Laatste ontwikkelingen Covid-19

Mondkapjes en leegte domineren straatbeeld Jeruzalem

In Nederland zijn voor zover bekend 2.737 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 12 april de belangrijkste ontwikkelingen bij over de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Lees voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van zondag:

 • Het RIVM meldde 94 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Daarmee is het dodental in Nederland opgelopen tot 2.737. Het aantal coronapatiënten dat op intensive cares is opgenomen, is met 33 afgenomen. Momenteel worden 1.358 mensen die aan Covid-19 lijden verzorgd op een Nederlandse IC.
 • De Nationale Dodenherdenking op de Amsterdamse Dam gaat door, maar er zal geen publiek aanwezig zijn. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zijn de enige genodigden van het officiële cortège.
 • Artsen in Italië zijn voorzichtig optimistisch nu het aantal dagelijkse sterfgevallen en ziekenhuisopnames door Covid-19 al dagen afneemt. Momenteel zijn nog 3.343 Covid-19-patiënten opgenomen op Italiaanse IC's.
 • In een joods verzorgingstehuis in Amsterdam zijn 22 van de 120 bewoners overleden. De afgelopen week zijn in Beth Shalom geen nieuwe besmettingen opgemerkt.
 • De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het ziekenhuis. Een week geleden werd hij opgenomen omdat zijn gezondheid verslechterde. Hij gaat voorlopig nog niet aan het werk.
 • De Turkse minister van Binnenlandse Zaken , Süleyman Soylu, kondigde aan af te treden omdat een coronamaatregel van zijn hand verkeerd uitpakte. Vrijdag kondigde de Turkse regering plotseling 'weekendklok' aan voor 31 steden, waarna Turken massaal naar de winkel trokken om de voorraadkasten aan te vullen. Maar president Erdogan accepteert het ontslag van Soylu niet.
Lees ook: het coronablog van maandag 13 april

Erdogan accepteert ontslag minister van Binnenlandse Zaken niet

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan accepteert het ontslag van zijn minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu niet. Soylu kondigde zondagavond zijn ontslag aan na de chaos die in Turkije ontstond vanwege zijn plotselinge lockdownmaatregel.

De minister vaardigde vrijdag een uitgaansverbod voor 48 uur af voor grote steden als Istanbul, Ankara en Izmir. Maar omdat de maatregel al twee uur na de bekendmaking van kracht werd, gingen Turken massaal de straat op om nog even snel boodschappen te doen. Daarbij was het onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden.

Vele prominente leden van regeringspartij AKP riepen Soylu via sociale media op om ondanks zijn mislukte coronamaatregel toch aan te blijven en Erdogan liet daarop weten het ontslag niet te accepteren. Volgens een regeringsverklaring blijft de minister daarom toch in functie.

Andrea Bocelli geeft paasconcert in Milanese kathedraal via YouTube

De populaire Italiaanse tenor Andrea Bocelli heeft zondag een paasconcert gegeven in de lege Dom van Milaan. Het optreden, getiteld Music for Hope, werd live uitgezonden op YouTube. „Door middel van muziek omhelzen we het kloppende hart van de gewonde aarde”, zei Bocelli aan het begin van de uitzending die inmiddels elf miljoen keer is bekeken.

Op sociale media hebben muzikanten en kunstenaars de zanger hartgrondig bedankt voor het optreden. Zo noemde acteur Hugh Jackman het optreden „een geweldig cadeau” en „precies wat we nodig hadden”. „Kippenvel en tranen”, zegt actrice Ruth Madeley als een van de velen op Twitter.

Mondkapjes en leegte domineren straatbeeld Jeruzalem

Jeruzalem is normaal gesproken een populaire stad voor joden en christenen om te bezoeken tijdens Pasen. Dit jaar ziet de stad er door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus totaal anders uit. Het straatbeeld wordt gedomineerd door leegte en mondkapjes.

