In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week voor Pasen, terwijl het coronavirus de hele wereld in zijn greep houdt, moest de Britse premier Boris Johnson naar de intensive care, ruziede Wopke Hoekstra met zijn Europese collega’s en krijgen pasgeborenen in Thaise ziekenhuizen gezichtsmaskers op om besmetting te beperken.
Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse zaken, neemt tijdelijk de taken over van Boris Johnson. Tien dagen nadat bekend was dat de Britse premier besmet is met het coronavirus en in zelfquarantaine zat, werd Johnson zondag opgenomen in een Londens ziekenhuis. Maandag verslechterde de gezondheid van Johnson echter die daarop naar de intensive care werd overgebracht, donderdagavond mocht hij de IC weer verlaten.
Foto Andy Rain/EPA
In overvolle houten bootjes wagen migranten de oversteek van Libië naar Europa. De Duitse ngo Sea-Eye redde naar eigen zeggen meer dan 150 mensen. Volgens de organisatie staan Europese landen echter niet toe dat de opgepikte migranten aan land gaan.
Foto Cedric Fettouche/Sea-Eye org/AFP
Geen wolkje aan de Londense lucht, en bovendien amper vliegverkeer: Hierdoor was alweer de derde supermaan van dit jaar, die in de nacht van dinsdag op woensdag aan de hemel prijkte, heel goed te zien.
Foto Dylan Martinez/Reuters
Een wel heel bijzondere auto: deze gifgroene ronde bolide in de vorm van het coronavirus heeft zes wielen, een motor van 100cc en kan tot ongeveer 40 kilometer per uur rijden. Het voertuig kan ook op zijn plaats draaien. De Indiase uitvinder Sudhakar Yadav hoopt met deze ‘corona-auto’ mensen bewust te maken van de gevaren van het coronavirus en de longziekte Covid-19 die het virus veroorzaakt. In India met een miljardenbevolking geldt een lockdown om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Foto Noah Seelam/AFP
De Nederlandse bollenstreek is wereldberoemd, maar ook in Frankrijk, om precies te zijn in Plomeur aan de westelijke kust nabij Brest, liggen de bloemenvelden er mooi bij. In Frankrijk geldt al meer dan drie weken een lockdown – de straat op gaan mag alleen voor het hoogstnoodzakelijke.
Foto Damien Meyer/AFP
‘Ons hek is saai!! Maak een sokpop voor ons hek zodat voorbijgangers vrolijk worden.’ Die oproep aan de kinderen van het Britse plaatsje Stoney Stanton deed de lokale pubeigenaar. De eigenaar hoopte dat dit de kinderen bovendien zou helpen met het tegengaan van verveling nu ze niet naar school kunnen als gevolg van maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Het hek is inmiddels goed gevuld met vrolijke sokpoppen.
Foto Tim Keeton/EPA
Ook in Nederland gelden strenge regels om verspreiding van het coronavirus in te dammen: houd 1,5 meter afstand, ga alleen de straat op als dat nodig is en groepsvorming is verboden. Nabij zorginstellingen, zoals hier in Amsterdam vlakbij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, wordt het hardwerkende personeel een hart onder de riem gestoken met spandoeken en andere aanmoedigingen.
Foto: Kees van de Veen
Het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk, patriach Kirill, laat duiven vrij na een viering afgelopen dinsdag in de kathedraal van Moskou. De dienst werd op last van Kirill zonder aanwezigen gehouden in Moskou’s grootste kathedraal in verband met de uitbraak van het coronavirus. De patriach had ook andere kerken opgeroepen bij diensten geen gelovigen toe te laten. Desondanks hielden kerken zich daar niet altijd aan. Onder meer in Yekatarinaburg, in de Oeral, kwamen gelovigen massaal naar de diensten.
