Laatste ontwikkelingen Covid-19

Gouverneur New York denkt dat ‘ergste achter de rug’ is

In Nederland zijn voor zover bekend 2.823 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 13 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump werkt naar heropening economie, gouverneurs eisen laatste woord op

Het belangrijkste nieuws van maandag:

Mogelijk 12 keer zo veel coronabesmettingen Brazilië

Het aantal werkelijke coronabesmettingen in Brazilië zou weleens twaalf keer zo hoog kunnen liggen als het officiële cijfer. Dat stelt een collectief van onderzoekers van verschillende Braziliaanse universiteiten maandag, schrijft persbureau Reuters. Als dit vermoeden klopt, zouden er niet zo'n 22.000 geïnfecteerden in het land zijn, maar meer dan een kwart miljoen.

De onderzoekers keken naar de verhouding tussen het aantal patiënten dat tot 10 april aan het virus bezweek of het overleefde. Vervolgens werd dit percentage vergeleken met het te verwachten aantal coronadoden, naar leeftijd, op basis van cijfers van de gezondheidsorganisaties wereldwijd. De onderzoekers denken dat slechts 8 procent van het aantal besmettingen bekend is.

In Brazilië worden alleen ernstig zieke mensen getest op het coronavirus en duurt het bovendien lang voordat testresultaten bekend zijn. Daardoor is er geen goed beeld van het verloop van de ziekte in het land.

De onderzoekers vrezen dat op deze manier een vertekend beeld kan ontstaan met als gevolg versoepeling van de maatregelen. President Jair Bolsonaro wil het gewone leven in Brazilië zoveel mogelijk in stand houden, terwijl experts en ook zijn minister van Volksgezondheid juist strengere maatregelen willen.

Lees ook deze reportage van onze correspondent Nina Jurna: Drugskartels nemen Covid-19 serieuzer dan Bolsonaro doet

Muzikale arts speelt viool voor coronapatiënten

„Wat doe je als je een muzikale arts bent en moet werken op Tweede Paasdag?”, vraagt het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Daar besloot een internist-nefroloog zijn viool mee te nemen naar de isolatieafdelingen. Op een video gedeeld op Facebook is te zien dat de arts een muziekstandaard in de gang heeft neergezet en met een mondkapje op speelt voor coronapatiënten. Daarmee zorgde hij voor „een mooi stuk muziek en afleiding”, schrijft het ziekenhuis.

Rotterdamse boa's belaagd na aanspreken groep op coronaregels

Twaalf buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) zijn zondagavond belaagd in Rotterdam nadat twee van hen een groep mensen hadden aangesproken die niet genoeg afstand hielden. Dat meldt omroep Rijnmond. Bij het incident raakten vijf boa's gewond, van wie twee naar het ziekenhuis moesten. Twee verdachten zijn aangehouden.

Het voorval ontstond zondagavond rond 17.30 uur in Rotterdam-Zuid. Een groep van zes mensen werd aangesproken op de coronamaatregelen. „Ze wilden niet meewerken, waarop mijn collega's bekeuringen uitdeelden”, zegt woordvoerder Eric Lakenman van de Nederlandse BOA-bond. „Op dat moment kwam er plotseling een groep van veertien man bij die de boa's aanviel.”

De situatie kwam pas onder controle nadat versterking van de politie arriveerde. Lakeman: „Er is tegen het hoofd geschopt en geslagen, er is een vinger uit de kom, een gescheurde achillespees en een vermoedelijke hersenschudding.”

Volgens Lakenman past het incident in „het landelijke plaatje”. „De irritatie neemt toe. Men klimt over hekken, reageert agressief als ze worden aangesproken op afstand houden of spuugt boa's onder”, zegt hij tegen Rijnmond. „Het kan normaal gesproken al escaleren, maar nu met deze maatregelen loopt het helemaal uit de hand. We hebben meer verdedigingsmiddelen nodig.”

Geesten houden inwoners Indonesisch dorp thuis

Geesten teisteren de inwoners van het dorp Kepuh op het Indonesische eiland Java. Mysterieuze in het wit geklede personen jagen de stuipen op het lijf jagen van nietsvermoedende voorbijgangers, is te zien op beelden van persbureau Reuters.

Het gaat om een bijzondere maatregel tegen de verspreiding van Covid-19. In Kepuh worden vrijwilligers ingezet als 'geesten' om ervoor te zorgen dat mensen uit angst thuisblijven.

De geesten zijn gebaseerd op de zogenoemde pocong, een bekend fenomeen in Indonesië en Maleisië: overleden personen van wie de ziel nog een aantal dagen blijft ronddwalen, voordat ze de aarde voorgoed verlaten. De ziel van een overledene zit vast in een levenloos lichaam, gewikkeld in witte gewaden en met een gepoederd gezicht en met kohl-potlood omrande ogen.

Net als in Nederland geldt in Indonesië geen volledige lockdown. Wel heeft president Joko Widodo inwoners gevraagd afstand te houden en goede hygiënemaatregelen te nemen. Het land telt na China het grootste aantal patiënten dat is overleden door corona in Azië. Om die reden nemen sommige gemeenschappen zelf maatregelen, zoals Kempuh, om het aantal mensen op straat terug te dringen.

In Indonesië is bij 4.557 mensen het coronavirus vastgesteld, en is van 399 mensen bekend dat zij aan het virus zijn bezweken, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Unversity. Onderzoekers van de Universiteit van Indonesië verwachten dat er in mei 140.000 doden en 1,5 miljoen besmettingen kunnen zijn zonder zwaardere bewegingsbeperkingen, schrijft Reuters.

Twitter avatar Reuters Reuters A village in Indonesia has deployed 'ghosts' to patrol the streets and scare people into staying home https://t.co/o4pHwT0kfr https://t.co/SdduNXHEpi

Frankrijk verlengt lockdown tot zeker 11 mei

Frankrijk verlengt de lockdown in de strijd tegen het coronavirus tot minstens 11 mei. Maar ook na die datum mogen cafés en restaurants nog niet heropenen. Grote bijeenkomsten zoals muziekfestivals blijven zeker tot juli verboden. Wel zullen de scholen geleidelijk heropenen vanaf 11 mei. Dat heeft president Emmanuel Macron maandagavond gezegd in zijn vierde toespraak tot de natie sinds het begin van de crisis.

Naar Macrons toespraak was met meer dan gewone belangstelling uitgekeken. De huidige maatregelen in Frankrijk werden op 17 maart afgekondigd voor twee weken; de laatste keer dat zij werden verlengd, werd er niet bij gezegd voor hoe lang. Op dat vlak bracht Macron in ieder geval meer duidelijkheid.

De maatregelen in Frankrijk zijn veel strenger dan in Nederland. Alleen essentiële beroepen mogen zich verplaatsen voor het werk. Alle winkels behalve voedingszaken en apothekers zijn gesloten. Burgers die naar de winkel willen of een wandeling willen maken moeten een attest invullen met daarop het tijdstip waarop zij hun huis hebben verlaten. Een uitstap mag maximaal een uur duren en niet verder dan een kilometer van huis. Al die maatregelen

Macron hamerde erop dat 11 mei niet het einde van de lockdown betekent maar „het begin van een nieuwe etappe”. De scholen gaan geleidelijk heropenen, maar het hoger onderwijs zal voor de zomer niet terugkeren in fysieke vorm.