Turkse minister van Binnenlandse Zaken stapt op om mislukte coronaregel

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu heeft zondag ontslag genomen omdat er in zijn land chaos is ontstaan door een lockdown-maatregel van zijn hand. Vrijdag kondigde de Turkse regering plots aan dat inwoners van 31 Turkse steden, waaronder Istanbul en Ankara, vanaf middernacht 48 uur lang binnen moesten blijven. Dit leidde tot grote drukte in winkels omdat mensen bang waren te weinig eten en drinken in huis te hebben voor het hele weekend.

Soylu schrijft nu de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de maatregel. Hij stelt dat de Turkse overheid de coronacrisis op „ijverige en zorgvuldige wijze” aanpakt en dat de ondoordachte „weekendklok” niet in deze benadering past. „Vergeef me”, schrijft de minister. De maatregel geldt overigens nog wel en loopt om middernacht (23.00 uur Nederlandse tijd) af.

Drukte in een supermarkt in Istanbul na de aankondiging van de weekendklok. Foto Yasin Akgul/AFP

22 ouderen in Amsterdams verpleeghuis Beth Shalom overleden aan Covid-19

Bijna een vijfde van de bewoners van het Joodse verpleeghuis Beth Shalom in Amsterdam is de afgelopen dagen overleden aan Covid-19. 22 van de 120 bewoners zijn gestorven aan de gevolgen van de longziekte. Dat bevestigt een woordvoerder van koepelorganisatie Cordaan zondagavond na berichtgeving van Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Nog eens vijftien ouderen zijn (vermoedelijk) besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, zegt de woordvoerder. Zij verblijven in isolatie en hebben vooralsnog geen ziekenhuiszorg nodig. De woordvoerder benadrukt dat er al een week geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld en dat tot dusver zeven Beth Shalom-bewoners hersteld zijn van de ziekte. „Het is dus niet zo dat het meteen klaar is voor ouderen die besmet raken met het coronavirus.”

De woordvoerder stelt dat de eerste besmetting met het coronavirus onder de bewoners van Beth Shalom waarschijnlijk is ontstaan vóórdat het voor verpleeghuizen verboden werd om bezoek te ontvangen. Nieuw Israëlitisch Weekblad legt de link met de Poerim-viering op 9 maart. De woordvoerder zegt daar niet over te willen speculeren. „Het enige wat zeker is, is dat die bijeenkomst plaatsvond voordat de verpleeghuizen op slot moesten.”

Lees ook: Coronavirus verspreidt zich snel in verpleeghuizen

Aantal coronapatiënten op de IC daalt in Frankrijk

In Frankrijk is het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op een intensive care zondag met 35 gedaald naar 6.845. Het is de vierde dag op rij dat er een „zeer lichte afname” te zien is, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid zondag. Het aantal ziekenhuisopnamen is wel toegenomen. In totaal liggen in Frankrijk bijna 32.000 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19 — 1.688 meer dan gisteren.

Sinds zaterdag zijn 315 nieuwe sterfgevallen vastgesteld in Frankrijk. Het totaal aantal doden staat nu op 14.393. „Deze data bevestigen dat de epidemie in ons land dynamisch doorzet en hard blijft toeslaan”, schrijft het ministerie. „We zien het begin van een heel hoog plateau maar we moeten waakzaam blijven want onze ziekenhuizen en intensive care-afdelingen zorgen momenteel voor een groot aantal patiënten. We mogen onze inspanningen niet afzwakken.”

Opnieuw minder sterfgevallen en opnames in Italië, voorzichtig optimisme

In Italië is de afgelopen 24 uur melding gedaan van 431 nieuwe sterfgevallen door Covid-19. Dat is het laagste aantal gemelde overlijdens op één dag in meer dan drie weken. Ook is het de tweede dag sinds de uitbraak van het coronavirus dat er minder dan vijfhonderd meldingen van sterfgevallen door de ziekte zijn gedaan.

Het aantal meldingen staat niet gelijk aan het aantal overlijdens per dag, omdat niet alle sterfgevallen meteen gemeld worden. Wel lijkt er voorzichtig sprake te zijn van een positieve trend. Deze is ook terug te zien in het aantal coronapatiënten in Italiaanse ziekenhuizen: al een week neemt het aantal nieuwe patiënten met Covid-19 iedere dag af.

