en verpleegsters die we hebben - denk ik dat ze elke cent verdienen, en ik hoop dat we wat meer voor hen kunnen ophalen”, zei hij tegen de BBC.

He's only gone and raised £3million for the NHS :clap::clap:
Well done @captaintommoore #walkwithtom pic.twitter.com/bUOUbg5d1s

— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) April 14, 2020

Minister belooft gevangenissen meer tests en mondkapjes

Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) heeft het gevangeniswezen dinsdag meer coronatest- en preventiemateriaal toegezegd. De mogelijkheden zijn echter beperkt, zei hij in het programma EenVandaag. In Nederlandse gevangenissen zijn tot nu toe acht besmettingen bekend: drie „reguliere gedetineerden” en vijf tbs'ers deden het virus op. Mogelijk heeft het personeel het virus ook onder de leden, maar daar heeft de minister naar eigen zeggen geen cijfers van.

Gevangenispersoneel dat in contact is geweest met een patiënt en daarna zelf klachten ontwikkelt, kan vanaf deze week worden getest op het coronavirus. Daarnaast wordt meer beschermend materiaal zoals mondkapjes beschikbaar gesteld. Dekker: „Maar de oproep om iedereen te testen en iedereen mondkapjes te geven: dat gaat op dit moment gewoon niet.”

Vakbond FNV heeft zich in EenVandaag beklaagd over de toestand in gevangenissen met betrekking tot het coronavirus. Bestuurder Justitie en Veiligheid Yntse Koenen zegt honderden bewaarders te hebben gesproken en die hebben aangegeven zich onrustig te voelen. „Het gaat om tienduizend gedetineerden bij elkaar in die inrichtingen, heel dicht op elkaar. Dat maakt het spannend en gevaarlijk voor besmettingen.” Koenen pleit voor (tijdelijke) afschaffing van meerpersoonscellen.

In de gevangenis gelden nu nog strengere regels. Om te voorkomen dat ‘de boeven’ gaan muiten, krijgen ze soms een extraatje, zoals een pakje shag.

Oud-premier van Spanje loopt buiten hard in strijd met de coronamaatregelen

Oud-premier Mariano Rajoy van Spanje zou meerdere malen, tegen de regels van de alarmfase in, rondjes door zijn wijk in Madrid hebben gelopen om zijn conditie op peil te houden. Beelden daarvan zijn in handen gekomen van televisiezender La Sexta, waarschijnlijk zijn die doorgespeeld door buurtgenoten van de voormalige leider van de conservatieve Volkspartij PP. Volgens de strenge regels van de regering om het coronavirus te bestrijden mogen burgers alleen de straat op om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen, hun hond uit te laten of naar het ziekenhuis te gaan.

Op de beelden is duidelijk te zien dat Rajoy op blauwe sportschoenen in de vroege zondagochtend zonder handschoenen en zonder mondkapje over straat loopt. Wie geen geldige reden heeft om buiten te zijn, riskeert een boete van honderden euro’s. In het openbaar sporten is verboden tijdens de Spaanse alarmfase. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek aangekondigd naar het gedrag van Rajoy, die eind mei 2018 door het parlement werd weggestuurd als premier van Spanje.

Eerder hield de huidige vice-premier Pablo Iglesias van het uiterst linkse Unidas Podemos zich niet aan de regels van twee weken quarantaine nadat bij diens echtgenote en minister van Gelijkheid Irene Montero het coronavirus was vastgesteld. Iglesias meldde zich binnen enkele dagen zonder beschermingsmateriaal in de ministerraad. Voor hem zou op basis van zijn functie een uitzondering gelden.

In Spanje is het coronavirus nog verre van onder controle met een totaal van meer dan 18.000 doden en 172.000 bevestigde besmettingen. De laatste 24 uur werden 567 sterfgevallen gemeld in Spanje. Er is wel op bijna alle fronten sprake van een afvlakkende curve.

Twitter avatar laSextaTV laSexta IMÁGENES EXCLUSIVAS de Rajoy saltándose el confinamiento para hacer ejercicio en la calle cerca de su casa, en Madrid #CoronavirusARV https://t.co/C5t2NrMQwR

Franse IC-opnames blijven dalen, wel weer meer sterfgevallen

In Frankrijk is het aantal mensen dat voor een Covid-19-behandeling op de intensive care ligt opnieuw afgenomen. Dinsdag kregen in het hele land 6.730 mensen intensieve zorg. Een dag eerder waren dat er nog 6.821. Het aantal patiënten op France ic's daalt al bijna een week.

Daar staat tegenover dat meer positieve testen en dodelijke slachtoffers zijn geregistreerd. Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Frankrijk nam met bijna 5.500 toe ten opzichte van maandag. Er zijn sinds de uitbraak 103.579 gevallen gemeld. Dat maakt van Frankrijk het vierde land waar ten minste 15.000 mensen zijn overleden. Eerder gebeurde dat in Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Het aantal bekende dodelijke slachtoffers is ook toegenomen: dinsdag was van 15.529 Fransen bekend dat ze zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19 - ruim tienduizend mensen in een ziekenhuis en 5.600 mensen in verzorgingstehuizen. Aangezien overledenen daarbuiten niet worden getest op het coronavirus, ligt het daadwerkelijke sterftecijfer waarschijnlijk hoger.

Meer bedrijven gebruiken technologie van Nederlands chatplatform CM.com

Voor het Nederlandse techbedrijf CM.com heeft de coronacrisis geleid tot positieve bedrijfsresultaten. De opbrengsten vielen in het eerste kwartaal van dit jaar 40 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal die het bedrijf dinsdag heeft gepubliceerd. CM.com is een platform waarop bedrijven veilig contact kunnen onderhouden met hun klanten via berichtdiensten als WhatsApp en WeChat.

Het aantal via het platform verstuurde berichten liep in het eerste kwartaal op naar 867 miljoen, 77 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. Topman Jeroen van Glabbeek schrijft de toename „deels" toe aan de coronacrisis. Bedrijven moeten nu meer online communiceren met hun klanten, omdat veel fysieke winkels of klantenservicepunten werden gesloten.

Ook Global Ticket is een onderdeel van CM.com. Musea en attractieparken wereldwijd verkopen via dat online platform hun online kaartjes. De groei van het aantal ticketverkopen blijft op dit moment achter bij de rest van CM.com, nu veel parken en musea zijn gesloten. In het eerste kwartaal werden wereldwijd wel nog meer dan 450.000 kaartjes verhandeld via Global Ticket.

'Tour de France moet 29 augustus starten'

Het lijkt erop dat de Tour de France naar augustus wordt verplaatst. President Emmanuel Macron kondigde namelijk maandag een verlenging van de Franse lockdown aan, die doorgang van de Tour op de oorspronkelijke data - van 27 juni tot en met 19 juli - praktisch onmogelijk maakt. Bronnen bevestigen dinsdag tegenover de zender France Info dat de ronde 29 augustus moet beginnen in Nice en 20 september eindigt in Parijs.

Eerder op de dag zeiden leiders van Franse wielerploegen ervan uit te gaan dat de Tour de France naar augustus wordt verplaatst. „Het lijkt logisch om de Tour dan te houden”, zegt ploegleider en hoofd van de Franse profploegenkoepel LCN Marc Madiot tegen Reuters. Het is volgens de manager van Groupama-FDJ ook om commerciële redenen cruciaal dat de Tour wordt uitgesteld, en niet wordt afgelast. Ploegen verdienen het grootste deel van hun sponsorgeld tijdens La Grande Boucle. „Het is simpel”, aldus Madiot. „Als er geen Tour komt, kunnen er teams verdwijnen.”