Ook werknemers zullen opnieuw naar hun werk kunnen gaan vanaf 11 mei. Om dat te begeleiden belooft Macron een zo groot mogelijk aantal tests. Hij beloofde ook maskers voor alle Fransen. Volgens Macron is het mogelijk dat het dragen van maskers in het openbaar veralgemeend zal geraken. Maar hij had het niet over een verplichting.

In Frankrijk stond de teller zondag op 14.393 doden. Dat betekende 310 nieuwe sterfgevallen in de ziekenhuizen tegenover 345 zaterdag. Sinds verschillende dagen wordt een lichte daling vastgesteld van zowel het aantal doden als het aantal IC-opnames. Maar de daling wordt nog als te licht beschouwd om de maatregelen te kunnen opheffen. Het nationaal onderzoeksinstituut Inserm had eerder gepleit voor een verlenging van de lockdown tot mei of eventueel zelfs juni.

Agenten vragen voetgangers bj de Eiffeltoren om papieren. Foto Betrand Guay/AFP

Macron ging in zijn toespraak in op het leed van de getroffen families en loofde het verzorgend en ander essentieel personeel. Maar hij sprak ook over de moeilijkheid van de lockdown voor kroostrijke gezinnen die in kleine appartementen wonen. Hij zei dat al die inspanningen vruchten afwerpen en dat er hoop is dat de dalende curve van IC-opnames zich zal doorzetten.

De president ging ook in op de kritiek dat de Franse overheid te laat is opgetreden. Macron gaf toe dat er inschattingsfouten zijn geweest en dat er daardoor een gebrek is geweest aan materiaal in de ziekenhuizen. „Maar wij stonden tegenover een virus waarover weinig bekend was”, aldus Macron. Hij voegde eraan toe dat Frankrijk sindsdien de productie van maskers heeft vervijfvoudigd, dat er tienduizend beademingstoestellen zijn geproduceerd, dat het aantal IC-bedden op korte tijd is verdubbeld.

Zestig wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

Zestig wetenschappers waarschuwen het kabinet in een brief voor de gevaren van mogelijke tracking-, tracing- en gezondheidsapps bij de bestrijding van het coronavirus. „Of we het nu willen of niet, deze apps zullen een precedent scheppen voor toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën”, is te lezen in de brief.

De wetenschappers roepen daarom op om een „zeer zorgvuldige maatschappelijke en juridische afweging” te maken bij het gebruik van corona-apps. Ook pleiten ze ervoor om besluiten over het al dan niet inzetten van de apps aan experts uit verschillende vakgebieden over te laten. De experts zijn afkomstig uit verschillende vakgebieden, zoals technologie, kunstmatige intelligentie, ethiek, recht en de gedragswetenschappen. Ook NRC-columnist Maxim Februari ondertekende de brief.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maakte vorige week bekend dat het kabinet werkt aan twee apps die moeten helpen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoe de apps er exact uit moeten zien, is nog niet bekend. Tot dinsdagmiddag kunnen „bedrijven en deskundigen” ideeën voor zulke apps aandragen.

Lees ook dit opiniestuk: Zestig wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico's corona-apps

Het plan van corona-apps kwam het kabinet vorige week al op kritiek te staan van privacyvoorvechters, een zorg die de wetenschappers delen. Er moet bijvoorbeeld voor gezorgd worden dat de data „onder geen beding” gebruikt worden voor profilering of het maken van risico-classificaties bij verzekeringen, sociale uitkeringen, ontslagen of juist sollicitatiegesprekken.

En dat is niet het enige gevaar, stellen de wetenschappers. Met het coronavirus besmette gebruikers, of gebruikers die in de buurt van geïnfecteerden zijn geweest, zouden in hun vrijheid beperkt kunnen worden door deze apps. Dat zou kunnen „leiden tot discriminatie op grond van (vermoedelijke) ziekte”.

De wetenschappers benadrukken dat de werking van de apps van tevoren goed onderzocht en getest moet worden. „Ineffectiviteit en onbetrouwbaarheid” kan volgens de ondertekenaars juist tot schijnveiligheid leiden. Mensen denken dat ze tegen het virus beschermd zijn door een app, maar lopen daardoor juist meer risico omdat ze zich minder goed aan de maatregelen houden. Of omdat de overheidsmaatregelen daadwerkelijk versoepeld worden.

Bij de ontwikkeling van een app moeten daarom ook experts op het gebied van ethiek, sociale wetenschappen, recht en gedragswetenschappen betrokken worden, schrijven de wetenschappers. „De apps kunnen nooit een op zichzelf staande oplossing zijn”, aldus de wetenschappers. Maar, erkennen de experts, afhankelijk van de „doeltreffendheid, effectiviteit en betrouwbaarheid” van de apps, kunnen ze volgens de wetenschappers wel degelijk bijdragen aan de volksgezondheid.

Brede steun voor PvdA-plan voor vangnet flexwerkers

Flexwerkers die in de coronacrisis zijn ontslagen maar geen uitkering krijgen, moeten aanspraak kunnen doen op een speciale financiële regeling. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunen een plan van PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Ook GroenLinks steunt het initiatief.

De regeling richt zich op flexwerkers die sinds 1 maart hun baan zijn kwijtgeraakt en door de strenge bijstandseisen niet altijd een uitkering kunnen krijgen, bijvoorbeeld omdat hun partner een inkomen heeft, schrijft het AD. Gijs van Dijk (PvdA), Steven van Weyenberg (D66), Hilde Palland Mulder (CDA) en Paul Smeulders (GroenLinks) schrijven op Twitter dat ze dinsdag de motie zullen indienen met Judith Tielen (VVD) en Eppo Bruins (ChristenUnie).

Lees ook: Vooral jongeren met flexcontract melden zich voor bijstand

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) moet een „tijdelijke, uitvoerbare regeling” uitwerken voor de betreffende flexwerknemers. Een woordvoerder van de minister kan nog geen uitspraak over het voorstel doen, maar zegt het debat morgen af te wachten waarbij de motie naar verwachting wordt ingediend.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemt het plan een „mooie samenwerking tussen oppositie en coalitie om te voorkomen dat flexwerknemers die toch hun baan verliezen tussen wal en schip vallen”.

Twitter avatar dijkvangijs Gijs van Dijk De meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt mogen we niet vergeten. In goede samenwerking met @svanweyenberg is er een duidelijke oproep van de Tweede Kamer aan het kabinet: ontwerp ook een vangnet voor de flexwerkers. https://t.co/FN2FXTlLnM

‘Ik heb de mázzel dat ik het druk heb’

Managers van supermarkten wisten niet wat hun overkwam. Lange rijen voor de deur, lege schappen, chaotische bevoorrading, plexiglasschermen, strepen op de vloer. Drie van hen blikken terug op de voorbije weken.

