Brieven

Oplossing

Gebruik ideeën uit ons vroegere dienstplichtigenleger

Foto Sem van der Wal/ANP

De enorme overbelasting van ons ziekenhuisstelsel door de coronacrisis maakt duidelijk dat het commerciële model voor ziekenhuizen hopeloos tekortschiet in een crisis. Om bij een volgende crisis niet weer tegen dezelfde problemen aan te lopen als nu zouden we een aantal ideeën kunnen ontlenen aan het dienstplichtigenleger zoals we dat in Nederland gehad hebben tot 1997. Ten eerste mobilisabele reserve-ziekenhuizen. Afgedankte bedden en apparatuur worden niet meteen voor schroot verkocht, maar opgeslagen in ‘MOB-complexen’ en in werkende staat gehouden. Evenementhallen krijgen leidingen en aansluitingen, zodat ze snel tot ziekenhuizen kunnen worden omgebouwd.

Dan wordt een strategische voorraad aangelegd van medicijnen en hulpmiddelen. Tenslotte de dienstplicht. Een korte verpleegkundeopleiding komt iedereen van pas. Natuurlijk kan zo’n dienstplichtige (m/v) niet zomaar als IC-verpleegkundige functioneren, maar ze kunnen op lager niveau instromen en zo meer ervaren verpleegkundigen vrijmaken voor het moeilijkere werk. Door de crisis uitgeschakelde werknemers en flexwerkers kunnen zich dan verdienstelijk maken en blijven verdienen. Want tegen die tijd zijn de salarissen van zorgmedewerkers toch wel gestegen tot een redelijk niveau?