Ook is er sinds negen dagen een neerwaartse trend te zien op het gebied van het aantal coronapatiënten dat intensieve zorg behoeft. Momenteel zijn 3.343 patiënten met Covid-19 opgenomen op de intensive care: 38 minder dan zaterdag en het laagste aantal sinds half maart.

De Romaanse longarts Luca Richeldi zei tijdens een persconferentie dat de gezondheidsdiensten het verloop van de uitbraak middels drie indicatoren meten: het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen, de bezetting van de intensive cares en het sterftecijfer. „En alle drie zijn bemoedigend.”

Duiven voor de kathedraal van Milaan. Foto Flavio lo Scalzo/Reuters

Dodenherdenking gaat door maar zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Amsterdamse Dam gaat door, maar het plein zal anders dan normaal niet vol staan met bezoekers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft zondag bekendgemaakt dat de herdenking vanwege de uitbraak van het coronavirus in aangepaste vorm zal plaatsvinden.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zijn dit jaar de enige genodigden van het officiële cortège. Van het Nationaal Comité zal alleen voorzitter Gerdi Verbeet aanwezig zijn op de Dam. Ook zal de Haagse scholier Eva Pronk er zijn om haar gedicht Vrijheid voor te lezen.

Nederlanders wordt gevraagd niet naar de Dam te komen en de ceremonie via de televisie of online te volgen. Het Nationaal Comité roept iedereen op vanuit huis mee te zingen met het Wilhelmus, dat traditiegetrouw na twee minuten stilte om 20.00 uur wordt ingezet.

De 5 mei-lezing die dit jaar gehouden zou worden door de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Haagse Kunstmuseum gaat helemaal niet door. De veertien Bevrijdingsfestivals zijn eveneens afgezegd.

Normaal gesproken staat de Dam vol met bezoekers tijdens de Dodenherdenking. Deze foto is in 2019 gemaakt. Foto Remko de Waal/ANP

Het belangrijkste nieuws van zondag

De belangrijkste nieuwsontwikkelingen omtrent de uitbraak van het coronavirus van zondag tot nu toe:

 • Het aantal coronapatiënten dat op Nederlandse intensive cares is opgenomen, is sinds zaterdag met 33 afgenomen. Momenteel worden 1.358 mensen die aan Covid-19 lijden verzorgd op een IC. Ondertussen zijn bij het RIVM 94 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Het dodental is daarmee opgelopen tot 2.737.
 • Paus Franciscus heeft de traditionele Paaszegen Urbi et Orbi uitgesproken. Hij riep landen op tot solidariteit ten opzichte van arme landen die zwaar getroffen worden door het coronavirus. Hij refereerde aan de tijd na de Tweede Wereldoorlog, toen landen elkaar er weer bovenop hielpen.
 • De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen verwacht dat er voor het einde van dit jaar een vaccin tegen Covid-19 ontwikkeld zal zijn. Tot het zover is, zullen er volgens haar maatregelen nodig zijn.
 • De Britse premier Boris Johnson is ontslagen uit het St Thomas' ziekenhuis in Londen. De premier lijdt aan Covid-19 en werd een week gelegen opgenomen omdat zijn situatie was verslechterd. Hij heeft enkele dagen op de intensive care doorgebracht. Johnson zal zijn taken als premier voorlopig nog niet oppakken.
 • Ondanks waarschuwingen en wegversperringen is het zondag erg druk in de Bollenstreek. De burgemeester van Lisse uit haar onvrede over de toestroom van automobilisten, fietsers en wandelaars.

Dodental door coronavirus in Verenigd Koninkrijk overschrijdt 10.000

In het Verenigd Koninkrijk zijn van vrijdag op zaterdag 737 mensen sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Het totaal aantal slachtoffers in het VK ligt nu op 10.612. Waarschijnlijk ligt het werkelijke dodental hoger, omdat alleen de mensen die in het ziekenhuis zijn overleden worden meegeteld. Ook worden sterfgevallen vaak met enige dagen vertraging geregistreerd. Die laatste vertekening ondervangt het VK enigszins door de cijfers van vrijdag op zaterdag pas op zondag te melden.