Lees verder hoe managers van supermarkten terugblikken op de hamsterwoede

Ook tijdens Pasen blijven de bossen rustig

Het was op Tweede Paasdag zó rustig in de Nederlandse bossen, dat het wel „een gewone maandag” leek. Dat blijkt uit verslagen die Nederlandse boswachters uitbrachten, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. „Op zo'n dag dat iedereen vrij is, zie je toch dat mensen aan de oproep om thuis te blijven gehoor geven”, aldus de woordvoerder. Ook de rest van het weekend, toen het weer beter was, bleef het rustig in de bossen.

Parkeerplekken van natuurgebieden waren afgesloten en sommige populaire bestemmingen, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, waren helemaal dicht. „Het beleid is duidelijk: een blokje om in de buurt van je huis mag, maar ga niet helemaal met je auto op pad.” Ook had Staatsbosbeheer, dat zo'n vierhonderd 'normale' boswachters en honderd buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in dienst heeft, zeventig tot tachtig boa's ingezet in de bossen dit weekend. Dat is „veel meer” dan gewoonlijk. „We draaien op maximale capaciteit.”

Anders dan reguliere boswachters mogen boa's boetes uitdelen onder de noodverordening van de politie, die onder meer bepaalt dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Volgens de woordvoerder kwam het niet vaak tot het geven van boetes. Vorig weekend, toen de weersvoorspellingen ook goed waren, werd er een „handvol” uitgedeeld. Precieze gegevens over hoeveel boetes de bosboa's dit weekend uitdeelden, zijn er nog niet.

Waterparken trokken vanwege de hoge temperaturen wél meer bezoekers. Bij bijvoorbeeld de Maasplassen in Limburg en De Biesbosch nabij Dordrecht, waar de parkeerplekken ook waren afgesloten, was het drukker dan normaal. Staatsbosbeheer zegt dat het met name gaat om jongeren. Tot incidenten tussen bezoekers en handhaving kwam het volgens Staatsbosbeheer niet. „Als je ze aanspreekt, begrijpen ze het vaak wel.”

Twitter avatar staatsbosbeheer staatsbosbeheer Ook voor het paasweekend geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet naar natuurgebieden. Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon. https://t.co/wKUYHC5SJv https://t.co/GNf2mmngKc

Amazon zoekt nog eens 75.000 nieuwe werknemers

Webwinkel Amazon gaat nog eens 75.000 nieuwe werknemers aannemen. Dat is nodig vanwege de enorme toename van bestellingen sinds de coronacrisis, schrijft het bedrijf maandag.

De nieuwe vacatures komen bovenop de 100.000 nieuwe banen die Amazon vorige maand aankondigde. Die plekken zijn inmiddels allemaal opgevuld, zegt de grootste webwinkel ter wereld.

Eerder stelde Amazon al beperkingen in voor online winkelen om aan de toegenomen vraag te voldoen. Zo worden nieuwe klanten die boodschappen bestellen momenteel op een wachtlijst geplaatst. De openingstijden van sommige Whole Foods-supermarkten van Amazon zijn verkort, zodat het personeel meer tijd heeft voor online bestellingen. Het bedrijf zegt de capaciteit voor online orders met 60 procent te hebben uitgebreid sinds de uitbraak van Covid-19.

Amazon belooft 500 miljoen dollar (458 miljoen euro) opzij te zetten om de lonen van werknemers tijdens de pandemie te verhogen. Dat bedrag komt bovenop de eerder geïnvesteerde 350 miljoen dollar (320 miljoen euro). Amazon is in het verleden herhaaldelijk onder vuur komen liggen vanwege de slechte werkomstandigheden in magazijnen.

Het concern beschikt over 487 vestigingen van Whole Foods-supermarkten.

Dodental Italië stijgt met 566

In Italië zijn maandag nog eens 566 doden gemeld als gevolg van het nieuwe coronavirus. Dat is iets meer dan een dag eerder, toen 431 sterfgevallen werden vastgesteld. Dat melden Italiaanse autoriteiten, schrijft persbureau Reuters. Sinds half februari, toen het virus zich snel begon te verspreiden in Italië, zijn inmiddels zo'n 20.500 mensen in het Zuid-Europese land overleden aan Covid-19.

Gouverneur New York denkt dat 'ergste achter de rug' is, dodental boven de 10.000

Gouverneur Andrew Cuomo van New York denkt dat wat betreft de corona-uitbraak „het ergste achter de rug” is in de vooralsnog zwaarst getroffen Amerikaanse staat. Het aantal nieuwe gemelde sterfgevallen was met 671 het laagst sinds ongeveer een week en het aantal ziekenhuisopnames vlakt ook verder af. Dat zei Cuomo maandag tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de coronacrisis.

Het dodental in New York is inmiddels wel de 10.000 gepasseerd. Volgens de gouverneur wordt er gewerkt aan een plan zodat scholen en bedrijven zo snel mogelijk weer open kunnen. Daar zou later op maandag meer bekend over worden gemaakt.

Bekijk hier de persconferentie van gouverneur Cuomo:

Holding a briefing with updates on #Coronavirus. Watch Live: https://t.co/XX0lC3jtqk

— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) April 13, 2020

Politie deelt 1.800 boetes uit tijdens Pasen voor overtreden coronamaatregels

Tijdens Pasen zijn zo'n 1.800 boetes uitgedeeld aan groepen van drie of meer personen die in strijd met de coronamaatregelen te dicht bij elkaar waren. De politie schrijft maandag in een verklaring wel dat het verder „op de meeste plekken goed ging” en dat niet op grote schaal ingegrepen moest worden.

Veel meldingen waren vanwege jongeren die in groepjes over straat gingen en niet de vereiste anderhalve meter afstand hielden, zegt Nationaal Commandant Max Daniel in een reactie. „We treden altijd op, soms door te waarschuwen, maar ook door boetes uit te delen.”

Vanwege de gebruikelijke drukte tijdens Pasen hadden meerdere gemeenten al voorzorgsmaatregelen genomen, bijvoorbeeld door wegen of parken te sluiten. Op „sommige plekken” was het echter alsnog druk, stelt de politie. „De oproep van de overheid is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zeker met het mooie weer lijkt dat lastig.”

Overigens zijn deze politiecijfers onvolledig. Ook handhavers van gemeenten kunnen een boete uitschrijven, dat wordt echter niet centraal geregistreerd.

De politie krijgt sinds de coronamaatregelen verder minder meldingen binnen van diefstallen en inbraken. Wel wordt er vaker melding gedaan van geluidsoverlast of burenoverlast.

