Biotech

Bedrijven die Covid-vaccins maken mogen sneller testen

Nederlandse bedrijven en instellingen die medicijnen en vaccins ter bestrijding van Covid-19 ontwikkelen met genetisch gemodificeerde organismen, de zogeheten medische ggo-producten, mogen deze sneller gaan testen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deze week. Het gaat om een tijdelijke spoedprocedure die binnen 28 dagen een milieuvergunning kan opleveren. Dat is veel sneller dan de 120 dagen die nu als maximumtermijn gelden. Naast deze Covid-spoedprocedure wil het ministerie de vergunningsprocedure voor een kleine groep medische ggo-producten verkorten naar 56 dagen. Voor alle andere medische ggo-producten, waaronder vaccins, blijft de lange beoordelingstermijn van 120 dagen in stand. aanmaken die bescherming bieden tegen de ziekteverwekker. (NRC)