In beeld

Bosbranden brengen de kernreactor van Tsjernobyl opnieuw in gevaar

Hevige bosbranden rond de verlaten kernreactor van Tsjernobyl in het noordwesten van Oekraïne zorgen al ruim een week voor onrust onder de bevolking en milieuorganisaties. Volgens de regering in Kiev is er echter geen direct gezondheidsrisico en ligt het radioactieve afval uit de in 1986 ontplofte reactor veilig opgeslagen. Met blusvliegtuigen wordt gewerkt om het vuur, dat zich uitstrekt over een oppervlak van 35.000 hectare, onder controle te krijgen.
Brandweerlieden bestrijden een brand bij het Oekraïense dorp Rahivka, zo’n 30 kilometer van de exclusiezone rond de voormalige kernreactor van Tsjernobyl. De bosbranden ontstonden begin april, toen een inwoner uit het dorp droog gras en afval verbrandde. De branden zouden de reactor inmiddels tot op enkele kilometers zijn genaderd. Brandweerlieden zijn al dagen bezig het vuur onder controle te krijgen.
Foto EPA
Luchtfoto van 12 april waarop de branden te zien zijn die woeden in en rond de 30-kilometer brede exclusiezone van Tsjernobyl. De branden in het noordwesten van Oekraïne leken vorige week al onder controle, maar laaiden toch weer op. Inmiddels bestrijken ze een gebied van zo’n 35.000 hectare. Hoewel lokale organisaties en ook Greenpeace alarm sloegen, zou er volgens de autoriteiten in Kiev geen stralingsgevaar zijn voor omwonenden. Radioactief materiaal van de kernramp ligt opgeslagen in brandbestendige gebouwen.
Foto Volodymyr Sjoevajev / AFP
Luchtfoto van een brandend veld bij een rivier, nabij de exclusiezone rond Tsjernobyl. Door droogte en het warme weer van de afgelopen dagen kon het vuur zich snel verspreiden.
Foto Volodymyr Sjoevajev / AFP
Een rivier slingert door de verkoolde velden in de buurt van de exclusiezone, waar in 1986 een van de grootste kernrampen ooit plaatsvond.
Foto Volodymyr Sjoevajev/ AFP
Verkoolde bomen bij de nederzetting Poliske, op zo'n 60 kilometer van de kerncentrale.
Foto REUTERS
In de avond, vanaf het dak van de kernreactor is de omvang van de branden goed te zien. In 1986 ontplofte op deze plaats kernreactor nummer 4. Bij de explosie werd 400 keer meer radioactiviteit de lucht in geblazen dan door de Hiroshima-bom. Omdat de ramp dagenlang geheim werd gehouden en de bevolking niet tijdig werd gewaarschuwd, zouden tientallen omwonenden en hulpverleners sterven. aan stralingsziekte.
Foto AP via de Oekraïense politiedienst
Brandweerwagens en een auto staan geparkeerd langs een weg waar de bosbranden woeden. Oekraïne wordt regelmatig geteisterd door bosbranden.
Foto AFP
Een man houdt een meetapparaat voor een brandend huis in het dorpje Volodymyrivka, niet ver van de kernreactor. De foto is gemaakt door een lokale touroperator die op Facebook alarm sloeg over de situatie. De spookstad Pripjat, ooit een modelstad waar de werknemers van de kerncentrale mochten wonen, is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een toeristische trekpleister.
Foto Jaroslav Jemeljanenko /EPA
De verkoolde resten van een huis in het dorp Volodymyrivka, in het gebied bij Tsjernobyl.
Foto Jaroslav Jemeljanenko/EPA
Drie Oekraïense brandweermannen rusten uit tussen de verkoolde bomen. Een team van honderd brandweerlieden is al bijna twee weken op de grond en vanuit de lucht in touw om de branden onder controle te krijgen. Zij hopen dat de regen hen deze week een handje zal helpen bij het blussen.
Foto EPA