Het laatste nieuws

De belangrijkste ontwikkelingen omtrent de uitbraak van het coronavirus van maandag tot nu toe:

 • Het aantal coronapatiënten dat op Nederlandse intensive cares ligt, is sinds maandag met 20 afgenomen. Momenteel worden 1.338 mensen die aan Covid-19 lijden verzorgd op een IC. Ernst Kuipers, voorzitter van van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt het „hoopgevend” dat de „geleidelijke daling stabiel lijkt”.
 • Het RIVM heeft 86 nieuwe meldingen gekregen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het dodental is daarmee opgelopen tot 2.823.
 • Kwekers zijn maandag vervroegd begonnen met het weghalen van bloembollen uit hun velden, in de hoop dat bezoekers wegblijven. Ondanks oproepen om thuis te blijven vanwege het coronavirus, was het dit weekend erg druk in de Bollenstreek.
 • De branchevereniging van pakketbezorgers stapt naar de rechter om een tariefverhoging af te dwingen. De eis is dat PostNL speciale coronatarieven invoert omdat het bezorgwerk momenteel zwaarder zou zijn.
 • President Trump heeft zondagnacht een post op Twitter geretweet die oproept tot het ontslag van viroloog Anthony Fauci, hoofd van de Amerikaanse variant van het RIVM. Fauci had gesuggereerd dat de regering meer levens had kunnen redden als eerder vergaande maatregelen waren getroffen.

Eerste dode aan boord van vliegdekschip USS Theodore Roosevelt

Een bemanningslid van de USS Theodore Roosevelt is overleden aan Covid-19. Dat heeft de Amerikaanse marine maandag bekendgemaakt in een persverklaring. Het is de eerste coronadode aan boord van het Amerikaanse vliegdekschip, dat de afgelopen weken het middelpunt is geworden van een rel binnen de Amerikaanse marine.

Nadat bij meerdere matrozen het coronavirus was vastgesteld, klaagde voormalig commandant Brett Crozier in een brief over de gebrekkige bescherming van zijn bemanning. Minister van Marine Thomas Modly besloot daarop Crozier uit zijn functie te plaatsen. Vijf dagen later werd de minister zelf gedwongen om zijn functie neer te leggen, nadat hij in een toespraak zich neerbuigend had uitgelaten over Crozier.

De Roosevelt, een van de grootste marineschepen ter wereld met een 4.000 bemanningsleden, ligt inmiddels in een haven van het eiland Guam op de Stille Oceaan waar zieken naar het ziekenhuis kunnen. Bij de overleden matroos was vorige week Covid-19 vastgesteld. Inmiddels zijn zeker 585 bemanningsleden positief getest.

Bollenkwekers verwijderen vervroegd bloemen om bezoekers te ontmoedigen

Kwekers in de Bollenstreek zijn maandag vervroegd begonnen met het weghalen van bloembollen uit hun velden, in de hoop dat bezoekers wegblijven. Dat meldt Omroep West. De Bollenstreek is in het voorjaar, met velden vol bloeiende bloemen, een veelbezochte attractie voor binnenlandse en buitenlandse toeristen.

Ondanks oproepen om dit jaar vanwege het coronavirus niet te komen, melden verschillende gemeenten dit Paasweekend „toch veel bezoekers”. Op zondag zetten de gemeenten de wegen tussen de bollenvelden voor bezoekers af. „We hadden verwacht een rustige Pasen te hebben, maar dat werd het dus verre van”, vertelt kweker Simon Pennings tegen Omroep West. Zaterdag zette hij zelf dranghekken rond zijn velden, maar ook dat baatte niet. „Mensen stonden opnieuw in de velden”, aldus Pennings.

Op maandagochtend begon de kweker daarom met het verwijderen van de bloembollen uit zijn velden. De bollen zelf zijn bedoeld voor de export. Maar het vroegtijdig verwijderen heeft financiële gevolgen voor de kwekers. De bloemen worden gewoonlijk gekeurd voordat ze van de velden gehaald worden, op verzoek van sommige exportlanden. Dit jaar hebben de kwekers geen tijd gehad voor de keuring, waardoor de bollen aan minder landen verkocht kunnen worden. „Het is een paardenmiddel, maar het laatste wat je wil is dat er weer een mini-uitbraak van het coronavirus komt”, verklaarde Pennings.

Een kweker in de Bollenstreek haalt maandag bloemen eerder weg. Foto Sem van der Wal/ANP

Dodenaantal VK stijgt met 717 slachtoffers

In het Verenigd Koninkrijk zijn 717 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus gemeld. Het totaal aantal slachtoffers komt daarmee op 11.329, maakte het Britse ministerie van Volksgezondheid maandag bekend volgens persbureau Reuters. Alleen mensen die in het ziekenhuis zijn overleden worden hierbij geteld, dus het werkelijk aantal doden ligt waarschijnlijk hoger. Ook kan er één of meerdere dagen vertraging zitten tussen het moment dat iemand komt te overlijden en wanneer hier melding van wordt gedaan.

Het aantal meldingen van Britten bij wie Covid-19 is vastgesteld steeg met 4.300. In totaal zijn er nu 88.621 coronapatiënten bekend in het land. Eén van hen is premier Boris Johnson. Zondag werd hij ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij daar een week deels op de intensive care moest doorbrengen. Johnson zal zijn taken als premier voorlopig nog niet oppakken. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab neemt voorlopig de taken waar van Johnson.

Klooster in Kiev brandhaard van infecties

Het beroemde holenklooster van Kiev is het epicentrum geworden van nieuwe corona-infecties in Oekraïne. Dit weekend werden opnieuw 63 besmettingen vastgesteld in de Oekraïense hoofdstad die teruggevoerd konden worden op bezoekjes aan het religieuze complex. Het aantal ‘kloosterbesmettingen’ ligt nu op 90, zo meldden Oekraïense media op maandag. In totaal zijn in Oekraïne 3.102 besmettingen geteld en 93 doden.

Nadat eerder deze maand verdenkingen rezen dat het klooster een coronahaard kon worden, liet burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev het duizend jaar oude complex afsluiten voor publiek. Ook stuurde hij een team van medici naar het klooster om de monniken te testen op het virus. Het holenklooster, beroemd om zijn ondergrondse gangenstelsel met gemummificeerde monniken, is zeker rond de paasviering een belangrijke plek voor gelovigen.

Patriarch Pavel, leider van het Moskouse Patriarchaat van de Oekraïense kerk, kwam eerder deze maand in opspraak toen hij verkondigde dat het virus veroorzaakt wordt door „menselijke zonde” en bestreden dient te worden met gebeden. Maar toen het virus zich verspreidde, gaf hij toe de situatie te hebben onderschat. „Je kunt ook iets zeggen en dan van mening veranderen”, aldus de patriarch tegen Reuters over zijn inkeer. De geestelijke sprak berichten dat hijzelf besmet zou zijn tegen. „Het is beter om het evangelie te lezen dan het internet.”

Een ambulance bij het Holenklooster van Kiev. Foto Serhei Supinsky/AFP

Drukbezocht crossterrein Almere gesloten

Een braakliggend terrein in de gemeente Almere is afgesloten nadat afgelopen weekend grote groepen zich er hadden verzameld voor een motorcross. Burgemeester Franc Weerwind, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, noemt het in een verklaring vanwege de coronacrisis „onwenselijk” dat dit soort activiteiten alsnog gehouden worden.

