In beeld

De laatste plek voor coronapatiënten

Het door verschillende landen gemelde dodental als gevolg van het coronavirus duizelt soms. Ook lokale autoriteiten houden die ontwikkelingen amper bij en voor die functionarissen zijn die doden geen papieren realiteit. Overal ter wereld wordt gewerkt aan extra 'capaciteit', zoals nieuwe begraafplaatsen of tijdelijke, geïmproviseerde mortuaria, om de doden die vallen als gevolg van de pandemie, zo goed en zo kwaad als het kan te ruste te leggen.
Medewerkers van het Iraakse ministerie van Volksgezondheid dragen een kist van een persoon die stierf aan Covid-19, naar een nieuwe begraafplaats die speciaal is ingericht voor coronadoden, vlak buiten de stad Najaf. In Irak is het, net als in veel andere landen met een islamitische cultuur, gebruikelijk om de doden snel te begraven. Maar nu stuit die traditie op de angst voor besmetting met coronavirus - en is het door de noodmaatregelen die het openbaar leven in veel landen grotendeels platleggen, bovendien moeilijk om de ceremonies door te laten gaan.
Foto Anmar Khalil/AP
In de Amerikaanse stad New York kunnen de ziekenhuismortuaria de sterfgevallen amper verwerken. Donderdag lieten de autoriteiten weten dat er wordt gezocht naar een locatie waar tijdelijke graven kunnen worden onderhouden. Op deze foto is te zien hoe mensen worden begraven in een massagraf op een stuk grond op Hart Island, een klein eiland ten noordoosten van The Bronx.
Foto John Minchillo/AP
De staat New York maar ook zeker de stad zelf gelden als brandhaarden voor de corona-epidemie in de Verenigde Staten. Er zijn koelwagens uitgerukt en opgesteld, als extra capaciteit voor het opslaan van lijken.
Foto Justin Lane/EPA
Op een begraafplaats in Tel Aviv is een speciaal centrum ingericht om de lichamen van overleden Joodse coronapatiënten te behandelen.
Fotot Amir Cohen/Reuters
Bij de stad Dnipro, in Oekraïne, zijn alvast zo'n zeshonderd graven gegraven, ter voorbereiding op de sterfgevallen die de lokale autoriteiten nog verwachten.
Foto Stanislav Vedmid/AFP
Deze man graaft het graf voor de Iraanse journalist Abdollag Zavieh, die eind maart is overleden aan Codid-19. Zavieh is op een begraafplaats in Teheran begraven.
Foto Ali Khara/Reuters/WANA
Familieleden moeten vanaf afstand bidden bij het graf van een naaste, die overleed aan Covid-19. Deze luchtfoto werd tijdens de begrafenis gemaakt, op 26 maart in Jakarta.
Foto Fahmi Dolli/AFP
Ook in El Salvador treffen de autoriteiten alvast voorbereidingen voor een verwachte piek in sterfgevallen. Er werden 118 graven gegraven op de stadsbegraafplaats van hoofdstad San Salvador.
Foto Marvin Recinos/AFP
In Béthune, Frankrijk, werden eind maart vijftien nieuwe plekken klaargemaakt op een begraafplaats - in afwachting van nieuwe coronaslachtoffers. Het land heeft waarschijnlijk de piek in het aantal besmettings- en sterfgevallen nog niet bereikt.
Foto Denis Charlet/AFP
De familie van de 13-jarige Ismail Mohamed Abdulwahab rouwt vanaf de toegestande afstand. De tiener overleed begin april in een Londens ziekenhuis, nadat hij positief was getest op het coronavirus. Bij zijn begrafenis in het Kemnal Park Cemetery kon niet iedereen aanwezig zijn: Ismails moeder en zes broers en zussen zitten in thuisquarantaine.
Foto Aaron Chown/AP
Medewerkers van een mortuarium in Barcelona vervoeren een lijkkist voor een overleden coronapatiënt - ze moeten daarbij beschermende kleding dragen.
Foto Emilio Morenatti/AP
Ambtenaren van de Spaanse stad Guadalajara moeten elkaar desinfecteren, nadat ze een bezoek hebben gebracht aan de begraafplaats van de gemeente. Zij kwamen kijken hoeveel ruimte er nog is: er moeten snel 44 nieuwe graven worden klaargemaakt zodat nieuwe doden van de coronauitbraak te ruste kunnen worden gelegd.
Foto Nacho Izquierdo/EPA
Het kerkhof van Madrid. Deze foto is gemaakt kort na de begrafenis van een coronapatiënt op 25 maart.
Foto Bernat Armangue/AP
In Guayaquil, de grootste stad van Ecuador is begin april een tekort aan doodskisten ontstaan door het oplopende dodental van het coronavirus. Deze familie moet waarschijnlijk een kartonnen variant gebruiken, voor een overleden naaste.
Foto Vicente Gaibor/Reuters
Dit is de begraafplaats Angela Maria Canalis, in Guayaquil, de grootste van Ecuador. Mensen werken aan grafkelders. De medische autoriteiten van de stad stellen zelf 'overrompeld' te zijn door de uitbraak van het coronavirus in de stad.
Foto Vincente Gaibor del Pino/Reuters
Op de begraafplaats Vila Formosa, de grootste van Brazilië, in Sao Paulo, zijn ook veel nieuwe graven 'geopend'.
Foto Amanda Perobelli/Reuters