Lees ook: De wielersport zit in de problemen, vooral bij de vrouwen

Macron zei maandag onder meer dat grote evenementen zeker tot juli verboden blijven. Over de nieuwe datum voor de Tour wordt inmiddels volop gespeculeerd. Zo zal de ronde volgens Le Parisien op 25 juli beginnen. De Spaanse sportkrant Marca schrijft daarentegen zeker te weten dat het Tourpeloton op 2 augustus zal vertrekken. Er zou zelfs sprake zijn van een afspraak met de twee andere grote rondes, de Giro en de Vuelta, die ook in het najaar moeten worden gereden. Onder deze deal zou de Vuelta in september worden verreden, zoals aanvankelijk bedoeld, en de Giro in oktober. Of de Vuelta nog in Utrecht begint, zou onzeker zijn.

In tegenstelling tot andere grote sportevenementen zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen is de Tour de France nog niet officieel uitgesteld. Achter de schermen lijkt de organisatie echter wel bezig de ronde te verplaatsen. Afgelopen weekend meldde Reuters bijvoorbeeld dat de uitgever van het officiële Tour-programmaboekje van de organisatoren te horen hebben gekregen dat uitstel eraan komt. Het zou de eerste keer zijn in de 117-jarige Tourgeschiedenis dat de ronde wordt verplaatst. Tijdens de twee wereldoorlogen ging de Tour helemaal niet door.

De Tour de France van 2019 op de Champs-Élysées in Parijs. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Twee mensen in Nederland gearresteerd in oplichtingszaak mondkapjes

Twee mensen in Nederland zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een oplichtingszaak met mondmaskers. Dat heeft de Europese politieorganisatie Europol dinsdag bekendgemaakt. De Duitse gezondheidsautoriteiten zouden voor honderdduizenden euro's zijn opgelicht.

De Duitsers kwamen in hun zoektocht uit bij een op het oog betrouwbare Spaanse leverancier. Die zei eerst tien miljoen maskers te kunnen leveren, maar kwam daar later op terug. Het Spaanse bedrijf verwees de Duitsers door naar een betrouwbare dealer in Nederland. Bij dat bedrijf bestelden de Duitsers 1,5 miljoen maskers, op voorwaarde van een aanbetaling van 1,5 miljoen euro op een Ierse rekening. Vlak voor levering bleek het geld niet te zijn gestort en vroegen de leveranciers om een noodbetaling van 880.000 euro. Die overboeking werd gedaan, maar de maskers kregen de Duitsers nooit te zien. Kort nadat de Duitse autoriteiten erachter kwamen dat ze waren opgelicht, namen ze contact op met de bank.

Door de internationale contacten, onder meer met een speciaal team van Interpol, kon de betaling van 1,5 miljoen euro - die nog onderweg was - worden geblokkeerd. Van de tweede betaling, die niet meer kon worden gestopt, zou in ieder geval vijf ton al zijn weggesluisd, waarvan een deel naar een Nigeriaanse rekening.

In samenwerking met de FIOD kwam Europol op het spoor van de twee aangehouden verdachten in Nederland. Hun identiteit is niet bekendgemaakt. Mogelijk volgen nog meer arrestaties.

Dodental Italië stijgt met ruim zeshonderd

In Italië is het dagelijkse dodental als gevolg van longziekte Covid-19 weer iets gestegen. Dinsdag melden de Italiaanse autoriteiten 602 nieuwe doden in 24 uur, aldus persbureau Reuters. Op maandag waren er nog 566 nieuwe sterfgevallen. Het totaal aantal doden in Italië ligt nu op 21.067.

Het aantal mensen op de intensive care in Italië nam iets af ten opzichte van maandag naar 3.186. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 2.972 naar 162.488. In Europa werden alleen in Spanje meer mensen met het coronavirus gediagnosticeerd. Het daadwerkelijke aantal besmettingen kan hoger liggen, omdat niet iedereen wordt getest op het virus.

Lees ook: Deze weken wordt duidelijk hoezeer het Italiaanse bestel rammelt en kraakt

778 nieuwe doden geregistreerd in New York

Het officiële dodental in de staat New York als gevolg van Covid-19 is toegenomen met 778. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo dinsdag bekendgemaakt. Het totale dodental in New York staat nu op 10.834. Het aantal patiënten in ziekenhuizen nam voor het eerst sinds de uitbraak iets af. Ook het aantal mensen die aan de beademing liggen, zakte weer iets.

Cuomo is met president Trump verwikkeld in een verhitte discussie over de machtsverdeling tussen de federale overheid en de staten. Trump vindt dat hij als Amerikaans staatshoofd gouverneurs kan opdragen om het openbare leven weer open te stellen, maar volgens Cuomo heeft de president die macht niet. „Het is niet koning Trump.”

Tijdens de persconferentie benadrukte Cuomo dat hij verder niet „het gevecht aan wil” met de president. „Dit is niet de tijd voor verdeeldheid.”

Japan: handen wassen met sterke drank

Als het echt niet anders kan, mag sterke drank met een hoog promillage worden gebruikt ter vervanging van handgel. Dat zou staan in een document van het Japanse ministerie van Volksgezondheid, waar persbureau AFP over beschikt. De Japanse voorraden handgel en andere desinfecterende middelen lopen namelijk terug.

Drank met 70 tot 83 procent alcohol is het nodig om handen te steriliseren. Alles met minder alcohol werkt niet, meer dan dit percentage werkt niet zo goed. De vraag is alleen welke distillaten daarvoor in aanmerking komen. Bepaalde vodka's halen zo'n percentage, maar traditioneel Japanse drankjes als saké en vodka niet. Bepaalde fabrikanten in Japan zouden inmiddels ook desinfecterende producten stoken.

De impact van het coronavirus in Japan valt relatief mee in vergelijking met het nabijgelegen Noord-Korea en China. Ruim 7.600 mensen hebben er voor zover bekend het virus (gehad). Sinds de uitbraak zijn er 109 Japanse doden gemeld.

Automaten vol saké op straat in Tokio. Foto Toru Hanai/Reuters

Spoorbonden vinden dat alleen mensen met cruciale beroepen nog in de trein mogen

Vakbonden vinden dat de NS extra maatregelen moet treffen om het personeel beter te beschermen. Dat staat dinsdag in een brief van vertegenwoordigers van vier bonden die de belangen behartigen van spoormedewerkers. De vakbonden willen dat treinen alleen toegankelijk worden voor mensen met cruciale beroepen.

Volgens de bonden komt het nu nog te vaak voor dat NS-personeel in een overvolle trein moet werken. Afgelopen weekend werden op het traject Amsterdam-Rotterdam twee treinen uit de dienstregeling gehaald, omdat reizigers zich niet aan de anderhalvemetermaatregel hielden. Mensen met een cruciaal beroep moeten van de bonden een speciaal vervoersbewijs krijgen, zodat alleen zij nog kunnen reizen.

De NS en de bonden voeren deze week gesprekken over de situatie. Of er ook aanvullende maatregelen zullen worden getroffen kon het spoorbedrijf dinsdag nog niet zeggen.

