Energie

‘Oliekartel OPEC en Rusland gaan productie beperken’

Samenwerkingsorganisatie OPEC en Rusland zouden het donderdagavond eens zijn geworden over het beperken van de olieproductie. In eerste instantie leidde het nieuws tot een stijging van de olieprijs van 10 procent, maar nadat er tegenstrijdige berichten kwamen over de details van de afspraken, zakte die weer.

Volgens diverse nieuwsmedia willen de landen de dagelijkse productie met tien miljoen vaten verminderen, om te voorkomen dat de prijs keldert. Volgens persbureau Reuters zou het zelfs gaan om een productievermindering van tien tot twintig miljoen vaten per dag.

Mogelijk duurt de sterkste productievermindering maar een paar maanden. Verdere details van de principe-overeenkomst zijn nog niet bekend. Uit de berichten die donderdagavond naar buiten kwamen, is niet duidelijk of de deal nog afhangt van instemming door de Verenigde Staten. Rusland zou dat als voorwaarde hebben gesteld.

De VS spreken vrijdag met oliekartel OPEC. Om een verdere daling van de wereldwijde olieprijzen echt te stoppen, moet ook de productie van de VS worden beperkt.

Een vat Noordzeeolie (Brent) werd donderdag korte tijd verhandeld voor ongeveer 34 euro. Halverwege maart, op het dieptepunt, daalde die prijs kortstondig tot onder de 30 euro per vat. (NRC)