Toezichthouders zagen dat op verschillende momenten dertig tot 150 mensen tegelijkertijd op het terrein waren om te motorcrossen of er naar te kijken. De burgemeester wil voorkomen dat er opnieuw grote groepen mensen bij elkaar komen, en doet daarom beroep op een noodverordening om het gebied langs de Blokkenmatweg volledig af te sluiten.

Eerder richtte burgemeester Weerwind zich in video direct tot jongeren in Almere, waarin hij de corona-maatregelen van het kabinet onderstreept.

Waarom veel meer zwarte Amerikanen sterven aan Covid-19

Van erfelijke aanleg tot scheve sociaal-economische verhoudingen: de statistieken laten zien dat zwarte Amerikanen harder worden getroffen dan welke bevolkingsgroep ook. Harder dan de Latino’s die in de brandhaarden van New York relatief de grootste slachtoffergroep vormen. En veel harder dan witte Amerikanen.

 

Lees verder: Eén op de drie opgenomen Covid-19-patiënten is zwart, terwijl ze maar 13 procent van de bevolking uitmaken.

Branchevereniging pakketbezorgers naar rechter voor hogere (corona)tarieven

Branchevereniging BVPD stapt naar de rechter om een tariefverhoging voor pakketbezorgers af te dwingen. Dat zegt een woordvoerder van de organisatie maandag tegen NRC. Bovenop een reguliere tariefverhoging wil de BVPD dat PostNL speciale coronatarieven invoert omdat het bezorgwerk momenteel zwaarder zou zijn.

De Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) had PostNL maandagochtend 09.00 uur als deadline gegeven om aan meerdere eisen te voldoen. De branchevereniging wil dat werkuren volledig worden uitbetaald en er niet automatische pauzes worden ingerekend als bezorgers langer dan een kwartier geen handtekening ontvangen.

Bovendien zijn volgens de BPVD de tarieven al jaren niet toereikend en zou het werk van bezorgers de afgelopen weken ook nog eens lastiger zijn geworden. Het is zo druk als het „normaal alleen rond Sinterklaas en Kerst” is, schrijft de belangenvereniging in een brief aan PostNL. Ook zou de druk op bezorgers zijn gegroeid omdat veel collega's ziek thuiszitten.

PostNL zegt in een maandagochtend verstuurde mail aan BVPD het „onbegrijpelijk” te vinden dat de branchevereniging „juist dit moment kiest voor een grootscheepse publicitaire actie en het dreigement om PostNL 'voor de rechter te slepen'”. Volgens PostNL is de werkdruk niet hoger geworden, onder meer doordat het rustig is op de weg en bijna alle klanten thuis zijn om pakketjes in ontvangst te nemen. „Samen verkeren we in de gelukkige omstandigheid dat we ons in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over gebrek aan werk”, aldus PostNL in de mail.

De strijd tussen de BVPD en PostNL over tariefverhoging loopt al jaren. Volgens PostNL is de belangenvereniging niet de juiste gesprekspartner en onderhandelt het postbedrijf alleen direct met ondernemers. Volgens de BVPD maakt PostNL „misbruik van zijn monopoliepositie”. Om die reden zal de vereniging ook een klacht indienen bij de Autoriteit Consument & Markt, zegt de BVPD-woordvoerder.

Opnieuw daling aantal patiënten op intensive care

Het aantal patiënten op de intensive care is weer gedaald. Momenteel liggen er 1338 zieken op de IC, 20 minder dan een etmaal eerder. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maandagmiddag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP.

Ernst Kuipers, voorzitter van van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt het „hoopgevend” dat de „geleidelijke daling stabiel lijkt”. Zondag werd een afname van 33 gemeld. Van alle Nederlandse IC-patiënten liggen er momenteel 55 in Duitsland. De afgelopen 24 uur zijn er bovendien elf verplaatsingen geweest tussen de regio's.

„We krijgen meer verzoeken om terugplaatsingen, ook binnen Nederland. Meestal betreft het regio’s die nog altijd overbelast zijn”, zegt Kuipers. „Daarom kunnen we aan die verzoeken nog niet zo vaak gehoor geven. Wanneer de bezetting van ic-bedden verder afneemt, kunnen we proberen die verzoeken te honoreren.”

President Trump retweet post die oproept tot ontslag viroloog Fauci

President Trump heeft zondagnacht een post op Twitter geretweet die oproept tot het ontslag van Anthony Fauci, hoofd infectieziekten van de Amerikaanse overheid. De viroloog had in een interview gesuggereerd dat de regering meer levens had kunnen redden als eerder vergaande maatregelen waren getroffen.

De betreffende tweet komt van een Republikeinse politicus die vindt dat Trump de crisis goed heeft aangepakt door het verkeer uit China aan banden te leggen. Het bericht eindigt met de hashtag #FireFauci, 'ontsla Fauci'. President Trump heeft de tweet inmiddels van zijn eigen tijdlijn verwijderd.

Fauci is het hoofd van het Amerikaanse variant van het RIVM. Daardoor is de viroloog het wetenschappelijke boegbeeld van de strijd tegen het coronavirus in het land. Zondag suggereerde hij in een interview met omroep CNN dat minder mensen zouden zijn overleden als „helemaal aan het begin alles op slot was gegaan”. Alleen was hier toen volgens Fauci „veel weerstand tegen”.

Ook Trump wilde in het begin geen lockdown, omdat dit de economie zou schaden. Fauci en zijn team hadden in de tweede week van februari een lijst maatregelen opgesteld, waaronder het sluiten van scholen en horeca. De Amerikaanse overheid nam deze maatregelen pas in het midden van maart over.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Sorry Fake News, it’s all on tape. I banned China long before people spoke up. Thank you @OANN https://t.co/d40JQkUZg5

Fauci is now saying that had Trump listened to the medical experts earlier he could've saved more lives.

Fauci was telling people on February 29th that there was nothing to worry about and it posed no threat to the US public at large.

Time to #FireFauci...

— DeAnna Lorraine 🇺🇸 (@DeAnna4Congress) April 12, 2020

Fauci staat sinds 1984 aan het hoofd van het Amerikaanse instituut voor infectieziektebestrijding en adviseert sinds Ronald Reagan alle Amerikaanse presidenten. De afgelopen weken is hij naar de voorgrond getreden als de expert die onwaarheden van de president herhaaldelijk moest corrigeren.

Lees ook: Dit portret van Anthony Fauci door onze Amerika-correspondent Bas Blokker

Duizenden arrestaties in Marokko voor overtreden coronaregels

In Marokko zijn afgelopen weekend meer dan 4.300 mensen gearresteerd omdat ze zich niet aan de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus hielden. Dat meldt de Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN maandag. Meer dan de helft van alle arrestanten is vastgezet. Sinds medio maart geldt in verband met het coronavirus een medische noodtoestand in Marokko en zijn een kleine 29.000 Marokkanen gearresteerd. Ruim 15.500 van hen zullen worden vervolgd.