Het ministerie van Onderwijs heeft dinsdag bekendgemaakt dat studenten hun ov-kaart drie maanden langer kunnen gebruiken. Studenten reizen nu nauwelijks, omdat onderwijsinstellingen tot 1 juni dicht zijn. Nadat het ov-reisrecht verloopt gaan de drie extra maanden recht op openbaar vervoer automatisch in.

Het laatste nieuws

De belangrijkste ontwikkelingen van vandaag tot nu toe:

  • De piek van de uitbraak van het coronavirus is „zeker nog niet bereikt”. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wel ziet het VN-agentschap dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Italië en Spanje, twee van de zwaarst getroffen landen, afvlakt. In het Verenigd Koninkrijk en Turkije is de uitbraak daarentegen nog groeiende.
  • Zoals gebruikelijk op een dinsdag, was het aantal meldingen van coronabesmettingen en slachtoffers hoger dan de voorgaande dagen. Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 210 nieuwe meldingen binnengekregen over ziekenhuisopnames door Covid-19. Ook liep het dodental door de longziekte op met 122. Die cijfers „passen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van Covid-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn”.
  • Door de maatregelen tegen het coronavirus komt de wereldeconomie in de zwaarste crisis terecht sinds de jaren dertig. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de halfjaarlijkse prognose voor de internationale economie. Helemaal verontrustend is dat het IMF zijn prognoses presenteert als een mild scenario.
  • Op intensivecareafdelingen in Nederland liggen momenteel 1.248 coronapatiënten. Dat zijn er 35 minder dan maandag, heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Voorzitter Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet een „stabiele daling” en spreekt van een „gunstige ontwikkeling”.
  • Diverse fracties in de Tweede Kamer willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om de veiligheid van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis te waarborgen. GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA hebben een gezamenlijke motie daarover ingediend. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) erkent het gevaar rondom de arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis. „Juist nu is het van belang dat de werk- en de leefomstandigheden van deze vaak kwetsbare groep in de gaten wordt gehouden”.
  • De internationale luchtvaartfederatie IATA denkt dat de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar meer dan 286 miljard euro aan omzet zal mislopen. De prognose is nog somberder dan die van vorige maand, toen IATA nog uitging van een totaal verlies van een kleine 230 miljard euro.

Aantal coronapatiënten op IC's in Nederland met 35 gedaald

Op intensivecareafdelingen in Nederland liggen momenteel 1.248 coronapatiënten. Dat zijn er 35 minder dan maandag, heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekendgemaakt. Voorzitter Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet een „stabiele daling” en spreekt van een „gunstige ontwikkeling”.

Er verblijven ook 55 Nederlanders met Covid-19 op IC's in Duitsland, evenveel als gisteren. In totaal liggen er nu dus 1.303 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 2.400 IC-plekken beschikbaar.

Volgens Kuipers komt de lichte afname in de druk op de intensive care als geroepen. „We hebben dat nodig, in de eerste plaats omdat het ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel lucht geeft, maar ook om de zorg weer op te starten voor andere patiënten”, zegt hij volgens persbureau ANP. Volgens hem kunnen de coronamaatregelen geleidelijk worden afgebouwd als er nog ongeveer duizend coronapatiënten op de IC liggen.

Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen bereikte vorige week dinsdag een piek, met 1.378 opnames. Sindsdien is het voorzichtig aan het dalen. Daarnaast worden er de laatste dagen nauwelijks nog Nederlanders naar Duitse ziekenhuizen overgeplaatst.

Dodental Verenigd Koninkrijk gestegen met 778

In het Verenigd Koninkrijk zijn in ziekenhuizen 778 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Het totaal aantal slachtoffers komt daarmee op 12.107, maakte het Britse ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekend volgens persbureau Reuters.

Het werkelijke dodental ligt in het Verenigd Koninkrijk hoger. De Britse gezondheidsautoriteiten nemen alleen de mensen die in een ziekenhuis overleden mee in hun statistieken, en niet de sterfgevallen in verzorgingstehuizen. Daarnaast zit net als in Nederland enige vertraging tussen het moment van overlijden en registreren.

Sinds maandag zijn in het Verenigd Koninkrijk 5.252 positieve coronatests gemeld. In totaal hebben daar nu zeker 93.873 mensen het virus onder de leden, of zijn ze er van hersteld. Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds de uitbraak van het coronavirus ruim 302.000 mensen getest.

Twitter avatar DHSCgovuk Department of Health and Social Care As of 9am 14 April, 382,650 tests have concluded, with 14,982 tests on 13 April. 302,599 people have been tested of which 93,873 tested positive. As of 5pm on 13 April, of those hospitalised in the UK who tested positive for coronavirus, 12,107 have sadly died. https://t.co/xK3AdMiVZC

IATA verwacht 48 procent minder vluchten dit jaar, stelt prognose naar beneden bij

De internationale luchtvaartfederatie IATA denkt dat de wereldwijde luchtvaartbranche dit jaar meer dan 286 miljard euro aan omzet zal mislopen. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Dat komt onder andere doordat de inkomsten uit passagiersvluchten dit jaar meer dan halveren.

De dinsdag gepubliceerde prognose is nog somberder dan die van vorige maand, toen IATA nog uitging van een totaal verlies van een kleine 230 miljard euro. IATA denkt dat in 2020 wereldwijd 48 procent minder vluchten zullen worden uitgevoerd dan in het jaar ervoor. In Europa wordt momenteel 90 procent minder gevlogen dan vorig jaar.

Vorige week stelde de luchtvaartkoepel op basis van eigen analyses dat wereldwijd zeker 25 miljoen banen in de luchtvaartsector, het toerisme en de reisbranche op de tocht stonden.

KLM heeft overheidssteun nodig om te overleven. Welke voorwaarden verbindt de regering verbinden aan die steun?

Tweede Kamerfracties willen maatregelen om veiligheid arbeidsmigranten te waarborgen

Diverse fracties in de Tweede Kamer willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om de veiligheid van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis te waarborgen. GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA hebben dinsdag tijdens een debat een motie daarover ingediend. Volgens de partijen zou het kabinet onder meer moeten inspecteren of de RIVM-richtlijnen worden nageleefd door arbeidsmigranten.

Veel arbeidsmigranten wonen bij elkaar op een klein oppervlak en gaan gezamenlijk naar hun werk. Omdat het werk vaak fysiek is kunnen zij niet thuis blijven, zoals het RIVM voorschrijft. Vakbond FNV zei eerder al tegen het Financieele Dagblad te vrezen voor nieuwe besmettingshaarden op plekken waar veel arbeidsmigranten werken en leven.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) erkent het gevaar rondom de arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis, meldt persbureau ANP. „Juist nu is het van belang dat de werk- en de leefomstandigheden van deze vaak kwetsbare groep in de gaten wordt gehouden”, aldus de minister. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken in Nederland zo'n 750.000 arbeidsmigranten.

Lees ook: ‘Het virus kan iedereen besmetten, maar wij arbeidsmigranten doen er niet toe’

GroenLinks-Kamerlid Smeulders stelt op Twitter dat arbeidsmigranten „extra kwetsbaar” zijn.

Twitter avatar PaulSmeulders Paul Smeulders Arbeidsmigranten zijn in deze #coronacrisis extra kwetsbaar. Doe daarom een voorstel namens 8 partijen om voor deze mensen extra maatregelen te nemen 👇 https://t.co/vM1OwdLN6K https://t.co/JRaZrIMDRA

Philips: wekelijks 15.000 exemplaren van nieuw beademingsapparaat

Philips gaat iedere week vijftienduizend exemplaren produceren van een nieuw type beademingsapparaat. Dat heeft het Nederlandse elektronicabedrijf dinsdag bekendgemaakt. De machine, de Philips Respironics E30, is in de Verenigde Staten al goedgekeurd door de autoriteiten. In andere landen moet dat nog gebeuren.