Van de 737 coronadoden stierven de meesten (657) in Engeland. Donderdag en vrijdag werden per dag meer dan negenhonderd doden gemeld in het Verenigd Koninkrijk. In de afgelopen weken lagen de aantallen in het weekend telkens lager dan doordeweeks, wat zou kunnen betekenen dat sterfgevallen inderdaad pas later gemeld worden tijdens het weekend.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock spreekt over een „sombere dag”, nu de grens van 10.000 doden overschreden is. Wel meldde Hancock dat de ziekenhuizen vooralsnog niet overweldigd zijn en er nu nog 2.295 IC-bedden zijn.

Bollenstreek trekt opnieuw veel mensen

Ondanks herhaalde oproepen om thuis te blijven was het zondag net als zaterdag erg druk in de Bollenstreek. Dat meldt de burgemeester van Lisse, Lies Spruit bij Omroep West. De wegen tussen de bloemenvelden waren uit voorzorg al afgesloten tijdens de paasdagen, maar op omliggende wegen wemelt het van de automobilisten, fietsers en wandelaars.

Op verschillende plekken is het verkeer vastgelopen, en sommige mensen zetten de auto stil en stapten uit om door de velden te lopen en foto's te maken. „Ik snap niet dat mensen bedenken dat ze naar de bollenvelden moeten komen”, zei burgemeester Spruit tegen Omroep West. „Dat ze vervolgens dan ook niet teruggaan als ze zien dat ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden.”

„Mensen die echt niet weg willen, krijgen een boete”, zegt burgemeester Spruit. Er is een onbekend aantal boetes uitgedeeld.

Aantal patiënten op intensive care gedaald

Het totaal aantal coronapatiënten dat op Nederlandse intensive cares is opgenomen, is sinds zaterdag met 33 afgenomen. Momenteel worden 1.358 mensen die aan Covid-19 lijden verzorgd op een IC. Dat meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zondag. 56 Nederlandse coronapatiënten worden in Duitsland verzorgd.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg stelt dat de IC's momenteel voldoende capaciteit hebben om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen. „Het aantal coronapatiënten op de IC’s is stabiel ten opzichte van een week geleden”, schrijft Kuipers. Ook heeft hij bekendgemaakt dat ziekenhuizen zich voorbereiden op de hervatting van de reguliere zorg, „te beginnen met de meest urgente zorgvraag”.

Lees ook: IC-artsen in Amsterdam en Assen: ‘De meeste mensen denken: iemand zal het wel oplossen’

Premier Johnson ontslagen uit ziekenhuis, nog niet aan het werk

De Britse premier Boris Johnson is zondag ontslagen uit het ziekenhuis. De 55-jarige politicus is besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt en werd een week geleden opgenomen omdat zijn toestand plots was verslechterd. Een deel van die tijd heeft hij doorgebracht op de intensive care.

Johnson zal zijn taken als premier op doktersadvies voorlopig nog niet oppakken, aldus de regering. De minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vervangt de premier zolang hij te ziek is om te werken. Het is onduidelijk hoe lang dit zal duren.

De Britse premier werd vorige week zondag opgenomen in het St-Thomas ziekenhuis in Londen. De dag erna ging zijn toestand achteruit en moest hij opgenomen worden op de intensive care. Daar heeft hij drie nachten doorgebracht en kreeg hij onder meer zuurstof toegediend. Vanaf donderdag verbleef hij op een 'gewone' afdeling. In een video op Twitter bedankt de premier het zorgpersoneel dat „zonder twijfel mijn leven heeft gered”.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson #StayHomeSaveLives It is hard to find the words to express my debt to the NHS for saving my life. The efforts of millions of people across this country to stay home are worth it. Together we will overcome this challenge, as we have overcome so many challenges in the past. #StayHomeSaveLives https://t.co/HK7Ch8BMB5

Ook zijn zwangere verloofde Carrie Symonds heeft haar dank aan het „ongelooflijke personeel” van het St-Thomas ziekenhuis geuit. Ze zegt een paar „duistere dagen” te hebben beleefd. „Ik denk aan iedereen die zich in dezelfde situatie bevindt en heel erg ongerust is over hun geliefden.”