Foto Sergei Chirikov/EPA
Drukke dagen deze week voor minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA). Hij moest niet alleen deze week de Tweede Kamer bijpraten over de financiële gevolgen van de coronacrisis (foto), hij had ook overleg met zijn Europese collega-ministers. Dat laatste ging een stuk minder van een leien dakje: Nederland stond recht tegenover onder meer Italië als het gaat om een Europese aanpak van de economische problemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Italië wil zo snel mogelijk een beroep doen op het Europees noodfonds (ESM) tegen zo min mogelijk voorwaarden, en vooral over dat laatste is Nederland niet te spreken. Donderdagavond wisten de negentien eurolanden een akkoord te sluiten, ook tot tevredenheid van Hoekstra.
Foto: David van Dam
In Srinagar, in het noord van India, zijn bewoners boos op de gemeentewerker die hun huis heeft schoongemaakt en ontsmet. Volgens de bewoners heeft hij dat niet naar behoren gedaan. Hun huis ligt in een zogenaamde ‘rode zone’, een gebied met een zeer hoge piek aan coronavirusbesmettingen. In de regio’s Kashmir en Jammu, waar Srinagar ook ligt, zijn (tot nu toe) de meeste rode zones.
Foto Tauseef Mustafa/AFP
Senator Bernie Sanders staakt zijn campagne voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen. Maar voorlopig blijft zijn naam wel prijken op het stembiljet bij voorverkiezingen, zodat Sanders, naar eigen zeggen, met die stemmen ,,invloed kan blijven uitoefenen op de Democratische Conventie’’. En zo is voormalig vicepresident Joe Biden, die met Sanders uit de race zeker is van de nominatie, nog niet van Sanders af. Biden zal het op 3 november moeten gaan opnemen tegen zittend president Donald Trump (Republikeinen).
Foto still uit video/AP
Hoewel het dodental in de Verenigde Staten is opgelopen tot 16.478 – alleen in Italië stierven meer mensen door Covid-19 - gaan de voorverkiezingen door. Wel met aanpassingen, zoals hier in New Richmond, Wisconsin.
Foto Nicholas Pfosi /Reuters
Deze pasgeboren jongen en meisje in een ziekenhuis in Thailand krijgen vrijwel direct na geboorte een gezichtsmasker op. Met de maskers moeten de twee baby’s een kleinere kans lopen het coronavirus op te lopen.
Foto Rungroj Yongrit/EPA
Strenge controles op de straten van Nice in de strijd tegen het coronavirus. In Frankrijk gelden zeer strikte regels: alleen met een geldige, noodzakelijke reden mag iemand zich op straat vertonen. Frankrijk zit sinds 17 maart in lockdown, die nog tot zeker 15 april van kracht is. Minister Olivier Véran (Volksgezondheid) stelde eerder deze week dat de piek van de coronavirus nog moet komen. Versoepeling van de maatregelen zit er dan ook zeker nog niet in.
Foto Eric Gaillard/Reuters
De jaarlijkse zogeheten Easter Egg Roll, een festiviteit rond Pasen, georganiseerd door het Witte Huis gaat niet door in verband met de uitbraak van het coronavirus. Deze dozen vol houten paaseieren – 25.000 herdenkingseieren zijn er in totaal gemaakt - zijn door First Lady Melania Trump geschonken aan onder meer kinderziekenhuis en hulporganisaties in de buurt en moeten nog worden uitgedeeld.
Foto Evan Vucci/AP
Christenen over de hele wereld gedenken in deze week voor Pasen de laatste dagen van Jezus, zijn kruisiging en zijn wederopstanding. Op de Filipijnen worden jaarlijks op meerdere plekken Jezus’ lijdensweg en kruisiging herdacht: gelovige laten zich aan een houten kruis nagelen, tijdens processies doen gelovigen aan zelfkastijding. Het bloedige ritueel moet de deelnemers van hun zonden bevrijden, en zo tonen ze eveneens hun toewijding aan het geloof aan. Nu wegens het coronavirus inwoners tot hun eigen huis zijn verbannen, moeten gelovigen, zoals deze Richard Pineda, het bloedige ritueel thuis uitvoeren.
Foto Eloisa Lopez/Reuters