Naast de E30 blijft Philips ook zijn bestaande modellen beademingsapparaten produceren. Het is de bedoeling dat daarvan na de zomer zo'n vierduizend per week de fabriek verlaten, vier keer zo veel als aan het begin van dit jaar. Philips investeert naar eigen zeggen „enkele tientallen miljoenen” in de productieverhoging. Ook gaat het concern meer personeel aannemen en zullen de twee Amerikaanse fabrieken waar de beademingsapparaten vandaan komen 24 uur per dag gaan draaien.

Lees ook: Philips blij met duwtje in de rug van Trump

Wereldwijd is vanwege de uitbraak van het coronavirus een grote vraag naar beademingsapparaten. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er honderdduizend machines nodig. De invoering van een oude oorlogswet door president Trump leidde aanvankelijk tot bezorgdheid: Philips zou mogelijk geen beademingsapparaten meer kunnen exporteren naar Nederland. De wet blijkt volgens Philips echter juist te helpen bij het opvoeren van de productie.

Wereldwijd is er vanwege de coronacrisis een grote vraag naar beademingsapparaten. Foto Philips

JP Morgan Chase zet bijna 7 miljard dollar opzij voor gevolgen coronacrisis

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft 6,8 miljard dollar (6,2 miljard euro) opzij gezet om eventuele financiële gevolgen van de wereldwijde coronacrisis op te kunnen vangen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de bank dinsdag heeft bekendgemaakt. De winst van de bank viel het eerste kwartaal met 2,9 miljard dollar bijna 70 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Topman Jamie Dimon had aandeelhouders van het bedrijf al eerder gewaarschuwd voor een winstdaling. Volgens Dimon presteerde de bank ondanks „een zeer zware en unieke periode” goed. JP Morgan zegt in de maand maart nog een half miljoen nieuwe accounts te hebben geopend. Ook heeft de bank in het eerste kwartaal zo'n 500 miljoen dollar geleend aan kleine bedrijven.

Verwacht wordt dat meer banken het voorbeeld van JP Morgan zullen volgen en een deel van hun winst zullen inleveren, om zo geld opzij te zetten voor de gevolgen van economische achteruitgang wereldwijd. De Nederlandse banken ING en ABN Amro treden respectievelijk 8 en 13 mei met de resultaten over het eerste kwartaal naar buiten.

Wereldeconomie door corona in zwaarste crisis sinds jaren dertig

Door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus komt de wereldeconomie in de zwaarste crisis terecht sinds de jaren dertig. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in zijn halfjaarlijkse prognose voor de internationale economie. De maatregelen om het virus in te dammen en de gevolgen die de uitbraak heeft voor de volksgezondheid leiden tot grote verliezen, stelt het IMF. Ook het feit dat er geen zicht is op de duur of de hevigheid van de schok, wakkert de recessie aan.

De economie van de eurozone krimpt dit jaar volgens de IMF-beramingen met een forse 7,5 procent. Nederland gaat er met eenzelfde 7,5 procent op achteruit. In de Verenigde Staten is de krimp 5,9 procent. De wereldeconomie in haar geheel loopt met 3 procent terug. Het rapport van het IMF is voorlopig. In mei hoopt de organisatie een completer overzicht van de economische gevolgen te kunnen leveren.

Lees ook ons uitgebreide nieuwsbericht: IMF schetst gitzwarte toekomst voor economie

RIVM: 210 nieuwe ziekenhuisopnames, 122 sterfgevallen

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 210 nieuwe meldingen binnengekregen over ziekenhuisopnames door Covid-19. Ook liep het dodental door de longziekte op met 122. Het betreft niet uitsluitend mensen die tussen maandag en dinsdag zijn opgenomen of overleden: ziekenhuizen geven een groot deel van de meldingen door met één of meerdere dagen vertraging. In dit geval ging meer dan de helft van de meldingen over gevallen uit het paasweekeinde.

Volgens het RIVM „passen de cijfers van de afgelopen dagen nog steeds bij het beeld dat de verspreiding van Covid-19 langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn”.

Voor zover bekend heeft het coronavirus in Nederland in totaal 2.945 levens geëist. 8.939 mensen zijn met Covid-19 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal bevestigde besmettingen is de afgelopen 24 uur opgelopen tot 27.419. Het echte aantal besmettingen ligt hoger, want niet iedereen met coronagerelateerde klachten wordt getest op besmetting met het virus.

Van de mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld, werkt 28 procent in de zorg. Dit aandeel is mede zo hoog doordat onder zorgmedewerkers sinds vorige week meer coronatesten worden gedaan, aldus het RIVM. Zorgmedewerkers met corona zijn gemiddeld genomen jonger dan niet-zorgemedewerkers: 44 jaar tegenover 72 jaar. Daarnaast ligt de geslachtsverdeling anders. 81 procent van het besmette zorgpersoneel is vrouwelijk, terwijl dat onder niet-zorgpersoneel met corona 48 procent is.

Rond vier uur 's middags wordt duidelijk hoeveel coronapatiënten in Nederland op de intensive care liggen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maakt dan nieuwe cijfers bekend. Maandag lagen 1.283 mensen met Covid-19 op Nederlandse IC's, negentien minder dan een dag eerder. Daarnaast verbleven 55 Nederlanders op de intensive care in Duitsland.

Leraren: anderhalve meter afstand op scholen wordt lastig

Leraren zien niet voor zich hoe de scholen weer kunnen opengaan zolang niet alle risico's zijn onderzocht. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) dinsdag op basis van een enquête onder vijfduizend leden in het speciaal onderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. De leraren stellen dat scholen niet zijn ingericht om anderhalve meter afstand te bewaren.

Het kabinet beslist volgende week of de scholen, die sinds 16 maart gesloten zijn, na de meivakantie weer open kunnen gaan. „Veilig opstarten is niet eenvoudig”, schrijft AOb-directeur Eugenie Stolk in een verklaring. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, is opdeling van klassen naar meerdere groepen nodig en volgens de bond is dat nauwelijks mogelijk. Stolk: „We moeten duidelijke richtlijnen krijgen die uitvoerbaar zijn”.

Een lege klas op een basisschool in Noord-Brabant. Foto Rob Engelaar/ANP

Ook maken leraren zich zorgen over hun veiligheid en gezondheid zodra zij weer voor de klas moeten staan. Daarnaast voorzien zij „veel praktische problemen”, onder meer wat betreft hygiënemaatregelen in kleuterklassen. „Dertig leerlingen van 4 jaar leren om in hun elleboog te niezen en niet aan elkaar te zitten is een utopie”, aldus Stolk. „Laat staan dat een leraar afstand kan houden.”

Als wordt besloten dat scholen gefaseerd opengaan, zoals bijvoorbeeld in Denemarken gebeurt, willen leraren dat voorrang wordt gegeven aan leerlingen met een grotere kans op achterstanden, kwetsbare leerlingen en eindexamenleerlingen.

WHO: piek is zeker nog niet bereikt

De piek van de uitbraak van het coronavirus is „zeker nog niet bereikt”. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdagochtend, meldt persbureau Reuters. Wel ziet de organisatie dat het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Italië en Spanje, twee van de zwaarst getroffen landen, afvlakt. In het Verenigd Koninkrijk en Turkije daarentegen is de uitbraak volgens de WHO nog altijd groeiende.

