Zeker zes doden door tornado’s in Mississippi

Noodweer VS Ook andere staten in het zuiden van de Verenigde Staten werden midden in de coronacrisis geteisterd door zeer zware stormen.
Stormwaarschuwing van de NOOA (National Oceanic and Atmospheric Administration)

In de Amerikaanse staat Mississippi heeft een aantal krachtige tornado’s zondag aan zeker zes mensen het leven gekost en veel schade aangericht. Ook andere zuidelijke staten in de Verenigde Staten worden geteisterd door noodweer. Zo is er door de storm en regen ook de nodige schade en stroomuitval in Texas, Alabama en Lousiana.

In die laatste staat zijn ook zeker driehonderd huizen vernield en heeft het noodweer op een lokaal vliegveld voor zeker 30 miljoen dollar aan schade veroorzaakt aan vliegtuigen. De slachtoffers in Mississippi vielen in Walthall County, Lawrence County en Jefferson Davis County in het zuidwesten van de staat. De weerdienst NOAA had vooraf gewaarschuwd voor tornado’s met windstoten tot liefst 330 kilometer per uur en sprak van „een uitzonderlijke gebeurtenis”.

Coronavirus

Vanwege de uitbraak van het coronavirus twijfelden veel lokale autoriteiten in eerste instantie of ze wel schuilplaatsen moesten openen. De American Meteorological Society stelde heel duidelijk dat mensen zich vanwege de extreme weersomstandigheden absoluut in veiligheid moesten kunnen brengen. Daarbij moesten ze wel zoveel mogelijk anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

In Mississippi zijn tot zondag in totaal bijna drieduizend coronabesmettingen vastgesteld. Ook deze maandag worden op veel plekken in de Verenigde Staten weer zware stormen verwacht.