Brieven

Brieven 14/4/2020

Traceerapp

Welk kwaad kiezen we?

Het is te gemakkelijk om een aangedragen oplossing af te schieten zonder een alternatief te bieden (Een nieuw normaal zou zonder contactapp moeten kunnen, 9/4). Een oplossing moet er komen. Nog vele maanden doorgaan in de huidige situatie is geen optie. Soms moeten we kiezen uit twee kwaden.

Het nieuwe normaal (1)

Nu al spierpijn

„Het is geen sprint, maar een marathon”, zei directeur infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM (RIVM: Afschalen is nog lang niet aan de orde, 9/4). De huidige maatregelen gaan nog maanden duren. Voor een marathon train je maanden van tevoren. Hoe train je een alleenstaande oudere, een gezin of een organisatie die opeens in een marathon terecht is gekomen? Kunnen alle personal trainers en coaches die nu thuis zitten zich hierover buigen?

Het nieuwe normaal (2)

Niet te snel oordelen

Ilja Pfeijffer ziet ouderen veelvuldig buiten en denkt onwillekeurig: „We doen dit toevallig wel allemaal voor jullie, hoor” (Voor de tiende keer boodschappen doen, 9/4). Nee, Ilja, we doen het ook voor jou, of loop jij soms geen risico? Jammer van die bejaarden die je door de stegen ziet schuifelen, maar als ze dat niet doen kunnen ze over een week niet goed meer lopen. Al zijn er in iedere leeftijdsgroep aso’s, moeten we niet oordelen over elkaars leerproces. Op naar de 1,5-metereconomie!

Exitstrategie

Regio’s als proefkonijn

Na de intelligente lockdown is het tijd voor een intelligente open-up, en wel per direct. Beschouw de twaalf Nederlandse provincies als leerplekken om snel te ontdekken welke maatregelen werken en welke niet. Start de proef in de minst getroffen provincies. Start met die sociale activiteiten die het minste verspreidingsrisico hebben: basisonderwijs, afstand-sporten zoals tennis en golf, natuurrecreatie, horecaterrassen met 1,5m afstand. Laten we vooral niet meteen de verpleeghuizen bestormen of doorzakken in een slecht geventileerde kroeg. Als de versoepeling gefaseerd en gespreid gaat, raakt een eventuele nieuwe uitbraak tenminste niet het hele land en is er de zorgcapaciteit om die op te vangen.

oma vs. economie (1)

Wel een keuze

Volgens Van Wijnbergen kan ook zonder lockdown de economie niet goed draaien „vanwege massale infecties en uitvallende werknemers” (Zonder lockdown zijn de kosten pas echt hoog, 9/4). Geachte professor, wilt u dat nog even uitleggen? Het is toch niet zo dat zonder lockdown de beroepsbevolking massaal uitsterft?

Oma vs. economie (2)

Vanuit luxe gedacht

Rot toch op met je economie, kopt de column van Lotfi El Hamidi (8/4) Het stuit me tegen de borst. Ik had net een internationale conference call waarin ik verhalen hoorde uit landen als Bangladesh. Hoe mensen daar getroffen worden door de economische neergang. Dat kost mensen daar niet hun vakantie of hun abonnement op de krant, maar adequate zorg, veiligheid en onderwijs. Een uitspraak als ‘rot toch op met je economie’ kan alleen gedaan worden vanuit pure luxe.

Oma vs. Economie (3)

Alle levens zijn belangrijk

Hulde voor El Hamidi (Rot toch op met je economie, 8/4). Al vanaf het begin van de coronacrisis is er in de berichtgeving over het aantal overledenen steeds toegevoegd dat het vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte betreft. Een waardevolle, objectieve toevoeging om aan te geven wie tot de risicogroep behoort. Maar hij lijkt subjectief te zijn geworden. Alsof er staat: ‘Het zijn máár de ouderen of zieken.’

Correcties/aanvullingen

Hoogleraar

In de auteursnoot bij Gebruik ons om de crisis te bezweren (10/4, p. 19) stond dat Hans Heesterbeek hoogleraar diergeneeskunde is. Dat is fout. Hij is hoogleraar theoretische epidemiologie.