Een agent bij het buitenhuis van Johnson kort nadat de premier werd ontslagen uit het ziekenhuis. Foto Eddie Keogh/Reuters

Paus in paaszegen: schrap of verlicht schuld arme landen

Paus Franciscus heeft zondag in zijn Urbi et Orbi, de jaarlijkse paaszegen, opgeroepen tot het verlichten of schrappen van de financiële schuld van arme landen die getroffen zijn door het coronavirus. De toespraak van de paus was live te volgen via het YouTube-kanaal van Vaticaanstad. Volgens het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk moeten landen solidair met elkaar zijn in de aanpak van het coronavirus.

De paus zei ook dat de Europese Unie uit elkaar kan vallen als landen elkaar niet willen helpen bij het herstellen van de schade als gevolg van de coronacrisis. Hij riep landen op niet bang te zijn voor „innovatieve oplossingen” en refereerde aan de tijd na de Tweede Wereldoorlog, toen landen elkaar er weer bovenop hielpen. Ook riep hij op tot een direct staakt-het-vuren in wereldwijde conflicten.

Normaal gesproken komen duizenden gelovigen naar het Sint-Pietersplein op paaszondag om de zegen te ontvangen. In de nacht van zaterdag op zondag hield de paus ook in een bijna lege Sint-Pieterbasiliek de jaarlijkse paaswake. Tijdens een speciale dienst in maart riep de paus ook op tot meer saamhorigheid tijdens de coronacrisis.

Paus Franciscus sprak zondag het Urbi et Orbi uit. Foto Reuters

RIVM: 94 nieuwe doden gemeld in Nederland, 196 nieuwe ziekenhuisopnamen

Er zijn in het afgelopen etmaal 94 nieuwe meldingen binnengekomen van sterfgevallen in Nederland als gevolg van het coronavirus. Daarmee is het dodental van het coronavirus in Nederland opgelopen naar 2.737. Dat heeft het RIVM zondagmiddag bekendgemaakt. Het betreft niet allemaal mensen die tussen zaterdagmiddag en zondagmiddag zijn overleden: sommige sterfgevallen worden met een paar dagen vertraging doorgegeven.

Het aantal patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen is (geweest), staat zondag op 8.582. Zaterdag waren dat er 8.386. Ook dit cijfer kan een vertekend beeld geven doordat er mogelijk tijd is verstreken tussen de opnames en de melding bij het RIVM.

Er zijn 25.587 besmettingen met het coronavirus bekend, een aantal dat waarschijnlijk hoger ligt omdat niet iedereen wordt getest.

Het verloop van het aantal ziekenhuisopnames in Nederland in beeld:

In de gemeente Peel en Maas, in Limburg, zijn volgens persbureau ANP relatief de meeste mensen opgenomen: in totaal 133, wat neer zou komen op 306 patiënten per 100.000 inwoners.

Stijging in dagelijkse dodental Spanje, aantal patiënten op Belgische IC daalt

Na twee dagen van een daling in het aantal nieuwe doden als gevolg van het coronavirus, is het dodental over de afgelopen 24 uur in Spanje weer gestegen. In het afgelopen etmaal zijn 619 nieuwe sterfgevallen in het land gemeld door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Op zaterdag werden nog 510 nieuwe doden gemeld als gevolg van de longziekte Covid-19. Het totale aantal doden in Spanje nadert inmiddels de 17.000.

Meer dan 166.000 mensen zijn in Spanje positief getest op het coronavirus. Daarmee blijft alleen de Verenigde Staten het Zuid-Europese land voor. Het aantal besmette personen ligt ook in Spanje waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen die besmet is geraakt met het virus, ook wordt getest.

In België zijn van zaterdag op zondag 268 sterfgevallen gemeld, waarmee het totale dodental op 3.600 komt. Iets meer dan de helft van de patiënten overleed in het ziekenhuis en ruim 40 procent in een verpleegtehuis, zo meldt de federale overheidsdienst voor de volksgezondheid (FOD) zondagochtend.