Burgers moeten binnen blijven van de autoriteiten. Vorige week werd het bovendien verplicht om buiten de deur een mondkapje te dragen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Straffen voor het schenden van die regels lopen uiteen van geldboetes (tot omgerekend 124 euro) tot celstraffen van maximaal drie maanden. De politie en het leger patrouilleren op grote schaal om naleving van de maatregelen te controleren.

De meeste arrestaties zijn verricht in de steden Rabat en Casablanca. In Marokko is tot dusver bij ruim 1.700 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben. 120 patiënten zijn overleden.

#COVID__19
بلغ عدد الموقوفين بسبب خرق حالة الطوارئ الصحية خلال الأربع والعشرين ساعة الماضية: 2122 شخصا، تم إيداع 1246 منهم تحت الحراسة النظرية
وبلغ إجمالي الأشخاص المضبوطين منذ بدء حالة الطوارئ 28.701 شخصا، بينهم 15.545 تم وضعهم تحت الحراسة النظرية وتقديمهم أمام النيابة العامة. pic.twitter.com/ZZPcd3PiGi

— DGSN MAROC (@DGSN_MAROC) April 12, 2020

RIVM meldt 147 nieuwe ziekenhuisopnames en 86 sterfgevallen

Het afgelopen etmaal is het totale aantal ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus opgelopen met 147. In totaal zijn daarmee 8.729 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. Het betreft niet allemaal mensen die tussen zondagmiddag en maandagmiddag zijn opgenomen: ziekenhuizen geven gegevens vaak met één of meerdere dagen vertraging door aan het RIVM.

Ook meldde het RIVM 86 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus. Het totale dodental in Nederland komt daarmee op 2.823. Ook in deze meldingen zit een vertraging van één of meerdere dagen.

In totaal zijn er 26.551 Nederlanders positief getest op het virus. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen met symptomen getest wordt.

Maandagmiddag om 16.00 uur worden ook de jongste cijfers van coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares bekendgemaakt. Het aantal Covid-19-patiënten op IC's nam van zaterdag op zondag af met 33, waardoor het totale aantal coronapatiënten op de intensive care zondag op 1.358 lag.

Tweehonderd buitenlandse zorgmedewerkers mogen nog niet in Nederland aan de slag

Ruim tweehonderd buitenlandse artsen en verpleegkundigen die zich hebben aangemeld om te helpen in de Nederlandse zorg, kunnen nog niet aan de slag in ziekenhuizen. Dat zei Nafise Ghalandari, voorzitter van de Vereniging Buitenlands Gediplomeerde Artsen (VBGA), maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Geen van de aangemelde zorgmedewerkers is opgenomen in het zogenoemde BIG-register van medisch personeel, en dus niet bevoegd om als arts of verpleegkundige te werken.

Wel zijn alle tweehonderd zorgmedewerkers in het buitenland gediplomeerd. „Ze hebben vaak veel ervaring, soms ook specialistische”, aldus Ghalandari. Voordat buitenlandse zorgmedewerkers in het BIG-register opgenomen kunnen worden, moeten ze een aantal taal- en praktische toetsen afleggen, en maandenlang co-schappen lopen. Van de helft van de personen die zich hebben aangemeld, is volgens Ghalandari inmiddels vastgesteld dat ze de Nederlandse taal beheersen.

Lees ook: Duizenden ex-zorgmedewerkers gaan weer aan de slag vanwege de uitbraak van het coronavirus

„Het proces duurt echt te lang voordat je hier aan de slag kunt”, aldus Ghalandari. Vervelend, zegt ze, want veel van de gediplomeerde artsen zitten nu thuis op de bank, terwijl ze kunnen én willen helpen. „Veel artsen hebben ook ervaringen met pandemieën in hun eigen land.”

De VBGA vroeg drie weken geleden in het buitenland gediplomeerde artsen en verpleegkundigen zich te melden als ze willen werken in de zorg, om zo de werkdruk in Nederlandse zorginstellingen tijdens de coronacrisis te verlichten. De organisatie gaat nu in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in de hoop het buitenlandse zorgpersoneel in Nederland toch nuttig in te zetten.

Acht vragen over een dreigende voedselcrisis

Van de aspergeteelt in West-Europa tot de rantsoenen in vluchtelingenkampen; de gevolgen van de coronamaatregelen zijn goed voelbaar in de voedselvoorziening. Academici, de voedingsindustrie, landbouwlobbyisten en ngo’s roepen wereldleiders op tot een gecoördineerde actie om grootschalige honger te voorkomen, vooral in Afrika. Acht vragen over de invloed van Covid-19 op de voedselvoorziening.

 

Lees hier het vragenstuk: Zijn mensen anders gaan eten door de coronacrisis?

Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen neemt geleidelijk af

In België zijn het afgelopen etmaal 310 nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers die het Belgische Nationaal Crisiscentrum maandag publiceerde. Het totale aantal patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen is „sinds begin april” geleidelijk aan het dalen, aldus viroloog Steven Van Gucht. „Dat is bemoedigend, maar de weg is nog lang.”

Momenteel liggen 1.234 Belgen op de intensive care, een stijging van twee ten opzichte van gisteren. In dezelfde periode zijn 303 nieuwe Belgische coronadoden gemeld. Opvallend hierbij is dat 195 van hen in verzorgingshuizen overleden. Wel gaat het hierbij vaak om vermoedelijke coronabesmettingen, aangezien in deze zorginstellingen patiënten veelal niet getest zijn. „Dit zijn mensen die waarschijnlijk gestorven zijn met het virus”, aldus Van Gucht, die de Belgische cijfers elke dag bekendmaakt. „Maar het virus is niet noodzakelijk de hoofdoorzaak van het overlijden.”

Het officiële dodental in België is sinds maandag 3.903. Ruim 40 procent van deze gemelde coronaslachtoffers overleed in verpleeghuizen. Volgens Van Gucht ligt het dagelijkse dodental „nog steeds heel hoog” en gaat het „waarschijnlijk nog stijgen de komende dagen”. Doordat coronapatiënten veelal weken in ziekenhuizen liggen voordat zij komen te overlijden, zijn ontwikkelingen in het aantal ziekenhuisopnames pas later terug te zien in sterftecijfers.

Oppositiepartijen Suriname: Bouterse negeert eigen coronaregels

De Surinaamse oppositie is verontwaardigd om een video die de site Starnieuws maandag publiceerde, waarop president Desi Bouterse als middelpunt van een bijeenkomst in een buitenwijk van Paramaribo te zien zou zijn. NRC heeft niet kunnen achterhalen of de betreffende beelden ook daadwerkelijk van het afgelopen weekend zijn, maar te zien is hoe Bouterse zich buiten begeeft in een gezelschap van meer dan tien mensen. „Een totaal verkeerd signaal,” zegt voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname tegen Starnieuws.

Voor maandag stond een bijeenkomst met alle partijen in de Nationale Assemblée, het Surinaamse parlement, gepland. Die is om nog onduidelijke redenen afgelast. Samenkomsten van meer dan tien mensen zijn in Suriname in verband met het coronavirus verboden. Vrijdag kondigde Bouterse aan dat hij deze en andere maatregelen twee weken verlengde.

