In beeld

De vindingrijkheid van Paasvieringen in tijden van isolatie

Het coronavirus doorkruist de traditionele paasvieringen op veel plaatsen in de wereld. Processies, kerkdiensten en andere vaste onderdelen van de viering moesten ditmaal worden afgelast. Sommige gelovigen toonden zich echter vindingrijk bij het vasthouden aan bepaalde rituelen en tradities van huis uit.
Verklede buurtbewoners in het Zuid-Spaanse Malaga droegen vorige week zondag aan het begin van de Goede Week, ook wel Heilige Week (Semana Santa) zelfgemaakte kruizen mee ter viering van Palmzondag.
Foto Jorge Zapata/EPA
Gelovigen wandelen op Palmzondag (5 april) tussen grote kruizen op een heuvel bij de Wit-Russische plaats Osjmijani.
Foto Vasily Fedosenko/Reuters
Een priester met een mondkapje rijdt langs dorpen in de buurt van het Poolse Nidek om plaatselijke gelovigen te zegenen op Palmzondag.
Foto Reuters
De traditionele capirotes, hoeden voor gelovigen die boete willen doen, staan er dit jaar in het Spaanse Ronda ongebruikt bij.
Foto Jorge Guerrero/AFP
Niet op een plein, zoals andere jaren, maar vanaf hun balkon markeren gelovigen in de Spaanse stad Murcia de Heilige Week met getrommel.
Foto Marcial Guillen/EPA
Christenen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul wonen een drive-in-dienst bij.
Foto Lee Jin-man/AP
Paashazen met mondkapjes zijn te koop in het Duitse Pirmasens.
Foto Ronald Wittek/EPA
De katholieke bisschop van het Australische Brisbane, Mark Coleridge, droeg op 10 april de mis ter gelegenheid van Goede Vrijdag op in een bijna lege kerk.
Foto Dan Peled/EPA
Een vrouw zit huilend in gebed voor de El Cerro-kerk in Sevilla.
Foto Laura Leon/AP
Een vrouw en haar hond met een beeltenis van de maagd Maria in het Zuid-Spaanse Sevilla. Ook daar kon de traditionele paasprocessie niet plaatsvinden door de coronacrisis.
Foto Laura Leon/AP
Een fotograaf houdt een foto omhoog van een Goede Week-processie in april vorig jaar in het Zuid-Spaanse Ronda. Tijdens Palmzondag was het er ditmaal uitgestorven.
Foto Jon Nazca/Reuters
Luchtopname van een leeg Sint Pietersplein in Rome op Palmzondag, wanneer het gewoonlijk afgeladen vol is op die plaats.
Foto Reuters
Christenen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad staan in cirkels, die een veilige afstand tot elkaar markeren tijdens een Palmzondagviering voor een kerk op 5 april.
Foto Sohail Shahzad/EPA
Gelovigen met mondkapjes tegen corona na een processie op Palmzondag met een beeld van de aartsengel Michaël in Zambiza dicht bij Quito, de hoofdstad van Ecuador. Ook daar zijn veel beperkingen van kracht.
Foto Dolores Ochoa/AP
Een lichtbak deelt mee dat gedurende de Heilige Week in Ferndale in de Amerikaanse staat Michigan kerkdiensten in deze paasperiode zijn opgeschort.
Foto Carlos Osorio/AP
Gelovigen met miniatuurpraalwagens met daarop een beeld van Jezus of de maagd Maria op een balkon in het Zuid-Spaanse stadje Ronda. De gebruikelijke processie was ook hier niet mogelijk door de coronacrisis.
Foto Jon Nazca/Reuters
De 30-jarige Richard Pineda laat zijn bebloede rug zien en de bamboezweep, waarmee hij zich in de Filippijnse hoofdstad Manilla heeft gegeseld ter nagedachtenis aan het lijden van Christus. Door de coronabeperkingen zag hij zich genoopt dit traditionele ritueel binnenshuis uit te voeren in plaats van in de buitenlucht.
Foto Eloisa Lopez/Reuters
Een man met een afbeelding van Jezus staat in Caracas langs de weg. In de Venezolaanse hoofdstad was de paasprocessie vervangen door een rondrijdende pausmobiel met daarin een beeltenis van Paulus. Wegens de coronacrisis nam de plaatselijke kerk haar toevlucht tot zo'n gemotoriseerde processie.
Foto Ariana Cubillos
Venezolanen langs de route die paus Johannes Paulus in 1985 met zijn pausmobiel volgde bij zijn bezoek aan Caracas. Door de coronacrisis was de gebruikelijke processie niet mogelijk.
Foto Rayner Pena/EPA