Coronamaatregelen

Opnieuw ruim zes miljoen uitkeringsaanvragen in VS

Arbeidsmarkt In één week nog eens 6,6 miljoen werklozen erbij in de VS. Al 10 procent van de beroepsbevolking heeft nu een uitkering aangevraagd.

Arbeidsbureau in New York. De werkloosheid in de VS bedraagt nu 10 procent.
Arbeidsbureau in New York. De werkloosheid in de VS bedraagt nu 10 procent. Foto JUSTIN LANE/EPA

Nog eens 6,6 miljoen Amerikanen hebben de afgelopen week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat cijfer bleef iets onder het recordaantal van 6,9 miljoen van een week eerder.

Het beroep op de werkloosheidskassen, vooral een gevolg van de coronacrisis, viel tegen. De verwachting was dat deze week rond de 5,5 miljoen mensen een uitkering zouden aanvragen.

Het is voor de derde week op rij dat de uitkeringsaanvragen uitkomen boven het vorige record, uit 1982. Toen vroegen in één week 695.000 mensen een uitkering aan. Sinds de aankondiging van de strengere maatregelen, drie weken geleden, hebben bijna 17 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd – ruim 10 procent van de beroepsbevolking.

Economen verwachten dat de werkloosheid – als de strenge maatregelen aanhouden – tegen het einde van deze maand 15 procent bedraagt. In februari bedroeg die 3,5 procent. Dat was mede te danken aan 113 maanden toenemende werkgelegenheid op rij.

Het banenverlies door de coronacrisis is nu al veel hoger dan tijdens de kredietcrisis van 2008, toen 8,7 miljoen banen verloren gingen. De vergelijking gaat niet helemaal op, omdat nu meer mensen in aanmerking komen voor een uitkering en deze gemakkelijker en sneller kan worden aangevraagd. (NRC)