Ondanks weerstand van de gehele oppositie is vorige week woensdag een wet aangenomen die de regering-Bouterse voor een periode van ten minste drie maanden buitengewone bevoegdheden geeft. Zo komt er een noodfonds van omgerekend 400 miljoen euro, dat de regering naar eigen inzicht – en dus zonder goedkeuring van het parlement – mag uitgeven. De oppositie vreest dat het geld aan propagandadoeleinden zal worden besteed. Volgende maand worden in Suriname verkiezingen gehouden.

517 nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld in Spanje

Sinds zondagmiddag heeft het ministerie van Volksgezondheid in Spanje 517 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen genoteerd. In totaal zijn in het land voor zover duidelijk nu 17.489 mensen overleden aan het coronavirus.

Het Spaanse sterftecijfer schommelt de laatste paar dagen heen en weer: van 510 op zaterdag, naar 619 zondag en 517 maandag. Net als in Nederland zit er enige vertraging tussen het moment van overlijden en registreren. Meer dan 169.496 mensen zijn in Spanje getest op het coronavirus. Van 64.727 van hen is duidelijk dat ze zijn hersteld.

De strenge lockdownmaatregelen in Spanje zijn maandag enigszins versoepeld. De politie deelde op stations mondkapjes uit aan mensen die weer naar hun werk gaan. Meerdere fabrieken openen deze week de deuren weer.

In Iran heeft de regering de afgelopen 24 uur het overlijden van nog eens 111 coronapatiënten geregistreerd. Sinds de uitbraak heeft Iran officieel 4.585 dodelijke slachtoffers gemeld, hoewel in binnen- en buitenland scepsis bestaat over de waarachtigheid van die cijfers. In totaal zijn 73.303 mensen in Iran positief getest op Covid-19. Sinds zondag zijn 1.617 nieuwe besmettingen gemeld.

Bestaat er inderdaad geen tegenstelling tussen volksgezondheid en economie?

Weegt het redden van levens op tegen de economische schade die daardoor wordt aangericht? Om dat te beoordelen, moet je de schade die de lockdownmaatregelen veroorzaken, afwegen tegen de gevolgen van het vrij laten woekeren van het coronavirus. Maar ook moet je meenemen wat de gezondheidsschade is in beide scenario’s. NRC-redacteuren Joris Kooiman en Floor Rusman analyseren.

 

De lockdown is ook economisch verdedigbaar – althans voorlopig.

Huiselijk geweld toegenomen op Sint Maarten, premier verbiedt alcohol

Op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten wordt voor een periode van ten minste twee weken geen alcohol verkocht. Dat heeft premier Silveria Jacobs zondagavond aangekondigd, meldt de lokale krant The Daily Herald. Sinds het eiland twee weken geleden grotendeels op slot ging, is huiselijk geweld volgens Jacobs op Sint Maarten toegenomen.

Door de verkoop van alcohol aan banden te leggen, hoopt de premier die toename iets af te zwakken. „Hoewel alcohol voor de meeste mensen onschuldig is, kan het bij sommige Sint Maartenaren tot agressie leiden.” Omdat hele gezinnen thuiszitten, neemt de stress toe, zegt Jacobs. In combinatie met alcohol kan dat volgens de premier gewelddadige gevolgen hebben. „En omdat kinderen nu niet naar school zijn, kunnen ze dat geweld ook niet melden.”

De premier raadt mensen die afhankelijk zijn van alcohol aan „een andere hobby te zoeken”. Op Sint Maarten zijn sinds de uitbraak van het coronavirus voor zover bekend vijftig mensen besmet geraakt. Negen mensen overleden aan de gevolgen ervan. Op Sint Maarten kan sinds vrijdag niet meer worden getest op corona omdat er volgens premier Jacobs geen testen meer zijn. Ze zei zaterdag niet te weten wanneer er weer nieuwe coronatesten binnenkomen.

De Curaçaose minister van Volksgezondheid Camelia Römer kondigde zondag aan dat de lockdown op dat eiland met ten minste twee weken wordt verlengd. Op Curaçao is van veertien mensen bekend dat ze het coronavirus hebben. Daar is één iemand overleden aan de complicaties.

WHO: wereldwijd wordt aan zeventig coronavaccins gewerkt

Wereldwijd wordt momenteel aan zeventig vaccins tegen het coronavirus gewerkt. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dit weekend publiceerde. Naast meerdere Chinese, Japanse en Amerikaanse laboratoria, staan ook bedrijven uit onder meer België, Duitsland en Spanje op de lijst.

Drie van de zeventig onderzoeken uit het overzicht zijn in een verder gevorderd stadium. Onderzoekers testen de vaccins die daar worden ontwikkeld momenteel op mensen. Met name een experimenteel middel waaraan een Hongkongs bedrijf en een Chinese universiteit samen werken, zit al ver in het testproces, schrijft persbureau Bloomberg.

Omdat de huidige anti-coronamaatregelen naar verwachting onvoldoende zullen zijn om het coronavirus uit te bannen, zijn universiteiten, farmaceutische bedrijven en laboratoria over de hele wereld naarstig op zoek naar een werkend vaccin. Zij proberen om het normaal gesproken trage proces van ontwikkelen, testen en goedkeuren van middelen zo sterk mogelijk te comprimeren. Eerder heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd dat ze verwacht dat er mogelijk aan het eind van het jaar een vaccin ontwikkeld zal zijn.

Het Belgische Janssen Pharmaceutical Companies, dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson, werkt in Leiden aan een vaccin. Foto Alexander Schippers/ANP

Geen gewoon paasweekend in Polen

Een Poolse priester laat zich staand in een auto langs de huizen rijden om bewoners te zegenen, nu zijn kerk tijdens Pasen leeg moet blijven. Zorgt corona voor religieus reveil in een toch al aartskatholiek land? NRC-correspondent Emilie van Outeren ging op reportage in het dorp Charlupia Mala.

 

Het echoot deze Pasen in de lege kerk: „Juist in deze tijd willen we samen zijn, dat is wat ons sterk maakt”

Alabama mag abortusrechten niet opschorten om corona

De Amerikaanse staat Alabama mag zijn plan om abortus te verbieden nu de uitbraak van het coronavirus ziekenhuizen extra belast, niet doorzetten. Dat heeft een rechter in de staat in het zuiden van de Verenigde Staten zondag besloten, meldt persbureau AP. In meerdere staten is abortus - al decennia een gevoelig strijdpunt tussen conservatieve en progressieve Amerikanen - tijdelijk opgeschort omdat het onder niet-noodzakelijke zorg zou vallen.

Volgens Alabama moesten bedden, apparatuur en personeel die ingezet kunnen worden om de coronapandemie te bestrijden, daarvoor worden vrijgehouden. Abortusklinieken spanden daarop een zaak aan in de hoop hun werk te kunnen blijven doen. Met succes. „De inspanningen om Covid-19 te bestrijden, wegen niet zwaarder dan de blijvende schade die wordt berokkend door een individu het recht te ontzeggen haar zwangerschap te beëindigen”, aldus de rechter. De zorginstellingen die abortussen verzorgen, kunnen volgens de rechter op individueel niveau beslissen of een ingreep al dan niet kan wachten.