Volgens cijfers van de organisatie is op dit moment 90 procent van alle coronabesmettingen vastgesteld in Europa en de Verenigde Staten. Ook de uitbraak in China, waar Covid-19 voor het eerst werd vastgesteld, is volgens de WHO nog niet definitief voorbij. Het „grootste gevaar” voor China is het aantal besmette reizigers die vanuit het buitenland naar het land komen. China heeft de controles aan de grens verscherpt om een tweede besmettingsgolf tegen te gaan.

De WHO zei daarnaast zeker de komende twaalf maanden geen vaccin tegen het coronavirus te verwachten. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei afgelopen weekend in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag al dat ontwikkeling van een vaccin nog zeker tot het einde van dit jaar zal duren.

'Een op de vijf ov-passagiers rijdt zwart'

Tijdens de coronacrisis is het aandeel ov-passagiers die niet betalen voor hun reis, toegenomen tot meer dan 20 procent. Normaal is dat nog geen 1 procent, zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL dinsdag tegen Nu.nl.

Het was al langer duidelijk dat meer mensen zijn gaan zwartrijden sinds ook in het openbaar vervoer ingrijpende coronamaatregelen van kracht zijn geworden. OV-NL maakte eerder melding van een toename, net als ov-bedrijven en lokale overheden als de gemeente Amsterdam. Peters maakt nu voor het eerst duidelijk hoe groot de stijging daadwerkelijk is.

Zwartrijden is vooral een probleem in bussen en trams - in metro's en treinen is het lastiger om zonder kaartje in te stappen doordat stations zijn afgesloten met poortjes. In bussen en trams moeten mensen achterin instappen, om het besmettingsrisico voor chauffeurs te beperken. Daar maken sommigen misbruik van, aldus Peters. „Het gaat echt niet alleen om baldadige jongeren, maar ook om dames in nette mantelpakjes”, zegt hij tegen Nu.nl.

Lees ook: Chauffeurs in het gezicht hoesten

Of ook in absolute aantallen zwartreizigers sprake is van een toename, is niet duidelijk. OV-NL was niet direct bereikbaar voor toelichting. Het aantal passagiers in het ov is drastisch gedaald sinds het begin de intelligente lockdown, vorige maand. Veel ov-bedrijven vervoeren nog geen 10 procent van het normale aantal reizigers. Daarom werken ze in veel gevallen met aangepaste dienstregelingen, waaruit veel ritten zijn geschrapt.

Foto Laurens van Putten/ANP

Ook Polen wil lockdown geleidelijk opheffen

De coronamaatregelen in Polen zullen vanaf zondag geleidelijk worden versoepeld. Dat heeft de Poolse regering dinsdagochtend op de radio aangekondigd, meldt persbureau Reuters. Hoewel nog onduidelijk is hoe de vernieuwde maatregelen er precies uitzien, stelde een regeringswoordvoerder dat het waarschijnlijk is dat eerst de beperkingen voor winkels zullen worden opgeheven.

De Poolse regering neemt woensdag of donderdag een besluit over de versoepeling van andere beperkingen, zoals de sluiting van scholen die nu tot 26 april geldt. De grens van het land blijft nog tot minimaal 3 mei gesloten voor buitenlanders. Het ziet ernaar uit dat de presidentsverkiezingen op 10 mei doorgaan, maar dat Polen hun stem alleen per post kunnen uitbrengen.

Eerder kondigden onder meer Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië en Spanje al aan hun lockdown te versoepelen. Dinsdagochtend mochten kleine winkels, bouwmarkten en tuincentra in Oostenrijk hun deuren weer openen, op de voorwaarde dat alle bezoekers mondkapjes dragen. Denemarken wil vanaf woensdag kinderdagverblijven en basisscholen voor leerlingen van groep 1 tot groep 5 weer openen.

Een Oostenrijkse winkelier heropent haar winkel in Innsbruck. Foto Erich Spiess/AFP

Spanje en België zien stijging dodental door Covid-19

In Spanje zijn het afgelopen etmaal 567 nieuwe sterfgevallen genoteerd als gevolg van Covid-19. Daarmee stijgt het officiële dodental in het Zuid-Europese land naar 18.056. Niet alle nieuwe doden zijn van maandag op dinsdag gevallen; er zit een vertraging van enkele dagen in de registratie.

Het gemelde dodental van dinsdag ligt iets hoger dan maandag, toen 517 nieuwe slachtoffers werden geteld. Ook zaterdag en zondag werden aantallen onder de 520 gemeld. Tot nu toe is bij 172.541 Spaanse patiënten een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zijn er 3.045 meer dan maandag. Daarvan zijn er 67.504 hersteld, volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Een Spaanse vrouw loopt langs gesloten winkels in Madrid. Foto Sergio Perez/Reuters

Ook België heeft dinsdagochtend nieuwe cijfers bekendgemaakt. De federale dienst voor de volksgezondheid (FOD) maakt melding van negentig nieuwe sterfgevallen door Covid-19 in Belgische ziekenhuizen. In verzorgingstehuizen zijn daarnaast 171 overlijdens gemeld van senioren die vermoedelijk besmet waren met het coronavirus. Het dodental in België staat nu op 4.157.

In België liggen nog 5.536 coronapatiënten in het ziekenhuis, 1.223 van hen zijn opgenomen op intensivecareafdelingen: een daling van elf patiënten sinds maandag. In totaal zijn 31.119 mensen in het land positief getest op het coronavirus.

Voor het eerst in een maand geen nieuwe besmettingen in Taiwan

Taiwan heeft voor het eerst in ruim een maand geen nieuwe besmettingen vastgesteld met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. „We hopen natuurlijk dat het voorbij is, maar we moeten nog wel oppassen”, zei minister van Gezondheid Chen Shih-Chung dinsdag volgens persbureau Reuters tegen journalisten.

De Taiwanese autoriteiten traden al in december op tegen het coronavirus, toen China het bestaan van de uitbraak nog niet eens had toegegeven. Aanvankelijk ging het nog om controles van vliegtuigpassagiers vanuit China, maar eind januari verbood Taiwan alle vluchten vanuit Wuhan en andere grote Chinese steden. In totaal nam de regering meer dan honderd maatregelen. Privacy staat niet voorop: burgers worden gecontroleerd via hun mobiele telefoons. Wie zich onttrekt aan verplichte quarantaine, riskeert een boete van omgerekend 9.000 euro.

Lees ook: Snel maar heel erg streng – zo damde Taiwan het virus in

De maatregelen lijken de omvang te hebben ingeperkt van de corona-uitbraak in Taiwan, een eiland op circa 130 kilometer voor de kust van China. Voor zover bekend heeft het virus er zes levens geëist, op 393 vastgestelde besmettingen. Op 9 maart waren er voor het laatst nul positieve tests op één dag. Daarna volgde een kleine piek, vooral veroorzaakt door Taiwanezen die terugkwamen uit coronahaarden in Europa of de Verenigde Staten.

Britse omroeptoezichthouder onderzoekt uitspraken over 5G-complottheorie

De Britse mededingingsautoriteit voor de omroepen en de telecommunicatiesector Ofcom onderzoekt de gewraakte uitspraken van een ITV-presentator over de complottheorie die suggereert dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

In een uitzending van het programma This Morning vertelde een gast over nepnieuws en de invloed daarvan in het coronatijdperk. Daarop stelde presentator Eamonn Holmes het vreemd te vinden „dat de mainstream media [de theorie] direct als onwaar beschouwen, terwijl ze niet weten dát het niet waar is. Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat het niet waar is, omdat dat bij het verhaal van de staat past.”

