Mannen met doorgeladen vuurwapen opgepakt in trein Schiphol

Arrestatie Een passagier hoorde dat iemand in de trein naar Schiphol een vuurwapen doorlaadde en belde 112. De marechaussee arresteerde twee mannen. Zij hadden geen terreurplannen, bleek zondag.
Archiefbeeld van station Schiphol.
Archiefbeeld van station Schiphol. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De twee mannen die zaterdagavond door de marechaussee zijn opgepakt in een trein op station Schiphol met een doorgeladen vuurwapen, bleken eerder te worden gezocht. Dat meldt de marechaussee zondag op Facebook. De mannen zijn 33 en 22 jaar oud. Er wordt verder onderzoek gedaan naar hun motief - „waarbij niet wordt uitgegaan van een terroristisch oogmerk”.

Een treinpassagier hoorde dat een van de mannen een wapen doorlaadde en belde vervolgens 112, zegt een woordvoerder van de marechaussee. Om wat voor wapen het gaat, werd zaterdagavond niet duidelijk gemaakt. De marechaussee heeft evenmin laten weten welke bestemming de trein had waarin de mannen zaten.

Na de melding kwam een speciale „snelle-reactie-eenheid” van de marechaussee in actie, aldus de woordvoerder. Het team ging de trein binnen toen die rond half tien ‘s avonds in het station stopte en pakte de mannen op. Bij een van hen, die aan het signalement voldeed dat de melder had doorgegeven, vonden ze een vuurwapen.

De twee opgepakte mannen zitten in de cel op Schiphol, waar ze volgens de woordvoerder de nacht hebben doorgebracht. Waarom ze een vuurwapen bij zich hadden, is nog onduidelijk. Ook over hun identiteit doet de marechaussee geen verdere mededelingen. Zondagochtend gaat het onderzoek naar het duo verder.