Het totaal aantal bekende besmettingen is met 1.629 nieuwe vaststellingen gestegen tot 29.647. „Het aantal nieuwe hospitalisaties stabiliseert", zo luidt het bericht van de FOD. Er waren 392 nieuwe opnames in het afgelopen etmaal. In diezelfde periode zijn 477 mensen uit het ziekenhuis ontslagen. Er liggen nog altijd 1.223 patiënten op ic's.

Updates uit Azië

Meerdere Aziatische landen hebben zondag nieuwe cijfers van besmettings- en sterfgevallen bekendgemaakt, zo schrijven internationale persbureaus. Zo meldde het ministerie van Volksgezondheid van de Filippijnen dat vijftig nieuwe doden zijn geregistreerd, het hoogste aantal in één dag. Het totale dodental staat op 297. Er werden 220 nieuwe infecties bevestigd, waarmee het aantal besmettingen in de Filippijnen op 4.648 komt. Er zijn 197 patiënten hersteld van Covid-19.

In Indonesië zijn van zaterdag op zondag 46 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daar zijn nu 373 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens de Indonesische autoriteiten zijn nu 4.241 besmettingen bekend.

En in Maleisië zijn volgens de regering 153 nieuwe patiënten met Covid-19 bevestigd, waarmee het totale aantal besmettingen is toegenomen tot 4.683. In totaal zijn 76 mensen overleden, drie meer dan zaterdag bekend was. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat in 45 procent van alle bevestigde gevallen de patiënt herstelt van het coronavirus, schrijft Reuters.

Snelste stijging besmettingen Rusland sinds begin uitbraak

In Rusland is het aantal bevestigde besmettingen in een dag met 2.186 toegenomen, de snelste stijging sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in het land. Dat meldt persbureau Reuters zondag. Het aantal doden als gevolg van de longziekte Covid-19 steeg in Rusland in het afgelopen etmaal met 24 naar 130 in totaal.

De autoriteiten in de Chinese stad Suifenhe, die grenst aan Rusland, melden zondag volgens Reuters dat vanaf nu scherper zal worden gecontroleerd aan de grens. Ook komt er een verbod op samenkomsten in de stad en worden mensen die het land binnenkomen 28 dagen in quarantaine geplaatst.

Zondag meldden de Chinese autoriteiten 99 nieuwe bevestigde besmettingen, waarbij de patiënten ziekteverschijnselen vertonen. In bijna alle gevallen gaat het om reizigers van buitenaf die het land zijn binnengekomen. Naast deze besmettingen meldden de autoriteiten ook nog 63 gevallen van mensen die geen verschijnselen vertoonden, maar wel besmet bleken.

Een man met een gezichtsmasker in de metro van Moskou. Met stickers op de vloer wordt reizigers aangeraden 1,5 tot 2 meter afstand te houden. Foto Sergei Ilnitsky/EPA

Verslaggever op pad in Noordwijk en de Bollenstreek

In normale tijden is Pasen de drukste periode van het jaar voor de Bollenstreek. Bussen vol toeristen zouden af en aan rijden richting Keukenhof. Alle campings en hotels in Noordwijk en omstreken zouden zijn volgeboekt. Je zou struikelen over de huurauto’s, schots en scheef geparkeerd in de bermen langs de tulpenvelden die juist nu dit weekeind op hun mooist zijn. Nu zijn het vooral dagjesmensen uit eigen land die selfies nemen in de felrode bloemenzee.

Uit voorzorg heeft de gemeente Noordwijk alle grote parkeerplaatsen – 2000 plekken in totaal – bij de stranden en natuurgebieden afgesloten. Noordwijk heeft dit paasweekend voortdurend overleg met andere gemeentes in de Veiligheidsregio Hollands Midden, vertelt woordvoerder Pablo Meegdes van de gemeente. Als het toch te druk dreigt te worden, kunnen er „in oplopende mate” meer wegen langs de bollenvelden worden afgesloten. „Afgelopen weekend zagen we dat er toch nog veel motorrijders op de weg waren. Toen bleek het maar net goed te gaan. Als dat nu weer gebeurt, ligt er een afsluitingsplan klaar.” Een reportage van zaterdag:

Lees ook: Dranghekken en betonblokken bleken niet nodig

Zondagochtend laat de Veiligheidsregio Hollands Midden weten dat, om meer bezoekers te voorkomen, meerdere wegen tussen de bollenvelden dicht zijn. „We kunnen het niet mooier maken dan het is; kom gewoon NIET naar de bollen", schrijft de Veiligheidsregio op Twitter.