De uitspraak leidde tot ophef onder kijkers omdat wel degelijk bewezen is dat er geen verband is tussen 5G en het coronavirus. Kijkers deden hun beklag niet alleen op sociale media, meer dan vierhonderd mensen dienden een klacht over de uitspraken in bij Ofcom, meldt persbureau Reuters.

De complottheorie over het verband tussen 5G en het coronavirus wordt veelvuldig verspreid op sociale media en leidt op sommige plekken zelfs tot vandalisme. In het Verenigd Koninkrijk zijn meerdere mobiele telefoniemasten beschadigd en medewerkers van telecombedrijven aangevallen. Minister van Kabinetszaken Michael Gove noemde de compottheorie „gevaarlijk fake news”.

Ook in Nederland zijn meer dan tien zendmasten in brand gestoken, met uitval van bereik tot gevolg. Vrijdag liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten die acties „zorgelijk” te vinden. De WHO benadrukte afgelopen week dat „virussen NIET via radiogolven of mobiele netwerken verspreid worden”.

Lees ook: Brand in zendmasten lijkt gevoed door complottheorieën

Volgens persbureaus heeft ITV nog geen reactie gegeven op het onderzoek van Ofcom. Presentator Holmes diende critici na de uitzending zelf van repliek: „Ik heb de theorie niet verspreid. Ik behoud me het recht voor om kritisch te luisteren en vragen te stellen.”

Gazelle opent fabriek weer na aanpassingen aan coronamaatregelen

Na drie weken stil te hebben gelegen, gaat de fietsenfabriek van Gazelle in Dieren weer open. In de afgelopen periode heeft het bedrijf de productie en de fabriek zelf zodanig aangepast dat werknemers altijd voldoende afstand van elkaar kunnen houden en in sommige gevallen gescheiden kunnen werken. Dat schrijft Gazelle dinsdag in een persbericht.

Volgens de fietsenfabriek stijgt de vraag en is fietsen „juist nu” belangrijk. Klanten kunnen online hun nieuwe fiets bestellen; die kan door een fietsenmaker in de buurt op hun wensen worden aangepast en daarna afgeleverd. Meerdere fabrikanten en lokale ondernemers bieden nu zo'n service aan, zodat mensen niet naar de winkel hoeven te komen.

De Gazelle-fabriek in Dieren. Foto Eric Brinkhorst

Op 23 maart besloot Gazelle de historische fabriek tijdelijk te sluiten. Dat deed het bedrijf uit voorzorg voor de gezondheid van de arbeiders en leveranciers. Ook was niet duidelijk wat de coronacrisis voor invloed zou hebben op de levering van benodigde onderdelen die uit het buitenland worden geïmporteerd.

De Nederlandse economie staat voor een groot deel stil. Voor minimaal 750.000 mensen is tot dusver werktijdverkorting aangevraagd. In honderden Nederlandse productiebedrijven wordt echter nog wel stug doorgewerkt, berichtte NRC eind maart:

Lees ook: Het land staat stil, maar de fabriek gaat stug door

Staat ontvangt voorlopig geen winst van Holland Casino

Holland Casino draagt zijn winst over 2019 vanwege de coronacrisis vooralsnog niet af aan de overheid. Dat heeft het staatsgokbedrijf afgesproken met het ministerie van Financiën, staat in het dinsdagochtend gepubliceerde jaarverslag. Later dit jaar wordt gekeken of een deel van de winst, die vorig jaar bijna 68 miljoen euro bedroeg, alsnog kan worden uitgekeerd.

Directeur van Holland Casino Erwin van Lambaart stelt dat het bedrijf vorig jaar „een stevig fundament” heeft opgebouwd dat nu door de coronacrisis „hard nodig” is. De veertien vestigingen van Holland Casino zijn sinds half maart gesloten door de coronamaatregelen en sindsdien zijn er geen inkomsten omdat het bedrijf geen online diensten mag aanbieden. Vooralsnog blijven de casino's tot en met 28 april gesloten. Holland Casino heeft scenario's uitgewerkt die in het uiterste geval rekening houden met een gedwongen sluiting tussen de zes en twaalf maanden.

Holland Casino heeft verder voor de uitbetaling van het salaris van de vierduizend medewerkers een beroep gedaan op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Ook maakt het bedrijf gebruik van de regeling die het mogelijk maakt om de betaling van belastingen uit te stellen. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van Holland Casino, dat zijn nettowinst normaal gesproken afdraagt aan de overheid.

Lees ook: Met één verboden klik sta je al in de digitale gokhal

Turkije laat tienduizenden gevangenen vrij, oppositie is kritisch

Het Turkse parlement heeft maandagavond een wet aangenomen die de vrijlating moet regelen van tienduizenden gevangenen. Op die manier wil de Turkse regering de verspreiding van het coronavirus in het gevangeniswezen beperken.

Ook de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan steunt de wet. Ruim 45.000 gevangenen komen tot zeker eind mei op vrije voet. Een vergelijkbaar aantal komt permanent vrij, meldt persbureau Reuters. Turkije vreest voor een grote Covid-19-uitbraak in zijn volle gevangenissen, waar 300.000 mensen vastzitten. Daarmee heeft het land een van de grootste gevangenispopulaties ter wereld. Tot nu toe is bij zeventien gevangenen Covid-19 vastgesteld.

Oppositiepartijen zijn kritisch op de nieuwe wet omdat mensen die veroordeeld zijn op basis van terreurverdenkingen uitgesloten zijn van vrijlating. Na de verijdelde staatsgreep in 2016 werden veel aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen - die door Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup - op die gronden veroordeeld. Daaronder bevinden zich veel politici, advocaten en journalisten.

In Turkije, waar 82 miljoen mensen wonen, zijn 61.000 gevallen van Covid-19 bekend. Bijna dertienhonderd mensen zijn aan de ziekte overleden.

Een gevangenis in de buurt van Istanbul. Foto Huseyin ALdemir/Reuters

USG People houdt uitzendkrachten in dienst, ook als ze geen werk hebben

Uitzendconcern USG People gaat vanaf nu al zijn uitzendkrachten in dienst houden en doorbetalen tot en met 31 mei, ook als er voor hen geen werk meer is. Het bedrijf, dat eigenaar is van onder meer Start People en Unique, maakte dinsdag bekend dat het een beroep zal doen op de NOW-regeling. De overheid neemt dan een groot deel van de loonsom over. Vorige week maakte ook de Randstad Groep, het grootste uitzendconcern van Nederland, bekend dat het gebruik zou maken van de NOW-regeling.

USG People laat de regeling deze dinsdag 14 april ingaan. USG-uitzendkrachten die voor vandaag werkloos thuis kwamen te zitten, krijgen geen loon. Dat is een verschil met de Randstad Groep. Dat concern betaalt de lonen door - ook met terugwerkende kracht - van van alle uitzendkrachten die sinds 16 maart hun werk zijn kwijtgeraakt.

„Wij geven gehoor aan de oproep van het kabinet”, laat USG-topman Adriaan Belonje weten. „En doen dit in het vertrouwen dat de overheid dan ook gehoor geeft aan de oproep vanuit de branche om de NOW-regeling te verbeteren.” Belonje vindt dat de regeling niet genoeg is toegesneden op uitzendondernemingen.

'Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van coronavirus'

Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van het coronavirus geworden. Door hen onbeschermd te laten werken, raken er onnodig veel mensen besmet. Dat zegt Jos de Blok, oprichter en directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg dinsdag in een interview met NRC.

Lees ook: ‘De zorgverleners worden niet voldoende beschermd’

Franse minister van Financiën voorspelt 8 procent krimp van economie

Door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt zal de Franse economie dit jaar fors krimpen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verwacht een afname van 8 procent van het bruto binnenlands product, meldt persbureau Reuters. Vorig jaar groeide het bbp nog met 1,2 procent.

Ook verwacht Frankrijk dat het begrotingstekort dit jaar oploopt tot 9 procent van het bbp. Dat is het hoogste percentage sinds de Tweede Wereldoorlog en ver boven de EU-afspraken die voorschrijven dat het niet hoger dan 3 procent van het bbp mag zijn. Over 2019 bedroeg dit percentage in Frankrijk nog 3,1 procent, in Nederland 1,7 procent.

Maandag verlengde Frankrijk de lockdownmaatregelen tot en met 11 mei. De verwachting is dat de Franse scholen vanaf die datum weer opengaan. Grote bijeenkomsten zoals festivals zijn tot zeker juli verboden. Wanneer de horeca weer opent, is niet bekend. In Frankrijk gelden veel strengere maatregelen dan in Nederland. Uitgezonderd voedingszaken en apothekers zijn alle winkels gesloten. Burgers mogen alleen korte tijd hun huis verlaten en moeten een geschreven verklaring voor hun uitje bij zich dragen.

In het Zuid-Europese land zijn bijna vijftienduizend mensen overleden aan Covid-19. Daarmee is Frankrijk na de VS (23.649 doden), Italië (20.465 doden) en Spanje (17.756 doden) het zwaarst getroffen land ter wereld. In Frankrijk zijn 137.877 mensen positief getest op het virus.

Lees ook: Frans zorgpersoneel: ‘Noem ons geen helden, investeer liever’

CNV wil calamiteitenfonds voor werknemers die klem zitten door coronamaatregelen

Vakbond CNV wil dat het kabinet een tijdelijk calamiteitenfonds opzet om werkenden te helpen die door de coronacrisis „in de knel” zijn geraakt. Volgens de vakbond zitten honderdduizenden werknemers in Nederland om uiteenlopende redenen „klem” door de coronamaatregelen en begint „het geduld voor de persoonlijke situatie van werknemers” op te raken.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin wordt de vakbond veelvuldig gebeld door mensen die „in strijd met de richtlijnen van het RIVM” moeten werken terwijl zij verkoudheidsklachten of koorts hebben. Ook krijgt CNV signalen dat werknemers zorg voor hun kinderen of mantelzorg niet kunnen combineren met hun werk. Het begrip dat werkgevers de eerste weken na de coronamaatregelen toonden, verdwijnt volgens Fortuin langzaamaan omdat „de paniek” op de arbeidsmarkt toeneemt.

In een peiling van Maurice de Hond onder tweeduizend werkenden, in opdracht van het CNV, maakte 6 procent kenbaar dat hun werkgever „niet serieus” omgaat met ziekmeldingen. Eenzelfde percentage stelde dat de werkgever wilde dat vakantiedagen werden opgenomen. Volgens Fortuin is een calamiteitenfonds nodig „om te voorkomen dat zowel werknemers als werkgevers massaal omvallen”.

Het fonds waarvoor het CNV pleit is bedoeld om de lonen door te betalen van specifieke groepen werknemers. Het gaat onder meer om ouders die thuis moeten werken nu scholen en kinderopvang zijn gesloten, mantelzorgers die vanwege zorgtaken niet volledig kunnen werken en werknemers die tot de risicogroepen behoren maar zelf niet ziek zijn. Het CNV wil dat het fonds wordt gefinancierd vanuit de „tientallen miljarden” die de overheid nu al heeft vrijgemaakt voor de coronacrisis.

Twitter avatar vakbond CNV De coronamaatregelen zetten honderdduizenden werknemers klem. Veel mensen zitten knel tussen de zorg voor kinderen of mantelzorg. Het CNV pleit daarom voor een tijdelijk calamiteitenfonds om deze groep door de crisis heen te helpen. https://t.co/EsRCr5UiY9

Linkse oppositie wil bevriezing huurprijzen en verbod huisuitzettingen

GroenLinks, SP en PvdA willen dat de huren van woningen in Nederland worden bevroren tijdens de coronacrisis en dat huisuitzettingen tijdelijk worden verboden. Leden van de partijen zeggen dat dinsdag tegen het AD. Volgens de linkse oppositie wordt tot nu toe te weinig gedaan om huurders te helpen.

Woensdag wordt een spoedwet besproken in de Tweede Kamer die het mogelijk moet maken aflopende huurcontacten tot 1 juli tijdelijk te verlengen. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat mensen tijdens de coronacrisis hun huis uit worden gezet. Volgens de oppositiepartijen biedt die maatregel te weinig garanties, vooral voor de „ruim 200.000 huurders met tijdelijke contracten”.

„Als de verhuurder wil verbouwen of al een huurder heeft gevonden die meer betaalt, kan je alsnog uit je huis gezet worden”, schrijft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een persbericht. Ook zouden huurders beschermd moeten worden tegen huurverhoging. Per 1 juli mag de huur in de sociale sector met 5,1 tot 6,6 procent worden verhoogd, een percentage dat volgens de fracties berekend is op basis van de situatie van voor de coronacrisis, toen nog economische groei en lage werkloosheid voorspeld werd.

Tegen het AD zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders: „In gewone omstandigheden zijn woonkosten voor veel mensen al ontzettend hoog. Nu is het voor veel mensen bijna onmogelijk.”

De cijfers van makelaarsvereniging NVM van het eerste kwartaal herinneren aan een tijd vóór de coronacrisis. Hoe is het nu écht gesteld op de huizenmarkt?

Luchthaven Heathrow verwacht 90 procent minder vluchten in april

Heathrow Airport in Londen, de grootste en drukst bezochte Europese luchthaven, verwacht dat het aantal vluchten in april met 90 procent afneemt vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In een dinsdag uitgegeven persbericht zegt de directie van Heathrow dat het in maart al een afname van vluchten zag van 52 procent vergeleken met een jaar eerder. De vluchten die wél gingen, waren voornamelijk repatriëringsvluchten waarmee Britten werden opgehaald uit het buitenland.

Van de vijf terminals in Heathrow zijn er nog twee open. Door de uitbraak van het coronavirus hebben veel landen (gedeeltelijke) inreisverboden afgekondigd waardoor het internationale vliegverkeer grotendeels stilligt. Ook Nederlandse luchthavens lijden onder de crisis. Zo heeft Schiphol vijf van de zeven pieren moeten sluiten.

Lees ook: Ook op een stil Schiphol is afstand houden nog niet makkelijk

India verlengt lockdown met bijna drie weken

In India is de lockdown met bijna drie weken verlengd tot zondag 3 mei. Dat heeft premier Narendrda Modi dinsdag aangekondigd tijdens een tv-toespraak, melden Indiase media. Het huisarrest voor de 1,3 miljard inwoners van het land geldt sinds 25 maart. Zij mogen alleen naar buiten als dat strikt noodzakelijk is.