De uitspraak van de rechter is een overwinning voor Amerikaanse abortusvoorstanders, die ook in andere staten via de rechter proberen af te dwingen dat klinieken hun werk kunnen blijven doen. In Texas, Ohio en Oklahoma lopen nog rechtszaken tegen anti-abortusmaatregelen die door de staten zijn genomen gedurende de coronacrisis.

126 Duitsers overleden aan Covid-19, 2.799 in totaal

In Duitsland zijn sinds zondagochtend 126 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. In totaal zijn voor zover bekend 2.799 mensen in Duitsland overleden aan de longziekte. Net als in Nederland loopt de registratie van Duitse coronapatiënten en slachtoffers achter op de werkelijkheid.

Duitsland heeft de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgelegd. Maandagochtend zette het Robert Koch-Institut, dat de cijfers bijhoudt, het totale aantal patiënten op 123.016. Er kwamen sinds zondagochtend 2.537 nieuwe bekende gevallen bij.

China meldt opnieuw meer besmettingen door reizigers

In China zijn het afgelopen etmaal 108 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, negen meer dan een dag eerder. 98 van hen zijn volgens de Chinese autoriteiten in het buitenland besmet geraakt.

China is bang dat reizigers die vanuit het buitenland naar China komen voor een tweede besmettingsgolf kunnen gaan zorgen en heeft daarom de controles verscherpt. Zo ook aan de grens met Rusland waar het aantal coronagevallen de afgelopen dagen snel is opgelopen, meldt The South China Morning Post.

China en Rusland delen een grens van zo'n 4.300 kilometer. Reizigers uit Rusland moeten strenge gezondheidscontroles ondergaan en zo nodig in quarantaine. Zaterdag is een team van Chinese medische experts aangekomen in Moskou om te helpen de uitbraak van het coronavirus in Rusland in te dammen.

Afrikaanse ambassadeurs in China hebben in een gezamenlijke brief aan de Chinese minister van Buitenlandse Zaken hun zorgen geuit over „discriminatie van Afrikanen” in het land tijdens de coronapandemie. De ambassadeurs eisen dat „gedwongen tests, quarantaine en andere onmenselijke behandelingen” voor Afrikanen onmiddellijk worden stopgezet. China ontkent dat er gediscrimineerd wordt.

Op het Chinese vasteland zijn tot nu toe ruim 82.000 coronabesmettingsgevallen vastgesteld. Er zijn in totaal 3.341 doden gemeld, waarvan twee in de afgelopen 24 uur.

Eurocommissaris Vestager waarschuwt voor Chinese overnames tijdens coronacrisis

Europees Commissaris Margrethe Vestager roept Europese regeringen op zo nodig aandelen te kopen in belangrijke bedrijven om overnames vanuit China te voorkomen. In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times zegt ze dat de coronapandemie Europese bedrijven kwetsbaar heeft gemaakt voor overnamepogingen uit China.

Europees Commissaris Margrethe Vestager Foto Stephanie Lecocq/EPA

Vestager is als EU-commissaris voor Mededinging altijd streng op staatsdeelnemingen, maar ziet dat nu juist als een belangrijk beschermingsmiddel: „We hebben er geen probleem mee wanneer lidstaten, indien nodig, als marktparticipant optreden en een belang nemen in een bedrijf om een overname te voorkomen.”

Door de strenge lockdownmaatregelen die in vrijwel alle EU-lidstaten van kracht zijn, staat de economische activiteit van veel bedrijven op een laag pitje. Vestager vreest dat Chinese rivalen hun kans daardoor schoon zien.

Aruba toont zich toch dankbaar voor Nederlandse coronasteun

Minister-president Evelyn Wever-Croes van Aruba laat in een officiële verklaring weten „dankbaar en erkentelijk” te zijn voor de financiële steun uit Nederland. Er waren de laatste dagen in verschillende media berichten verschenen dat Aruba ontevreden was over de Nederlandse hulp. Op sociale media werden massaal berichten gedeeld die de steun die Nederland in 1953 na de watersnoodramp van Aruba kreeg, als voorbeeld noemden van ware solidariteit.

Nederland heeft een renteloze lening van omgerekend ruim 21 miljoen euro ter beschikking gesteld aan Aruba, terwijl het eiland in eerste instantie om een gift van 200 miljoen euro had gevraagd. Volgens Wever-Croes is de lening bestemd voor de eerste noodmaatregelen en worden gesprekken over verdere liquiditeitssteun vanuit Nederland de komende dagen voortgezet.

Nederland heeft ook gezorgd voor twaalf extra IC-beademingsplekken, waardoor het totale aantal plekken op de intensive care op het ongeveer 115.000 inwoners tellende eiland op 33 komt.

Aruba is sinds 1986 een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Er zijn bij de staatkundige hervorming van destijds wel afspraken gemaakt over onderlinge samenwerking en bijstand.

Correctie 13 april 2020: In een eerdere versie van dit bericht stond dat Aruba sinds 2010 een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk. Dat is het al langer, namelijk sinds 1986. Dat is hierboven aangepast.

Het laatste nieuws over het coronavirus

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van zondag 12 april op een rij:

 • Het RIVM meldde 94 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Daarmee is het dodental in Nederland opgelopen tot 2.737. Het aantal coronapatiënten dat op intensive cares is opgenomen, is met 33 afgenomen. Momenteel worden 1.358 mensen die aan Covid-19 lijden verzorgd op een Nederlandse IC.
 • De Nationale Dodenherdenking op de Amsterdamse Dam gaat door, maar er zal geen publiek aanwezig zijn. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zijn de enige genodigden van het officiële cortège.
 • Artsen in Italië zijn voorzichtig optimistisch nu het aantal dagelijkse sterfgevallen en ziekenhuisopnames door Covid-19 al dagen afneemt. Momenteel zijn nog 3.343 Covid-19-patiënten opgenomen op Italiaanse IC's.
 • In een joods verzorgingstehuis in Amsterdam zijn 22 van de 120 bewoners overleden. De afgelopen week zijn in Beth Shalom geen nieuwe besmettingen opgemerkt.
 • De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het ziekenhuis. Een week geleden werd hij opgenomen omdat zijn gezondheid verslechterde. Hij gaat voorlopig nog niet aan het werk.
 • De Turkse minister van Binnenlandse Zaken , Süleyman Soylu, kondigde aan af te treden omdat een coronamaatregel van zijn hand verkeerd uitpakte. Vrijdag kondigde de Turkse regering plotseling een 'weekendklok' aan voor 31 steden, waarna Turken massaal naar de winkel trokken om de voorraadkasten aan te vullen. Maar president Erdogan accepteert het ontslag van Soylu niet.

 

Lees hier het coronablog van zondag 12 april terug