In Lisse werden bezoekers eind maart met deze bordjes herinnerd aan de coronamaatregelen. Foto Remko de Waal/EPA

Minder snelle stijging besmettingen Duitsland, dodental op 2.673

In Duitsland is het afgelopen etmaal het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus met ruim 2.800 toegenomen. Dat is een lagere stijging dan in de 24 uur daarvoor, toen meer dan 4.100 besmettingen werden vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM. Het dodental als gevolg van de longziekte Covid-19 steeg in Duitsland met 129 naar 2.673.

De meeste nieuwe besmettingen werden geconstateerd in de deelstaat Beieren, waar nu meer dan 32.000 besmettingen bekend zijn bij de autoriteiten. In heel Duitsland, waar nog altijd strenge maatregelen gelden, zijn nu ruim 120.000 infectiegevallen genoteerd.

Zaterdag sprak de Duitse president Frank-Walter Steinmeier de bevolking van het land toe in een paastoespraak. Dat gebeurt normaal gesproken alleen met Kerst. Hij riep op tot solidariteit en geduld. Volgens Steinmeier staat Duitsland op een kruispunt en zal de solidariteit „die nu gevoeld wordt" in de toekomst alleen maar harder nodig zijn.

Veel Duitsers kiezen er normaal gesproken tijdens het paasweekend voor om naar Nederland te trekken. Om een toestroom tegen te gaan, wordt dit weekend door de politie meer gecontroleerd aan de grens tussen Nederland en Duitsland.

Voorzitter Europese Commissie verwacht vaccin eind dit jaar

Het zal nog tot het eind van het jaar duren voordat er een vaccin is ontwikkeld tegen longziekte Covid-19. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag. Volgens Von der Leyen zullen ouderen en andere mensen uit risicogroepen tot die tijd in isolatie moeten blijven.

In het interview wordt aangekondigd dat enkele grote laboratoria in Europa werken aan de ontwikkeling van een vaccin. Dat vaccin wordt binnenkort klinisch getest, om het tegen het einde van het jaar massaal te produceren. Von der Leyen meldt dat de Europese Unie samenwerkt met verschillende fabrikanten om zo snel mogelijk met een vaccinatiecampagne te beginnen.

De commissievoorzitter noemt het een zaak van leven op dood dat contact met risicogroepen vermeden wordt. „Ik weet dat het moeilijk is en dat isolatie zwaar is, maar we moeten geduldig blijven en discipline houden.”

De Duitse hoopt dat scholen in Europa al een stuk eerder open kunnen. „Kinderen en jongeren krijgen eerder meer bewegingsvrijheid dan ouderen en mensen met een medische geschiedenis."

Eerste besmetting op Saba

Op het Caribische eiland Saba is de eerste besmetting door het coronavirus geregistreerd. Op Saba, dat een status als speciale gemeente van Nederland heeft, zijn al veel veiligheidsmaatregelen van kracht.

Zo is onder andere de luchthaven gesloten. Volgens autoriteiten is het daarom aannemelijk dat de besmetting op het eiland zelf heeft plaatsgevonden, mede omdat de patiënt niet gereisd heeft in de afgelopen tijd. Er wordt dan ook verwacht dat de komende dagen meer besmettingen zullen volgen.

Koningin Elizabeth stuurt Verenigd Koninkrijk speciale paasboodschap

Koningin Elizabeth heeft op de officiële Twitterpagina van het Britse koningshuis een paasboodschap geplaatst. In de toespraak staat het aansteken van kaarsen centraal, iets wat traditioneel met Pasen gebeurt.

Volgens Elizabeth zijn het donkere tijden, maar zal het licht overwinnen: „Zo donker als de dood kan zijn, met name voor hen die nu lijden door verdriet, het licht en het leven zijn sterker.”

