Interview

Ronald Giphart: ‘Je vraagt je af: wat is nu de relevantie van fictie’

Hoe gaat het met? Veel kunstenaars zijn hun podium kwijt. Wat doen ze nu? Schrijver Ronald Giphart zou net beginnen aan zijn nieuwe roman. Hij gaat het verhaal aanpassen aan wat er nu gebeurt.

Foto Frank Ruiter

„Mijn nieuwe boek heeft als titel Angstzweet. Het gaat over een man die een nacht opgesloten zit in de kelder van een bedrijfsverzamelgebouw. Er is geen telefonisch bereik, maar hij kan wel mailen. En die mail is zijn verhaal.

„Het manuscript moet over driekwart jaar af zijn, ik had me voorgenomen om vorige week te beginnen met schrijven. Maar ik heb het even voor me uit geschoven. Je hebt meer moeite je te concentreren nu, omdat je meer dan anders bezig bent met de actualiteit. Zelf kijk ik tegenwoordig zelfs naar het middagjournaal. Ook vraag je je onder deze omstandigheden af wat nog de relevantie is van het schrijven van fictie. Ik denk dat ik de actualiteit ga verwerken in dat nieuwe boek, dat ik het verhaal aanpas aan wat er nu gebeurt.

„We waren op tournee met onze literaire variétévoorstelling, die is nu afgebroken. Ik vind het vooral erg voor iedereen die erbij betrokken was, voor mezelf minder: het was al mijn vijfde show. En ik heb opdrachtgevers gebeld: kan ik wat extra’s gaan doen. Ik krijg nu een boekenrubriek in het AD. En op Radio 1 bespreek ik op zaterdagavond in Proost! coronagedichten van luisteraars.

„Onze tournee stopte op donderdag, de zaterdag erop zijn we met z’n allen gaan eten bij een vriend die een restaurant heeft. Het was een soort laatste avondmaal, we hebben wijnen opengetrokken waarvan we dachten: die kunnen we vast een tijdlang niet meer komen drinken. En ja, de volgende dag ging alle horeca dicht. Maar nogmaals: voor mijzelf is het minder erg dan voor anderen. De technicus van onze show is een zzp’er die daarnaast ook nog eens kok was op een evenementenschip. Dan valt echt alles weg.”

In deze video geeft Ronald Giphart leestips. Vier dikke boeken, want er is tijd genoeg nu.