Modi zei dat de Indiase regering woensdag meer details zal bekendmaken over hoe de komende drie weken eruit gaan zien. Mogelijk worden vanaf volgende week in sommige delen van het land versoepelingen van de regels ingevoerd. In India zijn volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University 10.453 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Er zijn 358 mensen aan de gevolgen ervan overleden.

Lees meer over de Indiase lockdown die drie weken geleden werd aangekondigd: India gaat in grootste lockdown ooit ter wereld

Een vrouw in de Indiase stad Bangalore kijkt naar de toespraak van premier Modi over verlenging van de lockdown. Foto Jagadeesh NV

Daling in dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in Duitsland

Van maandag op dinsdag zijn bij het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, 170 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee is het officiële dodental in Duitsland gestegen tot 2.969. Het aantal gemelde sterfgevallen loopt waarschijnlijk achter op de werkelijkheid, omdat de registratie met enkele dagen vertraging plaatsvindt.

Er zijn in Duitsland tot nu toe 125.098 besmettingen met het coronavirus bekend, een toename van 2.082. Er is nu vier dagen op rij sprake van een minder sterke groei in het aantal vastgestelde besmettingen bij mensen die getest worden.

Dinsdag overlegt bondskanselier Angela Merkel samen met de leiders van de deelstaten of de landelijke maatregelen worden verlengd. De maatregelen verschillen per deelstaat, maar er gelden ook nationale bepalingen zoals een verbod op bijeenkomsten. Die regels zijn in ieder geval tot 19 april van kracht, het einde van de paasvakantie in Duitsland.

China gaat nog twee experimentele vaccins testen bij mensen

China heeft toestemming gegeven om twee experimentele vaccins tegen het coronavirus te gaan testen bij mensen. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld, schrijft Reuters.

De experimentele vaccins, die nog in een vroeg stadium van testen verkeren, zijn ontwikkeld door een biotechbedrijf uit Beijing en een farmaceutisch instituut uit Wuhan, het voormalige epicentrum van de uitbraak van Covid-19 in China.

De middelen zijn niet de eerste die zijn goedgekeurd voor testen bij mensen. In maart gaf China groen licht voor een klinische proef van een experimenteel vaccin dat is ontwikkeld door de Chinese academie van Militaire Medische Wetenschap, in samenwerking met biotechbedrijf CanSino. Ook in de Verenigde Staten loopt een klinische proef van een experimenteel vaccin dat wordt getest bij mensen.

China heeft inmiddels 82.249 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Dat aantal is maandag met 89 opgelopen. Het land maakt zich vooral zorgen om 'geïmporteerde' gevallen vanuit Rusland. In totaal zijn de afgelopen weken 409 gevallen van Covid-19 vastgesteld, waarbij het ging om patiënten die over land vanuit Rusland kwamen.

Werkers en vrijwilligers dragen vrijdag bedden naar een tijdelijk ziekenhuis voor patiënten met Covid-19 in Suifenhe, een stad in de Chinese provincie Heilongjiang aan de grens met Rusland. China Daily via Reuters

Bouterse biedt excuses aan voor niet naleven coronaregels

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandagavond (lokale tijd) zijn excuses aangeboden nadat hij zich niet had gehouden aan de voorgeschreven anderhalve meter afstand tussen mensen om verspreiding van het coronavirus virus tegen te gaan. Dat meldt het ANP.

In een speciaal opgenomen videoboodschap legde Bouterse uit dat hij zich in het weekend tijdens een bijeenkomst met jongeren niet aan de verplichte anderhalve meter afstand heeft gehouden. Volgens Bouterse werd hij aangesproken door een groepje jongeren om over een aantal problemen te praten. Voordat hij er erg in had, was de groep groter geworden dan de maximaal toegestane tien personen en werd ook de afstand uit het oog verloren, zei hij.

„Het was zeker geen goed voorbeeld”, aldus Bouterse. Er was geen opzet in het spel, zei hij. „Tegelijkertijd hebben we de Covid-19 regels overtreden en dan kun je dit als gezagdrager absoluut niet toestaan. Het is afkeurenswaardig. Wij bieden onze verontschuldigingen aan.”

Het filmpje waarop Bouterse met de jongeren te zien is, circuleerde al enkele dagen op sociale media en zorgde voor veel negatieve en verontwaardigde reacties. Zo sprak voorzitter Gregory Rusland van oppositiepartij NPS van een „totaal verkeerd signaal dat zeer gevaarlijk is voor de volksgezondheid en het doel om het coronavirus onder controle te houden”.

Ruim 1.500 nieuwe coronadoden in de VS

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1.509 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat is ongeveer gelijk aan een dag eerder, maar lager dan de dagen daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University, schrijft AFP.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan 580.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld, meer dan een kwart van het aantal gevallen wereldwijd. Mondiaal zijn volgens de telling van Johns Hopkins meer dan 1,9 miljoen gevallen geconstateerd (in werkelijkheid liggen de aantallen besmettingen hoger, omdat niet alle patiënten worden getest).

In New York, de zwaarst getroffen staat van de VS, zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden. Maar volgens gouverneur Andrew Cuomo is het ergste er „achter de rug", zei hij maandag. Hij wees daarbij op het dalende aantal ziekenhuisopnames.

Volgens de directeur van de Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Robert Redfield, naderen de Verenigde Staten de piek van de pandemie.

Trump botst met gouverneurs over bevoegdheid sluitingen op te heffen

De Amerikaanse regering is bijna klaar met een plan om de Amerikaanse economie te heropenen, na de wekenlange sluiting om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft president Donald Trump maandag gezegd tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Gouverneurs wijzen er echter op dat zij het laatste woord hebben over de vraag wanneer een begin kan worden gemaakt met de hervatting van normale activiteiten. Tien gouverneurs van staten aan de oost- en westkust hebben regionale pacten gesloten om te bepalen wanneer hun economieën geleidelijk weer kunnen worden opgestart, meldt AP.

New York, veruit de zwaarst getroffen staat, gaat samenwerken met de nabijgelegen staten New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Delaware en Pennsylvania om de maatregelen tegen het coronavirus te verzachten, zei gouverneur Andrew Cuomo maandag. Massachusetts sloot zich aan bij de groep.

Aan de westkust bereikten ook de gouverneurs van Californië, Oregon en Washington overeenstemming om te werken aan een gezamenlijke aanpak. De gouverneurs gaven geen streefdatum voor de heropening van bedrijven, scholen en andere instellingen. Zij benadrukten dat gezondheidsoverwegingen voorop staan.

Trump, die de zware economische klap van de coronacrisis achter zich wil laten, zei dat hij „totale” autoriteit heeft om te beslissen wanneer de beperkende maatregelen worden opgeheven. „De president van de Verenigde Staten beslist”, zei hij. „Dat gezegd hebbende, we gaan samenwerken met de staten.” Eerder op de dag schreef de president op Twitter dat een besluit „binnenkort” wordt genomen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....It is the decision of the President, and for many good reasons. With that being said, the Administration and I are working closely with the Governors, and this will continue. A decision by me, in conjunction with the Governors and input from others, will be made shortly!

Volgens juridische experts is de grondwettelijke macht van de president beperkt om steden en staten te dwingen te heropenen. Staten dragen volgens de grondwet verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid binnen hun grenzen.

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Iedere dag beginnen we een nieuw blog.

Het belangrijkste nieuws van maandag 13 april:

Lees hier het blog van maandag terug.