De koningin zegt dat het paasfeest niet gevierd zal worden zoals in eerdere jaren, maar dat men hoop moet houden. „Het coronavirus zal ons niet verslaan. Door afstand te houden, houden we anderen veilig.”

Het is de tweede keer in een week tijd dat de koningin het Britse volk toespreekt. Op zondagavond zei de vorstin in een zeldzame televisietoespraak die werd uitgezonden op alle Britse media dat de Britten voor een uitdagende tijd stonden.

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family The Queen speaks of light overcoming darkness, and the hope that Easter symbolises, in a special message recorded to mark the Easter weekend. https://t.co/fTFCOSVBtT

Paus houdt paaswake in lege Sint Pieter

In een nagenoeg lege Sint Pieter heeft de paus vannacht de jaarlijkse paaswake gehouden. In voorgaande jaren zaten er telkens duizenden gelovigen in de Sint Pietersbasiliek, maar dit jaar was er vanwege de uitbraak van het coronavirus niemand welkom.

Paus Franciscus vroeg gelovigen om moed te houden. „Het recht op hoop is een fundamenteel recht dat ons nooit zal worden ontnomen”, zei hij. Verder moedigde de paus solidariteit en naastenliefde aan, door mensen aan te sporen tot „een kleine daad van zorg, liefde of gebed”.

Zondag spreekt de paus de zegen Urbi et Orbi uit. Het Sint Pieterplein, waar normaliter duizenden gelovige naar toe gaan om de zegen te ontvangen, is afgesloten, maar gelovigen kunnen de mis volgen via een livestream op het Youtube-kanaal van Vaticaanstad.

De paus tijdens de wake zonder publiek. Foto Vatican Media

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Iedere dag beginnen we een nieuw blog.

Het belangrijkste nieuws van zaterdag 11 april:

 • Het kabinet gaat mondkapjes op een andere manier verdelen onder Nederlandse zorgverleners. Vanaf maandag treedt een nieuw verdelingsmodel in werking, dat ertoe moet leiden dat de maskers op plekken terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn. Nu is het nog zo dat relatief veel mondkapjes bij ziekenhuizen en andere instellingen voor acute zorg belanden.
 • De Verenigde Staten tellen sinds zaterdag het hoogste aantal dodelijke slachtoffers door het coronavirus wereldwijd. Het land heeft meer dan 20.000 gemelde doden. Daarmee heeft het virus in de VS nu meer levens geëist dan in Italië.
 • Het ministerie van Volksgezondheid roept bedrijven en deskundigen op om ideeën te delen over de apps die er mogelijk komen in de strijd tegen het coronavirus. Er zal meer bekend worden gemaakt over de apps in de week voor 28 april, wanneer het kabinet zal beslissen over de invoering ervan.
 • Het aantal coronapatiënten op Nederlandse IC's is het afgelopen etmaal vrijwel gelijk gebleven. Het ging zaterdagmiddag om 1.334 mensen, acht meer dan een dag eerder. Daarnaast liggen nog 57 Nederlanders op de intensive care in Duitsland.
 • In totaal zijn er in Nederland nu voor zover bekend 2.643 mensen omgekomen door Covid-19. Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 132 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Die mensen zijn niet allemaal ook daadwerkelijk binnen dat tijdsbestek overleden. 8.386 patiënten zijn opgenomen (geweest) vanwege het coronavirus.
 • Het Openbaar Ministerie wil dat behandeling van strafzaken binnenkort ook in de avonduren en in het weekend mogelijk wordt. De organisatie kampt met een achterstand, omdat de rechtbanken vanwege de coronacrisis al een paar weken dicht zijn. Vijf- à zesduizend zaken per week worden niet behandeld, zei OM-topman Gerrit van der Burg bij Op1.
 • Voedselbanken krijgen er door de coronacrisis waarschijnlijk tienduizenden extra klanten bij. Dat zegt de voorzitter van Voedselbanken Nederland in het Nederlands Dagblad.

 

Lees hier het blog van zaterdag terug